[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzajcie łańcuch rozrządu! Spostrzeżenia własne i opinie
tyku - 13-03-2015, 13:10
Jackie, Chciałbym zweryfikować cenę usługi wymiany rozrządu. Dzwoniłem do dwóch serwisów i cena oscyluje koło 700-750 zł za robociznę (ASO Kraków, ASO Częstochowa). Skąd u Ciebie cena dwa razy wyższa
Jackie - 13-03-2015, 14:06
tyku napisał/a: | Skąd u Ciebie cena dwa razy wyższa |
Nie wiem, tak policzyli
A tak już na serio - koszt samych czynności u nas to 756 zł więc jakim cudem Kraków wliczył w to uszczelkę, olej, silikon? Nie rozumiem tego. U nas się tak nie da.
Pozdrawiam
tyku - 13-03-2015, 14:29
Jackie napisał/a: | A tak już na serio - koszt samych czynności u nas to 756 zł | I to jest cena do zaakceptowania za wymianę łańcucha rozrządu w ASO.
Jackie napisał/a: | więc jakim cudem Kraków wliczył w to uszczelkę, olej, silikon? | - Kto tak twierdzi Wyraźnie napisałem, że interesuje mnie cena za wykonanie usługi wymiany rozrządu(bez części).
Jackie - 13-03-2015, 15:02
tyku napisał/a: | - Kto tak twierdzi Wyraźnie napisałem, że interesuje mnie cena za wykonanie usługi wymiany rozrządu(bez części). |
A jak złożyć silnik? Na starym oleju i uszczelce? To nawet nie kwestia części a rzeczy, które są niezbędne do przeprowadzenia czynności. Przez części rozumiem nowy łańcuch i napinacz. Nie możesz policzyć robocizny bez rzeczy, których potrzebujesz do jej zakończenia.
tyku napisał/a: | I to jest cena do zaakceptowania za wymianę łańcucha rozrządu w ASO. |
Też tak sądzę.
Pozdrawiam
KsiadzRobak - 13-03-2015, 15:06
daktaris napisał/a: | Koszt zwiazany z ta usługo to 250zl robocizna i 135żł uszczelk apod pokrywe zaworów .
czas trawania usługi ok 2-3 godziny "
Czyli tylko 250 zł + cześci |
nie wiem czy tylko ja zauważyłem, ale wyraźnie jest napisane 250zł roboczogodzina a czas usługi 2-3 godziny czyli 500-750zł za całą usługę
apikus - 13-03-2015, 15:25
Robocizna to coś innego niż roboczogodzina.
RalfPi - 13-03-2015, 15:38
Czy ktoś potrafi mi przy okazji wytłumaczyć, dlaczego "w systemie" (ASO -- MITSUBISHI) roboczogodzina, to jakieś 70zł?
Przecież system jest po to, żeby było tanio.. a jest drogo.
I dlaczego np. dobry mechanik zarabia sporo mniej..?
gulgulq - 13-03-2015, 16:28
Bo w roboczogodzinie masz:
- prąd, wodę, itp. (wszelkie media), narzędzia, chemia narzędziowa, serwis wewnątrzakładowy (choćby podnośniki -> UDT), użytkowanie zakładu (podatki), wypłaty, zusy, ubezpieczenia itp, utrzymanie kierowników i szefów - generalnie cały koszt utrzymania serwisu a to jest to co klienta nie interesuje
Na to wszystko ma urobić robotnik (mechanik). Trochę tez dział sprzedaży części i obsługi (marża).
cały ten koszt = jakaś kwota rocznie np. 2 mln zł
załóżmy ze mamy 6 mechaników którzy robią na firmę
6 mechaników x 8 godzin x 5 dni = 240 godzin w tygodniu
240 godzin x 50 tygodni = 12000 godzin
2 mln/ 12 tys godzin = 166 zł/godzine
Wyliczenia oczywiście uproszczone ale tak to działa.
tyku - 13-03-2015, 16:57
Jackie napisał/a: | A jak złożyć silnik? Na starym oleju i uszczelce? | Olej i filtr oleju zawsze mam swój, jeżeli potrzebny doliczasz do części. Uszczelka to jest część bez której się nie obejdzie(no chyba, że ktoś poskłada na zdemontowanej), doliczamy ją do ceny części.
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=135
Uszczelkę wymieniłem w częściach, trzeba tylko dopisać o wymianie oleju.
Jackie - 13-03-2015, 21:17
gulgulq napisał/a: | cały ten koszt = jakaś kwota rocznie np. 2 mln zł
załóżmy ze mamy 6 mechaników którzy robią na firmę
6 mechaników x 8 godzin x 5 dni = 240 godzin w tygodniu
240 godzin x 50 tygodni = 12000 godzin
2 mln/ 12 tys godzin = 166 zł/godzine |
Gdybyż to było tak proste to byłoby piękne Oczywiście co do zasady - tak ale założyłeś efektywność 100% przy max czasie pracy - utopia Dołóż urlopy, nadgodziny, dni wolne i nierównomierny rozkład miesięcy - wtedy ta układanka będzie bliższa prawdy Oczywiście zmiennych jest więcej ale to nie na to temat.
tyku napisał/a: | Olej i filtr oleju zawsze mam swój, jeżeli potrzebny doliczasz do części |
Aha, u nas to rzadkość więc nie brałem takiej opcji pod uwagę.
Pozdrawiam
Lucas123w - 14-03-2015, 10:26
Powoli zaczyna się robić panika w sprawie łańcucha, dziwnym zbiegiem okoliczności akurat w tym roku wszystkie zaczęły się wyciągać ?
Może trzeba zadać inne pytanie czemu poza ASO diagnozy są tak drastyczne, czyli rozciągnięty łańcuch i wymiana wszystkiego co się da ? Wiadomo najlepiej tak zarobić na takim przypadku.
Kolejne pytanie to jaki styl jazdy mają osoby którym przydarzył się ten przykry wypadek ?
Jazda do 4 tyś/obr i broń boże nic więcej bo silnik wyskoczy z ram ?
Dobra analiza by się przydała tego problemu.
RalfPi - 14-03-2015, 11:02
gulgulq napisał/a: | Bo w roboczogodzinie masz:
- prąd, wodę, itp. (wszelkie media), narzędzia, chemia narzędziowa, serwis wewnątrzakładowy (choćby podnośniki -> UDT), użytkowanie zakładu (podatki), wypłaty, zusy, ubezpieczenia itp, utrzymanie kierowników i szefów - generalnie cały ... |
A u zwykłego mechaniorka, to tego nie ma
I tu jest właśnie dla mnie problem - skoro system (Tesco, Biedronka, InterCars, Studia zaoczne, Produkcja seryjna części i całych urządzeń, maszyn), to i tanio ma być.. a tu drogo..
I tego nie rozumiem.
Podłączam się do zapytania wyżej - jaką technikę jazdy mają Użytkownicy, co im Łańcuchy się wyciągnęły - ja mam taką:
Na zimnym (do 3krpm i delikatne wciskanie gazu)
Na średnim - bardziej dynamiczne operowanie gazem (ale tylko w zakresie 2.5-6krpm)
Na naprawdę rozgrzanym (>10km) - jazda bez ograniczeń (z gazem w dechę jak trzeba od 3krpm-6.5krpm).
Pod górkę 2-4krpm, z górki czasami nawet 1.5krpm.
mjsystem - 14-03-2015, 11:14
Zgodnie z zaleceniami ASO, czy tak ktoś po prostu wpadł na taki pomysł?
[ Dodano: 14-03-2015, 11:16 ]
george2 napisał/a: | Szanowny Adminie dlaczego zostały wykasowane posty Jackie.gulgulg,Uwex w temacie łańcuch rozrządu. |
Ponieważ nie wnosiły nic do tematu. Za wycieczki personalne jest też odpowiednia nagroda, więc proszę do rzeczy a nie od rzeczy.
tyku - 14-03-2015, 12:03
george2 napisał/a: | Wstyd Panie Adminie ,jeśli odnośnik do linku wywołał taką reakcję |
Do którego admina piszesz? Jest ich tu kilku.
Filmik https://www.youtube.com/watch?v=DHJ3D9Dmsn8 jest super. Przydał by się polski dubbing.
mjsystem - 14-03-2015, 12:10
george2 napisał/a: | Wstyd Panie Adminie ,jeśli odnośnik do linku wywołał taką reakcję | Nie oglądałem go. Zadałem pytanie, czekam na odpowiedź. I proszę do rzeczy.
|
|
|