[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
nurek20 - 04-10-2013, 20:42
Panowie,
Czy może oznaczać mój przypadke.
Odpalam samochód po nocy na początku nic nie cyka po minucie zaczynają się odzywać popychacze cyka cyka aż trochę się nagrzeje przy obecnych temperaturach cisza następuje po max 10 min potem nic nie cyka
Olej Mobil 5w40
98r 2.0 16v 209tys kkm przelotu
Popychacze do wymiany ? ceramizer zaaplikować ? czy olać.?
Remington - 04-10-2013, 20:53
nurek20 napisał/a: | Panowie,
Czy może oznaczać mój przypadke.
Odpalam samochód po nocy na początku nic nie cyka po minucie zaczynają się odzywać popychacze cyka cyka aż trochę się nagrzeje przy obecnych temperaturach cisza następuje po max 10 min potem nic nie cyka
Olej Mobil 5w40
98r 2.0 16v 209tys kkm przelotu
Popychacze do wymiany ? ceramizer zaaplikować ? czy olać.? |
mam identyczny objaw i ten sam silnik, tyle że ja mam prawie 250tyś
Krzyzak - 04-10-2013, 21:18
nurek20 napisał/a: | olać.? | popieram - chyba, że naprawdę chcesz nim jeździć do końca życia
robertdg - 04-10-2013, 22:22
Krzyzak napisał/a: | nurek20 napisał/a: | olać.? | popieram - chyba, że naprawdę chcesz nim jeździć do końca życia | Jak się wyklepie główka popychacza to może uszkodzić zawór, zatem nadmierne klepanie nie jest zdrowe
Marcino - 05-10-2013, 00:01
robertdg napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | nurek20 napisał/a: | olać.? | popieram - chyba, że naprawdę chcesz nim jeździć do końca życia | Jak się wyklepie główka popychacza to może uszkodzić zawór, zatem nadmierne klepanie nie jest zdrowe |
Zależy co to nadmierne klepanie..... jak będzie walić to tak. Dolej olej do pełnego stanu, i daj mu po obrotach do odcinki.... u mnie pomaga w V6:)
figusss12 - 05-10-2013, 08:16
U mnie pomogła wymiana oleju na olej motul i cisza,żadnych ceramizerow i tego typu bajerów,i wymiana oleju co 10tys i spokój
Remington - 05-10-2013, 17:09
figusss12 napisał/a: | U mnie pomogła wymiana oleju na olej motul i cisza,żadnych ceramizerow i tego typu bajerów,i wymiana oleju co 10tys i spokój |
jaki motul dokładnie ? I jaki miałeś wcześniej?
figusss12 - 06-10-2013, 08:48
motul 6100 synergie+ 10w40,a przedtem castrol ale nie pamiętam jaki,miałem juz to w 3 galantach,w poprzednim v6 po zalaniu motulem zrobiłem jakieś 100km i sie wyciszyły,i zawsze co 10tys. wymiana i jak na razie ok
Vtec88 - 07-10-2013, 10:41
Marcino napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Vtec88 napisał/a: | Poki co nie ma mechanika w Tczewie do silnika w galancie | Do 16 jest, potem wracam do domu. |
Tys prowda.
To kiedy spotkanie w garażu u Ciebie? |
Panowie, z tym spotkaniem to jest tak, ze ja nie mam garazu w Tczewie i nie mam gdzie tego zrobic.. BTW czy po tym jak mechanik spier... robote z tymi popychaczami to jest mozliwe ze:
1. Po odpaleniu na zimnym auto sie cale trzesie ( tak jakby nie pracowal na wszystkie gary )
2. Podczas jazdy przerywa silnik ( tak jakby wypadaly zaplony )
3. Przy przyspieszaniu po wcisnieciu na gaz, silnik wydaja niepokojacy dzwiek ( glosny warkot jakby zawory? )
Przed oddaniem auta do mechanika zadne z w/w zjawisk nie mialo miejsca..
Marcino - 07-10-2013, 13:39
Jedź niech poprawia....
Ja bym ci pomógł ale mam dziecko chore i nie dam rady w tym tyg, a weeknd sam zostaje z maluchami. Jak coś to na przyszły tydz poradzimy, Krzyżak pewnie pomoże
Krzyzak - 12-10-2013, 00:59
Marcin - ale u Ciebie w garażu. Wyjątkowo bym przyjechał - bo ostrzegałem...
I weź teraz poprawiaj po jego rzeźbie...
Rozebrałem dziś auto Vtec88 i to jakaś masakra.
Kilka fotek:
Najpewniej czeka go wymiana tego wałka pośredniego oraz wałka rozrządu na głowicy od grodzi (bo jedna krzywka zeszlifowana).
Tyle błędów to jeszcze nie widziałem. Plus 2 ukręcone gwinty (ale mało znaczące). Rzeźnik a nie mechanik.
Poskładałem narazie tak jak jest tylko z nową dźwigienką. Jutro odpalenie. Do wymiany też wszystkie popychacze na tej głowicy, bo był kompletnie puste.
fj_mike - 12-10-2013, 08:40
To się popisał mechanior
Krzyzak - 12-10-2013, 21:07
Niestety - po odpaleniu auto trzęsie się na wolnych obrotach. Po dodaniu gazu jest normalnie. Może coś się polało do kopułki, bo ja swoją pracę poprowadziłem naprawdę dobrze.
Ew. to już duże opory wewnętrzne, bo jedna krzywka na wałku rozrządu była mocno wyjechana. Więc dokładając zeszlifowany wałek pośredni może być za niskie ciśnienie oleju na wolnych obrotach. Generalnie popychaczy zupełnie nie słychać teraz, więc sukces połowiczny.
plecho1 - 12-10-2013, 21:30
Może jest nieszczelne jakieś podciśnienie przez co na wolnych może niedomagać cylinder który jest najbliżej króćca podciśnieniowego w kolektorze ssącym na który jest nieszczelność. Jednemu znajomemu mechnior z takiego powodu chciał remontować głowicę i wymieniać pierścienie
Krzyzak - 12-10-2013, 21:48
No właśnie wszystko sprawdzałem, nawet 2x. Może Krzysiek jeszcze zajrzy w wolnej chwili i coś znajdzie.
Ja bym jeszcze wyczyścił kopułkę.
|
|
|