Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk
komarsnk - 24-04-2015, 09:31
Torp12 napisał/a: | Popychacze dość mocno wyklepane , a jak zawory pod nimi? NIe było wżerów? |
To mnie rozbroiłeś - nawet na nie nie patrzyłem
Nie sądziłem, że tam też coś może być nie teges
komarsnk - 09-05-2015, 16:48
Update:
- dziś zmieniony filtr kabinowy oczywiście Denso i zrobione ozonowanie
- ostatnio przestały mi się ruszać lusterka więc konieczna była ich reanimacja - jako, że ten silniczek jest tak średnio rozbieralny to pozostało przefukanie WD-40 - pomogło, lusterka już machają
- w drzwiach kierowcy nie było folii - dziś założona. Od razu drzwi się inaczej zamykają
- trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu - niestety wałeczki się już trochę kwadratowe robią więc cudów nie będzie...
- na montaż już czeka

Zobaczymy co to jest warte a wymienić muszę bo czasem jeszcze troszkę śmierdzi olejem - dekiel jest dalej krzywy i tyle...
- czekam też na przesyłkę z poduszką silnika Febest - drgania już są bardzo wkurzające
Po ostatnich manewrach z popychaczami dziś przysłuchałem się temu niby-cykającemu... Byłem w szoku jak dotarło do mnie, że to nie popychacz cyka lecz... elektrozawór
Nie zrobiłem jego zdjęcia ani nie bardzo wiem od czego jest - w każdym razie jeden z dwóch, które są na kolektorze dolotowym nad alternatorem, a dokładnie ten brązowy... Coś mi właśnie drgał pod palcami w rytm cykania, wężyk, który od niego prowadzi - również. Po odpięciu wtyczki przestało cykać
Więc dobra wiadomość jest taka, że z popychaczami mam spokój, robota zrobiona zgodnie ze sztuką Ale czy tak cykający elektrozawór jest niesprawny? Od czego on jest?
Hugo - 09-05-2015, 21:23
komarsnk napisał/a: | trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu | A chcesz wiedzieć ile kosztuje jeden nowy oryginał MMC? Jak mi japaneze powiedział cenę to zaniemówiłem... komarsnk napisał/a: | to nie popychacz cyka lecz... elektrozawór | Wiele razy pisałem, ze w Galach V6 po II lifcie on często cyka. U mnie też cykał kiedyś, jak auto odpalałem raz na tydzień na chwilę. Nie wiem od czego jest, ale odkąd zacząłem jeździć regularnie i często nie cyka.
deejay - 09-05-2015, 22:50
Hugo napisał/a: | Wiele razy pisałem, ze w Galach V6 po II lifcie on często cyka. U mnie też cykał kiedyś, jak auto odpalałem raz na tydzień na chwilę. Nie wiem od czego jest, ale odkąd zacząłem jeździć regularnie i często nie cyka. |
Sterowanie zaworem EGR . Po drugim lifcie postawiono bardzie na ekologie dlatego strategia ECU jest taka a nie inna .
komarsnk - 09-05-2015, 23:20
deejay napisał/a: | Hugo napisał/a: | Wiele razy pisałem, ze w Galach V6 po II lifcie on często cyka. U mnie też cykał kiedyś, jak auto odpalałem raz na tydzień na chwilę. Nie wiem od czego jest, ale odkąd zacząłem jeździć regularnie i często nie cyka. |
Sterowanie zaworem EGR . Po drugim lifcie postawiono bardzie na ekologie dlatego strategia ECU jest taka a nie inna . |
OK to że coś od od recyrkulacji spalin to wiem - ale od czego dokładnie i czy on powinien cykać czy nie i jak cyka to jest uszkodzony czy takie dostaje polecenie z ECU. Ktoś coś zagłębiał się w temat?
komarsnk - 09-05-2015, 23:22
Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | trochę przeczyściłem też ograniczniki drzwi ale dalej szumią przy ruchu | A chcesz wiedzieć ile kosztuje jeden nowy oryginał MMC? Jak mi japaneze powiedział cenę to zaniemówiłem... |
Ile?
Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć
Bo trochę trzeba będzie rzeźbić żeby poodginać te blaszki...
deejay - 09-05-2015, 23:27
komarsnk napisał/a: | OK to że coś od od recyrkulacji spalin to wiem - ale od czego dokładnie i czy on powinien cykać czy nie i jak cyka to jest uszkodzony czy takie dostaje polecenie z ECU. Ktoś coś zagłębiał się w temat? |
Jak cyka to zaobserwuj zawór EGR ze sie otwiera i zamyka , wtedy nim steruje . Przeważnie na biegu jałowym sie to dzieje
jacek11 - 09-05-2015, 23:28
komarsnk napisał/a: | Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć
Bo trochę trzeba będzie rzeźbić żeby poodginać te blaszki... |
Da się o ile masz imadło.Bez niego nie polecam.Ale jeśli rolki są wytarte,to nie wiele zdziałasz.
Hugo - 10-05-2015, 09:55
78 zł/szt. brutto Tylne pewnie są jeszcze tańsze. Śmiech na sali, prawie tyle co dobra używka. W ASO w Zielonej Górze krzyknęli mi 147 zł/szt. brutto... komarsnk napisał/a: | Zastanawiam się czy da się rozbebeszyć dziada i czy da się to później złożyć | Da się rozebrać i złożyć, ale na 100% nadal będzie stukał, skrzypiał, trzeszczał albo szurał. Nawet jak rolki nie będą zjechane. Słowem-nie warto.
Tomek - 10-05-2015, 10:27
ja rozbieralem i czyscilem ale niewiele to dalo
w koncu wzialem od anglika
jak 78 zl to bym sie nie zastanawial
Tomek - 10-05-2015, 10:27
ja rozbieralem i czyscilem ale niewiele to dalo
w koncu wzialem od anglika
jak 78 zl to bym sie nie zastanawial
komarsnk - 10-05-2015, 10:55
Tomek napisał/a: | jak 78 zl to bym sie nie zastanawial |
Jak już zrobię wszystko to się szarpnę
Chyba, że wcześniej mnie doprowadzi do szaleństwa to będę dzwonił do Malika
Nikt nic o tym cykającym elektrozaworze?
Tomek - 10-05-2015, 21:46
komarsnk napisał/a: | Jak już zrobię wszystko |
w Galancie nigdy nie będzie tak, że zrobisz wszystko
Hugo - 10-05-2015, 22:45
Tomek napisał/a: | w Galancie nigdy nie będzie tak, że zrobisz wszystko |
komarsnk - 10-05-2015, 23:38
Tomek napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Jak już zrobię wszystko |
w Galancie nigdy nie będzie tak, że zrobisz wszystko |
Wiem
Dlatego tak napisałem z lekką ironią
|
|