Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
oldino - 22-04-2010, 21:51
No właśnie boję się o te tasiemki .Wolałbym je już nie ruszać.Jedna nie podeszła właściwie podczas montażu i miałem problem z wejściem SD i USB, ale poradziłem sobie.Szkoda mi 4 płyt.
mitsu00 - 22-04-2010, 21:57
oldino napisał/a: | No właśnie boję się o te tasiemki .Wolałbym je już nie ruszać.Jedna nie podeszła właściwie podczas montażu i miałem problem z wejściem SD i USB, ale poradziłem sobie.Szkoda mi 4 płyt. |
To akurat nie jest wcale trudne. Masz haczyki po kazdej stronie taśmy łączącej monitor z centralką. odpinasz je i wszystko samo wyłazi z mocowań. Potem odkręcasz kilka śrubek, wyjmujesz macież, odpinasz kostki i analogicznie podłanczasz ori radio. Ja bym tych płyt nie darował
jan2362 - 23-04-2010, 08:32
13zbyszek13 napisał/a: |
A w międzyczasie kupiłem drugiego rofa z Windows 5.0 |
Już chciałem kupować w ipmart-cie aby mieć gwarancje że będzie Windows CE 5.0. A tu widzę że mogę zaoszczędzić 200$. 13Zbyszek13, powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio
rezon - 23-04-2010, 09:22
jan2362 napisał/a: | powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio | napisz im wyraźnie, ze chcesz z Win5.0. Ale na razie to wstrzymałbym się z tydzień z zakupem, aż przewali się największe spiętrzenie opóźnionych dostaw w Europie.
nuke - 23-04-2010, 11:12
Hej,
A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje
Przedtem dzialalo normalnie, bez problemow...
Jakies pomysly co sie moglo sp****?
13zbyszek13 - 23-04-2010, 11:23
jan2362 napisał/a: | Już chciałem kupować w ipmart-cie aby mieć gwarancje że będzie Windows CE 5.0. A tu widzę że mogę zaoszczędzić 200$. 13Zbyszek13, powiedz jak uniknąć takiej sytuacji żeby nie dali windowsa "noname" w rofaudio |
napisz im że ma być w ustawieniach napisane Windows@5.0 , możesz zamieścić im zdjęcie które mi przysłali z ROFAUDIO czy o to mi chodzi
[ Dodano: 23-04-2010, 11:27 ]
właśnie odebrałem zamówionego rofa z windows@5.0
podłącze to zobaczymy co przysłali
Anonymous - 23-04-2010, 20:31
Chińczyk zamontowany.
Pierwsze spostrzeżenie - pomimo pięciokrotnego sygnalizowania faktu zakupu odpowiedniej wersji systemu - sprzęt przyszedł w wersji bez "Windows 5.0 CE". Tak więc będę musiał chyba zaprzyjaźnić się z iGO
Parę faktów, na które warto zwrócić uwagę podczas montażu:
1) załączony kabel do kamerki cofania jest za krótki
może gdyby ciągnąć go podsufitką długość byłąby wystarczająca - ja jednak ciągnąłem kabel dołem; w każdym razie pomimo przedłużenia kabla - obraz z kamerki jest bardzo dobry
2) mikrofon w miejscu mikrofonu fabrycznego
tak jak pisał mitsu00 da się go tam jak najbardziej zainstalować; trzeba rozebrać "czarny klocuszek" oryginalnego mikrofonu MMC, wyjąć z niego pastylkę mikrofonu i zastąpić ją pastylką ROF (uprzednio wyjętą z obudowy); aby rozebrać "czarny kloczuszek" oryginalnego mikrofonu MMC radzę zaopatrzyć się w miniaturowy krzyżak (najlepiej zegarmistrzowski) - z uwagi na dwie mikroskopijne czarne śrubki, które trzeba odkręcić aby rozebrać ów "klocuszek"
3) wymiana anteny dachowej
tak jak pisał 13zbyszek13 nie ma z tym większego problemu, w każdym razie nie trzeba ściągać podsufitki; wystarczający dostęp jest po odkręceniu tylnej lampki, zdjęciu uszczelki klapy bagażnika i wyjęciu trzech spinek podsufitki; w okolice anteny dachowej jest fabrycznie podciągnięty przewód antenowy FM i przewód zasilający wzmacniacz anteny; niestety trzeba ciągnąć oddzielny przewód TV - ale można to zrobić równocześnie z ciągnięciem przewodu do kamerki
4) do panelu ROF trzeba przemontować z oryginalnego radia dolną listwę z przyciskiem awaryjnym i diodami pasów/poduszki; można łatwo przeoczyć małą białą tasiemkę, która znajduje się z lewej strony przemontowywanej listwy - tym bardziej, że w ROF na pierwszy rzut oka nie ma dla niej miejsca; aby dostać się do gniazda ROF dla tej tasiemki trzeba odkręcić dwie małe czarne śrubki i odchylić czarną folię - tam jest schowane gniazdko;
nie wiem do czego jest ta tasiemka, bo bez jej podłączenia niby wszystko działało (jedyna rzecz, która może miała z tymn jakiś związek - to to, że navi przełączyła się na język chiński); w każdym razie ostatecznie tasiemkę podłączyłem
5) muszę jednak zakupić folię matową na wyświetlacz - jest on bowiem pod takim kątem, że odbija się w nim światło z szyberdachu; przynajmniej przy moich ustawieniach fotela - o ustawieniu kierownicy nie wspomnę, bo przecież Out2 nie ma regulacji wzdłużnej
wronke - 23-04-2010, 20:32
nuke napisał/a: | Hej,
A u mnie wlasnie dzisiaj zaczely sie klopoty z ROF-em. Nie readuje na przycisk power (nawet dluzsze wcisniecie nie pomoga). Dopiero po paru razach zaskakuje
Jakies pomysly co sie moglo sp****? |
Nuke, brzmi banalnie, ale kiedys tez mialem wrazenie ze rof nie chce sie uruchomic. im dluzej wciskalem, tym bardziej nei chcial zalapac. Rofa wlacza sie jednym krotkim lub bardzo krotkim wcisnieciem, a wylacza dlugim;) pomoglem?
mitsu00 - 23-04-2010, 21:35
Pe.te napisał/a: | 3) wymiana anteny dachowej
tak jak pisał 13zbyszek13 nie ma z tym większego problemu, w każdym razie nie trzeba ściągać podsufitki; wystarczający dostęp jest po odkręceniu tylnej lampki, zdjęciu uszczelki klapy bagażnika i wyjęciu trzech spinek podsufitki; w okolice anteny dachowej jest fabrycznie podciągnięty przewód antenowy FM i przewód zasilający wzmacniacz anteny; |
To ja zapytam tak:
Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy?
13zbyszek13 - 23-04-2010, 23:03
mitsu00 napisał/a: | Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy? |
może tak być
[ Dodano: 23-04-2010, 23:05 ]
wronke napisał/a: |
nuke napisał/a:
Hej,
ja swojego ustawiłem z automatu zapalam uruchamia się i odwrotnie .Nie używam wogóle włącznika bo na początku też miałem takie wrażeni jak ty
Anonymous - 23-04-2010, 23:30
mitsu00 napisał/a: |
To ja zapytam tak:
Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy? |
Antena i wzmacniacz z nią zintegrowany to jedno - a tuner w ROF to drugie.
Wygląda na to, że tuner z ROF radzi sobie gorzej niż oryginalny MMC - dzisiaj po montażu przejechałem się trochę i mam podobne objawy jak Ty.
Tak profilaktycznie muszę jeszcze sprawdzić (bo tego nie zrobiłem podczas montażu) czy ROF na pewno zasila wzmacniacz przy antenie...
13zbyszek13 - jak Twój nowy ROF? Przyszedł z WinCE 5.0 ?
[ Dodano: 23-04-2010, 23:54 ]
lexus napisał/a: | Czyli chińczyk nie odbiera pasma VHF to znaczy program1 tvp nie do odbioru . |
Wygląda na to, że to tuner VHF/UHF. Ma kanały od 2 do 69.
Może antena nie odbiera pasma VHF...
mitsu00 - 24-04-2010, 02:13
Pe.te napisał/a: | Tak profilaktycznie muszę jeszcze sprawdzić (bo tego nie zrobiłem podczas montażu) czy ROF na pewno zasila wzmacniacz przy antenie... |
To sprawdź proszę, bo jeśli się okaże że nie podaje zasilania to wiadomo dlaczego trochę szumi w terenie.
Anonymous - 24-04-2010, 07:51
mitsu00 napisał/a: | To sprawdź proszę, bo jeśli się okaże że nie podaje zasilania to wiadomo dlaczego trochę szumi w terenie. |
Sprawdzę, ale dopiero next week. Bo dzisiaj wyjeżdżam na weekend... z nowym sprzętem na pokładzie
Jeszcze jedna rzecz mnie zaskoczyła przy montażu.
Panel od ROF (ten z wyświetlaczem) dużo mniej skrzypi niż oryginał a właściwie w ogóle nie trzeszczy, podczas gdy plastik panelu ori trzeszy przy każdym ruchu.
Szacun dla jakości Chińczyków
nuke - 24-04-2010, 11:56
13zbyszek13 napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | Jeśli ori antena jest wyposazona we wzmacniacz sygnału to dlaczego ROF charczy w terenie zanim AF złapie nową frekwencję stacji? Czyżby wzmacniacz znajdował się ori radyjku i po wymianie na ROF-a wzmacniacza juz nie mamy? |
może tak być
[ Dodano: 23-04-2010, 23:05 ]
wronke napisał/a: |
nuke napisał/a:
Hej,
ja swojego ustawiłem z automatu zapalam uruchamia się i odwrotnie .Nie używam wogóle włącznika bo na początku też miałem takie wrażeni jak ty |
Jako że jestem zbyt leniwy powiedz proszę szanowny kolego gdzie to zrobić..?
13zbyszek13 - 24-04-2010, 21:20
w menu ustawień radia tam gdzie RDS masz coś takiego jak AUTORUN ustaw go na ON i żeby zapamiętał wyłącz chinola Powerem.Wtedy to zapamięta i będzie się włączał i wyłączał z automatu
nuke napisał/a: | Jako że jestem zbyt leniwy powiedz proszę szanowny kolego gdzie to zrobić..? |
|
|
|