To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Zabawa w blacharza z Galantem 2.0 1998r.

Owczar - 10-03-2016, 22:57

Też bym podejrzewał komin.
pawełeł - 10-03-2016, 23:18

Hugo, czytałem o tych nieszczęsnych kominach, bałem się że i mojego galanta dopadnie, jeśli byłby to komin to też pełno roboty z tym, ale sprawdzę tak jak pisałeś, w końcu przez coś musi cieknąć

Tak wygląda stan płynu chłodniczego, dolna kreska to ilość z wczoraj, wyższa kreska to ilość po krótkiej jeździe i po dłuższej jeździe jak widać, aż tak może wahać się ilość płynu? Kurcze bo już nie wiem.

Hugo - 10-03-2016, 23:23

pawełeł napisał/a:
aż tak może wahać się ilość płynu?
Tak, to normalne.
Owczar - 10-03-2016, 23:23

Może, ten zbiorniczek ma bardzo małą pojemność.
pawełeł - 10-03-2016, 23:57

ok, nie zwracałem uwagi widocznie na ten płyn, po prostu fizyka, w każdym razie, z silnikiem wszystko w porządku w zbiorniczku sam płyn, ciecz na tym białym wentylatorze kabiny ma kolor żółty, mam jeszcze jedno pytanie, bo na 99% nie jest to woda, ta ciecz zwyczajnie jest tłusta, woda by już odparowała i by po niej nie było śladu, tymczasem na osłonie pod schowkiem wciąż są tłuste zacieki, czy możliwe że konserwacja profili zamkniętych mogła pójść tak daleko że na tapicerce zaczęła wyłazić? Używałem Rust Stop do profili zamkniętych, takie coś

czytałem że jest mocno penetrujący itd, ale bez przesady co nie?
Ew czy może to być płyn od klimy?
tak to wyglądało jak pierwszy raz zobaczyłem

Owczar - 11-03-2016, 09:14

A klima działa? Czynnik jest v tłusty ale ma też dość charakterystyczny zapach.
pawełeł - 11-03-2016, 15:51

Owczar, klima działa bez problemu, sprawdzę co tam pod szybą się dzieje
mkm - 25-03-2016, 04:30

pawełeł, i co? Leje sie dalej?
Wiadomo co to było?

pawełeł - 25-03-2016, 10:41

niestety tak, coś się leje, coś żółtego w sumie leje to za duże słowo ale powoli cieknie na wentylator nadmuchu, powodując że jest mokry od spodu, ale nic z niego nie kapie, wszystkie płyny w normie jedyne co mam żółte to płyn hamulcowy ale z drugiej strony pedał nie ucieka przy hamowaniu i nie widać ubytków płynu, nie wiem jak wygląda czynnik klimy, być może to on, ale klima działa, chłodzi jak nie wiem, starłem to co wyciekło i czekam czy na nowo pocieknie
Tomii - 25-03-2016, 10:45

pawełeł napisał/a:
niestety tak,

a ten przeciek to nie jest czasem związany z zardzewiałym podszybiem przy wlocie powietrza do kabiny ?

pawełeł - 25-03-2016, 16:35

Tomii, mam nadzieję że nie, miał ktoś z forum takie wycieki jak mój? miałem już sprawdzić co się tam dzieje, ale to pominąłem
pawełeł - 31-03-2016, 18:02

Dobrałem się do komina, zero korozji, na całym podszybiu wszystko gra, brak korozji

kontroluje na bieżąco płyny i sprawdzam czy koło schowka jest mokro i póki co wszystko w porządku

Hugo - 31-03-2016, 19:33

No muszę przyznać, że okolice komina wyglądają niebywale dobrze, co nie znaczy, że nie może tam cieknąć :wink:
pawełeł - 21-04-2016, 22:43

Cóż mija kolejny tydzień gal był w trasie Wrocław-Poznań zero problemów, przez ten czas padały deszcze, było gorąco, było zimno używałem klimy, używałem nagrzewnicy, jak widać komin również wygląda w porządku :D no i kurcze pod schowkiem sucho, tak jak miesiąc temu wytarłem tak dziś dalej sucho, nie wiem co się z tym dzieje i skąd był ten wyciek, ale chyba to zostawię w spokoju i poczekam na rozwinięcie sytuacji, mam nadzieje że będzie bezboleśnie i ten wyciek nie zwiastował nic poważnego.

W każdym razie wypada mi zmienić olej w galu, przy okazji filtr, oczywiście chciałbym się z Wami skonsultować jaki obecnie olej polecacie i jaki filtr będzie dobry do silnika 2.0 z tego co czytałem w paru ostatnich postach to wielu mitsumaniaków poleca olej Mobil 1 5w30 ESP, kiedyś czytałem również że olej valvoline w galu jest mile widziany ale który nie mam pojęcia, generalnie skłaniam się ku Mobil 1 5w30 ESP co o tym sądzicie? jaki filtr dobrać do 2.0? przebieg koło 114000 wszelkie uwagi mile widziane :D

Nie mam pojęcia jaki olej mam obecnie ale jest bardzo dobry, nic nie stuka, silnik chodzi cicho :)

inq - 22-04-2016, 08:59

Ilu kierowców tyle opinii o oleju. Czy będzie to Mobil czy Valvoline to będą to dobre oleje - poszukaj, może znajdziesz jakieś promo na któryś z nich. Filtr bierz Manna lub Knechta - są w podobnej cenie.