To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 07-04-2020, 10:49

A ja wczoraj w garażu wieczorkiem uzdatniłem do pracy takie coś - Alko weltykulator spalinowy.
Miał problemy bo gasł zaraz po starcie. Już w pełni sprawny i lekko podkręcona moc nawet bo ten silniczek chodzi tak na 1/2 gwizdka fabrycznie.
https://youtu.be/YvFzqsJEIoc

ghost2255 - 11-04-2020, 16:49

Marcino napisał/a:
Czyściłem bez piaskowania. Raz lepiej raz gorzej. Gdxie była tragedia to stosowałem diax motor sport czyli szlifierka i wycinanie. Coś tam próbowałem cortaninem i Corina.
Ale na całość poszedł Elastometal 2x z pedzla a na to Noxudol

Dziękuję ci za odpowiedzi i że chciało ci się robić filmiki. Rzadko ktoś coś takiego robi, a dzięki temu można zobaczyć jakie wyniki daje własna praca i inni wiedzą czy warto naśladować.

Dzięki tobie zrobiłem tak samo-oczyściłem z rdzy co mogłem, potem wytrawiłem odrdzewiaczem, potem 2 warstwy elstometalu(pierwszą poprawiałem jeszcze na mokro, drugą kładłem na następny dzień). Na to wszystko dałem NOXUDOL 900.
Tam, gdzie zupełnie nie mogłem dojść z niczym do czyszczenia dałem smar zmieszany z olejem-taka prowizorka, ale będę obserwował i ewentualnie uzupełniał.

jacek11 - 11-04-2020, 20:29

ghost2255, brawo za wykonaną pracę. zakładaj swój temat i wrzucaj zdjęcia :)
savagger995 - 11-04-2020, 20:46

Smar z olejem dobry pomysł. Ale najlepszy już przetestowany Smar linowy lub działowy zmieszany z woskiem do profili zamkniętych
Hugo - 11-04-2020, 21:43

savagger995 napisał/a:
Smar linowy
Ja zamiast wosku do profili zamkniętych użyłem kiedyś Nyrostenu N113, bo dostałem od znajomego. Środek do konserwacji lin stalowych. W połączeniu z Noxudolem 900 zrobił mega robotę.
ghost2255 - 11-04-2020, 23:50

savagger995 napisał/a:
Smar z olejem dobry pomysł. Ale najlepszy już przetestowany Smar linowy lub działowy zmieszany z woskiem do profili zamkniętych

Myślałem o tym, ale chciałem dać coś, co będzie penetrować samo po nałożeniu, a smar działowy twardnieje dość mocno, a wosk też jest zbyt sztywny.
Smar nie spłynie sam, a olej spowoduje penetrację rdzy i różnych zakamarków.

Widziałem, jak wylany w bagażniku olej spenetrował całą okolicę otworu technologicznego, przez który przesączył się na zewnątrz karoserii. To mnie przekonało.

Teraz może bym się zastanowił nad FLUID FILM. Na YT są filmiki jak to fajnie przylega do wszystkiego, jednak trzeba to odnawiać, bo trochę się zmywa.

Marcino - 13-04-2020, 23:13

Jak bym miał ta wiedzę jaka tu prezentujemy to wiele można by zapobiec.
Juiceman - 01-05-2020, 16:25

Coś mało zdjęć Galanta masz w ostatnich podstronach tematu.Może dodasz coś nowego :wink:
Marcino - 02-05-2020, 00:10

Muszę umyć bo nie przystoi brudnego wstawiać
Ale fakt dziś piękny dzień dla galanta .... ubrał się

Sunderland86 - 02-05-2020, 10:25

Kierunkowskazu dalej nie założyłeś :mrgreen:
Krzyzak - 02-05-2020, 20:52

a to minuta roboty...
17" zawsze robi robotę, chociaż przydałoby się przyciemnić szyby do kompletu

Juiceman - 03-05-2020, 00:49

No i genialny wzór do kombiacza :)
Marcino - 03-05-2020, 01:22

Krzyzak napisał/a:
a to minuta roboty...
17" zawsze robi robotę, chociaż przydałoby się przyciemnić szyby do kompletu

Bo nie mam żarówki :) .
Obiecuje się poprawić. Szybki tez przyciemnie. Jak teraz patrzę na niego to mi się znowu micha śmieje.

Krzyzak - 03-05-2020, 21:15

a syfa na masce już zrobiłeś?
Marcino - 03-05-2020, 21:55

Krzyzak napisał/a:
a syfa na masce już zrobiłeś?

A widać ? Nie widać narazie. Przed zima będzie pudrowanie.

Dziwne ze nikt nie zauważył ze dwie felgi od środka są inne ... jakby pod dystanse robione.
Czy ktoś się z tym spotkał ?