[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zegary indiglo EA
swinks_UK - 23-08-2007, 12:40
simones:
podrzucam na forum zdjęcia moich zegarów w trakcie jazdy. Było "średnio" bezpiecznie bo tylko w trakcie jazdy się GDI-ECO zapala, więc - jedna ręka na kierownicy, druga z K800i robiła zdjęcie, a trzęsło jak cholera, więc musiałem flashem polepszyć ekspozycję i zegary wyszły tak sobie.
1. zegary w całości
2. obrotomierz
3. prędkościomierz
Samych zegarów nie ściągałem do skanu, bo Miśkiem popylam niemal nonstop i nie mogę se unieruchomić auta. Jakby to powyżej było pomocne to fajnie.
Chciałbym takie indiglo w swoim Miśku...
Anonymous - 23-08-2007, 16:12
swinks_UK, napisz do nich maila, powiedz ze jestes z klubu, dolacz te zdjecia i zapytaj czy zrobia takie cos.
mike951 - 27-08-2007, 01:36
OK zdemontowałem dzisiaj tarcze zegarów z licznikiem do 260 km/h i 160m/h zrobie zaraz skan i zapodam na forum jesli jest u nas dobry grafik który by przerobił ratcze to bym bardzo prosił o pomoc.
[img] [/img]
[ Dodano: 30-08-2007, 23:35 ]
Dostałem maila od noman czy jak oni tam mają i dostałem plik z zegarami czyli grafiką jesli ktoś chce to niech spróbuje otworzyć ja nie mam corela . a jesli ktoś ma corela czyli odczyt płyty itd prosze wysłać na maila mike951@wp.pl
[ Dodano: 09-09-2007, 00:07 ]
a oto przerobione zegary do galików z z 260 kilometrowym licznikie lub milami siedziałem całą sobote pierwszy raz grafiką sie zajmowałem jesli chcecie odeślijcie do noman czy jakos tak i moxe zrobią dla was te tarce
[img] [/img]
Anonymous - 12-09-2007, 14:41
no wlasnie ja tez mam do 260 skale a kupilem sobie juz do 240 jakos nie zauwazylem bo mi sie tak podobaly ale nie mam skali w miliach, only km/h
nie mam GDI ale tez kontrolki do TCL sa w tym miejscu gdzie 1000x obr/min wiec tez troche glupio ale bez teg oda sie zyc bo te kontrolki i tak prawie w ogole nei sa potrzebne gorzej z tym prekosciomierzem ;/ bo przy 120kmh roznica jest juz o 10 czyli naprawde sie jedzie 130kmh. da sie jakos to wyskalowac licznik zeby inaczej pokazywal. jakos tanio ofc
Anonymous - 12-09-2007, 15:49
mike951, a co napisales do nich? Pytales czy moga zrobic wersje z 260km/h jesli im wyslesz skan oryginalow
swinks_UK - 12-09-2007, 23:57
Dostałem od mike951 pliki ze skanami i projektami na Skypie, problem w tym, że nie chcą mi się otwierać w Corelu.
Ja raczej się skłaniam do kupna tych na niemieckim eBayu do 260km/h, a w obrotomierzu wytnę sobie "okienko" na kontrolkę GDI w miejscu tej od TCL-u. Skoro tarcze cięte są laserem, to i gorącym drucikiem też da rady.
Robota na październik, jak się uda to pochwalę się efektami.
Anonymous - 13-09-2007, 17:16
jakby sie cos mialo udac z tymi do 260 to ja bym chetnie sie na nie szykowal tylko jesliby byla opcja bez mil. a kontrolke TCL juz moge olac
mike951 - 16-09-2007, 19:30
z tym projektemtarcz z zegarem do 260 jest błąd prosze w chwili obecnej nie drukować ani nigdzie nie wysyłć, ponieważ srednica czerwonego okręgu wychodzi za obudowe zegarów czyli jej nie widać na dniach poprawie błąd i podeśle jeszcze raz
swinks_UK - 16-09-2007, 22:12
Ja już zamówiłem te niemieckie do 260 km/h. Nie wiem tylko czy przejdą mi tutejszy MOT (główne wyskalowanie w km a nie w milach), ale najwyżej przykleję je na cuś silikonowe, by w razie co na przeglądzie, można było to łatwo usunąć.
Czekam na przesyłkę, a alu-ringi sam se zrobiłem. Ciekaw jestem jak będzie jako całość.
mike951 - 17-09-2007, 00:30
swinks_UK napisał/a: | Ja już zamówiłem te niemieckie do 260 km/h. Nie wiem tylko czy przejdą mi tutejszy MOT (główne wyskalowanie w km a nie w milach), ale najwyżej przykleję je na cuś silikonowe, by w razie co na przeglądzie, można było to łatwo usunąć.
Czekam na przesyłkę, a alu-ringi sam se zrobiłem. Ciekaw jestem jak będzie jako całość. | a jak i z czego zrobiłeś allu ringi po drugie jak dostaniesz tarcze to mógłbyś sprawdzić jak są wykonane?
swinks_UK - 17-09-2007, 01:01
Co do ringów na zegary...
Chyba admin już powinien przekleić ten post jako nowy temat
...
1. przyjrzałem się jak zrobione są te z DiDo (na ich stronie)
2. znalazłem w sklepie/hurtowni od okien plastikowych i wykończeń tzw. conservatories profil z nierdzewki o szerokości ok 3mm i kształcie L z zaokrąglonym brzegiem
3. zrobiłem "odcisk" dziur w zegarach (może być plastelina, itp. byle twarda co by się odcisk nie zdeformował). Ja użyłem modeliny, którą potem utwardziłem.
4. żyłką pobrałem dokładną miarę obwodu dziur
5. uciąłem profil dokładnie na długość
6. wstępnie wyprofilowałem ringi (baaardzo powoli by nie załamać profilu, sam profil był z blachy i ładnie się poddawał w palcach na modelowanie)
7. lutowanie końców (od wewnętrznej strony, na podszlifowaną/zmatowaną powierzchnię) po lutowaniu nadmiar można podszlifować odrobinę. Łączenie wykonać w którymś "rogu" (załamaniu) - wzrokowo się zgubi)
8. końcowo wyprofilować ringi na "odlewie" dziur (tylko delikatnie, bo odlew może być odrobinę za duży lub za mały)
9. wcisnąć ringi i ostatecznie palcami uformować do brzegów zegara.
Miałem to szczęście że znalazłem taki profil blaszany, który łatwo się poddawał modelowaniu. Myślę, że podobne profile dostępne są w większych sklepach od okien i tego typu konstrukcji. Jak ktoś chce to można też mosiężny - będzie się łatwiej lutował, ale będzie twardszy do formowania.
Punkty 7 i 8 są najgorsze. Ja sam zmarnowałem chyba z metr profilu zanim byłem zadowolony.
Anonymous - 17-09-2007, 02:50
mike951 napisał/a: | z tym projektemtarcz z zegarem do 260 jest błąd prosze w chwili obecnej nie drukować ani nigdzie nie wysyłć, ponieważ srednica czerwonego okręgu wychodzi za obudowe zegarów czyli jej nie widać na dniach poprawie błąd i podeśle jeszcze raz |
a masz moze projekt do 260 ale same kmh bez skali w milach?
swinks_UK - 17-09-2007, 12:49
M4mooT: no właśnie te na niemieckim eBayu są TYLKO w km/h. Sprzedawane są przez sklep eBay'owy "Racing24.de"
Anonymous - 17-09-2007, 13:17
aha dzieki bo nie udalo mi sie znalesc wczoraj w ogole na tym ebayu ;/
o te ci chodzi? http://www.racing24.de/sh...h--8000U-m.html
bo mi sie nie podobaja takie :/ troche nie znam niemieckiego to nie wiem czy to nie cala tablica jest bo drogie troche. podaj linka jak mozesz
swinks_UK - 17-09-2007, 13:58
Dokładnie, o te mi chodziło. Cena 69 euro za tarcze i konwerter. Dostajesz komplet do zamontowania. Zegary pokazane na zdjęciach to tylko demonstracyjnie.
Link do strony na eBayu: http://search.stores.ebay...1593432QQsofpZ0
Niestety teraz nie zauważyłem zegarów do 260km/h. Pewnie "wykupione" . Za kilka dni będą na pewno. Jakby co, skorzystaj z opcji "ask seller" i zapytaj o tarcze. Ekipa w Racing24 jest na pewno anglojęzyczna, bo w taki sposób się z nimi komunikowałem. Szybko odpowiadają na maile.
Same tarcze są roboty Innopartsa, który sprzedaje je na swej stronie online po 99 euro.
|
|
|