Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka
Hugo - 26-07-2012, 00:05
ANDREW, daj foto jak stoi tył "na pusto" i po załadunku.
Owczar - 26-07-2012, 00:19
Przy tym wieku nawet nie ma sensu wiele szukać. Najpierw do sprawdzenia amorki i geometria, ale tak czy inaczej za chwilę do wymiany będą gumy tulei. Jak zmieniałem w swoim to widać było na nich ząb czasu i choć nie były wytłuczone to guma już straciła swoje właściwości. Choć pod tym względem Mitsubishi i tak zrobiło porządne tuleje metalowo gumowe. Jakby nie było to już 14 lat...
Andrew - 26-07-2012, 09:03
Amorki mam założone Monroe, tylko, że olejowe. Muszę sprawdzić geometrię, byłem w jednym miejscu, to mi gość powiedział, że się nie robi, bo w katalogu mu nie pisze
Więc już tam nie pojadę. 06 sierpnia mam przegląd, to może coś wyjdzie.
Co do amorków, to troszkę na nierównościach jakby syczą-nie wiem jak to nazwać, nie ważne wydają odgłos Być może się kończą... Troszkę ostatnio jeżdżę z przyczepką z różnymi pierdołami na budowę, nie koniecznie lekkimi
sveno - 26-07-2012, 13:05
ANDREW napisał/a: | 06 sierpnia mam przegląd, to może coś wyjdzie. | żartujesz? Chociaż może u Ciebie jest inaczej, ale w mojej okolicy i w Nowym Sączu fachmani z SKP nie potrafili wykryć mega luzów na sworzniu banana Każdy się przewiózł, każdy powiedział, że rzeczywiście coś się tłucze, ale nie potrafili określić co, a na każdej stacji wylany tylny amortyzator miał sprawność ~68% czyli dobry
Tomek - 26-07-2012, 13:16
sveno, ale jak Ci braknie żarówki, to będziesz się bujał po mieście za nietypową żarówką
Andrew - 26-07-2012, 13:20
Niestety większość "fachowców" panowie to szpece od VW A tam przecież wszystko od siekiery robione... Aż się zastanawiam, gdzie tu podjechać na geometrię Może na zlocie...
Owczar - 26-07-2012, 13:40
ANDREW napisał/a: | A tam przecież wszystko od siekiery robione... |
Bez przesady... VW wcale nie jest złym autem. Jego największa wada to że lubią go tłumy.
ANDREW napisał/a: | Aż się zastanawiam, gdzie tu podjechać na geometrię Może na zlocie... |
Zanim pojedziesz na geometrię to musisz kupić nowe śruby mimośrodowe. Starych na 99% nie da się odkręcić, a czy odkręcą czy nie, to zapłacisz tyle samo.
Andrew - 26-07-2012, 13:42
Owczar napisał/a: | Zanim pojedziesz na geometrię to musisz kupić nowe śruby mimośrodowe. Starych na 99% nie da się odkręcić, a czy odkręcą czy nie, to zapłacisz tyle samo. |
Mam do wymiany jeszcze klocki hamulcowe i jak już bym zamawiał jakieś części, to wolałbym za jednym razem. Chciałbym właśnie wyczaić co jest potrzebne.
Owczar - 26-07-2012, 13:47
Rozumiem, ale jak pojedziesz na geometrię i okaże się, że tył trzeba ustawić, a na pewno będzie trzeba po tylu latach, to i tak zapłacisz 100zł za pomiar.
Tyle, że z tymi mimośrodami to nie ma lekko. Ja wyciągałem całe sanki i ciąłem śruby.
Andrew - 26-07-2012, 13:49
Owczar napisał/a: | Tyle, że z tymi mimośrodami to nie ma lekko. Ja wyciągałem całe sanki i ciąłem śruby. |
To nie dobrze
Owczar - 26-07-2012, 13:52
Co gorsza, na starych tulejach będzie pewnie problem z kątami. Ja odwlekałem naprawę, aż w końcu kupiłem komplet tulei na tył i te śruby, a po wymianie ustawienie zbieżności.
Przy okazji jak będą ustawiali Ci zbieżność z przodu to niech dadzą lekko zbieżny na +5'. Na 0 kierownica słabo odbija.
Andrew - 26-07-2012, 13:53
Tylko kurde gdzie tu się wybrać jak wokół nie ma porządnej stacji diagnostycznej
Owczar - 26-07-2012, 14:01
Podzwoń i popytaj gdzie ustawiają na 4 koła. U mnie w małej miejscowości nawet jest taka stacja.
Andrew - 26-07-2012, 14:03
Posprawdzam, dzięki za pomoc
Andrew - 07-08-2012, 13:46
Galant po przeglądzie. Zawieszenie ok. Tył bez żadnych luzów. W przodzie niebawem do wymiany będą się nadawać łączniki. Poza tym diagnosta stwierdził, że przyczyną "pływania" załadowanego auta jest różnica w sprawności amortyzatorów w stosunku L=>P Prawe są bardziej zużyte. Wydruk z badania:
Zakupiłem klocki do gala z firmy Roadhouse.
Colt jest u mechanika na drobnych wymianach oraz spawanku tłumika, bo się całkiem przepalił...
|
|
|