Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk
idas - 12-03-2012, 15:47
tak od tego gościa kupowałem:-) diabełek dostałeś już swój?
Do mnie przyszła mała paczuszka:
twin tipy ciekawe jak się sprawdzą, choć teraz trochę żałuje że nie dopłaciłem do platinum tt. Ale to może następnym razem (za pół roku ).
Wczoraj dodatkowo przeczyściłem przepustnicę i złożyłem wszystko na odrobinę silikonu wysokotemperaturowego oprócz już nieco wysłużonej uszczelki przepustnicy.
diabełek - 13-03-2012, 13:03
a jeszcze walczy z nim
a idas powiedz mi ile taka sonda koszt ?? i ewentualnie gdzie ja można kupić ??
idas - 13-03-2012, 13:39
Sonda w sklepie Autotech ( http://www.autotech.sklep.pl/ ) do kupienia za 167zł. Wysyłka chyba 10zł. Generalnie sklep ma niskie ceny ale chyba na razie raczkują jeśli chodzi o obsługę klienta. Trochę się musiałem nadenerwować przez nich.
diabełek - 13-03-2012, 13:46
ok. podziękował
areksz121 - 13-03-2012, 19:47
idas, a jak to się ma do 6A12 w moim Galu, skoro mam platynowe?
Czy te świeczki Denso TT to też coś szlachetnego (iryd/platyna)? NGK przejechały już z 40tys na LPG i może niedługo też bym zmienił dla spokoju. Czekam, żeby temp. powietrza oscylowała powyżej 10*C
idas - 13-03-2012, 20:26
Arku Denso TT występują zarówno w wersji platynowej jak i zwykłej (bez metali szlachetnych). Ja mam tą zwykłą, z moim podejściem do auta trochę teraz żałuję że nie dołożyłem do platynek, ale te też dają radę (generalnie są alternatywą dla droższych świec z metali szlachetnych)!
Zmieniłem świece w momencie kiedy stare nie były w ogóle zużyte (przejechały dużo mniej niż 10 tys. km) i różnica w pracy silnika jest odczuwalna.
Tutaj trochę propagandy (można się pośmiać z niektórych testów )
http://www.youtube.com/watch?v=i02Iym3sgJc
A propos filmów o świecach - ta reklama Denso bije wszystko...
http://www.youtube.com/wa...feature=related
areksz121 napisał/a: | Czekam, żeby temp. powietrza oscylowała powyżej 10*C |
No tak w waszych "fałkach" to grubsza afera z wymianą mój zabieg trwał 8 minut
idas - 25-03-2012, 22:29
Jako iż jestem osobą która nie może funkcjonować mając jakiekolwiek wątpliwości co do przeprowadzonej naprawy/regulacji nie wytrzymałem i wymontowałem nową sondę i zamontowałem ją wg. instrukcji (kupiłem szczypce do zaciskania tulejek:-))
Co mnie zdziwiło to to że nadal była lekko okopcona sadzą :/
Generalnie spalanie jest na przyzwoitym poziomie, ostatnio na trasie spalił 6,4 l/100km benzyny, a w mieście pali prawie zawsze poniżej 9 litrów a jednak na końcu rury wydechowej i np. na sondzie widać trochę osadzonej sadzy:/
Generalnie powymieniane mam praktycznie wszystko co odpowiada za dawkę paliwa, więc zapewne pozostają mi tylko wtryski prawda? Wkrótce dostanę drugą listwę od kolegi z forum to będę robił testy, ale może na coś jeszcze warto zwrócić uwagę? Zapłon mam ustawiony na jakieś 6 stopni BTDC (delikatnie za 5). Do ostatniego tankowania dolałem jakieś 200ml nafty świetlnej, no i wcześniej wlewałem środki do czyszczenia wtrysków i układu paliwego. Mam zaślepiony EGR i wycięty katalizator, czy to może powodować zwiększone wydzielanie sadzy?
Kilka dni temu również regulowałem zawory (niektóre były trochę za luźne).
Oprócz tego auto oficjalnie zakończyło zimę:
wymieniłem również dywaniki welurowe bo dywan kierowcy miał już wytartą dziurę
rosomak1983 - 25-03-2012, 22:38
idas napisał/a: | Generalnie spalanie jest na przyzwoitym poziomie, ostatnio na trasie spalił 6,4 l/100km benzyny, a w mieście pali prawie zawsze poniżej 9 litrów a jednak na końcu rury wydechowej i np. na sondzie widać trochę osadzonej sadzy:/ |
to ze troche sadzy to normalne... nie przesadzaj...
Ogólnie fajne masz to ospojlerowanie
idas - 25-03-2012, 22:51
Dzięki! Ogólnie to przez Ciebie tą ponowną walkę z sondą stoczyłem Nie dawało mi spokoju to lutowanie i wątpliwości wokół niego
Co do sadzy to trochę się obawiam tego iż zatyka ona sondę i ta nie może działać poprawnie. Generalnie podejrzewam że coś mogę mieć nie tak z wtryskami więc za to się teraz biorę...
rosomak1983 - 25-03-2012, 23:25
Ale spalanie masz ok wiec ???
Torp12 - 25-03-2012, 23:30
Lancerek naprawde ladnie sie prezentuje. Tylko Panie zrob cos z wydechem;) Bo ta koncowka juz wyglada jakby biodegradowala;)
idas - 25-03-2012, 23:55
Dzięki Torp12! Tak wiem, muszę coś z tym zrobić Generalnie najbardziej chciałbym przeszczepić dwururkę z mojego poprzedniego tłumika remus... Wątpię jednak bym znalazł sprytnego tłumikarza który by tego dokonał (w tym tłumiku wylot spalin jest na środku więc nie bardzo jest jak przyspawać dwie rury...Ewentualnie przeszczepię tylko jedną końcówkę. Też powinno wyglądać godnie (jest zdecydowanie większa niż to coś dospawane przez ferroza:-)).
rosomak1983 napisał/a: | Ale spalanie masz ok wiec ??? |
Hehe nie wiem czy ok, zawsze może być niższe prawda? Jesteś tego dobrym przykładem
rosomak1983 - 26-03-2012, 00:05
idas napisał/a: | Jesteś tego dobrym przykładem |
ale to był max ecodiving, jadac normalnie dynamicznie zawsze palił mi na trasie ok 6.5 a na miescie jakies 8.5 PB.
m6riano - 26-03-2012, 08:55
Torp12 napisał/a: | Bo ta koncowka juz wyglada |
ona nie wygląda tylko sie schowała przed wiosną..;-)
idas - 04-05-2012, 22:39
Dawno tu nie pisałem, czas nadrobić zaległości. Jako iż zbliżał się przegląd, a mój ręczny niezbyt chciał łapać (łapała tylko jedna strona i na dodatek słabo) wziąłem się za hamulce.
Okazało się, że w tylnych zaciskach pozapiekały się prowadniczki! Nie wiem dlaczego bo użyłem specjalnego smaru dostarczonego do reperaturek... No cóż tym razem po dokładnym oczyszczeniu przesmarowałem smarem miedziowym i mam nadzieję, że będzie ok na dłużej. Wszystkie zaciski zostały przeczyszczone i przesmarowane co na przeglądzie objawiło się wzorowym zachowaniem hamulców. Każda oś łapała prawie idealnie równo na stronę, również ręczny. Amortyzatory tłumią bardzo dobrze. Sprawności nie opisuję bo to nie ma sensu, ale tłumienie było równiutkie na obu osiach (tzn lewa strona względem prawej). Jedyne mankamenty wyszukane na przeglądzie to poduchy wahacza wleczonego do wymiany (wiedziałem o tym, ale ze względu na koszt i czasochlonność odwlekam tą wymianę...) i niespodzianka... Gumy stabilizatora tutaj niekoniecznie winne są gumy z Japan Line, diagnosta podpowiedział że stabilizator się w tych miejscach często wyciera i gumy są zwyczajnie za luźne - wtedy dobrze podłożyć od płaskiej strony kawałek paska gumowego.
Z mniej ciekawych spraw - jutro jadę zasięgnąć porady lakiernika odnośnie dachu. Moja reperacja totalnie się schrzaniła gdyż lakier popękał... Zrobily się niezłe pajęczynki na dachu w miejscach przeze mnie robionych. Teraz chciałbym aby było to zrobione porządnie...Następny właściciel będzie miał prezent:-)
Z dość ważnych dla mnie latem spraw, obie przednie szyby trzymają się świetnie po ostatniej wymianie linek (w zeszłym roku).
Lancer wygląda sobie tak:
|
|
|