To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

Euphoria - 03-08-2022, 23:38

Serwus szanowni. Przeczytalem temat olejowy i im tego wiecej to bardziej glupieje wiec poprosze o pomoc. W tematach olejowych zatrzymalem sie dawno temu, do poprzedniej skorupy lalem najczesciej motul 10W40 i tyle. Teraz pomyslalem nad zmiana oliwy w misku, szybki nur w internet i z kazdej strony atakuje mnie cos nowego - mid saps, full saps, C3. Nie spotkalem sie z tym przy oleju do poprzedniego samochodu. Poczytalem na szybko o tym i tak na prawde dalej nie wiem jaki olej moge lac. Obecnie zalany jest Millers trident professional 5W40. Lancer sportback przebieg 97.500 1.8 benzyna. Ten olej nie ma w opisie nic o "sapsach" ani C3. Teraz nie wiem czy gdybym chcial zmienic olej to czy moge wlac np Millers EE Performance 5W40 (bez normy C3) ? On ma juz w opisie full saps. Jest jszcze wersja z C3 i tam jest mid saps. Ta norma C3 ma jakis wplyw przy benzyniakach czy tylko w ropniakach? Jak to w koncu jest, moge lac full saps, mid saps, low saps i C3? Prosze o wytlumaczenie. Pytam z żywej ciekawosci.

Edit:
Ok. Doedukowalem sie w temacie normy C3 i calej reszty. Wyszlo ze C3 nie powinno zaszkodzić ale nie zaleca się go lac jeśli nie ma go w specyfikacji. Wybralem wiec na spróbowanie Millers EE performance 5W40 nanodrive. Wybaczcie zamieszanie, pozdrawiam.

PewnyPL - 03-05-2023, 13:44

Niedługo minie rok od wymiany, więc chcę ponownie wymienić olej na Eneos Sustina 5W30... I tu się pojawia problem, bo praktycznie nigdzie nie mogę go znaleźć? W zeszłym roku kupiłem na motochemia, ale tym razem nie mają na stanie. sklep.eneosoil.pl (oficjalny?) też nie ma na stanie. Nawet na Allegro w ostateczności sprawdziłem i nawet jest kilka, ale same 1l, a i tak nie wiadomo czy to faktycznie ten a nie podróba.
Ktoś wie czy przestali go produkować albo coś?

EDIT: Ewentualnie, testował ktoś może Eneos Ultra X 5W30? Czy może lepiej Elf Evolution 900 SXR?

kuba!!! - 03-05-2023, 17:06

Możesz zalać eneos x prime 5w30.
pazikko - 08-10-2023, 14:00

Przy przebiegu 214 tyś z czego 60 tyś na gazie jaki olej zalać? 5w30 czy coś innego?
Krzyzak - 08-10-2023, 19:03

Będzie dobry.
pazikko - 11-11-2023, 15:59

Czy ktoś z Was miał eneosa hyper multi 5w30, wg ich strony ten pasuje, acea a5/b5 zgodność