To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS

oldino - 22-04-2010, 21:51

No właśnie boję się o te tasiemki .Wolałbym je już nie ruszać.Jedna nie podeszła właściwie podczas montażu i miałem problem z wejściem SD i USB, ale poradziłem sobie.Szkoda mi 4 płyt.
mitsu00 - 22-04-2010, 21:57

oldino napisał/a:
No właśnie boję się o te tasiemki .Wolałbym je już nie ruszać.Jedna nie podeszła właściwie podczas montażu i miałem problem z wejściem SD i USB, ale poradziłem sobie.Szkoda mi 4 płyt.

To akurat nie jest wcale trudne. Masz haczyki po kazdej stronie taśmy łączącej monitor z centralką. odpinasz je i wszystko samo wyłazi z mocowań. Potem odkręcasz kilka śrubek, wyjmujesz macież, odpinasz kostki i analogicznie podłanczasz ori radio. Ja bym tych płyt nie darował :D

jan2362 - 23-04-2010, 08:32

13zbyszek13 napisał/a:

A w międzyczasie kupiłem drugiego rofa z Windows 5.0

Już chciałem kupować w ipmart-cie aby mieć gwarancje że będzie Windows CE 5.0. A tu widzę że mogę zaoszczędzić 200$. 13Zbyszek13, powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio

rezon - 23-04-2010, 09:22

jan2362 napisał/a:
powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio
napisz im wyraźnie, ze chcesz z Win5.0. Ale na razie to wstrzymałbym się z tydzień z zakupem, aż przewali się największe spiętrzenie opóźnionych dostaw w Europie.
nuke - 23-04-2010, 11:12

Hej,

A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje :axe:
Przedtem dzialalo normalnie, bez problemow...

Jakies pomysly co sie moglo sp****?

13zbyszek13 - 23-04-2010, 11:23

jan2362 napisał/a:
Już chciałem kupować w ipmart-cie aby mieć gwarancje że będzie Windows CE 5.0. A tu widzę że mogę zaoszczędzić 200$. 13Zbyszek13, powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio

napisz im że ma być w ustawieniach napisane Windows@5.0 , możesz zamieścić im zdjęcie które mi przysłali z ROFAUDIO czy o to mi chodzi

[ Dodano: 23-04-2010, 11:27 ]
właśnie odebrałem zamówionego rofa z windows@5.0
podłącze to zobaczymy co przysłali

Anonymous - 23-04-2010, 20:31

Chińczyk zamontowany.
Pierwsze spostrzeżenie - pomimo pięciokrotnego sygnalizowania faktu zakupu odpowiedniej wersji systemu - sprzęt przyszedł w wersji bez "Windows 5.0 CE". Tak więc będę musiał chyba zaprzyjaźnić się z iGO :P

Parę faktów, na które warto zwrócić uwagę podczas montażu:
1) załączony kabel do kamerki cofania jest za krótki
może gdyby ciągnąć go podsufitką długość byłąby wystarczająca - ja jednak ciągnąłem kabel dołem; w każdym razie pomimo przedłużenia kabla - obraz z kamerki jest bardzo dobry
2) mikrofon w miejscu mikrofonu fabrycznego
tak jak pisał mitsu00 da się go tam jak najbardziej zainstalować; trzeba rozebrać "czarny klocuszek" oryginalnego mikrofonu MMC, wyjąć z niego pastylkę mikrofonu i zastąpić ją pastylką ROF (uprzednio wyjętą z obudowy); aby rozebrać "czarny kloczuszek" oryginalnego mikrofonu MMC radzę zaopatrzyć się w miniaturowy krzyżak (najlepiej zegarmistrzowski) - z uwagi na dwie mikroskopijne czarne śrubki, które trzeba odkręcić aby rozebrać ów "klocuszek"
3) wymiana anteny dachowej
tak jak pisał 13zbyszek13 nie ma z tym większego problemu, w każdym razie nie trzeba ściągać podsufitki; wystarczający dostęp jest po odkręceniu tylnej lampki, zdjęciu uszczelki klapy bagażnika i wyjęciu trzech spinek podsufitki; w okolice anteny dachowej jest fabrycznie podciągnięty przewód antenowy FM i przewód zasilający wzmacniacz anteny; niestety trzeba ciągnąć oddzielny przewód TV - ale można to zrobić równocześnie z ciągnięciem przewodu do kamerki
4) do panelu ROF trzeba przemontować z oryginalnego radia dolną listwę z przyciskiem awaryjnym i diodami pasów/poduszki; można łatwo przeoczyć małą białą tasiemkę, która znajduje się z lewej strony przemontowywanej listwy - tym bardziej, że w ROF na pierwszy rzut oka nie ma dla niej miejsca; aby dostać się do gniazda ROF dla tej tasiemki trzeba odkręcić dwie małe czarne śrubki i odchylić czarną folię - tam jest schowane gniazdko;
nie wiem do czego jest ta tasiemka, bo bez jej podłączenia niby wszystko działało (jedyna rzecz, która może miała z tymn jakiś związek - to to, że navi przełączyła się na język chiński); w każdym razie ostatecznie tasiemkę podłączyłem
5) muszę jednak zakupić folię matową na wyświetlacz - jest on bowiem pod takim kątem, że odbija się w nim światło z szyberdachu; przynajmniej przy moich ustawieniach fotela - o ustawieniu kierownicy nie wspomnę, bo przecież Out2 nie ma regulacji wzdłużnej :mrgreen:

wronke - 23-04-2010, 20:32

nuke napisał/a:
Hej,

A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje :axe:

Nuke, brzmi banalnie, ale kiedys tez mialem wrazenie ze rof nie chce sie uruchomic. im dluzej wciskalem, tym bardziej nei chcial zalapac. Rofa wlacza sie jednym krotkim lub bardzo krotkim wcisnieciem, a wylacza dlugim;) pomoglem?

mitsu00 - 23-04-2010, 21:35

Pe.te napisał/a:
3) wymiana anteny dachowej
tak jak pisał 13zbyszek13 nie ma z tym większego problemu, w każdym razie nie trzeba ściągać podsufitki; wystarczający dostęp jest po odkręceniu tylnej lampki, zdjęciu uszczelki klapy bagażnika i wyjęciu trzech spinek podsufitki; w okolice anteny dachowej jest fabrycznie podciągnięty przewód antenowy FM i przewód zasilający wzmacniacz anteny;

To ja zapytam tak:

Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy?

13zbyszek13 - 23-04-2010, 23:03

mitsu00 napisał/a:
Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy?

może tak być

[ Dodano: 23-04-2010, 23:05 ]
wronke napisał/a:

nuke napisał/a:
Hej,

A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje

ja swojego ustawiłem z automatu zapalam uruchamia się i odwrotnie .Nie używam wogóle włącznika bo na początku też miałem takie wrażeni jak ty

Anonymous - 23-04-2010, 23:30

mitsu00 napisał/a:

To ja zapytam tak:

Antena i wzmacniacz z nią zintegrowany to jedno - a tuner w ROF to drugie.
Wygląda na to, że tuner z ROF radzi sobie gorzej niż oryginalny MMC - dzisiaj po montażu przejechałem się trochę i mam podobne objawy jak Ty.

Tak profilaktycznie muszę jeszcze sprawdzić (bo tego nie zrobiłem podczas montażu) czy ROF na pewno zasila wzmacniacz przy antenie...

13zbyszek13 - jak Twój nowy ROF? Przyszedł z WinCE 5.0 ?

[ Dodano: 23-04-2010, 23:54 ]
lexus napisał/a:
Czyli chińczyk nie odbiera pasma VHF to znaczy program1 tvp nie do odbioru .

Wygląda na to, że to tuner VHF/UHF. Ma kanały od 2 do 69.
Może antena nie odbiera pasma VHF...

mitsu00 - 24-04-2010, 02:13

Pe.te napisał/a:
Tak profilaktycznie muszę jeszcze sprawdzić (bo tego nie zrobiłem podczas montażu) czy ROF na pewno zasila wzmacniacz przy antenie...

To sprawdź proszę, bo jeśli się okaże że nie podaje zasilania to wiadomo dlaczego trochę szumi w terenie.

Anonymous - 24-04-2010, 07:51

mitsu00 napisał/a:
To sprawdź proszę, bo jeśli się okaże że nie podaje zasilania to wiadomo dlaczego trochę szumi w terenie.

Sprawdzę, ale dopiero next week. Bo dzisiaj wyjeżdżam na weekend... z nowym sprzętem na pokładzie :P

Jeszcze jedna rzecz mnie zaskoczyła przy montażu.
Panel od ROF (ten z wyświetlaczem) dużo mniej skrzypi niż oryginał :!: a właściwie w ogóle nie trzeszczy, podczas gdy plastik panelu ori trzeszy przy każdym ruchu.
Szacun dla jakości Chińczyków :D

nuke - 24-04-2010, 11:56

13zbyszek13 napisał/a:
mitsu00 napisał/a:

może tak być

[ Dodano: 23-04-2010, 23:05 ]
wronke napisał/a:

nuke napisał/a:
Hej,

A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje

ja swojego ustawiłem z automatu zapalam uruchamia się i odwrotnie .Nie używam wogóle włącznika bo na początku też miałem takie wrażeni jak ty

Jako że jestem zbyt leniwy :mrgreen: powiedz proszę szanowny kolego gdzie to zrobić..? :rolleyes:

13zbyszek13 - 24-04-2010, 21:20

w menu ustawień radia tam gdzie RDS masz coś takiego jak AUTORUN ustaw go na ON i żeby zapamiętał wyłącz chinola Powerem.Wtedy to zapamięta i będzie się włączał i wyłączał z automatu

nuke napisał/a:
Jako że jestem zbyt leniwy :mrgreen: powiedz proszę szanowny kolego gdzie to zrobić..? :rolleyes: