Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
sla - 23-12-2018, 09:20
W@sio napisał/a: | staszq2 napisał/a: | W@sio napisał/a: | A póki tego nie zrobisz to życzę Ci byś nie miał żadnej przygody związanej z odszkodowaniem, bo ubezpieczyciel może (więc na pewno to zrobi) |
Piotrku przewrażliwiony jesteś, taka sytuacja ma miejsce raz na kilka tysięcy przypadków/wypadków - jak wchodzi prokurator, biegły sądowy i relatywnie wysokie odszkodowanie, itp, itd... |
Wiem Stasiu, ale przeżyłem właśnie taki "jeden na kilka tysięcy przypadków" na własnej skórze... |
Mój znajomy też przerobił światła i nie potrzebny był prokurator i biegły sądowy, sprawę załatwił likwidator szkody, który przyjechał do warsztatu gdzie kolega miał naprawiać samochód. I żeby było śmieszniej sprawa dotyczyła O2, a warsztat wycenił naprawę na ok 15 tys.
Bzyk_R1 - 08-01-2019, 23:25
Cześć!
Pora na aktualizację tematu, nie myślcie sobie że nic się nie dzieje za mną japoński tydzień. Kupiłem trzy małe ale konkretne partsy. Wreszcie po wieeelu miesiącach na pokładzie zawitał turbo timer HKS Type 0 made in Japan ileż ja się przed nim wzbraniałem ileż odkładałem montaż w czasie miałem kiedyś nawet inny HKS ale sprzedałem. Wreszcie jest:
Trafił w dość popularne miejsce montażu, i bardzo proste zarazem. Oczywiście od razu go stuningowałem ponieważ to pikanie może obudzić zmarłych. W ruch poszły dwa plasterki izolacji i już jest o wiele lepiej:
Wśród outlanderowców jakieś takie poruszenie, każdy coś dłubie, modzi zmienia...myślę sobie kurde a ja? Często ostatnio temat zawieszenia w modzie. I tak postanowiłem złamać swoją zasadę. Jak nic nie puka to nie ruszaj, jak wszystko sztywne to nie zaglądaj. Szukałem i postanowiłem doczepić się do gumowych tulejek na łącznikach stabilizatora. W sumie od zakupu były popękane sparciałe ale nie było dramatu. Zamówiłem febesta, oczywiście wszyscy od razu do mnie żebym wymienił w całości łączniki...
Myślę sobie co oni się znają, rusze moje pancerne łączniki to ciągle będą się nowe urywać jak to w O1T bywa...dwa i pół roku tam nie zaglądam i mam spokój. Chciałem zmienić gumy, pierwszy ruch klucza i pstryk...po łączniku. I tak oto kilka dni jeździłem na urwanym a zamówiłem OEM made in Japan, funkel nówki Mitsubishi takie jak na pierwszy montaż na obie strony. Jako że mam dobre doświadczenia z poliuretanami na dyfrze, to łączniki też zamówiłem z PU zamiast gumek:
Oczywiście skorzystałem z dobrodziejstw ogrzewanego garażu w pracy, poobijałem sobie ręce ale radość z kolejnej samodzielnej naprawy i modyfikacji zawieszenia bezcenna. Dokręcone zgodnie z instrukcją montażu, jutro testy na śniegu:
Zasady złamane, 150 cebulionów w plecy no ale jak patrzę na to poniżej myślę że było warto:
Powoli usuwam wady fabryczne mojego turbiaka. Kolejny temat to przewody olejowe. Leci do mnie paczuszka z czymś takim:
Umówiony jestem już w firmie która dorabia takie przewody. Nowe będą w oplocie stalowym i P&P w miejsce tych. Zachowane zostaną długości i rozmiary połączeń. Nie znam jeszcze kosztów, zamawiam kilka kompletów, wiem że sporo ludzi ma z nimi problemy, jak coś to piszcie PW, myślę że warto tam zajrzeć i je wymienić przy okazji wymiany oleju.
Xenon świeci cudownie i na bielutko tak jak zawsze chciałem, rura z przepustnicy na razie nie spada, autko jeździ jak marzenie. Zatankowałem shell v Power Racing 100 oktanów i uwielbiam ten samochód. 19.01 lecę nim na MManiakowe szkolenie jazdy do Łodzi.
Na wiosnę ruszamy z komfortem, wyciszenie czego się da, dodatkowe podświetlenie led wewnątrz, tempomat. Trzymam rękę na pulsie i myślę o kolektorze z kwasiaka, wszak widmo ciągle wisi nad moją głową. O mocy staram się nie myśleć...to co auto pokazuje zimą to coś niesamowitego. A może tylko Was zwodze i szykuje coś fajnego? No cóż trzeba obserwować...
p03 - 09-01-2019, 07:46
Ciekaw jestem czy PU nie będą odbijały się na przegubach łącznika. Jaką twardość wziąłeś?
AidsD - 09-01-2019, 10:18
p03 napisał/a: | Jaką twardość wziąłeś? |
Jeżeli to czerwone to Olkusz, to te są zbliżone do standardowych i mają bodajże 65 sH
Bzyk_R1 - 09-01-2019, 16:37
PU nie są z Olkusza, te łączniki które założyłem są normalnie dostępne w ofercie z tymi tulejami lub z gumowymi. Wybrałem poliuretany, czy dobrze to się kiedyś okaże. Nie wiem jaką mają twardość ale szczerze jeżeli chodzi o stabilizator to nie zastanawiałem się nawet nad tym.
Bzyk_R1 - 16-01-2019, 16:57
Dzisiejszy temat: słupki A. Postanowiłem że będą czarne żeby nieco zamaskować zamontowany kubek. Później trzeba myśleć o czarnej podsufitce
Trochę już ciemno ale na pewno będzie jeszcze okazja pofocić.
mkm - 16-01-2019, 21:16
Bzyk_R1, elegancko.
Podsufitkę rób na czarno jak Ci się chce malować/flokować plastiki i daszki przeciwsłoneczne. W przeciwnym wypadku wygląda to paskudnie...
AidsD - 18-01-2019, 09:38
Bzyk_R1 napisał/a: | Później trzeba myśleć o czarnej podsufitce |
a nie będzie wtedy w środku jak w trumnie?
Bzyk_R1 - 18-01-2019, 15:41
AidsD, zależy co kto lubi, w zasadzie to było takie słowo na wiatr bo nie wiem jak miałbym zrobić te podsufitkę. Ale ostatnio w BMW serii 1 się woziłem i czarny środek ma klimat
Hugo - 18-01-2019, 16:02
Ma, ma
Bzyk_R1 - 18-01-2019, 16:43
Dwa zdjęcia za dnia. Deska rozdzielcza matowa a wcale bardzo się nie odróżnia. Nie odbija też refleksów. Wygląda imho bardzo dobrze.
Jutro LSRG leci na 2 MM szkolenie techniki jazdy do Łodzi. Coś słyszałem że będą 4szt O1T a więc znowu 1000hp
W@sio - 18-01-2019, 22:45
Ładnie to wygląda Krzysiu!
Jaro1974 - 18-01-2019, 23:18
Ja bym wszystkie słupki tym pociągnął a podsufitkę bym zostawił tak jak jest. Mogłoby to ciekawie wyglądać.
Bzyk_R1 - 22-01-2019, 20:09
Dziennik pokładowy:
Szkolenie techniki jazdy zaliczone, fajnie było się poślizgać w bezpiecznych warunkach. Kolejne 10.000km przekroczone więc standardowo zaglądamy do LPG. Gwarancja się skończyła w październiku ale to nie oznacza końca dbania o gaz. Tak więc dzisiaj strojenie z AFR, wymiana ciekłego i lotnego filtra (od teraz oba będą zmieniane razem z olejem) wymiana czujnika temperatury reduktora bo zgłosił błąd i diagnoza...śmigać! Zamierzam się stosować do zaleceń
Bzyk_R1 - 02-02-2019, 15:58
Somsiad mówił że jak jedna literka czerwona to więcej koni mo...
Jeszcze raz dzięki Zbyszek za zrobienie nalepek 4WD!
|
|
|