To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

Lestat - 21-10-2009, 15:32

No ok kiedys sobie to tak tlumaczylem ze sie tak nie brudzi - ale co z deszczowymi dniami?? W koncu dluzszy zadek nie powoduje ze na tamta szybe nie pada :-) a zawirowania powietrza?? Wydaje mi sie ze opor powietrza wywolany przez wycieraczke ulozona w odpowiedni sposob (czyli np pionowo) bylby bliski 0 ale oczywiscie madre glowy musialy to juz przeliczac i moze faktycznie ;-)
jaca71 - 21-10-2009, 16:22

Wycieraczka tylna jest nie po to by zbierać wodę - bo wtedy i na bocznych by musiała być. Ale by zbierać brud który dostaje się na tylną szybę spod kół. W sedanie to zjawisko nie występuje a mokra szyba w obserwowaniu świata nie przeszkadza.

BTW. Kiedyś widziałem Imprezę poprzedniej generacji sedana japońskiego i tam tylna wycieraczka była :)

Trik - 21-10-2009, 16:50

jaca71 napisał/a:
BTW. Kiedyś widziałem Imprezę poprzedniej generacji sedana japońskiego i tam tylna wycieraczka była

A ja widziałem poprzednią generację EVO z wycieraczką tylnej szyby :)

jaca71 - 21-10-2009, 17:07

Trik napisał/a:
jaca71 napisał/a:
BTW. Kiedyś widziałem Imprezę poprzedniej generacji sedana japońskiego i tam tylna wycieraczka była

A ja widziałem poprzednią generację EVO z wycieraczką tylnej szyby :)

To musiały byc ciągnięte z Japonii - tam chyba sedany też maja wycieraczki tylnych szyb...

sla - 21-10-2009, 17:37

Miała swojego czasu Primera, Peugeot 406 i Ford Mondeo mkII
plbarti - 21-10-2009, 18:11

pmigas napisał/a:
plbarti napisał/a:
ja mam 7500km , dzwoniłem do serwisu i mają sprawdzić czy tak ma być, pojadę na wymianę opon to mi to sprawdzą.

Jak bedziesz cos wiedzial to daj znac, ciekaw jestem co Ci powiedza.

byłem dziś na "jeździe" z mechanikiem z ASO i niestety luz prawdopodobnie w przekładni kierowniczej nie jest "normalny" , bo oprócz pukania na postoju przy poruszaniu kierownicą jest też przy wolnej jeździe po kostce kamiennej tzw. "kocich łbach" , przy wymianie opon na zimowe będzie to dokładnie zdiagnozowane, ale i tak dopiero jak będzie dużo zgłoszeń to może będzie jakaś akcja serwisowa ,bo teraz wymiana przekładni na taką samą nic nie da,
co do drugiego biegu mam tak samo i uruchamianie też jest z charakterystycznym puknięciem niestety.

Lestat - 21-10-2009, 18:34

oj to nie musi byc od razu przekladnia aczkolwiek to jest prawdopodobne - to moze byc tez przegub - latwo to sprawdzic - skreca sie max kola w ktoras ze stron i rusza w miare szybko - jak uslyszysz chrobot jak by kolo tarlo o nadkole to bedzie to przegub...to jest akurat malo prawdopodobne bo w koncu to nowe auto ale przekladnia tez powinna byc bez wad a moze sie okazac ze nie jest...no nic kolego plbarti - powodzenia

[ Dodano: 21-10-2009, 18:39 ]
A co do szyby i wycieraczki...
Cytat:
Wycieraczka tylna jest nie po to by zbierać wodę - bo wtedy i na bocznych by musiała być.
troche przystrzeliles z tymi bocznymi...nie bede sie rozwodzic nad tematem do czego sluza wycieraczki - bo dla mnie nie ma roznicy czy to jest tylna czy przednia - ma za zadanie wtrzec szybe ;-) chodzi o to ze nie po to jest lusterko wsteczne w aucie zeby z niego nie skorzystac jak jest ulewa czy zamiec sniezna bo akurat jezdze sedanem i nie mam z tylu wycieraczki -ale oczywiscie to sa moje odczucia calkiem prywatne ;-)
plbarti - 21-10-2009, 19:03

ulrik napisał/a:
oj to nie musi byc od razu przekladnia aczkolwiek to jest prawdopodobne - to moze byc tez przegub - latwo to sprawdzic - skreca sie max kola w ktoras ze stron i rusza w miare szybko - jak uslyszysz chrobot jak by kolo tarlo o nadkole to bedzie to przegub...to jest akurat malo prawdopodobne bo w koncu to nowe auto ale przekladnia tez powinna byc bez wad a moze sie okazac ze nie jest...no nic kolego plbarti - powodzenia

to nie przegub , stukanie przy jeździe na wprost po nierównościach, ale dzięki , w poniedziałek się okaże co to dokładnie.

spowiednik - 21-10-2009, 19:39

Podczas odpalenia zimnego silnika, też mam takie "puknięcie" pod podłogą trochę jakby od strony pasażera. Uznaję zatem ten objaw za nic nadzwyczajnego.
Realista - 21-10-2009, 20:01

U mnie po 30 tys km pojawił się objaw falowania obrotów przy hamowaniu. Hamuje, zrzucam na luz i obroty falują jeszcze przez kilka sekund po zatrzymaniu pojazdu. Nawet nie tyle falują co zjawisko wygląda tak jakby zapłony wypadały bo ta nierówna praca silnika przenosi się na nadwozie i po prostu czuje się drgania.
Czy ktoś z was już zauważył taki objaw ?

jaca71 - 21-10-2009, 23:38

ulrik napisał/a:
troche przystrzeliles z tymi bocznymi...nie bede sie rozwodzic nad tematem do czego sluza wycieraczki - bo dla mnie nie ma roznicy czy to jest tylna czy przednia - ma za zadanie wtrzec szybe ;-) chodzi o to ze nie po to jest lusterko wsteczne w aucie zeby z niego nie skorzystac jak jest ulewa czy zamiec sniezna bo akurat jezdze sedanem i nie mam z tylu wycieraczki -ale oczywiscie to sa moje odczucia calkiem prywatne ;-)

Pierwsze wrażenie przy pierwszym deszczu było: Jak się włącza tylna wycieraczkę ;)
Ale tak poważnie nawet jak tylna szyba jest zalana przecież wszystko przez nią widać.
Śnieg? Zgarniasz z tylnej szyby, podczas jazdy na nią nie pada, podczas stania w korkach ogrzewanie spokojnie sobie radzi. Jedyne z czym sobie by nie poradziło to z błotem, a błota tam nie ma. Wydumany problem.
sla napisał/a:
Miała swojego czasu Primera, Peugeot 406 i Ford Mondeo mkII

Peugeot 406 nie miał.
Primera i Mondeo MKII sedan nie miały.
Primera i Mondeo MKII liftback miały.

shalafi - 22-10-2009, 10:02

pomijając fakt ze wycieraczka na tylnej szybie po prostu brzydko wygląda, za nic bym nie chciał w sedanie czegos takiego...wszystko psuje... :?
Anonymous - 22-10-2009, 10:40

Co do kilku ostatnich postów (nie będę cytował bo by się zrobił post na pół strony).
Walnięcie przy rozruchu, telepanie w podwoziu, falowanie obrotów silnika.
Takie rzeczy momentalnie do reklamacji. Nie mają prawa występować, koniec kropka.
Wycieraczka na tylnej szybie jak już ktoś zaobserwował służy do wycierania i gadanie, że w sedanie się mniej brudzi niestety nie rozwiązuje problemu bo szyba tak czy siak zawsze się brudzi, a trzeba przez nią patrzeć.
Tak się jednak przyjęło, że w Europie się tego nie stosuje i choćby mi tutaj wykład z fizyki robił jakiś inżynier Mitsubishi to uważam to za niedopatrzenie w każdym sedanie.
Co do "niewycierania się" szyb bocznych z kropelek podczas opuszczania/zamykania szyby.
Nie do tego jest ten mechanizm.
Samochód przed jazdą trzeba oczyścić aby przygotować sobie warunki do jazdy.
Później jeden z drugim po kilku latach powie jakie to durnie w Mitsubishi pracują, że się od otwierania szyby rysują.

piomic - 22-10-2009, 14:00

Specjalnie dziś szarpałem kierownicą na postoju - nic nie stuka, obroty nie skaczą. Przy odpalaniu też cisza. Ale może to tylko mój tak ma... :wink:
Lestat - 22-10-2009, 14:03

Twoj i wszystkie ktore byly robione przez ta sama zmiane w fabryce ;-)