[97-04]Galant EAxA/W - [Tutorial]Domykanie szyb+skl/rozk lusterek pilota centralneg
ALEX-77 - 10-08-2015, 01:51
pappagiorgio napisał/a: | znalazłem na schemacie połączenie CPU szyb z ETACS(czerwony prostokąt), tranzystor zwiera pin do masy zastanawiam się czy to nie jest czasem domykanie szyb?? Jeśli by tak było znacznie uprościło by to całą sprawę.
[url=http://images68.foto...e9m.jpg]Obrazek[/URL] |
A możesz jaśniej ? w jaki sposób by to uprościło ? bo te domykanie to coraz to gorzej działa ,dzisiaj 3 razy nie zadziałało zaczyna robić się to bez użyteczne i niebezpieczne, bo za każdym razem jak zamykam muszę patrzeć i pilnować czy szyby się domykają ,a nie tak to przecież ma działać.
pappagiorgio - 10-08-2015, 14:09
a tyle uprościło, że było by to domykanie fabryczne, nie trzeba by robić nic więcej jak tylko zwierać jeden kabel do masy(zero lutowania i robienia płytek). Przede wszystkim trzeba się zorientować za co odpowiada ten obwód, tak mniemam, że za domykanie szyb ale mogę się mylić.
ALEX-77 - 11-08-2015, 00:55
pappagiorgio napisał/a: | a tyle uprościło, że było by to domykanie fabryczne, nie trzeba by robić nic więcej jak tylko zwierać jeden kabel do masy(zero lutowania i robienia płytek). Przede wszystkim trzeba się zorientować za co odpowiada ten obwód, tak mniemam, że za domykanie szyb ale mogę się mylić. |
Acha ,no ja mam podłączony ten układ sprzedawany przez Ksiao i szyby nie zawsze się domykają a to już jest niebezpieczne ,nie wiem jak u innych to wygląda bo nikt nie narzeka więc domniemam że problem leży w mojej sztuce ,no ale czekam na rozwiązanie .
Grom - 11-08-2015, 11:17
Mam podobnie, czasem szyby się nie domykają, lusterka zawsze się skladają.
ALEX-77 - 11-08-2015, 12:21
Grom napisał/a: | Mam podobnie, czasem szyby się nie domykają, lusterka zawsze się skladają. |
Dokładnie mam tak samo ,no i co ? przecież to jest niebezpieczne ,przecież to musi działać na 100 % pisałem do Ksiao potwierdził że wie że tak się dzieje ale nie wie dlaczego i że pracuje nad tym ,tylko na razie cisza
pappagiorgio - 12-08-2015, 12:56
podpiąłem ten przewód do masy (ze schematu parę postów wyżej pin 27 we wtyczce 138) niestety brak jakiejkolwiek reakcji, szyby ani drgną :/ Ze schematu wynika, że to wejście jest w panelu sterowania oknami podciągnięte do plusa zasilania przez rezystor, i do wejścia mikrokontrolera (CPU) a w ETACS zwierane do masy przez tranzystor, wygląda jak domykanie ale czemu nie działa?. W ogóle z panela wychodzą cztery przewody: zasilanie (żółto-zielony), masa (czarny), sterujący (zielony), i ten tajemniczy (zielono-czarny). Zastanawiam się jak odbywa się sterowanie resztą okien przy tak małej ilości przewodów, napięciowo? jakąś magistralą?
WreX - 12-08-2015, 13:06
pappagiorgio, a może działa tylko na zapłonie kiedy mechanizm do szyb? albo to jest funkcja otwierania szyby gdy szyba wykrywa przeszkodę i ma się cofnąć po osiągnięciu jakiegoś tam nacisku? ewentualnie ten klik od strony kierowcy który z automatu zamyka całą szybe.
Hugo - 12-08-2015, 13:15
WreX napisał/a: | a może działa tylko na zapłonie kiedy mechanizm do szyb? | Trochę bez sensu.
pappagiorgio - 12-08-2015, 13:42
Próbowałem zwierać na zapłonie, z wyłączonym zapłonem i kluczykami w stacyjce, z wyjętymi kluczykami i zamkniętymi drzwiami zero reakcji. Blokowanie szyb jest na płytce sterującej szybami i sygnał wchodzi do CPU, nie podejrzewałbym, że z ETACS idzie kolejna blokada. Być może domykanie działa w momencie zamknięcia z pilota niestety u mnie pilot nie działa :/
telewizoor - 14-08-2015, 13:19
Z panela z przodu od strony kierowcy wychodzą cztery przewody? Ja bym to widział tak - trzy do sterowania przekaźnikami pozostałych szyb i jeden od blokady otwierania tylnych szyb przez pasażerów
pappagiorgio - 14-08-2015, 18:12
nie, ze schematu jasno wychodzi, że przychodzi zasilający, masa, sterowanie szybami i tajemniczy przewód zielono-czarny. Sterowanie musi odbywać się albo za pomocą jakiegoś protokołu komunikacyjnego albo za pomocą napięć, z resztą mało ważne, ważne jest to, że dalej nie wiadomo po co jest przewód zielono-czarny, który wchodzi do modułu ETACS. Jak skończę spawać tylne nadkola to podepnę się oscyloskopem pod sterownik okien i zobaczę co jest na tym przewodzie i ewentualnie jak daje znać innym szybom żeby się zamknęły/otwarły i to jeszcze w trybie ręka/auto.
sveno - 14-08-2015, 18:36
Ktoś juz pisał, że szyby w Galancie są na magistrali.
wlodek93 - 19-08-2015, 21:48
Mm ostatnio spodobal mi sie fajny bajer wychaczony w skodzie znajomego otoz gdy przytrzymywal przycisk w pilocie od zamykania lub otwierania nie pamietam teraz dokladnie ale otwieraly mu sie szyby. Domykanie mozna zrobic ale czy ktos z was moze montowak takie moduky komfortu ze przytrzymujac przycisk w pilocie otwieraja sie szyby?? ;D
pappagiorgio - 20-08-2015, 12:25
Jak by rozpracować jak "gadają" ze sobą szyby i panel sterujący to można by się pobawić. Zbudować na własnym CPU sterownik który by po istniejących przewodach zamykał/otwierał szyby, ja jeszcze testuje czujniki deszczu ponieważ, chciałbym mieć domykanie po wykryciu deszczu. Niestety producenci komplikują wszystko do granic absurdu, np. w czujniku deszczu z renault był specjalizowany układ scalony w 64 pinowej obudowie! Z peugeota ma 5 układów scalonych (popularnych, wzm. operacyjne, przerzutniki typu D) ale nie działa stabilnie, suchy daje sygnał jak by padał na niego deszcz :/
YOURFUTURE - 26-07-2016, 13:25
Witam. Czy się coś ruszyło z tym domykaniem i otwieraniem szyb z pilota?
|
|
|