To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA

plecho1 - 10-11-2013, 17:16

A jaki masz dokładnie reduktor, bo np. ACR01 lubi czasem płatać takie figle.
qbuss - 10-11-2013, 17:55

plecho1 napisał/a:
A jaki masz dokładnie reduktor, bo np. ACR01 lubi czasem płatać takie figle.
Reduktor mam Genius MB. Ale w między czasie pomyślałem, co mogło się stać.

Zawsze jak tankuję gaz, wchodzi około 33-34 litry. Wiem, że po przekroczeniu 160 mil pasuje podjechać na stację. Dzisiaj jechałem autostradą, przez co spalanie było dużo wyższe i do zbiornika weszło 38 litrów (zbiornik chyba 40l). Mogło zassać jakiś syf z dna i pozapychało jakieś filtry.

Lukaso - 19-11-2013, 14:18

andru napisał/a:
Dziś misiek przeszedł kontrolę luzów zaworowych przy przebiegu 52k, z czego 10k na LPG (STAG QBOX + Hana), w sumie po to żeby mieć odniesienie przy kolejnych kontrolach.
Silnik 4B10 bez "opcji LPG", 2009r.

Witam,
Ponieważ rozważam zakup tego samochodu 2008 1.8 bez LPG z pewnego rodzinnego źródła to po przeczytaniu kilkunastu stron [przyznaje nie wszystkie] nadal nie wiem jaka metoda jest zalecana aby kontrolnie sprawdzać te luzy. Zadzwoniłem do ASO Trójmiasto i przeraziła mnie kwota ok 600 zł + jakaś uszczelka za kontrolę a w przypadku katastrofalnych wyników operacja wymiany szklanek to już ok 1.5 tys zł [to rozumiem skoro części drogie].
Ile biorą alternatywne zakłady i czy klasyczna metoda na "płytki" wogóle tu jest możliwa do realizacji ?

Drugie pytanko to jak sobie radzicie użytkownicy LPG z dojazdówką kiedy z rodzina jedziecie w dalsze odległości - jak zapakowałem pełnowymiarowe koło do bagażnika to ilość miejsca od razu spadła w bagażniku o połowę :(

tomaszekk7 - 19-11-2013, 14:52

WAŻNA INFORMACJA W SPRAWIE SZKLANEK ZAWOROWYCH:
Odnośnie szklanek zaworowych postaram się w miarę szybko sprawdzić czy szklanki z dodga/chryslera będą pasowały do Lancera. Muszę tylko podjechać do ASO ze szklanką i sprawdzić. Koszt takiej szklanki w ASO Chrysler ok. 13 zł. Sprawdzałem szklanki z Opla nie zgadzał się wymiar na wysokość - 2mm różnicy ( koszt 48 zł).

d506405 - 19-11-2013, 15:22

kolego lukaso - chcieli cie oszukać ze sprawdzeniem - koszt sprawdzenia i ewentualnej regulacji dodatkowo.
Samo sprawdzenie 320 zł
u pana wiesia w garażu nie polecam sprawdzać bo minimalne błędy grożą podwieszeniem zaworów.
Zresztą koszt wymiany szklanek nie jest dramatem - przypomnę że misiek ma łańcuszek rozrządu i nie musisz już tego wymieniać - a oszczędność dramatycznie większa na lpg niż Pb

napisz jakie miał luzy jak sprawdzisz. Jak sprawdzałem na intalacji lpg lovato - po 40 tyś tak dla ciekawości - to nie trzeba było nic regulować i wymieniać :)

Pozdrawiam

Lukaso - 19-11-2013, 15:36

d506405 napisał/a:

napisz jakie miał luzy jak sprawdzisz. Jak sprawdzałem na intalacji lpg lovato - po 40 tyś tak dla ciekawości - to nie trzeba było nic regulować i wymieniać :)Pozdrawiam

Dziękuje za szybką odp. Na razie jestem w fazie oswajania się z zakupem. Garaż sprawdzony, miejsca sporo więcej niż Space Star zajmuje. Potencjalny zakład instalacyjny wybrany co ma de fakto umowę z Mitsubishi i montuje jako wykonawca do ASO (zestaw STAG premium bez lubryfikacji). Tylko martwi mnie pojemność bagażnika przy wyjazdach + koło i mały rozstaw belek dachowych w fabrycznych uchwytach (woże deskę surfingową).

RalfPi - 20-11-2013, 07:39

Nie wiem, czy masz auto pod LPG przystosowane.. jeżeli tak, to może poszukaj zakładu, który jest polecany przez MM Polska. Nie powinieneś mieć kłopotu z gwarancją na silnik w razie w.
cns80 - 25-11-2013, 09:12

d506405 napisał/a:
kolego lukaso - chcieli cie oszukać ze sprawdzeniem - koszt sprawdzenia i ewentualnej regulacji dodatkowo.
Samo sprawdzenie 320 zł
Może się kolego wstrzymaj z takimi stwierdzeniami.
Jeśli pojechał do ASO lub drogiego renomowanego zakładu to mniej więcej takie ceny obowiązują. A ciekawe co by mu mieli regulować ? Szklanki się wymienia, a ich cena jest taka że nikt się nie podejmie wyceny w ciemno.

tomaszekk7 - 25-11-2013, 14:08

SZKLANKI ZAWOROWE:
Byłem w ASO Chryslera i szklanki są takie same rozmiarowo. Jak by ktoś z Was zamawiał to najpierw trzeba podać oznaczenie 4884594AB to jeśli dobrze pamiętam jest rozmiar 3,060 i jak znajdą po oznaczeniu to wtedy podać właściwy rozmiar. Koszt takiej szklanki ok. 13 zł.

RalfPi - 25-11-2013, 14:39

tomaszekk7 napisał/a:
WAŻNA INFORMACJA W SPRAWIE SZKLANEK ZAWOROWYCH:
Odnośnie szklanek zaworowych postaram się w miarę szybko sprawdzić czy szklanki z dodga/chryslera będą pasowały do Lancera. Muszę tylko podjechać do ASO ze szklanką i sprawdzić. Koszt takiej szklanki w ASO Chrysler ok. 13 zł. Sprawdzałem szklanki z Opla nie zgadzał się wymiar na wysokość - 2mm różnicy ( koszt 48 zł).

WOW :!:
Ten post mi umknął.. i jak? Temat sprawdzony i pewny?
Możesz podesłać jakiś link?? Ja znalazłem za 2$ w Necie :P

d506405 - 29-11-2013, 10:10

może kolego cns80 wstrzymaj się z cytowaniem czegoś bo jak byś czytał ze zrozumieniem cały post a nie tylko wybiórcze elementy dotyczące 320 zł to byś wpadł na pomysł że taka cena była w ASO MM - ale jeżeli nie śledzimy całości to się nie udzielajmy :) tak na przyszłość
Lukaso - 20-12-2013, 14:52

Witam,

Dotyczy Lancer Sportback.
Czy ktoś praktykował włożenie mniejszej butli w koło np aby mieściła realnie około 35 LPG i czy wtedy oryginalna dojazdówka też zmieści a półkę bagażnika da się wtedy włożyć na ten wyższy poziom bez problemu ?
Typowa butla którą mi proponują ma niby mieścić do ok 48 LPG i wypełniać całą przestrzeń po pełnowymiarowej dojazdówce a że stację mam pod nosem + nie sprawia mi problemu to..... może załatwić 2w1.
Wstępnie jestem umówiony w autoryzaowanym warsztacie z listy Staga który robi też dla Mitsu z wtryskami Hana i pod klapką wyjdzie ok 3 tys. Pewnie można taniej ale to Gdynia więc usługi też nieco droższe.

jaca87 - 20-12-2013, 15:14

Na Śląsku w dobrych serwisach też sobie życzą 3 000 zł.
Lukaso - 20-12-2013, 17:32

OK tak tylko poglądowo napisałem dla innych do wiadomości. Bardziej zależy mi na tej kwestii ewentualnej mniejszej butli + koła dojazdowego.
Student - 20-12-2013, 20:34

Lukas olej renomowany wsad przez Mitsu i Staga, sie nie nadaje. Olej zakład renomowany i umów sie do Nowotczyńskiego w Mławie. On także ma autoryzację Mitsu ale poproś o jego zastaw wstawi ci inna konfigurację, będziesz zadowolony i kasa w kieszeni.
Jak z nim pogadasz to ci powie gdzie jest problem w konfiguracji renomowanej :badgrin: :badgrin: