To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 20-11-2019, 18:44

Oki. Ale to większa operacja cała zawiecha.
NarZie to zamek kierowcy zaczyna się zacinać. Chyba muszę w końcu kupić centralkę i podłączyć aby pilotów używać.
Musi być coś co jest sterowane + czy - ?

Krzyzak - 20-11-2019, 18:55

a to jeszcze lepszy niż wazelina - jak je masz to stosuj
jacek11 - 20-11-2019, 20:15

Sterowanie minusem. Ja dla spokoju wpinam diody na wyjściach do kierunkowskazów.
Marcino - 21-11-2019, 12:03

Krzyzak napisał/a:
a to jeszcze lepszy niż wazelina - jak je masz to stosuj

ZObacze czy w robocie nie ma jakiegoś smaru silikonowego:)

Zamek nasmarowany. Znowu gładko zaczął chodzić.
Ale przymierze się do jakiejś uniwersalnej centralki. Niestety mojego pilota raczej się nie uratuje, kolega elekronik go obejrzał i mówi ze wyglada jak skorodowany cały.

Marcino - 06-12-2019, 11:08

Usczekniacz w skrzyni an długiej półosi wymieniony.... jednak dalej cieknie. W weeknd znowu zdjemę i sprubuję go załozyć max głeboko jak się da.

Podejrzewałęm przeciek na aparacie zapłonowym, nawet go zdjąłem i wymieniłem oring. Stary był tak twardy ze po dotknieciu się rozpadł na 2 częsci. Dla potomych załozony jest 44x3.5. Rowek ma średnice 44mm a zewnętrzna 50mm wiec te 0.5 jest na scisniecie oringa. Stary się odkształcił na prostokat szer 4x3mm. Pasuje idelanie.
Jak zdjąłem aparat to się okazało ze kopułka Blue Print nie wytrzymała wiecej jak ponas 30kkm bo po dotknieciu palcem ukruszył się grafit. Załozyłem ori kopłkę zdjeta przy 222kkm z iryginalnym palcem. Wszytko wyczyszczone. Brak przebicia na przewodach. MIałem wrażenie jakby drżał silnik na jałowych ostatnio, i moze ta kopułka była przyczyną. Dotakowo mam wrażenie jakby silnik żwawiej się wkrecał na obroty..:)

Krzyzak - 06-12-2019, 11:40

też często trzymam stare części - nigdy nie wiadomo, kiedyś się przydadzą...
Fragu - 06-12-2019, 11:58

Właśnie też ostatnio mam wrażenie, że silnik drży na wolnych. Muszę zerknąć do kopułki i palca... :roll:
Marcino - 06-12-2019, 15:28

Krzyzak napisał/a:
też często trzymam stare części - nigdy nie wiadomo, kiedyś się przydadzą...

Ja trzymam tylko te które wyglądają na dobre i wymieniam profilaktycznie, tarcze i klocki to wyrzucam...:)
Fragu napisał/a:
Właśnie też ostatnio mam wrażenie, że silnik drży na wolnych. Muszę zerknąć do kopułki i palca...

Moim celem był wyciek i nie spodziewałem się ze kopułka będzie w takim stanie. Przy okazji wyszło.

Co do uszczelniacza w skrzni po rozmowach postanowiłem go splanować od strony skrzyni z 1-1.5 mm i wbije go głebiej aby pracował w innym miejscu na przegubie. Zobaczymy.

Hugo - 06-12-2019, 16:59

Marcino napisał/a:
postanowiłem go splanować od strony skrzyni z 1-1.5 mm i wbije go głebiej aby pracował w innym miejscu na przegubie
A masz wytarty rowek na przegubie? Bo nie spotkałem się z tym jeszcze w tym aucie.
deejay - 06-12-2019, 21:42

Marcino napisał/a:
Usczekniacz w skrzyni an długiej półosi wymieniony.... jednak dalej cieknie. W weeknd znowu zdjemę i sprubuję go załozyć max głeboko jak się da.

Na pewno go dobrze nabiłeś i przy wkładaniu półosi nie uszkodziłeś wargi uszczelniacza ????

Marcino - 09-12-2019, 08:42

Oczywiscie przez weeknd nic nie ruszone. Spawałem z profili stół roboczy i tak jakoś zeszło. Niedziela totalnie wolna od prac garażowych. Jedynie w domu coś ponaprawiałem typu wtyczki, wyłączniki w lampkach, oswietlenie na choinke i wiadomo jak to przeswiateczna atmosfera:)

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:
postanowiłem go splanować od strony skrzyni z 1-1.5 mm i wbije go głebiej aby pracował w innym miejscu na przegubie
A masz wytarty rowek na przegubie? Bo nie spotkałem się z tym jeszcze w tym aucie.

Raczej nie ma rowka, rzucę okiem.
deejay napisał/a:
Na pewno go dobrze nabiłeś i przy wkładaniu półosi nie uszkodziłeś wargi uszczelniacza ????

Starałem się być ostrożny jak zawsze. Jedynie co to bardzo lekko się wbił prawie palcami wcisnałem. Mam wrażenie ze nabity jest ciut za płytko a dodatkowo jak wyczułem ten przegub ma luz jak szarpnr nim góra dół na wielowupuście. Czuje różnice miedzy krótką a długą półośka wiec to na pewno nie skrzynia.

Marcino - 10-12-2019, 11:23

A popełniłem ostanio taką ramę na stół do garażu..
Dziś blat i połki:)

Krzyzak - 10-12-2019, 12:46

Malowałeś jakąś specjalną farbą?
Marcino - 10-12-2019, 13:41

Krzyzak napisał/a:
Malowałeś jakąś specjalną farbą?

Zwykła Śnieżka supermal ale psiknąłem pistoletem zeby pędzlem nie grzebać w zakamarkach:)

Krzyzak - 10-12-2019, 15:09

A też malowałem Supermalem - tylko dałem nitro do rozcieńczenia, tak z 10%. Wyszło elegancko - mówię o tarasie z drewna, płotki malowałem.