To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

tresorex - 22-03-2015, 21:09

U mnie szedł tak:

A otwór wyglądał na oryginalny lub bardzo dokładnie wycięty :)

sveno - 23-03-2015, 05:48

no i właśnie zastanawiam się jak to kole zdemontował, bo wtyczki są nieruszane, to samo gniazdo (to co wisi na zdjęciu) a na kablu jest taki silikonowy pierścień/uszczelnienie które właśnie było w tym otworze co o nim piszesz.
KsiadzRobak - 23-03-2015, 07:46

WreX napisał/a:
tworzysz swego rodzaju puche a raczej "skrzynie" głośnikową
WreX napisał/a:
bas-reflex to jedne z fajniejszych rozwiązań audio

weź pod uwagę bardzo ważną rzecz - obudowy bass-reflex buduje się w oparciu o obliczenia pod konkretny głośnik (pojemność, labirynt itd.) i nie zawsze samo zamknięcie drzwi będzie wystarczające
jestem z pokolenia dla którego kupno Altusów to było spore marzenie, więc samemu się robiło konstrukcje głośników wcześniej wyliczając pojemności, rodzaj użytego drewna oraz typ wygłuszenia w środku
i zwrotnica rzecz jasna
potem Tonsil rozwinął produkcję i tworzył niezłe konstrukcje - np. zestaw Bolero (200 i 300), gdzie skrzynia bass-reflex jest całkowicie zamknięta i wychodzi z niej tylko rura a wewnątrz gra 1 głośnik umieszczony poziomo i jest sprzężony do niego drugi taki sam głośnik - ale pasywny, nie podłączony - pierwszy wprawia w ruch drugi a dźwięki wydobywają się drugim końcem rury... pogooglaj na temat Bolero :)

Juiceman - 23-03-2015, 08:20

Hugo napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Uwierzcie różnica jest duża wygłuszonych drzwi
Co szczególnie się poprawia?

Taka mata tylko od strony boczka wygłusza dźwięki z zewnątrz. Chociażby jazda po mokrej nawierzchni, nie słychać opon tak mocno. Natomiast wyklejenie w środku wytłumia i masz zamykanie drzwi jak w porządnej limuzynie;-)

Hugo - 23-03-2015, 21:27

tresorex napisał/a:
U mnie szedł tak:
U mnie też tak jest.
Juiceman napisał/a:
Natomiast wyklejenie w środku wytłumia i masz zamykanie drzwi jak w porządnej limuzynie;-)
Pomijajac charakterystyczny, głośny klekot rygla zamka :wink:
KsiadzRobak napisał/a:
jestem z pokolenia dla którego kupno Altusów to było spore marzenie
Ja prawie też, nigdy w życiu nie zapomnę jak prosiłem ojca żeby mi kupił 2 kolumny Altus 300, w końcu zgodził się na 150. Niestety dzień przed wyjazdem po kolumny przyłapał mnie jak paliłem papierosa i było pozamiatane. Jednak udało mi się go w końcu namówić na zakup. Dał kasę. Wujek (zawsze lubił sprzęty Audio-do dzisiaj ma starą wieżę Diory) miał znajomego, który serwisował sprzęty grające, ten z kolei miał znajomości w hurtowni Tonsila w Lesznie, pojechaliśmy i dużo taniej kupiliśmy wymarzone Altusy. Wracaliśmy maluchem w 4 osoby, a z tyłu na środku stały dwie kolumny. Do dzisiaj nie wiem jak one tam weszły :mrgreen: Grają pięknie do dzisiaj. Zresztą Tonsil i czeska Tesla jakością swoich wyrobów biły na głowę Sony i Pioneera, a ceny miały bezkonkurencyjne.
kamilek - 24-03-2015, 02:37

WreX napisał/a:
kamilek, jest różnica i to kolosalna. Są tylko dwie możliwości że nie miałeś efektu no dobra może 3, albo masz ultra beznadziejne radio albo głośniki albo po prostu słabo wyszło wygłuszenie w Twoim wykonaniu.

Na 2 przednie drzwi poszło mi 5 mat 50x100 GMS07 więc standard. Rozebrałem do gołego żeby dojść w każdy zakamarek. Poza tym nic innego nie kładłem, boczków też nie wyklejalem niczym. Powiem Ci że też na początku "słyszałem" efekt (no bo trudno go nie słyszeć kiedy wpakowało się 200zł w same maty), ale po przeprowadzeniu "testu" stwierdzam że jednak różnicy nie ma.
Test polegał na tym że stanęły obok siebie 2 Galanty, jeden z wygłuszonymi drzwiami (mój), drugi z oryginalnymi, niewygłuszonymi. Radia w obydwu takie same (Blaupunkt MP52), głośniki też (Signat H16). Jako że Galanty różnią się od siebie nadwoziami (sedan/kombi), do testu odłączyliśmy tylne głosniki, tak żeby grał sam przód. Stanęliśmy obok siebie, puściliśmy z telefonów tę samą piosenkę, na "trzy-cztery" wystartowaliśmy, żeby się idealnie zgrać, i dzięki temu pół refrenu mogłem posłuchać w jednym Galu, szybka przesiadka i pozostałe pół w drugim, dzięki czemu na dokładnie tych samych akordach słyszałem, czy jest różnica w basie, w zejściu, czy nie. No i...nie ma, uwierzcie mi nie ma różnicy, sam się zdziwiłem i wkurzyłem bo miało być pieknie a nie wyszło. Nawet telefonami się zamienialiśmy (niestety nie były takie same :) ) zeby wykluczyć wpływ tego czynnika. Grało pięknie, schodziło bardzo nisko...ale dokładnie tak samo grało w niewygłuszonych drzwiach.
Natomiast drugi aspekt wygłuszania jest dobrze zauważalny. Wyciszyły się szumy z drzwi, zwłaszcza jak się jedzie po mokrym asfalcie, innaczej się zamykają, no i pukając w drzwi czuć taką "masywność". Jeśli komuś zależy głównie na tym, wygłuszenie drzwi to dobra opcja :)

PS. Otwory odpływowe na dole drzwi MUSZĄ zostać drożne :!:

WreX - 24-03-2015, 19:51

kamilek napisał/a:
adia w obydwu takie same (Blaupunkt MP52), głośniki też (Signat H16).

Z całym szacunkiem ale przy takim "sprzęcie" to się troche nie dziwie.

kamilek napisał/a:
Stanęliśmy obok siebie, puściliśmy z telefonów tę samą piosenkę

Że eeee yy co?

Dobra dopisze o co mi chodzi, jak już chcesz "testować" rzekomą różnice w dźwięku to nie z telefonu, tylko z możliwie jak najlepszego "źródła" najlepiej oryginalna płyta (też nie każda) albo bezstratne wav ewentualnie mp3 320kbs konwertowane z formatów bezstratnych, później kwestia konfiguracji radia, już przy samym źródle niestety Twój system "padł" dalej wzmacniacz, o którym nie wspomniałeś więc zakładam, że go nie masz co zabiera znaczną część możliwych efektów powiedzmy, dalej Twoje głośniki, ich rzekome pasmo kończy się na 45hz są z rodzaju "midbass" więc jakiegoś mega głębokiego i niskiego basu z nich nie będzie. Ja raczej stawiam, że Twój telefon i radio Ci popsuły dzwięk, a raczej loudnesy euqlizery itd a głośniki to nie jest jakaś średnia liga nawet więc nie wiem czego się spodziewałeś.

I tak btw nie wierze, że różnicy nie było, myślę, że nawet seria zagrałaby z dobrym wygłuszeniem dużo lepszym dołem.

kamilek - 25-03-2015, 08:08

Ale ja do tego cały czas zmierzam - wygłuszenie być może ma sens, jeśli zainwestujemy w dobry sprzęt. A jak mamy średnią półkę, i chcemy sobie "polepszyć", to wygłuszanie nie ma sensu. Przy mojej konfiguracji, różnic brak. Przy wzmacniaczu - wierzę że efekt by był. I tyle w temacie.

PS. Nie krytykuj dopóki nie posłuchasz :)

Juiceman - 25-03-2015, 09:34

kamilek napisał/a:
A jak mamy średnią półkę, i chcemy sobie "polepszyć", to wygłuszanie nie ma sensu.

Nie zgodzę się... nawet przy średniej półce będzie różnica czy to przy wygłuszeniu czy wytłumieniu auta.

WreX - 25-03-2015, 10:51

kamilek napisał/a:
PS. Nie krytykuj dopóki nie posłuchasz

Ja swój sprzęt hejtuje i wiem co mu brakuje (jeszcze sporo) pomimo powiedzmy grubej kasy który wydałem na to, więc pewnie nie chciałbyś mnie na odsłuchu :D

A każdy kto posłucha się nad nim spuszcza ale Ci ludzie nie słyszeli wyższej półki więc może stąd uznanie.

Hugo - 25-03-2015, 23:32

Wie ktoś co to ma być i do czego służy? Podpięte jakby oryginalną wtyczką w skrzynkę bezpieczników pod deską. Na chłopski rozum to jakby tylko dioda, ale po kiego grzyba jakiś przekaźnik po drodze ze skrzynki bezpieczników do diody:

komarsnk - 25-03-2015, 23:37

Hugo napisał/a:
Wie ktoś co to ma być i do czego służy?

Gdybam sobie ale wygląda jak imitacja alarmu. Wyłączasz zapłon/zamykasz centralny i pyk - mruga sobie dioda - niby taki odstraszacz ;)
Tak mi to wygląda i napis FLASHER tak by sugerował :)

kabar - 25-03-2015, 23:56

Dla mnie wygląda jak kontrolka kierunkowskazów przyczepy. Chyba jest to wymagane w Niemczech. W kilku autach juz takie miałem. Pokazuje prawidłowe działanie lamp w przyczepie.
Juiceman - 26-03-2015, 06:35

Zgadza się od haka;-) tylko czemu Niemcy instalują dodatkowe diody jak Galant ma już taką diodę w zegarach ;>
Hugo - 26-03-2015, 07:54

Juiceman napisał/a:
czemu Niemcy instalują dodatkowe diody jak Galant ma już taką diodę w zegarach ;>
Zegary HC mają, ale analogowe chyba nie. Pewnie macie rację, bo zdemontowałem to z auta w wersji kombi, które ma oryginalny hak Westfalia. Ja mam hak w swoim sedanie, również oryginalny i w zegarach HC kontrolka haka działa. Mogę sobie tą diodę podłączyć też, prawda?