L200 Techniczne od 2006r - L200 chip
Anonymous - 14-11-2007, 20:19
Hubeert napisał:
Cytat: | http://forum.tdi-tuning.p...p?p=26575#26575
Tomek Miluski na http://forum.tdi-tuning.pl napisał/a:
Witam
Jako przedstawiciel MMC chcę Wam przedstawić wyjaśnienie o modułach Rallitronic montowanych w L200 i nowym Outlanderze.
Moduły Rallitronic posiadają szereg funkcji, których zadaniem jest zabezpieczenie silnika i całego układu napędowego samochodu przed uszkodzeniem i przedwczesnym zużyciem. Moduł nie działa jeśli:
-temperatura silnika jest zbyt niska lub zbyt wysoka
-ciśnienie doładowania przekracza wartość dopuszczalną
-obroty silnika przekraczają wartość maksymalną
-zostanie wykryty wewnętrzny błąd w module Rallitronic
Uzyskane pomiary na hamowni mogą wynikać ze zbyt szybkiego rozpoczęcia pomiaru po uruchomieniu silnika. Po rozruchu ciepłego silnika, moduł Rallitronic może aktywować się dopiero po 5 minutach (zależnie od temperatury silnika). Ten czas jest potrzebny na cyrkulację płynu chłodzącego w silniku i równomierne rozgrzanie jego elementów.
Pomiar na hamowni powinien być wykonany w czasie 30 sekund lub krótszym. Przez ten czas moduł pracuje na 100% swoich możliwości, zwiększając moc silnika do 167 KM, po czym stopniowo moc spada. |
Stąd moje pytanie do szczęśliwych posiadaczy elek SPORT: był któryś z Was na hamowni?
Anonymous - 16-11-2007, 13:28
W bodajże poprzednim Motorze był test L200 Sport i były wykresy z hamowni. Tylko Chiny nie pamiętam, co im wyszło.
Poszukam i dam znać, co tam napsali.
Anonymous - 16-11-2007, 14:35
Chyba sie przejade bo moj chodzi tak, jakby mial duzo lepsze przyspieszenie niz w katalogu,za to pali 14-15
Anonymous - 16-11-2007, 15:46
Może noga za ciężka... Właśnie z wykresu momentu widać do ilu warto kręcić obroty - później efekt mizerny a spalanie rośnie. Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi.
Anonymous - 17-11-2007, 12:35
mam automata
Anonymous - 18-11-2007, 19:34
To będzie palił...
Czterobiegowy automat to tylko do jazdy w korku.
Anonymous - 09-01-2008, 07:53
Kruel napisał/a: | Co do spalania w nowym L200 to takie małe zestawionko
Ja (136KM) 10,2 l/100km
Braciak (167KM) 10,2 l/100km
Wójek (136KM) 9,5 l/100km
Wójka kolega (136KM) 9,5 l/100km
Ja z bratem mamy podobny styl jazdy a w spalaniu tego nie widać i dlatego już bardzo żałuję że nie wziąłem odrazu czipa. Za jakieś 2 tyg bedziemy mieli fullboxa więc może się coś zmienie w spalaniu choć wątpie.
A wujek ze swoim kolegą jężdżą trochę spokojnie i mają fullboxa(tego ala sport)
No i oczywiście wszscy mamy opony szosowe |
I jak, jesteś zadowolony po zamontowaniu fullboxa? Tzn. czy doznałeś szoku, czy stwierdziłeś że poprostu trochę lepiej ciągnie? Możesz mi wysłać namiary na firmę od której masz swojego fulboxa? olaf@makpol.com.pl - dzięki
HugoOrmo - 09-01-2008, 13:15
a tak na marginesie...czy ktokolwiek zna sposob sprawdzenia czy chip dziala (poza subiektywnymi odczuciami oraz hamownia)? Podlaczenie do kompa w ASO nic nie daje tzn komp nie sprawdza czy chip dziala czy nie...co gorsza w razie awarii chip sie moze wylaczyc i samochod powinien dzialac poprawnie tak jak ze zwyklym 136KM...
P.S. mam wersje z chipem i wiekszych problemow nie bylo z wyjatkiem zamontowania zamego modulu sterowania (przyklejony na tasme dwustronna do std skrzynki w silniku) co bardzo szybko naprawiono...
Pytam w kwestii formalnej
pzdr
Anonymous - 17-01-2008, 18:58
widzę że ta przypadłość z brakiem mocy nie tylko jest u mnie przy ok 3,5 a 3,9 tyś obrotów jest wyraźny spadek mocy i co dziwne nie występuje on zawsze i dołożenie chipa nic nie pomogło byłem na hamowni przed i po chipie i wyniki były podobnie mizerne przed miałem moc 91 Km i 102 Nm a po chipie to co fabryka obiecywała czyli 115 Km i 130Nm czuję się oszukany a dziura w mocy tak pozostała serwis się poddał a samochód jeszcze na gwarancji
Anonymous - 17-01-2008, 20:46
Mój chip tez jest przyklejony taśmą dwustronną i w czasie mrozów się odkleja. Jak to ASO "naprawiło" HugoOrmo?
Jeżeli chodzi o moc, tojeździłem testowym L200 bez chipa i rożnica jest moim zdaniem duża, natomiast mam też wrażenie , że chip "pogłębia" turbodziurę, co jest związane z opóźnieniem jego zadziałania względem wciśnięcia pedału "gazu".Pozdrawiam.
Anonymous - 17-01-2008, 21:34
[ Dodano: 17-01-2008, 21:35 ]
Bartman napisał/a: | Jeżeli chodzi o moc, tojeździłem testowym L200 bez chipa i rożnica jest moim zdaniem duża, natomiast mam też wrażenie , że chip "pogłębia" turbodziurę, co jest związane z opóźnieniem jego zadziałania względem wciśnięcia pedału "gazu |
Się zgadzam
Mam takie same odczucia
Anonymous - 19-01-2008, 16:01
Bartman napisał/a: | natomiast mam też wrażenie , że chip "pogłębia" turbodziurę |
I ja również mam podobne wrażenie że bez chipa to nie było tak czuć
HugoOrmo - 19-01-2008, 18:23
Bartman napisał/a: | Mój chip tez jest przyklejony taśmą dwustronną i w czasie mrozów się odkleja. Jak to ASO "naprawiło" HugoOrmo? |
Czesc,
przeniesli skrzynke na wiazke kablowa po prawej stronie silnika i zamontowali ja na tzw. "tiewrap'y" czyli plastikowe opaski zaciskowe. Nic sie nie luzuje i nie przeszkadza. Jutro dolacze fotke.
pzdr
Kibloo - 20-01-2008, 09:45
To wrażenie powiekszenia turbodziury, chyba jest spowodowane zdecydowana różnicą w przyroście mocy (subiektywne odczucie) po pierwszym odczuciu co masz pod maską, potem w dole obrotów oczekujesz wiecej... ale moge się mylić... jakby nie patrzeć, chip daje sporo...
pozdro
Anonymous - 20-01-2008, 12:46 Temat postu: Wrażenia z jazdy z chipsem ( 170kM ) Jakie są wasze wrażenia z jazdy chipowanym L200???
Proszę o opinie, osobiste wrażenia z jazdy i ewentualne porównania
przed / po chipowaniu.
Jaki jest wówczas rzeczywisty moment obrotowy???
|
|
|