To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

litak1 - 07-03-2022, 19:03

Już tłumaczę kolego
To jest schemat blokowy Can z ASX z 2012 roku
http://mmc-manuals.ru/man...5E53AC00ENG.pdf

a tutaj jest z ASX z 2013
http://mmc-manuals.ru/man...1511AB00ENG.pdf

teraz rozumiem o co biega ...
W nowszych samochodach zrezygnowali z magistrali CAN i wiązka nie idzie już do radia. Oszczędność??? A noże nowsze MMCS nie obsługują już magistrali... tego nie wiem.
Kolego Grzesiopol dlatego będę próbował podłączyć CAN z innego miejsca (najbliżej radia), czyli dołączę się do panelu klimatyzacji, który jest zaraz poniżej,
i spróbuję coś odczytać z samochodu poprzez MMCS tak z ciekawości, może zadziała, a to dlatego, że jeśli podłączymy zwykłego ELM 327 to bez problemu podstawowe parametry możemy podejrzeć i nie trzeba adresować ELM a on też jest na CAN, może panel MMCS działa podobnie ??
Zobaczymy wkrótce :lol:
Jeszcze przy okazji koledzy, jeśli wiecie jak ma być zainstalowana antena GPS bo nie mam oryginalnej blaszki mocującej , ma to jakieś znaczenie ? kabelek do tyłu? poziomo ?pionowo?

grzesiopol - 08-03-2022, 10:21

OK już popatrzyłem na schematy. po prostu oszczędność. W twoim przypadku rzeczywiście najbliższa kostka z can to panel klimy.
Co chcesz odczytać z MMCSa? Możesz odczytać i zmieniać to co masz uruchomione w ETACSie z wyposażenia, prędkość podawana jest innym przewodem.
Wyposażenie to: KOS, Centralny, Wycieraczki itd co dokładnie znajdziesz tam gdzie patrzyłeś schematy w dziale MMCS oraz instrukcji do MMCSa. Jest tego nie dużo.

Jeżeli chcesz wykorzystać MMCSa jako "odbiornik" diagnostyczny to zapomnij bo fizycznie w menu nawigacji nie ma takich funkcji i takich nie zrobisz i tutaj możesz nie szukać bo MMCS a zwłaszcza to co zawiera jest mi bardzo dobrze znane. :mrgreen: MMCS to nie ELM ani żaden inny skaner OBD.

Może po prostu napisz o co ci chodzi, co chcesz uzyskać finalnie bo ameryki już nie odkryjesz. :wink:

Co do anteny to najlepiej umieścić odbiornik poziomo, gdzie to już twoja wyobraźnia jest ograniczeniem.
litak1 napisał/a:
kabelek do tyłu? poziomo ?pionowo?
Jak to kabelek? Musi być odbiornik bo samym kabelkiem to możesz sobie ozdobę zrobić.
litak1 - 08-03-2022, 20:02

Koledzy podłączyłem MMCs pod CAN, tak jak mówiłem podlutowałem się pod wtyczkę panelu kliamtyzacji, jako że w ASX 2013 nie ma CAN w złączu radiowym, po podłączeniu pojawiły się chyba wszystkie funkcje znane z instrukcji MMCSa, od razu po podłączeniu, nie potrzeba nic odblokowywać, wpisywać jest wszystko ! :biggrin: są zarówno informacje typu barometr wysokościomierz pozycje klimy, średnie spalania , prędkości oraz w innym menu ustawienia wycieraczek lusterek świateł itp co najważniejsze wszystkie funkcje działają i można przestawiać, nareszcie jednym kliknięciem wyłączyłem sobie składanie lusterek podczas zamykania samochodu.
Uważam że warto było sobie zamontować MMCS
Szkoda że nie ma jeszcze możliwości kasowania błędów bo sobie włączyłem ACC bez panelu sygnalizacji wyłączenia poduszek powietrznych, który trzeba zdjąć przy montażu radyjka i pojawił się błąd.
Kolego Grzesiopol pytasz po co mi te funkcje, otóż kupiłem radyjko bo mi się podoba, więc chciałem mieć w pełni zintegrowane z samochodem, w sumie nie w jakimś konkretnym celu, chociaż niektóre funkcje mogą być przydatne. O pozycję anteny chodziło mi konkretnie o pozycję odbiornika (kostki z której wychodzi kabelek, który jest podłączony do radia) o ten kabelek mi chodziło aby jakoś zorientować odbiornik, ale z tego co widzę to pozycja raczej nie ma znaczenia.
Jeśli ktoś chce podłączyć to uwaga... mimo że złącza pasują, niestety nie obędzie się bez przepinowania wtyczki sterowniczej, Wtyczka (zasilanie głośniki) jest w pełni kompatybilna, trzecia wtyczka AV również do przeróbki jeśli ktoś chciałby podłączyć kamerę cofania.

grzesiopol - 10-03-2022, 10:37

litak1 napisał/a:
prędkości oraz w innym menu ustawienia wycieraczek lusterek świateł itp co najważniejsze wszystkie funkcje działają i można przestawiać, nareszcie jednym kliknięciem wyłączyłem sobie składanie lusterek podczas zamykania samochodu.

Akurat masz składane lusterka to masz możliwość składania za pomocą MMCS, ale aby inni nie przyjeli tego za pewnik, że tak będzie jak dołożą sobie składane lusterka to napisze, że funkcje tą trzeba uruchamiać w ETACSie. Większość ETACSów jest okrojona z funkcji, trzeba przecież zarabiać na serwisie..

litak1 napisał/a:
Szkoda że nie ma jeszcze możliwości kasowania błędów bo sobie włączyłem ACC bez panelu sygnalizacji wyłączenia poduszek powietrznych, który trzeba zdjąć przy montażu radyjka i pojawił się błąd.

A było włączać zapłon z odpiętym panelem :roll:
Odłącz akumulator na dłuższą chwilę i zobacz czy ci wykasuje.

litak1 napisał/a:
Kolego Grzesiopol pytasz po co mi te funkcje, otóż kupiłem radyjko bo mi się podoba, więc chciałem mieć w pełni zintegrowane z samochodem
pytałem w sensie po co ci can a nie radyjko. To, że chcesz akurat MMCSa to ci się chwali bo ja akurat jestem zwolennikiem tego radia a nie tych badziewiów na androidzie. Za to ci bije brawo.
litak1 - 10-03-2022, 18:13

Cytat:
Odłącz akumulator na dłuższą chwilę i zobacz czy ci wykasuje.

Zrobiłem tak na ponad godzinę... nic z tego, czy jest jeszcze jakiś sposób? czy trzeba będzie niestety podłączyć jakiś profesjonalny sprzęt ?

Cytat:
To, że chcesz akurat MMCSa to ci się chwali bo ja akurat jestem zwolennikiem tego radia a nie tych badziewiów na androidzie.

Mam dokładnie to samo zdanie Kolego, lepiej mieć porządny sprzęt z wyższej półki, który przystosowany jest bardzo dobrze do danego modelu autka, (oryginalnie montowany), niż ratować się jakimiś tanimi wszystko mającymi, chińskimi zabaweczkami, które często się wieszają a jakościowo wykonane każdy wie jak, i mówie tutaj o tych tanich sprzętach, drogie są fajne ale... są drogie :x . Wiem, że MMCS to archaizm ale samochód też 10 letni i jeżeli założę mega turbo radio z wszelkimi fontannami, jego wiek się nie zmieni, to moje subiektywne zdanie nikogo do niego nie przekonuję :wink:

grzesiopol - 11-03-2022, 09:29

litak1 napisał/a:
czy trzeba będzie niestety podłączyć jakiś profesjonalny sprzęt ?
iestety trzeba podłaczyć się MUTem lub podobnie działającym przewodzikiem aby wykasować błędy. ELM ze zwykłym programem tego ci nie ogarnie.
lechinf - 01-04-2022, 20:07

Ziemas napisał/a:
Wiec wysłałem maila do grzesiopol z Loadingami. Oczywiście jeśli ktoś z forum podejmie się zadania rozwiązania problemu zapłacę za taką usługę z radością. Mogę podjechac gdzies. Jestem z Torunia to powiedzmy do 200 KM moge sie bryknac dalej no nie wiem czy sie to oplaca bo tez i gwarancji nie ma, ze sie uda. Ogolnie jestem zalamany juz dosc konkretnie i trace nadzieje na pozytywne zakonczenie.

MMCS nie odpowiada zarowno z dyskiem jak i bez po rozlaczeniu klem nawet wiecej niz 15 minut. Komunikat zawsze ten sam z prosba o wlozenie plyty z programem. Roznica taka, ze bez dysku jest error a z dyskiem ze nie mozna zapisac. Glosniki milcza i nic nie dziala z guzikow. Mozna naciskac ile wlezie i nic sie nie dzieje. Martwa cisza i dobijajacy komunikat sie wyswietla.

Cześć, mam taki sam problem, zaktualizowałem system wpierw do wersji N a potem do S, kilka dni podróży później wyjąłem dysk, odłączyłem akumulator na 2h, podłączyłem nadal bez dysku, radio weszło w stan bezdyskowy tj nic nie można było zmienić korzystając z przycisków na radiu, ale radio grało (wtedy nie wiedziałem o opcji z przyciskami na kierownicy). Następnie próbowałem przywrócić stan poprzedni poprzez włożenie dysku na wył zapłonie jednak radio nadal na niego nie reagowało. Następnie odłączyłem klemę na 15 min. Po podłączeniu radio się nie uruchamia, pojawia się pytanie o program disc. Słychać tylko jeden raz trzask i nic więcej. Próbowałem z drugim dyskiem i nadal to samo jakby nie umiało poradzić sobie z dyskiem. Tj nowego nie blokuje, a na starym wyświetla błąd dysku i prosi o wyłączenie stacyjki. Włożyłem też inny popsuty dysk to wyświetliło, że dysk jest demaged. Także problem jest gdzieś z odblokowaniem/zablokowaniem przed kopiowaniem plików.
Bardzo proszę o pomoc, przeczytałem wiele stron, ale mało kto miał ten sam problem.
Pacjent E-05
@Ziemas Czy udało Ci się cokolwiek naprawić?

litak1 - 02-04-2022, 13:11

Koledzy mmcs działa fajnie (radyjko trochę za dużo przepuszcza szumów ze słabych stacji, ale to chyba norma w starszych odbiornikach)
Zastanawiam się nad tym jak zwiększyć głośność systemu głośnomówiącego żeby był słyszalny dźwięk z telefonu podczas jazdy. Jest bardzo cichy, nie wiem czy to ustawienie w telefonie czy moduł handsfree tak ma (nawigacja jest głośna) Czy aktualizacja modułu handsfree coś daje?. Czy jest gdzieś dostępny plik wsadowy do aktualizacji? bo widzę że informacja jak to zrobić jest dostępna na pierwszej stronie, w poście kolegi Grzesiopol, więc przede wszystkim do Ciebie jako specjalisty to pytanie

grzesiopol - 03-04-2022, 13:32

lechinf napisał/a:
Cześć, mam taki sam problem
To rzeczywiście problem.
Prawdopodobnie dysk do wymiany.
Zastanawiam się po co wgrywałeś dwa pliki jak można od razu wgrać najnowszą wersję dostępną w pierwszym poście.
Po pierwsze mogłeś wgrać nieodpowiednią dla twojego radia wersje.
Po drugie mogłeś uszkodzić dysk przy wyciąganiu lub wkładaniu lub ci wypadł lub przy odblokowywaniu jeżeli odblokowywałeś.
Po trzecie dysk po prostu padł ze starości.
Po czwarte używasz niekompatybilnego dysku.
lechinf napisał/a:
Także problem jest gdzieś z odblokowaniem/zablokowaniem przed kopiowaniem plików.
tego nie rozumiem. Dysk po włożeniu i uruchomieniu automatycznie się blokuje, jeżeli tego nie robi to dysk jest uszkodzony.
Możesz próbować naprawy dysku lub po prostu go wymienić.

[ Dodano: 03-04-2022, 13:41 ]
litak1 napisał/a:
jak zwiększyć głośność systemu głośnomówiącego
przyciskami na kierownicy podczas rozmowy. Zajrzyj do instrukcji auta tam jest opisane o funkcjach HFM.
Aktualizacji u siebie nie robiłem i wszystko jest OK. Nie powiem ci czy coś daje czy nie bo nie wiem.

lechinf - 04-04-2022, 11:54

Gdzieś na innym forum znalazłem, że ten mój błąd pojawia się przy uszkodzeniu radia, a dokładniej przy uszkodzeniu elektroniki. Po prostu prawidłowo nie widzi dysku. Mam dwa dyski, jeden zablokowany i nic nie było z nim robione, a drugi zformatowany i gotowy do zablokowania. Na każdym pojawia się ten sam błąd i prosi o płytę. Wgrałem wpierw N ponieważ nie znalazłem S. Później S działało dobrze do czasu wyjęcia radia i odłączenia klemy. Później nie chciało widzieć dysku. Raczej mi nie upadł, ale może po prostu uszkodził się ze starości. Będę jeszcze próbował zmienić ten odblokowany dysk. MMCS w ogóle nie próbuje czytać danych z dysku po uruchomieniu, tylko od razu woła o płytę.
Jutro będę miał starego laptopa to spróbuję zobaczyć jak to tam wygląda.

grzesiopol - 04-04-2022, 12:50

Skąd brałeś ten N i S? Daj jakiś namiar.
Pewnie masz komunikat "Insert a program disk". Ten komunikat pojawia się gdy radio nie może odczytać informacji z dysku. Krótko i bez wywodów co i jak, masz: albo uszkodzony dysk albo nieprawidłowy program. Radio jest jak najbardziej sprawne.
Jakie dyski masz tj. modele ?

lechinf - 04-04-2022, 18:10

S z naszego forum, a N stąd: http://mmc-manuals.ru/%D0...-261_%D1%81_HDD
N zainstalowałem, bo z S nie umiałem sobie wpierw poradzić.
S nie chciał mi się zaktualizować z płyty bo miałem oba pliki ALLDATA.kwi i LOADING.kwi na niej i prosiło o klucz do nawigacji, a później mi się udało zaktualizować do S z samym LOADING.kwi.

Zablokowany oryginalny dysk: MK4050GAC - chyba uszkodzony, nie słychać obracania talerzy po podłączeniu
Nowy odblokowany dysk: HM160HC - chyba jednak niewspierany

Tak, komunikat to "Insert a program disk"

Z góry dziękuję za pomoc!

grzesiopol - 05-04-2022, 17:27

lechinf napisał/a:
Nowy odblokowany dysk: HM160HC - chyba jednak niewspierany
dokładnie wtedy pokazuje sie ten komunikat. Postaraj sie poszukać któregoś z dysku, który był tutaj opisywany.
lechinf - 21-04-2022, 15:25

W końcu udało mi się dojść do rozwiązania problemu z dyskiem.
"Insert a program disk" - oznacza zły lub uszkodzony dysk.

Kupiłem nowy dysk MK4026GAX - wszystko działa tak jak powinno.

Samsung Spinpoint HM160HC (160 GB) nie jest wspierany przez MMCS, poczytałem troche i żaden dysk powyżej 128GB nie jest wspierany po odłączeniu akumulatora. Bios na płycie głównej MMCS obsługuje tylko 28 bit LBA co daje maksymalnie 128GB.
http://web.inter.nl.net/h...ink/bioslim.htm

Znalazłem informację, że każdy dysk Toshiba z serii GAC albo GAX jest wspierany. Natomiast GAS czasami działa (osobiście nie polecam GAS z tego względu). Na ebayu jest pełno dysków GAC i GAX, z rozmiarem do wyboru. Ja chyba skuszę się na MK1032GAX 100GB lub MK1234GAX 120GB, jeżeli tak będzie to sprawdzę i napiszę czy działa na 100%.
Dyski, które powinny współpracować, wspomniane wcześniej przez grzesiopol:
- TOSHIBA MK3029GAC (30 GB)
- TOSHIBA MK4036GAC (40 GB)
- Toshiba MK4026GAX (40 GB)
- Hitachi Travelstar IC25N040ATCS05-0 (40 GB)
- Hitachi HTS541010G9AT00 (100 GB)
- Transcend TS64GSSD25-M SSD (64 GB)

Zrobiłem partycje tak jak wspominał grzesiopol, rozmiar klastra za każdym razem maksymalny dostępny, tj nawet 64KB i mmcs bez problemu widzi partycje.
1. HDD - 21 473 525 760 bajtów - 19,9 GB - partycja podstawowa - Mapy
2. HDD2 - 130 564 096 bajtów - 124 MB - partycja podstawowa - pusty
3. HDD3 - 533 581 824 bajtów - 508 MB - partycja podstawowa, aktywna - loading.kwi

z pozostałej części tworzymy jedną partycję i zakładamy dyski logiczne
4. TFAT - 1 076 936 704 bajtów - 1,00 GB dysk logiczny - ScreenData
5. TFAT - 1 076 936 704 bajtów - 1,00 GB dysk logiczny - CDDB
6. TFAT - 9 991 225 344 bajtów - 9,30 GB dysk logiczny - AVUnit

Ja wgrałem znalezione mapy, pliki loading.kwi i alldata.kwi z naszego forum, cddb znalezione w internecie, ale cddb coś mi nie działa i wgrywam z płyty, reszta partycji pusta. Pozostałe dane tj. ScreenData i AVUnit można dodać lub zostawić puste, wtedy same się utworzą.

Oryginalny MK4050GAC uszkodził mi się po podłączeniu pod adapter ide/usb lub coś go po prostu siekło. Przy braku dysku MMCS był jakby zablokowany na radiu, ale można wtedy sterować radiem z kierownicy, przyciski na MMCS nie będą działać. Po twardym resecie MMCS bez dysku zablokował się na "Insert a program disk". Tak było do czasu montażu odpowiedniego i sprawnego dysku z partycjami i danymi tak jak wypisałem u góry.

Najwięcej czasu straciłem na nieodpowiednich lub uszkodzonych dyskach. MMCS dobrze radzi sobie z każdym rozmiarem klastra i nawet z różnicami w wielkościach partycji, dopóki wszystkie dane się mieszczą.

Pozdrawiam i dziękuję

grzesiopol - 27-04-2022, 13:15

Ładnie pięknie i w większości napisałeś to co już wiemy i masz wyżej opisane.

Zaciekawił mnie limit opisany przez ciebie
lechinf napisał/a:
Bios na płycie głównej MMCS obsługuje tylko 28 bit LBA co daje maksymalnie 128GB.
gdzie znalazłeś informacje że tak właśnie jest?
Co do twojego dysku Samsunga to pamiętaj o ograniczeniach FAT32 i obsłudze maks. 32 GB partycji. Może zrobiłeś większe niż 32 partycje i dlatego masz błąd odczytu dysku. Zrób partycje jak masz wyżej opisane a resztę dysku pozostaw nieprzydzieloną i zobacz co będzie się działo.
Myśle, że niekompatybilność dysków ma związek z:
- po pierwsze typem dysku czyli musi być przeznaczony do nawigacji lub przynajmniej laptopowy,
- po drugie z prędkością odczytu - GAC i inne tego typu mają odczyt w granicy 4200 RPM, przy większych prędkościach może jest problem z odczytem (5400 jeszcze pewnie jest do odczytu).
- po trzecie ograniczeniem wynikającym z przesyłu danych, ATA-100 czyta a ATA-133 już nie
- po czwarte może wynika to z ograniczeń wpisanych w bootloader rozruchowy zapisany w MMCS.
Jak na razie mało jest osób, które odważyły się wydać kase na testy dysków i pochwaliłyby się swoimi testami. W większości osoby tu zaglądające to zwykli zjadacze co albo nie mają wiedzy i chcą coś samemu zrobić albo darmozjady co tylko potrafią brać wszystko co darmowe a potem to sprzedawać.
Ja mam jeszcze jeden dysk na oku, który może działać ale chwilowo nie mam możliwości zakupu. Jak będzie ok to dam znać.

I tak na przyszłość wszelkie operacje na dyskach typu, wyjęcie, włożenie, podłączanie, odłączanie robimy zawsze BEZ PRĄDU. aby nie uszkodzić dysku.