[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 21-09-2011, 20:14
hehe, coś w tym jest
Nie mniej jednak wszystkie pomysły są mile widziane. Podoba mi się pomysł z czujnikami parkowania, ale to bardziej jako "plugin" do istniejącej wersji. Może w przyszłości powstanie bardziej rozszerzona wersja UKP z droższym LCD, na lepszym procku i większą ilością funkcji "gadżetowych" - dla tych bardziej wymagających.
Każdy realny pomysł notuje, jak przyjdzie czas by zasiąść do pracy nad kolejnym update to te realne i wydajne czasowo zrealizuje. Największe szanse powodzenia mają pomysły typowo software'owe, tj. nie wymagające zmian sprzętowych - je się robi najszybciej i nie trzeba przestawiać całej produkcji.. w dodatku można je wcielić w życie w starszych wersjach jako zwykły update.
Na tym flashu na pewno jeszcze można trochę upakować - jest już ciasno, ale na bank da się jeszcze wszystko bardziej zoptymalizować i upchać - kwestia czasu jaki temu trzeba poświęcić. Jak będzie tego dużo to można dać większy (niestety droższy) procek, ale kompatybilny wyprowadzeniami do obecnego.
Anonymous - 21-09-2011, 21:56
kaczart napisał/a: | Podoba mi się pomysł z czujnikami parkowania, ale to bardziej jako "plugin" do istniejącej wersji. |
dokładnie o czymś takim myślałem zawsze to jeden ew wyświetlacz mniej no i przy sprzedaży można zarobić na kompatybilnym zestawie czujników myślę że obecny wyświetlacz dałby radę ogarnąć to zadanie
m6riano - 21-09-2011, 22:53
Owczar napisał/a: | norbiolo napisał/a: | odległość, jaką pokonuje światło w próżni w czasie 1/299 792 458 s. |
A w tym miejscu aż się prosi żeby podać definicję sekundy: Jest to czas równy 9 192 631 770 okresom promieniowania odpowiadającego przejściu między dwoma poziomami F = 3 i F = 4 struktury nadsubtelnej stanu podstawowego 2S1/2 atomu cezu 133Cs (powyższa definicja odnosi się do atomu cezu w spoczynku w temperaturze 0 K)[3] .
|
kurde a ja głupi myślałem że to jedna sześćdziesiąta minuty...;-)
ps. ktoś sie pisze na te "moje" 2 kompy?(1.1.3.czarny i niebieski wyświetlacz)
sveno - 21-09-2011, 23:13
m6riano, nie chce Cię martwić, ale skoro dostępna jest już wersja 2.0.0 i to w tej samej cenie to bedziesz miał problemy ze sprzedaniem tego
m6riano - 22-09-2011, 00:08
Niestety mam tego świadomość.
tws - 22-09-2011, 14:15
z ciekaweostek: mixując dwa LCD można otrzymać taki efekt (czarny lcd , a podświetlenie od zielonego)
SPIDER-ek - 22-09-2011, 16:29
ciekawie to wygląda
swinks_UK - 22-09-2011, 16:57
Kaczart, w sprawie uproszczenia kalibracji zużycia paliwa.
Do tej pory w pierwszej zgrubnej kalibracji i późniejszych podajesz średnie zużycia paliwa na podstawie indywidualnego odczucia. Wiesz, takie dane z kapelusza.
Nie prościej byłoby wpisać wielkość wtryskiwaczy w cc? Generalnie wielkość wtryskiwaczy stosowanych w danym modelu auta można wyszperać w necie. Poza tym jest określana dla ciśnienia na szynie paliwowej 3 bar w standardzie. Kto ma dłubane auto i podniesione ciśnienie, ten musi sobie zrobić sam kalkulację osobno.
Do tego przyjąć w sofcie uśrednienie, że wtryskiwacze mają 84% wydajności (zużycie). Wtedy znahjąć łączny czas otwarcia wtrysków i przejechany dystans UKP sam sobie przeliczy stałą wtryskiwacza i co za tym idzie zużycie paliwa.
Tak sobie gdybam, bo być może jeszcze czegoś nie uwzględnłem, lub wyszedłem z błędnego założenia.
W każdym razie zastanawia mnie jak obecne kalkulacje się sprawdzą w moim przypadku 6 wtryskiwaczy 390cc, a w Galu n/a 6 wtryskiwaczy 210cc (o ile dobrze pamietam). Przecież w tym samym czasie otwarcia inne ilości paliwa są lane do silnika.
tws - 22-09-2011, 17:09
Tak jak teraz jest - to każde auto dokładnie skalibrujesz, czy to diesel, gaz, czy benzyna. Wstępna kalibracja pozwala Ci się tylko zorientować - na ile dobrze się wstrzeliłeś z oszacowaniem. Jednak jak zatankujesz, to będziesz widział dokładnie o ile się pomyliłeś - i dokładnie o tyle zmienisz współczynnik. Myślę, że prościej się nie da
To co proponujesz, w teorii brzmi nieźle ale w praktyce nawet dwa takie same auta nie palą tak samo. Inne zużycie silnika, inny olej = inne tarcie i większe straty, inne tankowane paliwo, tolerancje regulatorów ciśnienia paliwa (w efekcie co z tego, że znasz dokładnie średnice dysz wtrysków jak ciśnienie się rozjeżdża) - to wszystko i wiele innych rzeczy ma wpływ, który można właśnie skutecznie wyeliminować poprzez kalibracje.
Wiele klientów z niedowierzaniem podchodzi do tego jak takie coś jak UKP może w ogóle dokładnie spalanie pokazywać.. po czym jak się uda ich namówić i kupią to potem z zachwytem piszą że ile w leje tyle pokaże Błędy pomiaru - w szczególności w benzyniakach - są naprawdę małe - w wielu przypadkach dużo mniejsze niż wspomniane 1% w instrukcji obsługi
Teraz ciekawostka - wiele aut z fabrycznym komputerem pokładowym ma wskazania z dokładnością nie lepszą niż 5%.. błędy czasem dochodzą do nawet 20%. To się właśnie bierze stąd że mają parametry wklepane na sztywno (w niektórych autach można przez obd2 skalibrować taki komputer)
mar111cin - 22-09-2011, 18:40
yy moje ciśnienie robocze to ok 2,2bara i wtryskiwacze 63cc (gazowe ) tak że raczej kiepsko by to było wyliczyć z tego co Swink podałeś wcześniej
Kaczart, to właśnie jest bardzo fajne że sam kalibrujesz, faktycznie baaardzo wysoka wydajność idzie przez to uzyskać.
Tylko tak jak już powiedziałem kiedyś wcześniej, dokładność rozjeżdża mi się w jednym przypadku (oczywiście tankując na tym samym dystrybutorze, żeby zmniejszyć bląd pomiaru). Jak kalibrowałem komputerek na trasie, to praktycznie jak przejade trasę (1-4 odpalenia samochodu max) to błąd wskazania na pełnym baku to praktycznie 0,1l objętości. Natomiast w mieście już ten błąd się zwiększa, komputerek pokazuje za mało spalonego gazu. Jak dla mnie wynika to tylko z jednego względu - czas od momentu kiedy samochód już pracuje na gazie, a komputerek odczytuje że już pracuje na gazie. (robię bardzo krótkie dystanse i wychodzi że na pełnym baku jest ze 40-60 odpaleń z takim drobnym opóźnieniem, a to już robi różnice )
SPIDER-ek - 22-09-2011, 21:07
Jak już mówimy o kalibracji wtrysku, to podam swój wynik po ostatnich kalibracjach.
Auto po zatankowaniu do pełna wykazało że w baku zostało 15,02l
UKP wskazał że zostało w baku 15,1l
Czyli różnica = 0,08l
Potwierdzam że ta kalibracja wtrysku która jest obecnie jest bardzo dobrze rozwiązana. Bo zgrubną okreslamy, a po dłuższym czasie sami dochodzimy czy +/- wartość zmieniamy o 1,2,3, ...
Mi to osobiście bardzo odpowiada.
Jedynie dołożyć w kalibracji VSS jedno/dwa miejsca po przecinku i będzie idealnie.
mar111cin - 22-09-2011, 22:11
Właśnie, bo zapomniałem przez to wszystko.
Muszę w niedługim czasie wysłać Kaczartowi kompa na przerobienie na 2.0
Rozumiem że robisz to od ręki i nie ma z tym problemu ? jak Ci wyśle może nie w ten, ale w przyszły poniedziałek? Do tego przelew oczywiście :] Tylko mów ile kosztuje wgranie + wysyłka.
SPIDER-ek masz dokładność w kompie do dwóch miejsc po przecinku ?:>
SPIDER-ek - 23-09-2011, 08:56
mar111cin napisał/a: |
SPIDER-ek masz dokładność w kompie do dwóch miejsc po przecinku ?:> |
Wyniki spisywałem z karteczki i l (litr) a spisałem że 1.(mój błąd - już poprawiłem)
Auto po zatankowaniu do pełna wykazało że w baku zostało 15,02l
UKP wskazał że zostało w baku 15,1l
Czyli różnica = 0,08l
Z auta to obliczałem (Zbiornik - ile zalałem). Dlatego tutaj brakuje mi w UKP informacji ile spaliłem(bo na dystrybutorze mam to od razu wyświetlone)
Oczywiście tutaj zawsze trzeba też brać poprawke jak jest auto tankowane, Czy do pierwszego odbicia pistoletu, czy pod sam korek do wylewania się
jkrzysztof80 - 04-10-2011, 13:42
małe pytanko czysto teoretyczne gdzie podłączacie kabelek od LPG? Ktoś pisał że do diody ale u mnie dioda miga jak jest na paliwie więc jak by to wyglądąło: sekunda na pal sek. na gazie i tak w kółko? Jest jakaś inna opcja?
Aha dodam że mam Landi LSI NSI
Owczar - 04-10-2011, 16:28
Pod elektrozawór gazowy.
|
|
|