To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

deejay - 12-10-2013, 22:13

Krzyzak napisał/a:
Rozebrałem dziś auto Vtec88 i to jakaś masakra.

Ale szopa :shock: Kto to robił :roll:

Marcino - 12-10-2013, 22:29

też chce wiedzieć kogo nie polecać w Tczewie?
arturj123 - 14-10-2013, 11:35

Jak masz jakieś faktury, cokolwiek to spróbuj gdzieś pozwać tego pseudmechanika...

A teraz pytanie z innej beczki:
Co w innych autach spełnia rolę hydro popychaczy? Starsze wiadomo, zawory - regulacja itp.

Krzyzak - 14-10-2013, 12:15

Nie wiem czy Krzysiek tu jeszcze napisze, bo jutro wylatuje do GB, ale ztcw to właśnie pojechał do Auto-Centrum s.c. ul. 30-go stycznia w Tczewie, by przedstawić, jak się sytuacja z autem przedstawia.
Łożysko igiełkowe pod tym jednym konikiem zaworowym było tak zniszczone, że auto było słyszalne z 300 metrów. Zeszlifowany pył zapchał oczywiście wszystkie drogi, którymi olej powinien być transportowany. Było bardzo dużo czyszczenia. Krzywka na wałku rozrządu jest w stanie takim, że warstwa hartowana wytarta jest dość mocno.
I jak można założyć popychacz dziurką w dół??? - pierwszy raz widziałem coś takiego.

Edit:
na deser ze strony WWW tego serwisu:

Cytat:
Nasza firma powstała w 1998 roku i od tego momentu cały czas prężnie się rozwija.

Od samego początku zadowolenie klienta
jest dla nas najważniejsze, dlatego dbamy nie tylko
o wysoką jakość świadczonych usług i sprzedawanych części ale także o jego portfel!

Auto-Centrum S.C. to kompleksowa obsługa Twojego auta! W naszym obiekcie znajdziesz warsztat, stację diagnostyczną oraz dwa sklepy z częściami zamiennymi.

To właśnie tutaj załatwisz wszystko w jednym miejscu!

Posiadamy autoryzację na samochody osobowe Daewoo-Fso
oraz dostawcze Intrall (Lublin, Honker) a także Andoria (Gazela).

Stawiamy na wykwalifikowaną kadrę pracowniczą i nowoczesne zaplecze techniczne! Przyjedź i przekonaj się sam!

Marcino - 14-10-2013, 12:52

Krzyzak napisał/a:
Auto-Centrum s.c. ul. 30-go stycznia w Tczewie

Nigdy tam nie byłem.... ale coś słyszałem o nich. Nikomu nie polecę.... masakra. Mają tam chyba 2 sklepy, ceny na czesci w miare, ja tylko raz u nich kupiłem reperaturki do zacisków hamulcowych prawie połowę taniej niż w JapParts 400m dalej.

sampler - 14-10-2013, 14:37

arturj123 napisał/a:

A teraz pytanie z innej beczki:
Co w innych autach spełnia rolę hydro popychaczy? Starsze wiadomo, zawory - regulacja itp.

w wieswagenie na hydropopychacz naciska bezposrednio krzwyka walka co oczywiscie skutkuje w niektorych silnikach wytarciem krzywki. Rozrzad w 6A13 moim zdaniem jest genialny. SOHC i 24 wentyle do tego na rolkach.

Hugo - 14-10-2013, 14:51

sampler napisał/a:
Rozrzad w 6A13 moim zdaniem jest genialny. SOHC i 24 wentyle do tego na rolkach.
Dokładnie, zgadzam się w 100%. Dzięki SOHC silnik ma kompaktowe rozmiary, jest po prostu mały i lekki. Jak zobaczyłem silnik 2,5 V6 DOHC w Alfie 166 kumpla (mechanika zresztą i fana japońskiej motoryzacji) to byłem w szoku, taki klamot jak od TIRA. Napewno sporo więcej też waży. A mina jego jak zobaczył silnik w Galu-bezcenna :mrgreen: i komentarz: Od razu widać, że japończyk-suchutki, cichutki i wszystko na swoim miejscu.
sampler - 14-10-2013, 20:08

jest jeszcze jeden drobny szczegol ktory ma pewne znaczenie. Otoz rozrzad DOHC to wieksze spalanie z uwagi na to ze trzeba pociagnac wiecej kol. Druga sprawa - obecnie stosowane lancuchy tez potrzebuja wiecej energii niz pasek.
Krzyzak - 15-10-2013, 08:29

OK - dla zainteresowanych.
Warsztat, który spaprał sprawę podjął się naprawy silnika na własny koszt. Nie wiem na ile to rozsądne, ale Vtec88 taką decyzję podjął. Zostawi im auto a odebrać ma jego brat, ja mam potem skontrolować.
Do wymiany ma iść wałek rozrządu i wałek pośredni z dźwigienką. Mechanik zarzekał się, że te wałki były dokładnie tak zamontowane wcześniej - co jest oczywiście niemożliwe, bo taki silnik po 1000 km byłby śmietnikiem. A przejechał - licznikowo - 216 000 km (chociaż moja ocena to tak gdzieś x3 - patrząc na zużycie tapicerki chociażby).

nurek20 - 22-10-2013, 20:48

Remington napisał/a:
nurek20 napisał/a:
Panowie,

Czy może oznaczać mój przypadke.

Odpalam samochód po nocy na początku nic nie cyka po minucie zaczynają się odzywać popychacze cyka cyka aż trochę się nagrzeje przy obecnych temperaturach cisza następuje po max 10 min potem nic nie cyka
Olej Mobil 5w40
98r 2.0 16v 209tys kkm przelotu

Popychacze do wymiany ? ceramizer zaaplikować ? czy olać.?

mam identyczny objaw i ten sam silnik, tyle że ja mam prawie 250tyś

Po paru dniach jazdy na nowej oliwie nawet się nie odezwą popychacze po tygodniu stania ( jeździłem służbówką ) także jestem bardzo zadowolony z efektów po wymianie.

darek 50 - 23-10-2013, 14:10

Witam, zaplikowalem ceramizer i juz nastepnego dnia nic nie bylo slychac,zadnego cykania (olej wymieniony 3tys km temu wiec nie zmienialem)> Moj silnik ma przejechane 325000km a przy takim przebiegu producent zaleca uzycie dwóch dawek ceramizera lecz nie odrazu tylko druga dawka po 500km i oczywiscie 200km bez szalenstw ( max.2700 obr.). Pełna skutecznosc po przejechaniu 1500km .
Witek vel Mysza - 04-11-2013, 20:39

Ojej, to ja nie wiem co o tym myśleć. Ale mój na liczniku ma prawie 280 tys, nie wiem ile w pamięci. O olej przez ostatnie 10 lat dbano, wymieniany co 10 tys. U mnie mobil 10w40 wymieniam też co 10 tys. Na zimnym i na ciepłym - cisza! Silnik nie zaklepie, pracuje jak nowy i jest wzorem do naśladowania dla nowszych konstrukcji.

Te wszystkie klepiące musiały mieć zaniedbywaną wymianę oleju...

Torp12 - 04-11-2013, 20:47

Dobra jedno zasadnicze pytanie. Gdzie teraz najlepiej kupić popychacze?:]
komarsnk - 04-11-2013, 20:48

Ja dziś zmieniałem olej na Liquy Moly Synthoil High-Tech 5W-40. Wymianę poprzedziłem płukanką tej samej firmy. Jeden popychacz mi cykał. Po wlaniu płukanki po 3 sekundach przestał cykać :shock: Czymś się cham zakleił i cykał ale żeby płukanka tak szybko zadziałała? Szok... Jak tak jest to nieźle musi wyżerać wszystkie nagary ;)
majdanos - 15-12-2013, 22:58

ostatnio popychacze potraktowalem ceramizerem i co ? Dziala ;o;o tluklo u mnie niemilosiernie. po ok 100 metrach przejechanych z tym dodatkiem nastala cisza az ciezko mi w to uwierzyc.pytanie tylko na ile km ;p jestem narazie w fazie docierania ;) przebieg to ok 220 tysi