To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sposób na zmatowiałe reflektory

Havoc - 12-10-2015, 10:28

No, Panowie, dyskusja w tym temacie fajna jak poczytać od początku.
Podpowiedzcie proszę coś zanim rozłupię reflektory na pół. To poniżej to zmatowiały czy mokry od środka reflektor?

MManiak - 12-10-2015, 14:36

Szczerze wygląda na zmatowiały, ale Carismy mają to do siebie, że reflektory lubią parować. U mnie jest tak z jednym, ale nie pamiętam po której stronie. Jeśli możesz to podrzuć fotkę z bliska. Myślę, że jakby parowały, to jesteś w stanie sam to stwierdzić, bo jak się dobrze przyjrzeć, widać niewielkie krople wody. Ja obstawiam jednak mat.

Tak swoją drogą to ładny egzemplarz. :wink:

Havoc - 12-10-2015, 15:09

No właśnie, kropelek wody żadnych a wilgotno już się w UK zrobiło (lata nie zobaczę przez najbliższych 11m-cy :D ).
A egz. rzeczywiście się trafił fajny (wczoraj kupiony). Tylko w środku trochę gorzej, ale to już będzie jak się za temat o nim wezmę :)

MManiak - 12-10-2015, 15:25

Havoc napisał/a:
Tylko w środku trochę gorzej, ale to już będzie jak się za temat o nim wezmę :)

A to w takim razie czekam z niecierpliwością. :)

Ziemba. - 12-10-2015, 17:43

Havoc, wyjmij żarówki i spróbuj zwykłą suszarką delikatnie dosuszyć środek. Jeżeli pomoże to zaparowane, a jak nie to zmatowiałe.
Havoc - 12-10-2015, 23:13

Oo, nie wpadłem na to! :) Thx
JacekeR - 13-10-2015, 14:43

Zmatowiałe na 100 %
Batmanikus - 22-11-2015, 12:28

Moją polerkę + lakierem robiłem ponad rok temu. Do dzisiaj efekt jest ciągle taki sam - świetny. Właśnie jestem po ponownym takim zabiegu - tym razem w moim drugim samochodzie Chryslerze Neonie. Wrzuciłem to jako video i pdf
https://www.youtube.com/watch?v=p7hjXpg4VO4

benton66 - 22-11-2015, 20:02

Od siebie dodam, że jedna puszka lakieru wystarcza na lampy w 3 samochodach. Lepiej bowiem, po otwarciu i wymieszaniu sprayu zużyć go od razu. Można więc bardzo zredukować koszta, składając się jeszcze z 2 kumplami na puszkę lakieru i umówić na wspólną polerkę. Można też przy okazji nieźle się bawić :drinkers: :drinkers: Zalecam jednak umiar, żeby równo położyć lakier :finga:
mkm - 22-11-2015, 20:07

Batmanikus napisał/a:
Moją polerkę + lakierem robiłem ponad rok temu. Do dzisiaj efekt jest ciągle taki sam - świetny.

Wrzuć fotkę :wink:

Havoc - 02-12-2015, 21:00

Będę miał problem pewnie ze znalezieniem pomieszczenia +20*C w UK o tej porze roku, ale co tam, jest plan zakupowy na lakier.
Tylko pytanie z nadzieją że ktoś jeszcze ma puszkę lub kopię swojego zamówienia online lub faktury, cokolwiek. Lakierów Motip klar 2k są przynajmniej 3 rodzaje, w sensie 3 kody produktów producenta. Krótka piłka. Który kupić? Jest ktoś w stanie wygrzebać numer kupionego przez siebie lakieru?

benton66 - 03-12-2015, 02:48

http://allegro.pl/lakier-...5788815007.html
http://allegro.pl/motip-l...5337143527.html
Oczywiście wysoki połysk. Lakierowania na dworze o tej porze roku i przy tej temperaturze nie polecam

kielbasa - 25-04-2017, 18:01

Czesc koledzy,

Dyskusja mnie zainteresowala i nie ukrywam, ze zalogowalem sie tylko po to, zeby podpytac o etapy takiej regeneracji, glownie kolegi MKM - jaka w takim razie przyjalby kolejnosc , jezeli oczywiscie to nie tajemnica zawodowa? Albo o jakies ogolne wskazowki co do etapow pracy?
Czy to np bedzie: polerowanie papierem na mokro najpierw 1500, nastepnie 2000 i np 6000, pozniej odtluszczenie i na to folia (3m) ? Czy moze jeszcze jakas warstwa ochronna przed jej naklejeniem ?

Osobiscie mnie nie przekonuje lakierowanie z jednego wzgledu - lakier jest cienki, przy duzych predkosciach, dzialaniu slonca i uderzaniu kamieni wydaje mi sie, ze bedzie odlazil na fragmentach i zolkl/matowil.

benton66 - 25-04-2017, 18:49

Bzdura, u mnie po 2 zimach efekt pozostał nie zmieniony :D
mkm - 26-04-2017, 19:34

Temat odkopany to pora na aktualizację :D
Jutro postaram się wkleić foty lamp.

benton66, dasz redę sfocić swoje?