To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

sla - 23-12-2018, 09:20

W@sio napisał/a:
staszq2 napisał/a:
W@sio napisał/a:
A póki tego nie zrobisz to życzę Ci byś nie miał żadnej przygody związanej z odszkodowaniem, bo ubezpieczyciel może (więc na pewno to zrobi)

Piotrku przewrażliwiony jesteś, taka sytuacja ma miejsce raz na kilka tysięcy przypadków/wypadków - jak wchodzi prokurator, biegły sądowy i relatywnie wysokie odszkodowanie, itp, itd...

Wiem Stasiu, ale przeżyłem właśnie taki "jeden na kilka tysięcy przypadków" na własnej skórze...

Mój znajomy też przerobił światła i nie potrzebny był prokurator i biegły sądowy, sprawę załatwił likwidator szkody, który przyjechał do warsztatu gdzie kolega miał naprawiać samochód. I żeby było śmieszniej sprawa dotyczyła O2, a warsztat wycenił naprawę na ok 15 tys.

Bzyk_R1 - 08-01-2019, 23:25

Cześć!

Pora na aktualizację tematu, nie myślcie sobie że nic się nie dzieje :-) za mną japoński tydzień. Kupiłem trzy małe ale konkretne partsy. Wreszcie po wieeelu miesiącach na pokładzie zawitał turbo timer HKS Type 0 made in Japan :twisted: ileż ja się przed nim wzbraniałem ileż odkładałem montaż w czasie miałem kiedyś nawet inny HKS ale sprzedałem. Wreszcie jest:

Trafił w dość popularne miejsce montażu, i bardzo proste zarazem. Oczywiście od razu go stuningowałem ponieważ to pikanie może obudzić zmarłych. W ruch poszły dwa plasterki izolacji i już jest o wiele lepiej:

Wśród outlanderowców jakieś takie poruszenie, każdy coś dłubie, modzi zmienia...myślę sobie kurde a ja? Często ostatnio temat zawieszenia w modzie. I tak postanowiłem złamać swoją zasadę. Jak nic nie puka to nie ruszaj, jak wszystko sztywne to nie zaglądaj. Szukałem i postanowiłem doczepić się do gumowych tulejek na łącznikach stabilizatora. W sumie od zakupu były popękane sparciałe ale nie było dramatu. Zamówiłem febesta, oczywiście wszyscy od razu do mnie żebym wymienił w całości łączniki...

Myślę sobie co oni się znają, rusze moje pancerne łączniki to ciągle będą się nowe urywać jak to w O1T bywa...dwa i pół roku tam nie zaglądam i mam spokój. Chciałem zmienić gumy, pierwszy ruch klucza i pstryk...po łączniku. I tak oto kilka dni jeździłem na urwanym a zamówiłem OEM made in Japan, funkel nówki Mitsubishi takie jak na pierwszy montaż na obie strony. Jako że mam dobre doświadczenia z poliuretanami na dyfrze, to łączniki też zamówiłem z PU zamiast gumek:

Oczywiście skorzystałem z dobrodziejstw ogrzewanego garażu w pracy, poobijałem sobie ręce ale radość z kolejnej samodzielnej naprawy i modyfikacji zawieszenia bezcenna. Dokręcone zgodnie z instrukcją montażu, jutro testy na śniegu:

Zasady złamane, 150 cebulionów w plecy no ale jak patrzę na to poniżej myślę że było warto:

Powoli usuwam wady fabryczne mojego turbiaka. Kolejny temat to przewody olejowe. Leci do mnie paczuszka z czymś takim:

Umówiony jestem już w firmie która dorabia takie przewody. Nowe będą w oplocie stalowym i P&P w miejsce tych. Zachowane zostaną długości i rozmiary połączeń. Nie znam jeszcze kosztów, zamawiam kilka kompletów, wiem że sporo ludzi ma z nimi problemy, jak coś to piszcie PW, myślę że warto tam zajrzeć i je wymienić przy okazji wymiany oleju.

Xenon świeci cudownie i na bielutko tak jak zawsze chciałem, rura z przepustnicy na razie nie spada, autko jeździ jak marzenie. Zatankowałem shell v Power Racing 100 oktanów i uwielbiam ten samochód. 19.01 lecę nim na MManiakowe szkolenie jazdy do Łodzi.
Na wiosnę ruszamy z komfortem, wyciszenie czego się da, dodatkowe podświetlenie led wewnątrz, tempomat. Trzymam rękę na pulsie i myślę o kolektorze z kwasiaka, wszak widmo ciągle wisi nad moją głową. O mocy staram się nie myśleć...to co auto pokazuje zimą to coś niesamowitego. A może tylko Was zwodze i szykuje coś fajnego? No cóż trzeba obserwować... :twisted:

p03 - 09-01-2019, 07:46

Ciekaw jestem czy PU nie będą odbijały się na przegubach łącznika. Jaką twardość wziąłeś?
AidsD - 09-01-2019, 10:18

p03 napisał/a:
Jaką twardość wziąłeś?

Jeżeli to czerwone to Olkusz, to te są zbliżone do standardowych i mają bodajże 65 sH

Bzyk_R1 - 09-01-2019, 16:37

PU nie są z Olkusza, te łączniki które założyłem są normalnie dostępne w ofercie z tymi tulejami lub z gumowymi. Wybrałem poliuretany, czy dobrze to się kiedyś okaże. Nie wiem jaką mają twardość ale szczerze jeżeli chodzi o stabilizator to nie zastanawiałem się nawet nad tym.
Bzyk_R1 - 16-01-2019, 16:57

Dzisiejszy temat: słupki A. Postanowiłem że będą czarne żeby nieco zamaskować zamontowany kubek. Później trzeba myśleć o czarnej podsufitce :twisted:

Trochę już ciemno ale na pewno będzie jeszcze okazja pofocić.

mkm - 16-01-2019, 21:16

Bzyk_R1, elegancko. :D

Podsufitkę rób na czarno jak Ci się chce malować/flokować plastiki i daszki przeciwsłoneczne. W przeciwnym wypadku wygląda to paskudnie...

AidsD - 18-01-2019, 09:38

Bzyk_R1 napisał/a:
Później trzeba myśleć o czarnej podsufitce

a nie będzie wtedy w środku jak w trumnie?

Bzyk_R1 - 18-01-2019, 15:41

AidsD, zależy co kto lubi, w zasadzie to było takie słowo na wiatr bo nie wiem jak miałbym zrobić te podsufitkę. Ale ostatnio w BMW serii 1 się woziłem i czarny środek ma klimat ;-)
Hugo - 18-01-2019, 16:02

Ma, ma :wink:
Bzyk_R1 - 18-01-2019, 16:43

Dwa zdjęcia za dnia. Deska rozdzielcza matowa a wcale bardzo się nie odróżnia. Nie odbija też refleksów. Wygląda imho bardzo dobrze.

Jutro LSRG leci na 2 MM szkolenie techniki jazdy do Łodzi. Coś słyszałem że będą 4szt O1T a więc znowu 1000hp :twisted:

W@sio - 18-01-2019, 22:45

Ładnie to wygląda Krzysiu!
Jaro1974 - 18-01-2019, 23:18

Ja bym wszystkie słupki tym pociągnął a podsufitkę bym zostawił tak jak jest. Mogłoby to ciekawie wyglądać.
Bzyk_R1 - 22-01-2019, 20:09

Dziennik pokładowy:

Szkolenie techniki jazdy zaliczone, fajnie było się poślizgać w bezpiecznych warunkach. Kolejne 10.000km przekroczone więc standardowo zaglądamy do LPG. Gwarancja się skończyła w październiku ale to nie oznacza końca dbania o gaz. Tak więc dzisiaj strojenie z AFR, wymiana ciekłego i lotnego filtra (od teraz oba będą zmieniane razem z olejem) wymiana czujnika temperatury reduktora bo zgłosił błąd i diagnoza...śmigać! Zamierzam się stosować do zaleceń ;-)

Bzyk_R1 - 02-02-2019, 15:58

Somsiad mówił że jak jedna literka czerwona to więcej koni mo...

Jeszcze raz dzięki Zbyszek za zrobienie nalepek 4WD!