[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Jogurt - 09-04-2011, 21:09
kurak80, a klocki lekko chodzą w jarzmie ? nieraz trzeba farbę papierem ściernym potraktować albo ''rant'' który został po prasie w miejscu, w którym klocek ''chodzi''.
mario mario - 10-04-2011, 07:01
Nie wiem czy ci pomogę z tymi klockami, ale... Jak miałeś stare, wytarte już klocki, czyli były cieńsze niż te co masz teraz i to pewnie dużo cieńsze, do tego tarcza była o te 2 mm cieńsza więc tłoczek wychodził z cylinderka dużo dalej niż teraz. Teraz tłoczek cofnął się. Jak tłoczek wcześniej był bardziej wysunięty to uszczelka, która znajduje się w cylinderku pracowała na innej powierzchni tłoczka, teraz tłoczek jest cofnięty i uszczelka pracuje na innej powierzchni cylinderka, która może być lekko skorodowana i blokuje ten tłoczek nie pozwalając mu cofać się. Piszę tak i nie teoretyzuję. Tak miałem w golfie, i tak miał teściu w astrze. Po rozebraniu zacisków wyczyszczeniu, a przy okazji wymianie uszczelnień jak ręką odjął. Ponadto po zdjęciu koła nie sprawdzisz czy tarcza jest krzywa, chyba że zdejmiesz tarcze i na tokarce sprawdzisz, albo po zdjęciu koła przykręcisz tarczę śrubami od koła. Ja sprawdzałem w tokarce i cholera lewa bije.
Krzyzak - 10-04-2011, 21:29
mario mario napisał/a: | kupiłem mountainy i nie były zapakowane w pudełko blue print |
też tak miałem - tylne były w pudełku mountain - takie czarne, z czerwonymi napisami, a przednie (kupowane w Rumii) już w pudełku Blueprint
nie jestem w stanie odróżnić, czy to podróby czy nie, czy są gorsze czy lepsze itd.
od roku je mam i jestem nadal zadowolony
kurak80 - 11-04-2011, 17:02
Ok czyli trzeba będzie ponownie rozmontować wszystko i wyczyścić zaciski i zobaczymy czy dalej bedzie trzeć...ale na razie nie mam czasu się w to bawić niestety...mogę spokojnie jakiś czas jeździć w takiej sytuacji?..mam nadzieje że mi sie tarcze nie pokrzywią od nagrzania?...a są raczej proste bo gdyby były krzywe to by mi budą telepało przy hamowaniu.......
mario mario - 11-04-2011, 18:53
nie wyczyścić zaciski tylko w pierwszej kolejności tłoczki i cylinderki. Zaciski czyściłem w następujący sposób: wymontowałem wszystko, zalałem naftą, nafta najlepiej penetruje, bo jest sucha i nie zapycha szczelin, następnie potraktowałem preparatem do odtłuszczania zacisków hamulcowych, pięknie pozbyłem się tłustego, potem sprężonym powietrzem i następnie delikatnie obrotową szczotką drucianą. Rozebrałem zaciski na czynniki pierwsze wyczyściłem tłoczki i cylinderki i zastosowałem zestawy naprawcze. Hamulce jak nowe. Tak postąpiłem w obu wcześniej opisanych przypadkach naprawy hamulców. Żadnego ocierania, szurania czy tym podobnego zjawiska.
arturj123 - 12-04-2011, 14:51
Panowie a co sądzicie o tych tarczach, jak za wentylowane i nawiercane to niezła cena:
http://allegro.pl/tarcze-...1515939242.html
m6riano - 12-04-2011, 16:14
To zależy czy masz przedlift czy polift?
Bo te z aukcji sa na pewno do przedliftowych, do poliftowych cena jest w granicach 320-***
[ Dodano: 12-04-2011, 16:15 ]
Ja mam takie i teraz założyłem do nich Textary i powiem ci że jak narazie żadnych pisków,stuków itd..oraz heble jakby ze 20% sprawniejsze...
KaWu - 13-04-2011, 08:15
arturj123 napisał/a: | Panowie a co sądzicie o tych tarczach, jak za wentylowane i nawiercane to niezła cena: |
Mam takie same (przedlift) od dokładnie 28 858 km i spisują się dobrze. Co prawda 2 tygodnie temu już nacięcią zniknęły ale żadnego bicia itp.
zbir - 13-04-2011, 10:24
Kawu z jakimi klockami je użytkujesz?
arturj123 - 13-04-2011, 13:52
Mam przed liftem. To tak czuje, że skuszę się na te tarcze, skoro nie ma do nich zastrzeżeń.
m6riano - 13-04-2011, 17:07
Zadzwoń i zapytaj za ile tu maja:
ATM MIKODA
*
OKRZEI 7
03-715 WARSZAWA , MAZOWIECKIE
Telefon: (022) 6189922
[ Dodano: 13-04-2011, 17:09 ]
ps. zrobiłem już na tych textarach/mikodach ze 300km i powiem ci że jak dla mnie bomba...
Bartek - 13-04-2011, 17:22
Ja w polifcie i w GTi zrobiłem w sumie ponad 100 000 km na zestawach Mikoda+Lucas (TRW obecnie). Bicia żadnego, hamulce bez uwag, może poza jedną - co 20 000 km klocki, co 40 000 klocki + tarcze
komarsnk - 13-04-2011, 17:26
ja niedawno założyłem na przód tarcze mikoda GT i klocki akebono. Przjechałem na tym zestawie ok. tysiąc kilometrów (wiem, że niewiele). Jadąc do Krakowia miałem 2 ostre wyhamowania przy wyprzedzaniu, przy których już byłem pewny że będą krzywe... i co? I nic... Tarcze proste, hamują zajefajnie. Teoretycznie jest tak, że wraz z długością czasu na hamulcu, heble słabną. W tym przypadku mam zupełnie odwrotne odczucie - pięknie trzymają na całym dystansie hamowania. Zero jakichkolwiek pisków przy hamowaniu. Co do brudzenia felg to się narazie nie wypowiem gdyż za mało jeszcze kilometrów zrobiłem na tym zestawie
pozdrawiam
slowix - 13-04-2011, 18:47
mam takie pytanie jakie najlepsze założyć tarcze na przód do gala 2.5 automata bo kupiłem przez znajomego japońskie za 160zl za sztuke plus klocki po jeżdziłem 4 miesiące to jakieś ok 6tyś kil. i zaczęły bić wiec teraz mam dylemat proszę o rade.słowik
marcinzam - 13-04-2011, 23:25
slowix napisał/a: | mam takie pytanie jakie najlepsze założyć tarcze na przód do gala 2.5 automata bo kupiłem przez znajomego japońskie za 160zl za sztuke plus klocki po jeżdziłem 4 miesiące to jakieś ok 6tyś kil. i zaczęły bić wiec teraz mam dylemat proszę o rade.słowik |
ile razy to pytanie jeszcze się powtórzy?, chyba zostało to już napisane w tym wątku kilka razy
|
|
|