To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. V czyli REKREACJA

sieegurd - 30-06-2012, 12:02

Jassmina napisał/a:
...dowalili mi w robocie nowe zadania, wyzwania, "challenge" , obowiązki i huk wie co jeszcze...a pensja o "dziwo" ta sama ....

Witaj w klubie :( U mnie rusza 2x więcej roboty, siedzenie po godzinach całymi dniami, a na koniec (mówią za pół roku, ja w cuda nie wierzę), o ile będzie ok to będzie "jakaś" premia :|

jacek11 - 30-06-2012, 13:18

gigant87 napisał/a:
Jeszcze tylko przekonać dziewczynę, że kolejnym celem nie jest większe mieszkanie tylko właśnie dom z ogrodem. :D

Obiecaj,że jeden pokój przeznaczycie na jej ciuchy,i buty :) powinno pomóc :)

gulgulq - 30-06-2012, 16:57

jacek11 napisał/a:
na jej ciuchy,i buty

to już są dwa pokoje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

gigant87 - 30-06-2012, 17:28

No tak... dopóki nie trzeba będzie sprecyzować jaki duży ten pokój (pokoje) to może nawet zdawać egzamin. :P
Krzyzak - 30-06-2012, 22:26

gigant87 napisał/a:
kolejnym celem nie jest większe mieszkanie tylko właśnie dom z ogrodem
cena podobna, tylko metraż 4x większy :) - ale pamiętaj, że utrzymanie ogrodu nie jest prostą i tanią sprawą
no i dom w cenie mieszkania to będzie pewnie z 15 km od miasta

gigant87 - 01-07-2012, 00:08

Pamiętam jak mieszkałem z Rodzicami ile nas zachodu (choć całkiem przyjemnego) kosztowało utrzymanie ogrodu.

Już w tej chwili mieszkam 15km od Wrocławia (od centrum), no i nawet tutaj za 12 arów działki muszę dać jakieś 160-200tyś zł... A dobrze byłoby kupić już teraz (z kredytem) działkę np 16-20 arów, za kilka lat podzielić ją na 2 mniejsze i jedną z nich sprzedać. Wtedy mam kasę na spłatę kredytu działkowego i wkład na dom (o ile cena działek pójdzie w górę). :D

Poza tym mam dobry dojazd do A4, a zakupy robię w 15-30 minut, bo Biedronka 600m dalej. No i jak wyjdę z bloku to obok mam park, a nie kolejny blok i ruchliwą ulicę. Pochodzę z małego miasta i dobrze się w takim czuję, ale dobrze jeśli to małe miasto jest blisko dużego. :)

fergul11 - 01-07-2012, 01:21

od miesiąca relaxuje sie przy tym utworze :mrgreen:
http://www.youtube.com/wa...wK_A&playnext=2

Juiceman - 01-07-2012, 02:24

gigant87 napisał/a:
A dobrze byłoby kupić już teraz (z kredytem) działkę np 16-20 arów, za kilka lat podzielić ją na 2 mniejsze i jedną z nich sprzedać. Wtedy mam kasę na spłatę kredytu działkowego i wkład na dom (o ile cena działek pójdzie w górę).

Tylko pamiętaj, że na działce mniejszej niż 10arów domu nie wybudujesz, także jak myślisz o sprzedaży to minimum jest te 10arów jak nie 12 xD

mjsystem - 01-07-2012, 09:40

gigant87 napisał/a:
A dobrze byłoby kupić już teraz (z kredytem) działkę np 16-20 arów, za kilka lat podzielić ją na 2 mniejsze i jedną z nich sprzedać. Wtedy mam kasę na spłatę kredytu działkowego i wkład na dom (o ile cena działek pójdzie w górę).

Oczywiście zycze Ci tego, ale realnie ceny mają tendencję spadkową, a kilkuset czy nawet kilkudziesięcioprocentowe zyski z nieruchomości się nie powtórzą. Teraz to raczej kwestia okazji i szczęścia. Ale :thumbright:

gulgulq - 01-07-2012, 11:18

lepiej kupic pole, przekwalifikować kawałek na siedlisko i wydzielić na działki
gigant87 - 01-07-2012, 12:15

Juiceman napisał/a:
Tylko pamiętaj, że na działce mniejszej niż 10arów domu nie wybudujesz, także jak myślisz o sprzedaży to minimum jest te 10arów jak nie 12 xD

Czemu? Tutaj mam dom na działce 6 arów. Zmieścił się fajny ogród, altana i malutki zagajnik. Po co więcej? Żeby trawę kosić 5h zamiast 2? :D

gulgulq, pomysł dobry. Się zobaczy. :D
Ciekawe jak to realnie wygląda...

Krzyzak - 01-07-2012, 13:58

gigant87 napisał/a:
ile nas zachodu (choć całkiem przyjemnego) kosztowało utrzymanie ogrodu
teraz jest trochę łatwiej - pcha się czarną włókninę, przykrywa kamykami lub korą i chwasty tak nie rosną
a trawnik wystarczy 2-3x w roku prysnąć starane i wszystko dwuliścienne znika

Juiceman napisał/a:
na działce mniejszej niż 10arów domu nie wybudujesz

budują i na 3 arowych - wszystko zależy od planów - generalna zasada to im bliżej metropolii tym mniejsze działki są dozwolone
na wsi regułą jest 10 arów
gulgulq napisał/a:
lepiej kupic pole, przekwalifikować
bliżej niż 30km do miasta, to nie znam osoby, która sprzeda pole w cenie ziemi rolnej... raczej nierealne
a gdyby nawet, to trzeba ciągnąć wszystkie media - mało kto chce żyć jak Robinson, gotować na ogniu, sr... w wychodku a wodę czerpać ze studni...

mjsystem napisał/a:
realnie ceny mają tendencję spadkową
chwilowo tak, ale jeszcze do cen tzw. zachodnich nie dojechaliśmy
vince_81 - 01-07-2012, 15:21

Juiceman napisał/a:

Moja żonka mówi, że jak działka ma mniej, niż 10 arów, to jest taka działka na buty... :lol:
BTW, Juice, co narozrabiałeś, że tak Ci się RB wydłużył :?: :P

Efa! - 01-07-2012, 22:18

...A ja potrzebuję wsparcia, którego nie dostanę, ponieważ mam kilka poważnych, życiowych problemów, a o żadnym nie mogę puścić pary z ust. Nikomu. Po prostu totalny dołek, w który zresztą i tak nie mam czasu, ani możliwości wpaść...
Pomódlcie się czasem za mnie...

vendetta - 01-07-2012, 23:13

Efcia będzie lepiej zobaczysz. :goodman: