To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

grzesiopol - 03-09-2022, 23:33

Do uruchomienia dvd i zmiany zegarka nie trzeba programu. Trzeba tylko zmienić 8 miejsc o ile dobrze pamiętam za pomocą hexa i tyle. Ma działać. Ale skoro jesteś oczytany w forach zagranicznych to na pewno o tym wiesz.

Prawdziwy szacun dla ciebie, że wykazałeś się cierpliwością w rozwiązaniu swojego problemu a nie czekałeś aż ktoś ci da. Jak napisałeś wszystko jest dostępne i można znaleźć.

Udostępniaj ile chcesz mi to nie przeszkadza. Pamiętaj tylko o prawidłowym wgraniu.

edmunek - 15-02-2023, 14:23

Witam wszystkich i przepraszam jeśli odpowiedź już gdzieś padła w tym temacie.
Udało mi się przeczytać 46 z 63 stron i nie wiem czy po prostu już jestem zmęczony czytaniem czy też gdzies mi umknęła odpowiedź.
Stałem się "szczęśliwym" posiadaczem Shoguna (Pajero) czwartej generacji z 2007 roku.
Radio to MMCS E-01 czyli chyba największa bieda jaką można dostać.
Głupek ze mnie że przy zakupie auta nie zauważyłem, że nie mam ani AUX ani Bluetootha i nie ukrywam że trochę mi to przeszkadza.

Pytanie więc. Czy można dołożyć Bluetooth i AUX?
Teoretycznie znalazłem jakiś poradnik ze wschodu gdzie ktoś dokładał i przyciski i mikrofon i moduł do Lancera i w opisie jest, że E-01 ma wsparcie dla Bluetootha ale z racji że to "stary" zestaw to można BT ale bez USB. Byłbym w stanie to przełknąć, ale czy istnieje opcja np. wyrzucenia E-01 i wsadzenia np. N-06? Czy W-12/W-15 również by "podeszły" czy to systemy dla innych modeli i taki upgrade nie wchodzi w grę?

Podsumowując
Czy z E-01 bez BT/AUX możemy
a) dodać moduł BT, mikrofon i przyciski na kierownicy aby mieć BT? (i o ile rozumiem, BT służy tylko do rozmów i możemy zapomnieć o BT-Audio stream)
b) czy też E-01 zamienić na jakiś nowszy model i wtedy też dokładka modułu BT, plus mikrofon, plus przyciski na kierownicy?

Czy są jakiekolwiek możliwości czy też gra nie jest warta świeczki?

grzesiopol - 18-02-2023, 14:25

edmunek napisał/a:
a) dodać moduł BT, mikrofon i przyciski na kierownicy aby mieć BT? (i o ile rozumiem, BT służy tylko do rozmów i możemy zapomnieć o BT-Audio stream)
TAK i instalacje jeżeli nie ma. TAK tylko rozmowy.

edmunek napisał/a:
b) czy też E-01 zamienić na jakiś nowszy model i wtedy też dokładka modułu BT, plus mikrofon, plus przyciski na kierownicy?
TAK, jak czytałeś z obsługą BT audio są E-04, 05, 06 o N nie myśl bo to ameryka czyli zegar w strefie czasowej ameryki oraz radio ze skokiem co 0,2 więc odpadają niektóre stacje. Ewentualnie nowsze radyjka. Nowszy moduł BT to zmiana instalacji bo inne kostki.
konradkry - 22-02-2023, 18:18

cześć ma pytanie.
Obecnie mam MMSC w wersji P1 jest spolszczone są najnowsze możliwe mapy lecz nie można uruchomić obsługi USB.
i teraz pytanie
jak bym wstawił radio E-6 i z mojego przełożył HDD to radio by sie uruchomiło ?

podejrzewam ze będzie problem, ale mogę sie mylić.
Reasumując chce przenieść spolszczenia na nowy odbiornik.

grzesiopol - 24-02-2023, 10:01

konradkry napisał/a:
jak bym wstawił radio E-6 i z mojego przełożył HDD to radio by sie uruchomiło ?
BT tak, program nie.

BT po zmianie okablowania i modułu.

Program po odpowiedniej zmianie w sofcie uruchomi się, oryginalny z P do E nie.
Samemu jakbyś robił to musisz mieć odpowiedni sprzęt i odrobine cierpliwości i wiedzy co trzeba zrobić, koszt od 100 zł wzwyż w zależności od zakupywania potrzebnych rzeczy - komp lub laptop, przelotki.
Ktoś jakby ci robił twój soft to w 200 zł powinno się zamknąć.

konradkry - 25-02-2023, 19:51

Dziękuję za info .
Choć nadal nie wiem czy po podmianie dysku ruszy
Co do bt to widzę inne rozwiązanie komunikacji stary typ działa po can nowy bezpośrednio z radiem . Ale to nie problem bo u mnie zastosowano przejściówkę z nowego typu na stary.
Zaś sam czy ekran startowy będzie mitsubishi czy peugeot to mnie nie gniecie. Najważniejszych cel to uruchomienie bt z USB.
Bo mój powoli umiera a bt z koncowka 26 nie lubią gadać z samochodem.

grzesiopol - 26-02-2023, 12:33

konradkry napisał/a:
Choć nadal nie wiem czy po podmianie dysku ruszy
na pewno. A logo to detal do zmiany.
Masz przejściówkę? Nie rozumiem czegoś. To jaką masz teraz konfiguracje całości. MMCS, przejściówka i nowy moduł? Prawde mówiąc mam prawie gotowy zestaw przejściówka i nowy moduł tylko nie mam czasu :mrgreen: aby to podłączyć i sprawdzić u siebie na E-03 czy to radio na najnowszym sofcie będzie działać w takiej konfiguracji. Coś tam Dawid Tokyo mi mówił ale nie bardzo pamiętam czy konieczne jest radio od E-04 wzwyż aby to działało. W Pajero przy MMCS nie ma przecież skrzyneczki CANBOX i BT działa.

konradkry - 26-02-2023, 15:32

Tak w 4007 z 11r jest przejściówka z nowego bt na stary bt.
Czyli z 28 pinowego na 24 pionowy.
Obecnie siedzi radio z p1 z bt koncowka 16.
Wsadzenie z koncowka 26 nie przyniosło efektu nie działa.
I sadze ze nie za działa. Teoretycznie soft w br z koncowka 26 jest sw. 8 ale nią ma jak sprawdzić.
Moze sprawdzę jeszcze na bt z koncowka 22. Bo tam soft jest sw 6. Ale nie sądzę by to pomogło.

grzesiopol - 28-02-2023, 11:15

konradkry Nie bardzo rozumiem o co chodzi ci z tymi końcówkami (pewnie końcówki numeru BT) ale możesz spróbować wgrać najnowszy soft do, jest on dostępny w pierwszym poście ALE UWAGA jeżeli wgrasz go terqz stracisz swoje tłumaczenie, musiałbyś zrobić sobie kopie pliku a najlepiej kopie dwóch partycji. Sprawdzenie czy na nowym sofcie pójdzie z P-01 i nowym modułem w zasadzie nic cie nie kosztuje. Ten plik to mo najnowszy soft jaki posiadam do P o oznaczeniu 52.01 o ile pamiętam. W oryginalnym sofcie o P-01 jaki mam oznaczony 20.02 nie ma "dialogów" czy jak to tam nazwać do obsługi BT audio. Być może to kwestia softu a nie MMCS, głównie wg mnie to moduł odpowiada za przetworzenie sygnału BT na sygnał do radia. A skoro napisałeś, że w 4007 jest przelotka to mogło to by być poparciem mojej tezy - wymiana softu na najnowszy plus nowszy BT może zadziałać.

A i teraz sobie przypomniałem twój soft z P-01 jeżeli jest jeszcze ten stary nawet po odpowiedniej "kosmetyce" nie będzie działać prawidłowo. Zasada softu w MMCS jest taka, że nowy soft pasuje do wszystkim modeli i będzie działać, a stary soft będzie działać prawidłowo tylko w starszych modelacj. np dp E-03, P-01, C-01.
Wiele osób nawet tutaj pisało, że po wgraniu starego softu ginęło im troche rzeczy w MMCS.

Takie tam klimaty z tym MMCS.

konradkry - 01-03-2023, 10:31

Dzięki za info.

reasumując ani tanio ani łatwo ani dobrze z każdej strony.

Najlepiej wstawić SDA ale u mnie to i wymiana wzmacniacza wiec bardzo drogo

zostawić to co jest i jak padnie BT kupno używanego - to reanimacja trupa za grube siano

wstawić nowsze radio plus streeming po BT - w miarę rozsądne lecz znów stare radio i tylko lepsza funkcjonalność.

blondel - 17-03-2023, 21:21
Temat postu: linie kamery
grzesiopol napisał/a:
Trzeba było od razu zapytać, wyszedłem z założenia, że wiesz co robisz i gdzie to szukać.
Jest to w folderze ScreenData\AV\imagefiles plik .gif. Wymazujesz linie w tym pliku co ci podałem i podmieniasz z istniejącym, masz wtedy linie tylko z kamery. Ja podmieniam z plikiem z dopiskiem defaulf..
Od razu ci mówię, że nie koniecznie musi to działać. Koledze robiłem w Outku (podmieniłem wszystkie pojazdy) i nie działało, być może tylko dlatego, że miał Outka 3.0 z nawigacja europejską (ja nie sprawdzałem tylko on)

Grzes czy w Lancerze to ten sam plik?

grzesiopol - 18-03-2023, 12:34

Lancer to 3H41 lub 3H44 Sportback, jeżeli pytasz o pliki linii.
blondel - 18-03-2023, 12:44

grzesiopol napisał/a:
Lancer to 3H41 lub 3H44 Sportback, jeżeli pytasz o pliki linii.

Tak dokładnie chodzi mi o pliki linię. Dziękuję. A te linie można wymazać w dowolnym programie graficznym czy trzeba kombinować aby je wymazać i zrobić przezroczysty plik?

grzesiopol - 18-03-2023, 16:24

Kurde nie pamiętam czym to robiłem, w każdym bądź razie gdzieś tutaj napisałem. Ewentualnie każdy program obsługujący pliki gif jak go edytujesz i wymażesz linie to ma być "czysto".
Venom86 - 13-04-2023, 19:38

Cześć

Po całej lekturze z tego wątku i nie tylko :wink: oraz pomocy Tokyo zmieniłem MMCSa na E-05 wraz z modułem BT/audio. Ostatnio podpiąłem też oryginalna kamerę z OIII i tu mam mały problem. W przeciwieństwie do kolegi wyżej nie mam wcale linii cofania. Mogę wejść w menu serwisowe i mam opcje kalibracji ale linii i tak brak. Pierw myślałem, że to wina softu zrobiłem więc update do E-05 N(miałem M) przy okazji też update CANBOXa do 00126. Wszystko bez problemu się zupdatewalo ale poza nowym softem linii nadal brak. Nie ruszałem jeszcze dysku. Zastanawiam się czy ktoś już wczesniej w nim nie usuną fabrycznych linii tak jak pisał grzesiopol można sprawdzić jakoś dysk czy był odblokowany albo coś w nim robione bez jego demontażu?? Pytam bo nie mam żadnego starszego sprzętu ani przejściówki by go podpiąć :P ewentualnie to kwestia kamery...