[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spryskiwacze reflektorów, szyby przedniej i tylnej.
Lucas123w - 11-11-2016, 11:43
tomala, taka opcja czyszczenia szyby, normalne zachowanie wycieraczek. Wszystko opisane w instrukcji auta
jaca87 - 28-12-2016, 14:44 Temat postu: Zatkane dysze spryskiwaczy Hej,
Podejrzewam że mam zatkane dysze spryskiwaczy. Po otworzeniu maski i rozłączeniu przewodu z płynem , płyn leci normalnie ale gdy całość połączę z spryskiwaczy nie leje się ani kropla.
Podejrzewam że spryskiwacz został zatkany przez jakiś kamyczek lub piasek na samym końcu przy dyszach lub pod maską.
Czy ktoś miał podobny problem i ma pomysł jak to naprawić?
apg2312 - 28-12-2016, 15:16
1 zdemontuj i spróbuj przedmuchać spryskiwacze sprężonym powietrzem
2 kup nowe spryskiwacze w ASO
3 kup uniwersalne spryskiwacze mgłowe
Z mojego doświadczenia niestety wynika, że jedyną rozsądną formą naprawy jest 2 Żeby nie było nieporozumień - 1 i 3 tez zdążyłem już przerobić.
jaca87 - 28-12-2016, 15:54
apg2312 napisał/a: | 1 zdemontuj i spróbuj przedmuchać spryskiwacze sprężonym powietrzem
2 kup nowe spryskiwacze w ASO
3 kup uniwersalne spryskiwacze mgłowe
Z mojego doświadczenia niestety wynika, że jedyną rozsądną formą naprawy jest 2 Żeby nie było nieporozumień - 1 i 3 tez zdążyłem już przerobić. |
1. Przerabiałem i nie pomogło jeszcze dziś spróbuje do nich wstrzyknąć jakiś odkamieniacz.
brylekVFR - 28-12-2016, 18:50
Z podobnym problemem dzisiaj się borykałem tylko u mnie leciało ze spryskiwaczy, ale bardzo słabo. Rozebrałem, przedmuchałem co się dało i złożyłem, jak na razie działa. Zlikwidowałem jeden zaworek zwrotny, ten między trójnikami pod maską żeby płyn do zbiornika się nie cofał.
jaca87 - 29-12-2016, 11:33
Okazało się że u mnie też był problem z tymi zaworkami pod maską, jeden z nich obróciłem tak aby zawsze przepuszczał i znowu działa.
brylekVFR - 29-12-2016, 11:45
Czyli wszystkie masz w tą samą stronę? Jeden i drugi Ci działa? U mnie ten brązowy przepuszczal w dwa kierunki mimo strzałki. Nie powinno mieć to wpływu na psikanie, ale powodowało to powracanie płynu do zbiornika i trzeba było chwilę poczekać zanim płyn popłynął ze spryskiwaczy, ale z drugiej strony jego zadaniem było powstrzymanie zabrudzenia maski plynem. Nie jestem do końca przekonany czy dobrze zrobiłem usuwając ten zaworek.
jaca87 - 29-12-2016, 14:25
Tak, oba są w tym samym kierunku.
brylekVFR - 30-12-2016, 10:57
Szukałem trochę informacji na temat zaworków zwrotnych. Z tego co udało mi się znaleźć to brązowy otwiera się przy granicznym ciśnieniu spryskiwacza czyli gdy ciśnienie jest wystarczające żeby spryskiwacz mógł zrobić mgiełkę. Biały działa z minimalnym oporem, czyli ma upuścić nadmiar ciśnienia ze spryskiwacza, a zapobiegać grawitacyjnemu cofaniu się płynu.
U mnie teraz jet puszczone wszystko przez biały zaworek, zapobiega to cofaniu się płynu, ale jak pompka startuje i się zatrzymuje to ciurkiem leci ze spryskiwacza na maskę. Maska brudna i strużki płynące po masce.
Zaworki są w cenie ok 18zł szt.
tyku - 30-12-2016, 12:10
Z jakiego samochodu podejdą do lancera spryskiwacze Oryginały mają numer : 8265A358
Ciekawe czy podejdą z ASXa(8265A492)
Venom86 - 31-12-2016, 10:30
ja zamontowałem mgłowe niedawno, dokładnie takie:
http://allegro.pl/dysze-s...6016557998.html
Bo standardowe robiące 2 kleksy jak dla mnie nie robią tego co powinny. Będę miał czas to zrobię filmik/zdjęcie jak to działa.
tyku - 31-12-2016, 13:13
Czy dysze z outlandera 2 są mgłowe
Dooomino - 01-05-2017, 17:46
Witam mam Lancera 8 z 2008 roku i powoli się poddaje, przeleciałem już wszystko co mi przychodzi do głowy a spryskiwacze ksenonów jak się nie włączały tak się nie włączają, mam tylko jeden spryskiwacz drugi jest "zaślepiony" ale to nie ma nic do tego żeby silnik pompki się uruchomił, jakieś sugestie? Szukałem bezpiecznika do tej pompki ale znalazłem tylko jeden ogólny bezpiecznik do spryskiwaczy 30A
Ps gdzie znajduję się przekaźnik tej pompki ?
Bizi78 - 01-05-2017, 19:27
Po pierwsze to dział galanta .
Po drugie w skrzynce pod maską powinien być bezpiecznik 20A od sprysków przednich lamp.
Tutaj masz jakąś skrzynkę od EVO dla przykładu, poszukaj bezpiecznika oznaczonego piktogramem nr. 6 w skrzynce pod maską .
Źródło fotki: http://www.evoxforums.com...ad.php?t=232114
Przekaźnik też powinien być w owej skrzynce.
Racio - 16-11-2017, 18:25 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Spryskiwacze świateł Witam Panów od niedawna jestem posiadaczem lancera i zauważyłem ze spryskiwacze świateł nie działają mianowicie jedna z "zaślepka" była przyklejona na jakimś silikonie do zderzaka. wiec zastanawiam się czy poprzedni właściciel nie wyciągnął bezpiecznika a jeżeli tak to gdzie on się znajduje
|
|
|