To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

mar111cin - 04-09-2011, 04:35

to miejsce mogło by być trochę biżej kierowcy. A teraz pytanie do tych co zamontowali w tym miejscu, nie wkurza was w nocy to, że ten komputerek odbija się w przedniej szybie? przydało by się wydłużyć daszek ponad komputerkiem, o jakieś pół centymetra, wtedy nic by się nie odbijało, ani by nie przeszkadzało w trakcie dnia.
SPIDER-ek - 04-09-2011, 09:22

Ja tam nie zauważyłem żeby w nocy coś mi się odbijało w szybie, dla mnie jest idealnie. Wiadomo w mocno słoneczne dni słabo widać, ale z tym nie problem bo słonecznych dni nie ma :finga: Dla mnie to miejsce jest wyśmienite i nic poprawiać nie muszę.
tws - 06-09-2011, 21:57

potrzebuje rozpiski pinów do VR4 - ktoś pomoże ? :)
adaxo - 07-09-2011, 19:21

kaczart napisał/a:
potrzebuje rozpiski pinów do VR4 - ktoś pomoże ? :)

czyżby jakieś zainteresowanie z CVR4?? :D

spróbuj tutaj
http://www.clubvr4.com/fo...ighlight=pinout

albo tutaj
http://www.clubvr4.com/fo...ighlight=pinout

m6riano - 07-09-2011, 22:46

kaczart napisał/a:
m6riano napisał/a:
Jakby ktoś z Gdańska był zainteresowany UKP to w dniach 3-7.09 będę w Gdańsku i będę miał 2 szt. z softem 1.1.3.

Co Ty je rozmnażasz ? :)

wiesz..w razie jak sprzedam swój do ciebie mam ze 20km...;-)

tws - 08-09-2011, 23:17

dysponuje ktoś schematami ecu (rozpiska pinów) do 2.4 GDI i zechciałby się podzielić? Jest tam sygnał do spalania?
mar111cin - 08-09-2011, 23:22

jeżeli Ci chodzi o sygnał wtryskiwacz to jest ;) podawałem już tą rozpiskę wcześniej , w zależności kto jaki ma silnik i którą wersję ECU samochodu.
tws - 09-09-2011, 09:07

Widziałem tą rozpiskę.

GDI to jaki to jest rodzaj diesla, na starą pompe wtryskową sterowaną elektronicznie, pompowtryski czy commonrail?

Mimo wszystko jeżeli ktoś dysponuje jakimiś dokumentacjami do tego silnika to bardzo bym prosił, chce bliżej poznać tą konstrukcje

robertdg - 09-09-2011, 09:20

kaczart napisał/a:
GDI to jaki to jest rodzaj diesla, na starą pompe wtryskową sterowaną elektronicznie, pompowtryski czy commonrail?
:P Dobre, przypomniałem sobie jak podobnym tekstem rzucił handlarzyna jakieś 7 lat temu, wtedy to GDI znane było przeważnie z Carismy, w gwoli wyjaśnienia:

Gasoline Direct Injection

Cytat:
Koncern Mitsubishi jako pierwszy (1995) wprowadził do seryjnej produkcji silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa do komory spalania. Określenie literowe silnika pochodzi ze skrótu angielskiej nazwy Gasoline Direct Injection, którą można przetłumaczyć jako bezpośredni wtrysk benzyny. Twórcy silnika GDI z dumą podkreślają, że łączy on w sobie właściwości dwóch jednostek; dużą moc benzynowej, z małym zużyciem paliwa i wysokim momentem obrotowym charakterystycznym dla silników wysokoprężnych. Obliczyli, że w stosunku do konwencjonalnego silnika benzynowego, GDI zużywa o 20% mniej paliwa, o tyleż samo procent emituje mniej dwutlenku węgla i ma o 10% większą moc.

tws - 12-09-2011, 15:45

ok mała dawka informacji z UKP..

2.0.0 już dostępne, tak jak wcześniej wspomniałem w stosunku do 1.1.3 doszedł pomiar napięcia akumulatora i programowa regulacja podświetlenia. Cena jest ta sama.
Instrukcja do 2.0.0 jest tutaj: http://www.telwis.pl/down...uzytkownika.pdf

Jest możliwość update z 1.1.X do 2.0.X jednak wymagane są modyfikacje sprzętowe. Są dwa warianty updatu:
tańszy: dodanie opcji z regulacją podświetlenia i wgranie softu 2.0.0 - 25zł,
droższy: dodanie opcji z regulacją podświetlenia, opcji pomiaru napięcia i wgranie softu 2.0.0 - 50zł.
Gwarancja zostaje zachowana.

Z 1.1.X do 1.1.3 update jest oczywiście bezpłatny.

SPIDER-ek - 12-09-2011, 15:49

A co planujesz do kolejnych wersji?

Bo jeżeli 50zł za te opcje, to może będzie coś więcej i warto poczekać?

tws - 12-09-2011, 15:56

1.1.3 pewnie będzie ostatnią wersją dla hardware 1.1

co do 2.0.1 na razie nie ma większych planów, pewnie będą poprawione błędy (jak jakieś wyjdą - w szczególności te związane z pomiarem AFR i ciśnienia), a z nowych opcji to pewnie pomiar na ćwierć mili i kalibracja pomiaru napięcia z poziomu aplikacji (teraz jest dokładność +/- 0.1V i nie ma możliwości własnej kalibracji). Może dojdą kolejne języki menu. Jak są jakieś nowe pomysły to pisać śmiało, te ciekawsze i opłacalne ekonomicznie zostaną zrealizowane. W każdym bądź razie do końca tego roku nie przewidujemy kolejnego update.

SPIDER-ek - 12-09-2011, 16:01

Napisz jeszcze czy muszę dostarczyć Ci kompa wyjętego z samochodu?
Pewnie tak bo elektronikę przerabiacie.

jkrzysztof80 - 15-09-2011, 11:08

jak 2.0 dostępna już?
KaWu - 15-09-2011, 11:50

jkrzysztof80 napisał/a:
jak 2.0 dostępna już?

4 posty wyzej :P

kaczart napisał/a:
2.0.0 już dostępne,