To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

grzesiopol - 02-12-2023, 16:37

Czas ustawia się automatycznie po uzyskaniu sygnału z radia.
Spróbuj tak, jak złapie ci prawidłowy czas to w ustawieniach wyłącz korekcje czasu po rds albo wyłącz tą funkcje całkowicie.

tomi0112 - 09-12-2023, 23:19

Witam serdecznie

Jakiś czas temu w moim Lancerze pojawił się problem w postaci komunikatu w radiu

"IT is difficult to read the hard disc

Wait for a while until the hard disc is restored "

Całe szczęście radio gra ale cały czas prosi i restart.

Po restarcie problem nie znika

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Wyszukiwarka forum nic nie znajduje

grzesiopol - 10-12-2023, 12:59

Prawdopodobnie uszkodzony dysk.
tomi0112 - 10-12-2023, 13:59

Rozumiem. Co z tym można zrobić? Jest tu ktoś kto może pomóc?
Krzyzak - 10-12-2023, 14:55

Otwórz radio i zmień dysk. Po zajrzeniu będzie widać co tam jest zamontowane. Zapewne coś na SSD m2.
tomi0112 - 11-12-2023, 12:30

Problem w tym,że za bardzo się nie znam na elektronice. Wyciągałem dysk ale za bardzo nie wiem co mam z nim zrobić. Wolałbym chyba zapłacić komuś za ogarnięcie tego tematu
Bizi78 - 11-12-2023, 12:57

tomi0112, pisz PW do grzesiopola.
tomi0112 - 13-12-2023, 10:00

Ktoś inny jest wstanie pomóc? Pisałem na pw do Grzesia ale nie dostałem odpowiedzi
grzesiopol - 16-12-2023, 17:08

Krzyzak napisał/a:
Zapewne coś na SSD m2.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: taa. Jest zwykły a właściwie niwzwykły HDD bo tzw automotive. Teoetycznie dysk nie do zdobycia.

tomi0112 napisał/a:
Pisałem na pw do Grzesia ale nie dostałem odpowiedzi
no coś tam jest. Na priv nie pomagam bo nikt inny pożytku nie ma z tego co pisze.
Dysk trzeba najpierw odkodować bo inaczej nic się nie zrobi.
Masz jakiegoś informatyka lub kumatego człowieka?

Moge spróbować ci pomóc ale nic nie obiecuje. I teraz możemy o interesach na priv pogadać. Sam możesz już zacząć szukać dysku bo jak już nie jest padnięty to będzie. Jakie dyski szukać masz tutaj w tym temacie tylko musisz przejrzeć posty.

Krzyzak - 16-12-2023, 17:53

grzesiopol napisał/a:
Jest zwykły a właściwie niwzwykły HDD bo tzw automotive.
gdzieś na 61 stronie ktoś pisał od dysku Toshiba 40GB - można bez problemu takie kupić, złącze parallel ATA, używane i sprawne od 50zł, nowe za 300zł
są też SSD PATA, np. taki za 256zł
https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-gpsd330-32gb-2-5-pata-ide-ts32gpsd330-14116823490

grzesiopol - 17-12-2023, 13:06

Darek o to chodzi, że nie wszystkie dyski HDD będą widziane przez MMCS, najlepiej z tych co są włąśnie podane a już cudownie byłoby Toshiba o oznaczeniu GAC czyli oryginał. Tak jest wiele dysków używanych bo nowych nie kupi się ale kupować i próbować w ciemno to tylko ja kiedyś tak ćwiczyłem i dałem sobie spokój.
Z SSD też nie jest tak wesoło, trzeba coś tam robić ale ja nie próbowałem.

Można trafić z innych nawigacji np. BMW (był za 290 zł), Mercedes, Jaguar ale dopóki nie rozbierze się radia to nie wiadomo co siedzi. Tak miałem z Jaguarem okazało się, że był GAC ale SATA. Zbyt mało informacji jakiej nawigacji szukać i zbyt kosztowna taka zabawa.
U chińczyka kupić można GAC ale troche drogo, z tym, że są niby odnawiane.

Mam jeszcze jednego pomysła ale czasu na wykonanie mało.Zmiana interfejsu z PATA na SATA. Ale to nie jest chyba tak, że się kabelki same przepnie, no i pół radia trzeba rozebrać.

tomi0112 - 17-12-2023, 13:12

Tzn ze nie ma takiej opcji żebym np wypiął radio i wysłał komuś kto się na tym zna i po.prpstu zapłacić za usługę kompleksowej naprawy ?
grzesiopol - 17-12-2023, 13:36

Do naprawy dysku nie musisz wysyłać całej nawigacji, wystarczy wysłać HDD. Jeżeli ty masz komunikat, że jest problem z dostępem do dysku to 90 % pewności, że jest problem z HDD. Można próbować naprawić dysk programami pod BIOS ale trwa to długo i nie koniecznie będzie OK. Są dwa rodzaje uszkodzeń w MMCS: bad sektory to jeszcze można naprawić lub mechanicznie sam mechanizm odczytu. Przy tym drugim jest takie cichutkie pykanie a potem dysk się odłącza. Niestety to drugi jest nie do naprawy chyba, że się mechanikę wymieni (ale ja takiego czrgoś nie robiłem i nie wiem czy da rade).
Wysyłasz dysk, płacisz za zabawe i czas i masz dysk z powrotem bez gwarancji, że będzie żył dlugo i szczęśliwie. To tyle wyjaśnień, z samej nawigacji oprócz ekranu nie ma się co psuć. Możesz kupić jeszcze jakiegoś dawce ale niestety ceny powyżej 500 zł.

[ Dodano: 17-12-2023, 13:40 ]
Dysk z Mercedesa 499 zł. https://allegro.pl/oferta/mercedes-ntg45-nawigacja-dysk-toshiba-mk8050gac-11568330276 niestety nie wiem czy będzie działał a wydać tyle na sprawdzenie - 50 na 50 szans. :mrgreen:

tyku - 17-12-2023, 15:10

Cytat:
Z SSD też nie jest tak wesoło, trzeba coś tam robić ale ja nie próbowałem.

SSD działa, ale tylko do momentu, kiedy MMCS nie straci zasilania. Potem start z HDD i znowu można wrzucić SSD.

tomi0112 - 18-12-2023, 11:03

Grzesiopol a jak ja mam się z Tobą skontaktować bo pisze już któryś raz na to pw i nic. Jest jeszcze inne pw niż to na które pisze?:p

grzesiopol napisał/a:
Do naprawy dysku nie musisz wysyłać całej nawigacji, wystarczy
wysłać HDD. Jeżeli ty masz komunikat, że jest problem z dostępem do dysku to 90 % pewności, że jest problem z HDD. Można próbować naprawić dysk programami pod BIOS ale trwa to długo i nie koniecznie będzie OK. Są dwa rodzaje uszkodzeń w MMCS: bad sektory to jeszcze można naprawić lub mechanicznie sam mechanizm odczytu. Przy tym drugim jest takie cichutkie pykanie a potem dysk się odłącza. Niestety to drugi jest nie do naprawy chyba, że się mechanikę wymieni (ale ja takiego czrgoś nie robiłem i nie wiem czy da rade).
Wysyłasz dysk, płacisz za zabawe i czas i masz dysk z powrotem bez gwarancji, że będzie żył dlugo i szczęśliwie. To tyle wyjaśnień, z samej nawigacji oprócz ekranu nie ma się co psuć. Możesz kupić jeszcze jakiegoś dawce ale niestety ceny powyżej 500 zł.

[ Dodano: 17-12-2023, 13:40 ]
Dysk z Mercedesa 499 zł. https://allegro.pl/oferta/mercedes-ntg45-nawigacja-dysk-toshiba-mk8050gac-11568330276 niestety nie wiem czy będzie działał a wydać tyle na sprawdzenie - 50 na 50 szans. :mrgreen: