To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Centralny zamek

robertdg - 12-12-2009, 21:00

jkrzysztof80, Teraz działają juz wszystkie, dodałem dodatkowy link ;-) enjoy :-)
ensulent - 15-05-2010, 11:54

Witam. Jestem laikiem w temacie centralnych zamkow stad moje pytanie czy jestem w stanie sam podłączyc sterownik centralnego zamka ??;p Kupilem sterownik BX40 carprotect. Jezeli mogłbym prosic po podanie lokalizacji sterownika w galancie 2.5 v6 byłbym bardzo wdzięczny :)
sampler - 13-09-2010, 20:34

Jestem wlasnie na etapie podlaczania alarmu do Avanca. W zasadzie wszystko mam juz podpiete za wyjatkiem sterowania centralnym. Podpiecie tak jak w wersji przefliftowej na lewe drzwi nie dziala poniewaz masa na kablach sterujacych nie znika po zmianie stanu.
Wiem ze mozna sie wpiac pod prawe drzwi ale nie moge dojsc ktore kable sa odpowiedzialne za wyzwalanie silownika master sygnalem masowym. Czy ktos jest mi w stanie podac kolory ww przewodow? Bede ogromnie wdzieczny

pipi_ja - 13-09-2010, 21:28

A jak szukałeś tych przewodów? Ja zawsze robię to za pomocą wskaźnika. Kabele podłączam do masy a wskaźnikiem nakłuwam przewody.Jak trafisz odpowiedni wtedy central sie odezwie. Jeśli ten sposób nie zadziała to i alarm tego nie wysteruje.
sampler - 13-09-2010, 21:30

znalazlem juz kabel do otwierania CZ. Jest to kabel koloru fioletowo-bialego przy ETAC-sie. Ze schematu wychodzi ze do otwierania bedzie jasnozielono-czerwony. Jutro to sprawdze i potwierdze.
pipi_ja - 13-09-2010, 21:55

Czyli szukałeś po schematach? Sposób o którym pisałem jest chyba najszybszy i bezpieczny. Nie wyobrażam sobie do kazdego samochodu rozkładać schematy i je wertować :) Nic się w ten sposób nie popsuje, bo nawet jak trafisz na przewód plusowy to zwyczajnie wskaźnik sie zaświeć i na tym koniec:)
sampler - 15-09-2010, 07:17

Jednak schematy nie klamia. Podpialem sie tak jak wpisalem wczesniej przy ETACS-ie.
Otwieranie - sygnal masowy na kabel fioletowo-bialy, zamykanie jasnozielono-czerwony.

Schemat znajdziecie w tej notce:

http://wind.nets.pl/alarm...m_galant_97.pdf

Nie sugerujcie sie opisem. U mnie pod nogami pasazera nie ma zadnej kostki pod alarm a opis tez jest bledny. Podano tam ze zamyka kabel fioletowo-czerwony a jest on do sterowania silniczkiem zamka. Schematy natomiast sa jak najbardziej wiarygodne.

fredfm - 09-12-2010, 12:08

Witam. Z powodu braku pilota do centralnego zamka postanowiłem kupić taki sterownik MAXICAR 686, ma najładniejszy pilot.
Z opisu kolegi Sampler wynika że wystaczy się podpiąć pod oryginalny sterownik autoalarmu.. i tu mam pytanie:
1. czy wystarczy się "wpiąć" w określone przewody wchodzące do sterownika bez wypinania wtyczki autoalarmu czy muszę odłączyć cały sterownik, i dopiero się "wpiąć"..
2. czy przy sterowniku są również wyprowadzone przewody do kierunkowskazów, czy też muszę pogrzebać przy kierownicy??

Bardzo proszę o odpowiedź i oczywiście dziękuję..

sampler - 09-12-2010, 13:11

nie podlaczamy sie pod orginalna centralke autoalarmu bo takiej nie ma tylko pod modul centralnego zamka ETACS. Tam podlaczamy tylko sterowanie centralnym. Kierunkowskazy jak i zasilanie dokladanej centralki robimy niezaleznie czyli trzeba szukac odpowiednich kabelkow na kostkach
fredfm - 09-12-2010, 14:22

dzięki wielkie za odpowiedź, teraz już wszystko wiem.. Najważniejsze że przy centralce mogę podpiąć nowy sterownik, a do zasilania i kierunków dojdę miernikiem..
adt81 - 20-01-2011, 10:42

Kupiłem sobie sterownik Carprotect BX10 bo chciałem sobie podpiąć centralny (obecnie z kluczyka) na pilota. Elektryka samochodowa to nie jest moja dziedzina i w związku z tym chciałbym potwierdzić czy dobrze wszystko zrozumiałem ?

Na obrazku skan instrukcji - jeśli dobrze kumam to biały ze sterownika do brązowego (zamknij) a czarno/biały do biało/zielonego (otwórz) we wtyczce wychodzącej z drzwi kierowcy. Żółte masy i czarna ze sterownika można wspólnie w jednym miejscu gdzieś przypiąć ? Zasilanie to gdzieś z kolumny kierowniczej tylko do którego podłączyć niebieski ze sterownika żeby to spiąć z kierunkami ? - piszę o kabelkach ze schematu sterowania masami.

Wiem, że temat jest już wałkowany ale jest już opisanych tyle opcji że się pogubiłem a jak już wspomniałem elektryka samochodowa to nie mój dział :-) i nie chcę czegoś popalić.

Będę wdzięczny za pomoc.

sampler - 20-01-2011, 11:39

niebieski podlaczasz do kabli idacych od kierunkow. Najlepiej wyciagnij lampy np boczne i zobacz jaki ma dokladnie kolor kabel + bo pod ten musisz go podpiac. Jak masz auto po liftingu to sterowanie c zamkiem w ten sposob ktory opisales nie bedzie dzialac
adt81 - 20-01-2011, 17:04

Ok podłączyłem ale żeby zamykał musiałem odciąć masę na wtyczce czego efektem oczywiście jest brak zamykania od strony kierowcy poprzez kluczyk oraz blokadę od wewnątrz co mi się nie specjalnie podoba. Na szczęście awaryjnie będę mógł otworzyć od strony pasażera. Nie podłączyłem jeszcze kierunków bo już mi zimno było :-) i nie chciało mi się szukać przewodu - jeśli podepnę się do jakiegoś plusa od kierunków to będą migać wszystkie czy tylko jedna strona ? Ostatnie pytanie to czy da się to jakoś zrobić żeby blokada/kluczyk od strony kierowcy działała z tym wynalazkiem ?
plecho1 - 20-01-2011, 20:25

Co do kierunków jeśli ze sterownika wychodzi jeden kabel to trzeba zastosować dodatkowo dwie diody prostownicze aby napięcie rozdzielić na obie strony. Takie diody powinny być w zestawie ze sterownikiem ale jeśli ich nie było to można spokojnie kupić w każdym sklepie elektronicznym po około 1zł za sztukę (diody prostownicze 3A-amperowe).
mixfm - 20-01-2011, 23:03

hej...przerabiałem temat u siebie pare dni temu z tym sterownikiem...ja osobiscie wpiąłem sie z kierunkami w wylaczniku awaryjnych ( 2 przewody w rogu złacza)....rozgałeziasz ten przewod na 2 i dajesz diody prostownicze 5A po to by odizolowac lewa strone od prawei i po to by napiecie po wlaczeniu awaryjnych nie cofało sie do centralki (dioda przewodzi prad w jedna strone),,,dzieki takiemu podpieciu razem z kierunkami beda migac kontrolki kierunkow na desce rozdzielczej ..