To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

m6riano - 02-09-2013, 22:49

scb, mamy taki w Wawie....wymienie wahacze i te co mam dam do rege,ale najpierw musze coś kupić.

[ Dodano: 02-09-2013, 22:52 ]
andpul, przedzwonie do nich jutro i zapytam ile biorą za rege wahaczy

andpul - 03-09-2013, 14:10

Regeneracja sworznia kosztowała 75 zł. Jakość i komfort jazdy nie do porównania z poprzednich dni. Zobaczymy jak długo wytrzyma.

bbandi - 03-09-2013, 17:04

No niestety - broniłem Febesta jednak przekonałem się że nie jest to tak dobry produkt jak myślałem :( , dzisiaj mechanik wymieniał mi tulejki we wleczonych tylnych (też febesta), i od razu jak było podniesione auto to sprawdziłem osłony sworzni na prostych przednich i bananach - osłona sworznia na jednym bananie juz pękła a zrobiłem ledwo 2kkm :( , teraz pasuje przed zimą wymienić te osłony.
Hugo - 03-09-2013, 17:13

Gorsze niż SLR.
malina_drizzt - 03-09-2013, 17:15

bbandi napisał/a:
No niestety - broniłem Febesta jednak przekonałem się że nie jest to tak dobry produkt jak myślałem :( , dzisiaj mechanik wymieniał mi tulejki we wleczonych tylnych (też febesta), i od razu jak było podniesione auto to sprawdziłem osłony sworzni na prostych przednich i bananach - osłona sworznia na jednym bananie juz pękła a zrobiłem ledwo 2kkm :( , teraz pasuje przed zimą wymienić te osłony.

To już mniej więcej wiadomo, że wahacze to kiszka.
A jak z tulejkami zwrotnicy i ewentualnie wahaczy poprzecznych z tyłu?

Krzyzak - 04-09-2013, 09:00

Hugo napisał/a:
Gorsze niż SLR
no fakt - SLR czyli w środku SH mają od długiego już czasu gumy <CR> czyli takie, jak Hyundai daje w oryginale
Hugo - 04-09-2013, 09:06

Krzyzak napisał/a:
SLR czyli w środku SH mają od długiego już czasu gumy <CR> czyli takie, jak Hyundai daje w oryginale
Poważnie? To nie trzeba ich już zmieniać.
Krzyzak - 04-09-2013, 09:47

ja zmieniam :) - a te z SH trzymam na zapas
ale w ciągu ostatnich 2 lat jeszcze żadnej nie musiałem zmieniać (HGP trzyma fason)

bbandi - 04-09-2013, 12:00

Nie wiem teraz jaką osłone sworznia zastosować na te banany Febesta, bo kolega cool275, pisał że z Hyundaia nie pasują - jakby ktoś wiedział co podejdzie to niech da znać, ewentualnie bede jeździł aż padną i zregeneruje.
Tulejki Febesta do tylnych wleczonych podeszły (tylko nie wiem jakiej firmy były te wahacze), skrzypienie ustąpiło, coś tam dalej delikatnie słychać na progach zwalniających ale jest o wiele ciszej, widocznie nie tylko te tulejki wymagały wymiany, póki co bede jeździł i zobaczymy.

Dziwne że np tutaj już jest inna ta osłona...chyba że to tylko plastik i jak się go zdejmie to jest standardowa.
OSŁONA

misiek510 - 04-09-2013, 13:42

Zamierzam dostarczyć Panu w Szczecinie wahacze- banany do regeneracji, tylko muszę nabyć tuleje. Które są najlepsze w końcu? Wahacze zamierzam zdemontować w garażu, jakieś uwagi co do tej operacji? Wahacze mam SLR, ale po regeneracji to chyba już nie będzie miało znaczenia :P
andpul - 04-09-2013, 14:27

misiek510 napisał/a:
Wahacze zamierzam zdemontować w garażu, jakieś uwagi co do tej operacji?

Ja wahacze demontowałem u siebie pod blokiem. Luzujesz śruby przy prawej feldze, skręcasz koła maksymalnie w lewo, zdejmujesz felgę i do dzieła.
W pierwszej kolejności odkręciłem nakrętkę sworznia- M14 samohamująca z drobnym gwintem - klucz 22. Następnie kluczem 17 odkręcasz osłonę tzw. cukierka a później sam cukierek przymocowany dwoma śrubami do karoserii.
Montaż w odwrotnej kolejności. Do wciśnięcia sworznia w otwór posłużył mi drugi lewarek.
Warto również zaopatrzyć się w rurkę w celu wykonania dobrej dźwigni przy odkręcaniu śrub.

Powodzenia

Marcino - 04-09-2013, 15:02

bbandi napisał/a:
Dziwne że np tutaj już jest inna ta osłona...chyba że to tylko plastik i jak się go zdejmie to jest standardowa.
OSŁONA

BBandi, to co na obrazku to plastikowa osłona transportowa aby nie uszkodzić gumki sworznia, trzeba ją zdemontować.

[ Dodano: 04-09-2013, 15:04 ]
andpul napisał/a:
misiek510 napisał/a:
Wahacze zamierzam zdemontować w garażu, jakieś uwagi co do tej operacji?

Ja wahacze demontowałem u siebie pod blokiem. Luzujesz śruby przy prawej feldze, skręcasz koła maksymalnie w lewo, zdejmujesz felgę i do dzieła.
W pierwszej kolejności odkręciłem nakrętkę sworznia- M14 samohamująca z drobnym gwintem - klucz 22. Następnie kluczem 17 odkręcasz osłonę tzw. cukierka a później sam cukierek przymocowany dwoma śrubami do karoserii.
Montaż w odwrotnej kolejności. Do wciśnięcia sworznia w otwór posłużył mi drugi lewarek.
Warto również zaopatrzyć się w rurkę w celu wykonania dobrej dźwigni przy odkręcaniu śrub.

Powodzenia

Jak sworzeń nie chce zejśc ze zwrotnicy, to bierzesz młotek taki ze 2kg i walisz w zwrotnice w miejscu gdzie jest wciśnięty sworzeń, musi puścić:P

Dario1986 - 04-09-2013, 16:09

kupiłem Dokuji- banan, cena katalogowa 330 pln, że mam znizki to za 250 go nabyłem. Na dniach montaż i zobaczymy ile wytrzyma.
:twisted:

mohinder - 04-09-2013, 16:14

Nie trzeba odkręcać osłony "cukierka", wahacz wyjdzie bez problemu. To tak przy okazji.

Teraz do rzeczy. Jako, że w tym temacie pisałem o moim przypadku wypadnięcia sworznia i pomyśle wykonania jakiegoś zabezpieczenia to temat kontynuuję i dlatego dałem w dziale kupię/przyjmę ogłoszenie ale pozwole sobie i tutaj je umieścić.

Przyjmę zwrotnicę przednią lewą lub prawą do zaprojektowania i wykonania zabezpieczenia przed nieprzyjemnymi skutkami wypadnięcia sworznia. Zwrotnicę odeślę po wykonaniu zabezpieczenia. Doświadczyłem tego to wiem co mówię i wiem co chcę zrobić. Może wyjdzie mi coś sensownego to może sie podzielę z darczyńcą :)
Pozdrawiam

misiek510 - 04-09-2013, 17:15

W sklepie zaproponowali mi 55zł za jedną tuleję do banana, firmy Yamato.

Malik zaproponował Hyundaia całe wahacze za 170zł jeden. Mówił że jeszcze nikt nie narzekał. Co Wy na to?