To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzajcie łańcuch rozrządu! Spostrzeżenia własne i opinie

tyku - 13-03-2015, 13:10

Jackie, Chciałbym zweryfikować cenę usługi wymiany rozrządu. :wink: Dzwoniłem do dwóch serwisów i cena oscyluje koło 700-750 zł za robociznę (ASO Kraków, ASO Częstochowa). Skąd u Ciebie cena dwa razy wyższa :?:
Jackie - 13-03-2015, 14:06

tyku napisał/a:
Skąd u Ciebie cena dwa razy wyższa

Nie wiem, tak policzyli ;)
A tak już na serio - koszt samych czynności u nas to 756 zł więc jakim cudem Kraków wliczył w to uszczelkę, olej, silikon? Nie rozumiem tego. U nas się tak nie da.
Pozdrawiam

tyku - 13-03-2015, 14:29

Jackie napisał/a:
A tak już na serio - koszt samych czynności u nas to 756 zł
I to jest cena do zaakceptowania za wymianę łańcucha rozrządu w ASO.
Jackie napisał/a:
więc jakim cudem Kraków wliczył w to uszczelkę, olej, silikon?
- Kto tak twierdzi :?: Wyraźnie napisałem, że interesuje mnie cena za wykonanie usługi wymiany rozrządu(bez części). :wink:
Jackie - 13-03-2015, 15:02

tyku napisał/a:
- Kto tak twierdzi Wyraźnie napisałem, że interesuje mnie cena za wykonanie usługi wymiany rozrządu(bez części).

A jak złożyć silnik? Na starym oleju i uszczelce? To nawet nie kwestia części a rzeczy, które są niezbędne do przeprowadzenia czynności. Przez części rozumiem nowy łańcuch i napinacz. Nie możesz policzyć robocizny bez rzeczy, których potrzebujesz do jej zakończenia.
tyku napisał/a:
I to jest cena do zaakceptowania za wymianę łańcucha rozrządu w ASO.

Też tak sądzę. ;)
Pozdrawiam

KsiadzRobak - 13-03-2015, 15:06

daktaris napisał/a:
Koszt zwiazany z ta usługo to 250zl robocizna i 135żł uszczelk apod pokrywe zaworów .
czas trawania usługi ok 2-3 godziny "

Czyli tylko 250 zł + cześci

nie wiem czy tylko ja zauważyłem, ale wyraźnie jest napisane 250zł roboczogodzina a czas usługi 2-3 godziny czyli 500-750zł za całą usługę

apikus - 13-03-2015, 15:25

Robocizna to coś innego niż roboczogodzina.
RalfPi - 13-03-2015, 15:38

Czy ktoś potrafi mi przy okazji wytłumaczyć, dlaczego "w systemie" (ASO -- MITSUBISHI) roboczogodzina, to jakieś 70zł? :shock:
Przecież system jest po to, żeby było tanio.. a jest drogo.
I dlaczego np. dobry mechanik zarabia sporo mniej..?

gulgulq - 13-03-2015, 16:28

Bo w roboczogodzinie masz:
- prąd, wodę, itp. (wszelkie media), narzędzia, chemia narzędziowa, serwis wewnątrzakładowy (choćby podnośniki -> UDT), użytkowanie zakładu (podatki), wypłaty, zusy, ubezpieczenia itp, utrzymanie kierowników i szefów - generalnie cały koszt utrzymania serwisu a to jest to co klienta nie interesuje
Na to wszystko ma urobić robotnik (mechanik). Trochę tez dział sprzedaży części i obsługi (marża).

cały ten koszt = jakaś kwota rocznie np. 2 mln zł
załóżmy ze mamy 6 mechaników którzy robią na firmę
6 mechaników x 8 godzin x 5 dni = 240 godzin w tygodniu
240 godzin x 50 tygodni = 12000 godzin

2 mln/ 12 tys godzin = 166 zł/godzine

Wyliczenia oczywiście uproszczone ale tak to działa.

tyku - 13-03-2015, 16:57

Jackie napisał/a:
A jak złożyć silnik? Na starym oleju i uszczelce?
Olej i filtr oleju zawsze mam swój, jeżeli potrzebny doliczasz do części. :wink: Uszczelka to jest część bez której się nie obejdzie(no chyba, że ktoś poskłada na zdemontowanej), doliczamy ją do ceny części. :P
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=135
Uszczelkę wymieniłem w częściach, trzeba tylko dopisać o wymianie oleju. :wink:

Jackie - 13-03-2015, 21:17

gulgulq napisał/a:
cały ten koszt = jakaś kwota rocznie np. 2 mln zł
załóżmy ze mamy 6 mechaników którzy robią na firmę
6 mechaników x 8 godzin x 5 dni = 240 godzin w tygodniu
240 godzin x 50 tygodni = 12000 godzin

2 mln/ 12 tys godzin = 166 zł/godzine

Gdybyż to było tak proste to byłoby piękne ;) Oczywiście co do zasady - tak ale założyłeś efektywność 100% przy max czasie pracy - utopia ;) Dołóż urlopy, nadgodziny, dni wolne i nierównomierny rozkład miesięcy - wtedy ta układanka będzie bliższa prawdy ;) Oczywiście zmiennych jest więcej ale to nie na to temat.
tyku napisał/a:
Olej i filtr oleju zawsze mam swój, jeżeli potrzebny doliczasz do części

Aha, u nas to rzadkość więc nie brałem takiej opcji pod uwagę.
Pozdrawiam

Lucas123w - 14-03-2015, 10:26

Powoli zaczyna się robić panika w sprawie łańcucha, dziwnym zbiegiem okoliczności akurat w tym roku wszystkie zaczęły się wyciągać ?

Może trzeba zadać inne pytanie czemu poza ASO diagnozy są tak drastyczne, czyli rozciągnięty łańcuch i wymiana wszystkiego co się da ? Wiadomo najlepiej tak zarobić na takim przypadku.

Kolejne pytanie to jaki styl jazdy mają osoby którym przydarzył się ten przykry wypadek ?
Jazda do 4 tyś/obr i broń boże nic więcej bo silnik wyskoczy z ram ?

Dobra analiza by się przydała tego problemu.

RalfPi - 14-03-2015, 11:02

gulgulq napisał/a:
Bo w roboczogodzinie masz:
- prąd, wodę, itp. (wszelkie media), narzędzia, chemia narzędziowa, serwis wewnątrzakładowy (choćby podnośniki -> UDT), użytkowanie zakładu (podatki), wypłaty, zusy, ubezpieczenia itp, utrzymanie kierowników i szefów - generalnie cały ...

A u zwykłego mechaniorka, to tego nie ma :?:
I tu jest właśnie dla mnie problem - skoro system (Tesco, Biedronka, InterCars, Studia zaoczne, Produkcja seryjna części i całych urządzeń, maszyn), to i tanio ma być.. a tu drogo..
I tego nie rozumiem.

Podłączam się do zapytania wyżej - jaką technikę jazdy mają Użytkownicy, co im Łańcuchy się wyciągnęły - ja mam taką:
Na zimnym (do 3krpm i delikatne wciskanie gazu)
Na średnim - bardziej dynamiczne operowanie gazem (ale tylko w zakresie 2.5-6krpm)
Na naprawdę rozgrzanym (>10km) - jazda bez ograniczeń (z gazem w dechę jak trzeba od 3krpm-6.5krpm).

Pod górkę 2-4krpm, z górki czasami nawet 1.5krpm.

mjsystem - 14-03-2015, 11:14

george2 napisał/a:
Jak sprawdzić łańcuch rozrządu w lancerze
https://www.youtube.com/watch?v=DHJ3D9Dmsn8
Zgodnie z zaleceniami ASO, czy tak ktoś po prostu wpadł na taki pomysł?

[ Dodano: 14-03-2015, 11:16 ]
george2 napisał/a:
Szanowny Adminie dlaczego zostały wykasowane posty Jackie.gulgulg,Uwex w temacie łańcuch rozrządu.

Ponieważ nie wnosiły nic do tematu. Za wycieczki personalne jest też odpowiednia nagroda, więc proszę do rzeczy a nie od rzeczy.

tyku - 14-03-2015, 12:03

george2 napisał/a:
Wstyd Panie Adminie ,jeśli odnośnik do linku wywołał taką reakcję

Do którego admina piszesz? Jest ich tu kilku. :wink:
Filmik https://www.youtube.com/watch?v=DHJ3D9Dmsn8 jest super. Przydał by się polski dubbing. :wink:

mjsystem - 14-03-2015, 12:10

george2 napisał/a:
Wstyd Panie Adminie ,jeśli odnośnik do linku wywołał taką reakcję
Nie oglądałem go. Zadałem pytanie, czekam na odpowiedź. I proszę do rzeczy.