To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [Tutorial]Domykanie szyb+skl/rozk lusterek pilota centralneg

ALEX-77 - 10-08-2015, 01:51

pappagiorgio napisał/a:
znalazłem na schemacie połączenie CPU szyb z ETACS(czerwony prostokąt), tranzystor zwiera pin do masy zastanawiam się czy to nie jest czasem domykanie szyb?? Jeśli by tak było znacznie uprościło by to całą sprawę.

[url=http://images68.foto...e9m.jpg]Obrazek[/URL]

A możesz jaśniej ? w jaki sposób by to uprościło ? bo te domykanie to coraz to gorzej działa ,dzisiaj 3 razy nie zadziałało zaczyna robić się to bez użyteczne i niebezpieczne, bo za każdym razem jak zamykam muszę patrzeć i pilnować czy szyby się domykają ,a nie tak to przecież ma działać. :?

pappagiorgio - 10-08-2015, 14:09

a tyle uprościło, że było by to domykanie fabryczne, nie trzeba by robić nic więcej jak tylko zwierać jeden kabel do masy(zero lutowania i robienia płytek). Przede wszystkim trzeba się zorientować za co odpowiada ten obwód, tak mniemam, że za domykanie szyb ale mogę się mylić.
ALEX-77 - 11-08-2015, 00:55

pappagiorgio napisał/a:
a tyle uprościło, że było by to domykanie fabryczne, nie trzeba by robić nic więcej jak tylko zwierać jeden kabel do masy(zero lutowania i robienia płytek). Przede wszystkim trzeba się zorientować za co odpowiada ten obwód, tak mniemam, że za domykanie szyb ale mogę się mylić.

Acha ,no ja mam podłączony ten układ sprzedawany przez Ksiao i szyby nie zawsze się domykają a to już jest niebezpieczne ,nie wiem jak u innych to wygląda bo nikt nie narzeka więc domniemam że problem leży w mojej sztuce ,no ale czekam na rozwiązanie .

Grom - 11-08-2015, 11:17

Mam podobnie, czasem szyby się nie domykają, lusterka zawsze się skladają.
ALEX-77 - 11-08-2015, 12:21

Grom napisał/a:
Mam podobnie, czasem szyby się nie domykają, lusterka zawsze się skladają.

Dokładnie mam tak samo ,no i co ? przecież to jest niebezpieczne ,przecież to musi działać na 100 % pisałem do Ksiao potwierdził że wie że tak się dzieje ale nie wie dlaczego i że pracuje nad tym ,tylko na razie cisza :?

pappagiorgio - 12-08-2015, 12:56

podpiąłem ten przewód do masy (ze schematu parę postów wyżej pin 27 we wtyczce 138) niestety brak jakiejkolwiek reakcji, szyby ani drgną :/ Ze schematu wynika, że to wejście jest w panelu sterowania oknami podciągnięte do plusa zasilania przez rezystor, i do wejścia mikrokontrolera (CPU) a w ETACS zwierane do masy przez tranzystor, wygląda jak domykanie ale czemu nie działa?. W ogóle z panela wychodzą cztery przewody: zasilanie (żółto-zielony), masa (czarny), sterujący (zielony), i ten tajemniczy (zielono-czarny). Zastanawiam się jak odbywa się sterowanie resztą okien przy tak małej ilości przewodów, napięciowo? jakąś magistralą?
WreX - 12-08-2015, 13:06

pappagiorgio, a może działa tylko na zapłonie kiedy mechanizm do szyb? albo to jest funkcja otwierania szyby gdy szyba wykrywa przeszkodę i ma się cofnąć po osiągnięciu jakiegoś tam nacisku? ewentualnie ten klik od strony kierowcy który z automatu zamyka całą szybe.
Hugo - 12-08-2015, 13:15

WreX napisał/a:
a może działa tylko na zapłonie kiedy mechanizm do szyb?
Trochę bez sensu.
pappagiorgio - 12-08-2015, 13:42

Próbowałem zwierać na zapłonie, z wyłączonym zapłonem i kluczykami w stacyjce, z wyjętymi kluczykami i zamkniętymi drzwiami zero reakcji. Blokowanie szyb jest na płytce sterującej szybami i sygnał wchodzi do CPU, nie podejrzewałbym, że z ETACS idzie kolejna blokada. Być może domykanie działa w momencie zamknięcia z pilota niestety u mnie pilot nie działa :/
telewizoor - 14-08-2015, 13:19

Z panela z przodu od strony kierowcy wychodzą cztery przewody? Ja bym to widział tak - trzy do sterowania przekaźnikami pozostałych szyb i jeden od blokady otwierania tylnych szyb przez pasażerów :?:
pappagiorgio - 14-08-2015, 18:12

nie, ze schematu jasno wychodzi, że przychodzi zasilający, masa, sterowanie szybami i tajemniczy przewód zielono-czarny. Sterowanie musi odbywać się albo za pomocą jakiegoś protokołu komunikacyjnego albo za pomocą napięć, z resztą mało ważne, ważne jest to, że dalej nie wiadomo po co jest przewód zielono-czarny, który wchodzi do modułu ETACS. Jak skończę spawać tylne nadkola to podepnę się oscyloskopem pod sterownik okien i zobaczę co jest na tym przewodzie i ewentualnie jak daje znać innym szybom żeby się zamknęły/otwarły i to jeszcze w trybie ręka/auto.
sveno - 14-08-2015, 18:36

Ktoś juz pisał, że szyby w Galancie są na magistrali.
wlodek93 - 19-08-2015, 21:48

Mm ostatnio spodobal mi sie fajny bajer wychaczony w skodzie znajomego otoz gdy przytrzymywal przycisk w pilocie od zamykania lub otwierania nie pamietam teraz dokladnie ale otwieraly mu sie szyby. Domykanie mozna zrobic ale czy ktos z was moze montowak takie moduky komfortu ze przytrzymujac przycisk w pilocie otwieraja sie szyby?? ;D
pappagiorgio - 20-08-2015, 12:25

Jak by rozpracować jak "gadają" ze sobą szyby i panel sterujący to można by się pobawić. Zbudować na własnym CPU sterownik który by po istniejących przewodach zamykał/otwierał szyby, ja jeszcze testuje czujniki deszczu ponieważ, chciałbym mieć domykanie po wykryciu deszczu. Niestety producenci komplikują wszystko do granic absurdu, np. w czujniku deszczu z renault był specjalizowany układ scalony w 64 pinowej obudowie! Z peugeota ma 5 układów scalonych (popularnych, wzm. operacyjne, przerzutniki typu D) ale nie działa stabilnie, suchy daje sygnał jak by padał na niego deszcz :/
YOURFUTURE - 26-07-2016, 13:25

Witam. Czy się coś ruszyło z tym domykaniem i otwieraniem szyb z pilota?