To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk

komarsnk - 24-04-2015, 09:31

Torp12 napisał/a:
Popychacze dość mocno wyklepane , a jak zawory pod nimi? NIe było wżerów?

To mnie rozbroiłeś - nawet na nie nie patrzyłem :shock:
Nie sądziłem, że tam też coś może być nie teges :oops:

komarsnk - 09-05-2015, 16:48

Update:
- dziś zmieniony filtr kabinowy oczywiście Denso i zrobione ozonowanie
- ostatnio przestały mi się ruszać lusterka więc konieczna była ich reanimacja - jako, że ten silniczek jest tak średnio rozbieralny to pozostało przefukanie WD-40 - pomogło, lusterka już machają
- w drzwiach kierowcy nie było folii - dziś założona. Od razu drzwi się inaczej zamykają :p
- trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu - niestety wałeczki się już trochę kwadratowe robią więc cudów nie będzie... :roll:
- na montaż już czeka

Zobaczymy co to jest warte a wymienić muszę bo czasem jeszcze troszkę śmierdzi olejem - dekiel jest dalej krzywy i tyle... :roll:
- czekam też na przesyłkę z poduszką silnika Febest - drgania już są bardzo wkurzające :doubt:

Po ostatnich manewrach z popychaczami dziś przysłuchałem się temu niby-cykającemu... Byłem w szoku jak dotarło do mnie, że to nie popychacz cyka lecz... elektrozawór :shock:
Nie zrobiłem jego zdjęcia ani nie bardzo wiem od czego jest - w każdym razie jeden z dwóch, które są na kolektorze dolotowym nad alternatorem, a dokładnie ten brązowy... Coś mi właśnie drgał pod palcami w rytm cykania, wężyk, który od niego prowadzi - również. Po odpięciu wtyczki przestało cykać :p
Więc dobra wiadomość jest taka, że z popychaczami mam spokój, robota zrobiona zgodnie ze sztuką :p Ale czy tak cykający elektrozawór jest niesprawny? Od czego on jest?

Hugo - 09-05-2015, 21:23

komarsnk napisał/a:
trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu
A chcesz wiedzieć ile kosztuje jeden nowy oryginał MMC? Jak mi japaneze powiedział cenę to zaniemówiłem... :mrgreen:
komarsnk napisał/a:
to nie popychacz cyka lecz... elektrozawór
Wiele razy pisałem, ze w Galach V6 po II lifcie on często cyka. U mnie też cykał kiedyś, jak auto odpalałem raz na tydzień na chwilę. Nie wiem od czego jest, ale odkąd zacząłem jeździć regularnie i często nie cyka.
deejay - 09-05-2015, 22:50

Hugo napisał/a:
Wiele razy pisałem, ze w Galach V6 po II lifcie on często cyka. U mnie też cykał kiedyś, jak auto odpalałem raz na tydzień na chwilę. Nie wiem od czego jest, ale odkąd zacząłem jeździć regularnie i często nie cyka.

Sterowanie zaworem EGR . Po drugim lifcie postawiono bardzie na ekologie dlatego strategia ECU jest taka a nie inna .

komarsnk - 09-05-2015, 23:20

deejay napisał/a:
Hugo napisał/a:

Sterowanie zaworem EGR . Po drugim lifcie postawiono bardzie na ekologie dlatego strategia ECU jest taka a nie inna .

OK to że coś od od recyrkulacji spalin to wiem - ale od czego dokładnie i czy on powinien cykać czy nie i jak cyka to jest uszkodzony czy takie dostaje polecenie z ECU. Ktoś coś zagłębiał się w temat?

komarsnk - 09-05-2015, 23:22

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu
A chcesz wiedzieć ile kosztuje jeden nowy oryginał MMC? Jak mi japaneze powiedział cenę to zaniemówiłem... :mrgreen:

Ile? :D
Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć :)
Bo trochę trzeba będzie rzeźbić żeby poodginać te blaszki...

deejay - 09-05-2015, 23:27

komarsnk napisał/a:
OK to że coś od od recyrkulacji spalin to wiem - ale od czego dokładnie i czy on powinien cykać czy nie i jak cyka to jest uszkodzony czy takie dostaje polecenie z ECU. Ktoś coś zagłębiał się w temat?

Jak cyka to zaobserwuj zawór EGR ze sie otwiera i zamyka , wtedy nim steruje . Przeważnie na biegu jałowym sie to dzieje

jacek11 - 09-05-2015, 23:28

komarsnk napisał/a:
Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć :)
Bo trochę trzeba będzie rzeźbić żeby poodginać te blaszki...

Da się :wink: o ile masz imadło.Bez niego nie polecam.Ale jeśli rolki są wytarte,to nie wiele zdziałasz.

Hugo - 10-05-2015, 09:55

komarsnk napisał/a:
Ile?
78 zł/szt. brutto :mrgreen: Tylne pewnie są jeszcze tańsze. Śmiech na sali, prawie tyle co dobra używka. W ASO w Zielonej Górze krzyknęli mi 147 zł/szt. brutto...
komarsnk napisał/a:
Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć
Da się rozebrać i złożyć, ale na 100% nadal będzie stukał, skrzypiał, trzeszczał albo szurał. Nawet jak rolki nie będą zjechane. Słowem-nie warto.
Tomek - 10-05-2015, 10:27

ja rozbieralem i czyscilem ale niewiele to dalo
w koncu wzialem od anglika
jak 78 zl to bym sie nie zastanawial

Tomek - 10-05-2015, 10:27

ja rozbieralem i czyscilem ale niewiele to dalo
w koncu wzialem od anglika

komarsnk - 10-05-2015, 10:55

Tomek napisał/a:

Jak już zrobię wszystko to się szarpnę :glasses2:
Chyba, że wcześniej mnie doprowadzi do szaleństwa to będę dzwonił do Malika :evil:
Nikt nic o tym cykającym elektrozaworze? :?

Tomek - 10-05-2015, 21:46

komarsnk napisał/a:
Jak już zrobię wszystko

w Galancie nigdy nie będzie tak, że zrobisz wszystko

Hugo - 10-05-2015, 22:45

Tomek napisał/a:
w Galancie nigdy nie będzie tak, że zrobisz wszystko
:mrgreen:
komarsnk - 10-05-2015, 23:38

Tomek napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Jak już zrobię wszystko