Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
nemmooo - 24-04-2024, 07:46
Ad 1. Sprawdź ustawienia zegara samochodu, tam są 3 zestawy timerów, na koniec trzeba zapisać ustawienia. Dodatkowo możesz przetestować z aplikacji jeśli masz kod do połączenia.
Ad 2. Co to znaczy że trzeba kombinowac z charge? Ładowanie baterii z silnika spalinowego przez charge jest bezsensu, nie dość że silnik cały czas wyje, to jest to nie efektywne bo spalanie rośnie. U mnie również był reset przy naprawie baterii ale auto niczego się nie musiało uczyć.
Moje auto to Outlander z 2014
Michalj - 24-04-2024, 20:13
Ad 1. zegar ustawiony jest poprawnie z godziną, są 3 taimery jednakże zawsze ustawiam jeden, natomiast po ustawieniu godziny włączenia ogrzewania wciskam ustaw ponieważ nic innego nie ma,a później wciskam wstecz i przechodzę do ekranu głównego. Po około godzinie czasu nie czuć było cielejszego powietrza w samochodzie.
A jakaą aplikacje proponujesz? I jak ją połączyć z wifi samochodu jeśli posiadam kod połączenia?
Ad 2. Po rozładowaniu bateri trakcyjnej samoczynie auto nie chce przestawić na żaden tryb. Wtedy spowalnia i nie reaguje na pedał gazu. A przy zegarach licznika raz pokazuje strzałkę z silnika spalinowego na baterię a za momęt z akumulatora na koło i wkółko to samo jak by niemugł wybrać trybu.W tym momencie auto spowalnia prawie do zera i trzeba samemu wcisnąć klawisz charge, bo gdy przełączymy na save auto wogule nie chce jechać. Także jedyna opcja w takim momęcie jest przekładanie klawiszy charge i save.
A mam pytanie gdzie robiłeś naprawe baterii i za ile?
waran73 - 24-04-2024, 20:47
Witam..ad.2-z opisu wynika że auto jest po prostu zepsute... Nie wiadomo czy to ,,reset baterii u Patryka" wychodzi bokiem... czy zachorował jakiś czujnik lub sterownik..? Kolego złoty: pierwsze co zrób to wsadż rękę głęboko w prawe nadkole w bagażniku--tam po omacku wyczujesz sterownik baterii- BMU-batery managment unit- 9499D054 (tylko phev 2.0) jak już go wyczujesz ręką to sprawdz czy dwie wtyczki co do niego wchodzą, szeroka i jeszcze szersza czy są na pewno dobrze wsadzone do końca.. Druga rzecz jaką możesz zrobić to podpiąć auto pod MUT III-komp serwisowy mitsubishi..i powinno pokazać co tam warczy..Auto ma sobie normalnie jezdzić bez żadnych starań s twojej strony, typu wciskanie charge etc.. powodzenia.
nemmooo - 24-04-2024, 21:27
Michalj napisał/a: | Ad 1. zegar ustawiony jest poprawnie z godziną, są 3 taimery jednakże zawsze ustawiam jeden, natomiast po ustawieniu godziny włączenia ogrzewania wciskam ustaw ponieważ nic innego nie ma,a później wciskam wstecz i przechodzę do ekranu głównego. Po około godzinie czasu nie czuć było cielejszego powietrza w samochodzie.
A jakaą aplikacje proponujesz? I jak ją połączyć z wifi samochodu jeśli posiadam kod połączenia? |
Apka jest jedna Remote Control Outlander Phev, do znalezienia w google play. Aby się połączyć z apką musisz mieć kod samochodu i jego SSID (nazwę sieci), jeśli nie masz to serwis mitsu odczytuje to za 250 PLN (lub MUT III ale to tez nie jest tania zabawka).
Michalj napisał/a: | Ad 2. Po rozładowaniu bateri trakcyjnej samoczynie auto nie chce przestawić na żaden tryb. Wtedy spowalnia i nie reaguje na pedał gazu. A przy zegarach licznika raz pokazuje strzałkę z silnika spalinowego na baterię a za momęt z akumulatora na koło i wkółko to samo jak by niemugł wybrać trybu.W tym momencie auto spowalnia prawie do zera i trzeba samemu wcisnąć klawisz charge, bo gdy przełączymy na save auto wogule nie chce jechać. Także jedyna opcja w takim momęcie jest przekładanie klawiszy charge i save.
A mam pytanie gdzie robiłeś naprawe baterii i za ile? |
Niestety, ale mechanik robi cię w konia albo jest idiotą. U mnie auto się nie ładowało z gniazdka, jak wymusiłem ładowanie z silnika spalinowego to działało ale przy rozładowaniu się baterii wchodził w tryb żółwika (to samo co u ciebie). Zatrzymanie i zgaszenie pomogło ale błąd zostawał i nie działało Save czy Charge. Na spalinowym auto normalnie jeździło. Naprawę robiłem w V-tech Kraków Bieżanowska. Panowie zrobili diagnostykę (nie pamiętam kosztu, ale w przypadku wykonania naprawy w V-Tech koszt diagnostyki wchodził na poczet kwoty za naprawę) i okazało się że wyszedł duży rozstrzał napięcia ogniw. Kilka dni później odstawiłem auto na dwa dni, zrzucenie baterii, wymiana uszkodzonego ogniwa, plus osuszenie baterii i zabezpieczenie przed wilgocią kosztowało 3250 PLN. Od tego momentu prawie 20kkm na samym prądzie zrobione.
Auto powinno być w pełni samodzielne i w momencie wykrycia niedoboru prądu uruchomić silnik spalinowy beż żadnego Charge. A jeszcze jedno pytanie czy jak jadąc na prądzie przekroczysz 120km/h lub mocno wciśniesz przyspieszenie przy 70-80 to uruchamia CI się spalinowy?
pbil - 25-04-2024, 11:38
nemmooo, na ile wystarcza bateria w Twoim aucie po wizycie w V-techu, ładujesz tylko w domu czy też używasz ładowarek DC?
nemmooo - 25-04-2024, 13:57
Generalnie tylko w domu, bateria wystarcza na 25-30 km obecnie (dużo zależy od tego czy jadę zakopianką czy przez wioski), Watchdog pokazuje coś około 78% SOH. Po wizycie w Vtech było 40-42km ale szybko spadało. Moja bateria ma 2144 cykle obecnie. Jeśli chodzi o DC to użyłem chyba dwa razy bo byłem pod lidlem i nie było nikogo kto by się ładował. Na DC osiągało 20kWh, ale ładuje tylko do 80%, tak jest to skonstruowane.
Damiano88 - 25-04-2024, 17:30
nemmooo, u mnie nagrzewanie nie chce startować gdy auto jest podłączone do ładowania.
Ustawiasz timer1(godzinę),potem klikasz obok dnia tygodnia 1( można ustawić 3 timery dla każdego dnia). i po prawej stronie ekranu wybierasz tryb grzanie.
zdjęcie z instrukcji https://zapodaj.net/plik-C3ktKOp6Yb
Michalj - 25-04-2024, 18:17
nemmooo napisał/a: |
Auto powinno być w pełni samodzielne i w momencie wykrycia niedoboru prądu uruchomić silnik spalinowy beż żadnego Charge. A jeszcze jedno pytanie czy jak jadąc na prądzie przekroczysz 120km/h lub mocno wciśniesz przyspieszenie przy 70-80 to uruchamia CI się spalinowy? |
tak włącza się spalinówka przy mocnym dociśnięciu gazu, a przy 120 nie próbowałem.
honda2 - 07-05-2024, 08:48
1. Co do ustawienia timera, żeby działał trzeba zaciągnąć hamulec ręczny.
2. Miałem podobną sytuację jak sam resetowałem baterię, "naprawiło się " po ok 1,5 miesiąca. Sytuacja mało komfortowa jak trzeba ręcznie przyciskiem uruchamiać silnik.
mohinder - 07-05-2024, 20:36
Czy ktoś się orientuje z jakim Citroenem jest sporkewniony Outlander?
waran73 - 08-05-2024, 18:40
Jeśli kolega ma na myśli outlandera II generacji to jego klony nazywały się Citroen C-crosser i Peugeot 4004. O innych mnie nic nie wiadomo-zwłaszcza odnosnie III generacji..
[ Dodano: 08-05-2024, 18:41 ]
ups-żle nacisnąłem>4007
jakub1234 - 03-06-2024, 09:11
rottweiler, a jak wspominasz zakup w ENOTRADEX.
Miedzianka - 04-06-2024, 22:17
Panowie outlander phev 2019r jak wymusic wlaczenie silnika spalinowego? Probowalem
Przytrzymac dluzej przycisk charge ale nie dziala… oraz gdzie znajde liste czynnosci
Serwisowych przy 100kkm?
nemmooo - 05-06-2024, 09:55
W 2013 działa to tak że "klikasz" Charge i się uruchamia. Nie trzeba przytrzymywać. Jak dasz Save to też się uruchomi.
mohinder - 05-06-2024, 10:34
Miedzianka napisał/a: | Panowie outlander phev 2019r jak wymusic wlaczenie silnika spalinowego? Probowalem
Przytrzymac dluzej przycisk charge ale nie dziala… oraz gdzie znajde liste czynnosci
Serwisowych przy 100kkm? |
Z tego co pamiętam jest to w książce serwisowej.
|
|
|