To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - a'la sportowe galantowate wozidło

mientobisi - 01-08-2014, 22:56

Juiceman, to zależy kiedy i gdzie jest zlot..

Marcelinho, no jak widać przesadziłem ale dla mnie to nie pojęte sprężyny niższe powinny być ciut sztywniejsze od serii a tu jest na odwrót nie dość że niższe to bardziej miękkie... z pewnością to również zasługa amortyzatorów ale obecnie nie mam pieniedzy na takie rzeczy wiec wróci seria na tył jak narazie. w przypadku gwintowanych to nie wiem czy coś by zdziałały zależy jakie w kwestii sztywności, można by było gwintem podnieść samochód i załatwić problem ale mija to sie z celem obniżenia samochodu. są też jakieś klamry na sprężyny ograniczające ich ruchomość ale nie wiem czy to dobry zabieg gadałem z dwoma osobami i odradzają mi ten zabieg może sie znajdzie ktoś na forum kto wie więcej na ten temat

xluki, nie pamiętam coś koło 38. prawa tylna chowa sie w nadkole, lewa tylna łapie końcówką bierznika o rant nadkola. nie wiem na ile to powszechne kolega ma honde civic i też tak ma lekko krzywo

mkm - 03-08-2014, 06:49

mientobisi napisał/a:
są też jakieś klamry na sprężyny ograniczające ich ruchomość ale nie wiem czy to dobry zabieg

To zabieg dramatyczny... zepnij sobie paskiem kolana i pobiegaj trochę - będziesz miał wyobrażenie o pracy "spiętej" sprężyny :wink: .
Nie czytałem Twojego tematu, ale jeżeli masz miękko i nisko to albo spężyny mają pół miliona nalotu, albo skończyły Ci sie amortyzatory :wink:

mientobisi - 11-02-2015, 23:23

czas na mały update
w sumie intensywność pracy nad galantem mocno spowolniła z powodu braku funduszy ale zacznijmy od początku

we wrześniu 2014 przykre ale szczęśliwe otarcie z motocyklistą w centrum warszawy z mojej winy. szczęśliwe bo nic mu się nie stało, podczas zmiany pasa przy światłach niestety załapał się na martwy punkt w lusterku i zahaczył o zderzak. serce podeszło mi do gardła z każdą sekundą kiedy zaczął się gibać na boki ale złapał równowagę. krótkie oględziny i przeprosiny i cóż się okazało motocykl kompletnie nic dwie małe ryski na metalowej obudowie łańcucha podczas gdy u mnie stopką zawiniętą jak hak porządnie zarysował zderzak i wyrwał osłonkę przeciwmgłowego którą zbierałem z ulicy.

kupiłem całe halogeny okazało się że ktoś mi wcisnął lipę bo osłonki zamówione były niesamowicie lipne i z cienkiego plastiku (podróby ?) do tego stopnia że plastik był przepalony. ale z braku laku zamontowane w ramach eksperymentu walnąłem sprayem w czarny mat a że wygląda to całkiem całkiem tak też pozostało. spray ładnie trzyma do dziś foty z września:

od tamtej pory długo nic pomijając fakt że w listopadzie jakaś łajza zarysowała mi zderzak na parkingu i uciekła, niestety sprawcy nie znalazłem miałem podejrzenie że to na stacji podczas tankowania i faktycznie jakiś czerwony przejeżdżał (czerwony lakier na moim zderzaku) zgłosiłem ale po 2 tyg umorzyli ehh miałem wyjść i rozstrzelać wszystkich właścicieli czerwonych pojazdów ale musiałem iść do roboty

przetarłem to nitro i widać tylko małe ubytki lakieru z bliska już nie mam siły malować całego zderzaka dla takiej małej szramy.

Aktualnie w końcu znalazły się środki $ na mechanikę. tak więc aktualnie youngtimer serwis regeneracja skrzyni biegów (łożyska i zębatki do wymiany reszta względnie ok), do tego będzie zalany "sportowy olej" (cokolwiek to znaczy nie znam się na tym ale wydaje mi się że warto) wymiana sprzęgła mimo że podobno stare jeszcze nie było tragiczne to chce mieć spokój. do tego wymiana oleju w silniku, wahacz prosty dolny prawy (gdzieś w listopadzie zaczął dochodzić dziwny dzwięk dosłownie przez tydzień później ucichło okazało się że były luzy, i sworzeń wahacza górnego iiii to by było na tyle ile spamiętałem. nie mogę się doczekać aż odbiorę palanta bez tego koszmarnego szmeru ze skrzyni w końcu mam nadzieję że usłyszę niczym nie zagłuszający dźwięk w pełni sprawnego v6. tym bardziej że bez samochodu tak jakby bez jednej nogi (bo jak na złość zaczęła pobolewać)

niby troche zapał do wszystkiego mi minął ale co rusz mi trafiają do głowy kolejne pomysły.. nie potrafie tego wyjaśnić to jest silniejsze ode mnie że zamast kupić nowe buty które mi sie rozlatują wole władować w palanta. a wszyscy mówią po co na co przecież stracisz a mi w myślach wciąż vr4 która marzy mi sie za 2 lata.

z planów (często głupich) myśle nad
-reperaturkami mimo że rdzy jeszcze mocno nie widać to już mnie denerwuje. przy okazji chciałbym wymienić amortyzatory na sztywniejsze ( jakieś rady jakie dokładniej ?) i wstawić z powrotem vogtlandy -35 bo ten tył na fabrycznych irytująco nieco w moich oczach stoi.

-kolejny plan regeneracja felg 18 (te powyżej - z bliska widać że witały się z krawężnikami) oraz kupno nowych opon

-myślę również nad hidami ale nie wiem o jakiej mocy.. 4000 ? 4500 ? może ktoś ------poradzi i podrzuci fotki ( i jakie hidy bo się nie znam)
-chcę pomalować lusterka całe w kolor nadwozia (wkurza mnie czarne mocowanie lusterek)
-naprawa halogenów (nie świecą)
-(kontrowersyjne) mały spoilerek ciągle chodzi mi po głowie.... :roll:
-(pewnie najbardziej kontrowersyjny) nie potrafię wyjaśnić dlaczego ale od paru miesięcy myślę nad wstawieniem szyberdachu (tak wiem kolejne źródła rdzy) konkretniej webasto hollandia 300 deluxe.

opinie mile widziane ;)

Hugo - 11-02-2015, 23:39

Piękne auto i idealnie dopasowany wzór felg :mrgreen:
mientobisi napisał/a:
co rusz mi trafiają do głowy kolejne pomysły.. nie potrafie tego wyjaśnić to jest silniejsze ode mnie że zamast kupić nowe buty które mi sie rozlatują wole władować w palanta
Jakbym siebie słyszał... No i zaraz "palanta"? :wink:
mientobisi napisał/a:
chciałbym wymienić amortyzatory na sztywniejsze ( jakieś rady jakie dokładniej ?)
Kayaba Ultra SR.
mientobisi napisał/a:
-chcę pomalować lusterka całe w kolor nadwozia (wkurza mnie czarne mocowanie lusterek)
Znowu jakbym siebie czytał :wink: Mnie samo mocowanie nie wkurza tak jak czarna obramówka dookoła szkła. Na ciemnym lakierze to ciul, nie widać jej, ale na jasnym wygląda kiczowato. Rozmawiałem już z lakiernikiem i ma być polakierowana w kolor auta.
mientobisi napisał/a:
nie potrafię wyjaśnić dlaczego ale od paru miesięcy myślę nad wstawieniem szyberdachu
Też tego nie potrafię wyjaśnić, ale mam dokładnie te sam odchył :D Wiesz, że musisz wymienić cały dach (odciąć na słupkach)?
mientobisi - 11-02-2015, 23:51

moi koledzy oczywiście musieli znaleźć lepszą nazwę stąd palant.
amortyzatory nie tylko ze względu że wysoko stoi ale nawet na fabrycznych sprężynach niesamowicie siada juz przy 2 osobach z tyłu.. to niebezpieczne i boję sie trochę na ekspresówkach. dzieki wielkie zobacze jeszcze ceny i napewno wezme pod uwagę
a co do szyberdachu to kiedyś już dzwoniłem i pytałem w jakiejś firmie. taki zabieg byłby potrzebny jakbym chciał wstawić seryjny z galanta. ten co podałem (i inne marki webasto) normalnie wstawiają wycinając dziure w dachu z tym ze taki szyberdach nie otwiera się tylko uchyla ( https://www.youtube.com/watch?v=4TXGXZ-3BZY ) jak pytałem to krzyną 1500 zł z tym że nie wiem czy akurat za ten model co podałem bo to elektryczny możliwe że mówił o takim na korbke ;)

PS. Hugo miło cię widzieć z powrotem ;)

Hugo - 12-02-2015, 10:21

mientobisi napisał/a:
nawet na fabrycznych sprężynach niesamowicie siada juz przy 2 osobach z tyłu..
Załóż czerwone sprężyny H&R -35 mm. Jak naładujesz ok. 300 kg do bagażnika i na tylną kanapę to siądzie max. 1 cm. Sprawdzone.
WreX - 12-02-2015, 11:57

Hugo napisał/a:
Załóż czerwone sprężyny H&R -35 mm. Jak naładujesz ok. 300 kg do bagażnika i na tylną kanapę to siądzie max. 1 cm. Sprawdzone.

Musze to sobie zapisać.

A co do czarnych ramek czy tam oprawek przeciwmgłowych to wygląda genialnie w srebrnym avance

eremita - 12-02-2015, 12:57

mientobisi napisał/a:
nie potrafię wyjaśnić dlaczego ale od paru miesięcy myślę nad wstawieniem szyberdachu

też tak mam :P

Hugo napisał/a:
Wiesz, że musisz wymienić cały dach (odciąć na słupkach)?

Hugo właśnie mnie z tego wyleczył :shock:

Ale z drugiej strony ten źle nie wygląda :wink:
mientobisi napisał/a:
https://www.youtube.com/watch?v=4TXGXZ-3BZY

Marcelinho - 12-02-2015, 13:36

Kamil,no ładnie ten Twój Galant wygląda.Chyba jeszcze ładniej niż wtedy kiedy się widzieliśmy ostatni raz :-)
Ja już Galanta nie mam :-( i teraz grzebie w Hondzie Civic :-)

mientobisi - 12-02-2015, 13:47

jak to nie masz ???? :shock: co się stało ? kupiłeś sobie hondę ?
a moje sprężynki masz ?

Marcelinho - 12-02-2015, 14:27

Tak,kupiłem Hondę.Springi mam i nie mam,bo zdjąłem swoje a założyłem Twoje.
Czyli teraz na stanie MTS -40.

mientobisi - 12-02-2015, 15:44

No to niedobrze bo myslalem zeby spowrotem te vogtlandy zalozyc jak kupie amorki a mts sa za niskie ;/
Marcelinho - 12-02-2015, 16:24

Jakoś się dogadamy :)