To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Owczar - 14-04-2011, 00:58

marcinzam napisał/a:
chyba zostało to już napisane w tym wątku kilka razy

Kilka to mało powiedziane, kilkadziesiąt...
Panowie czytać, bo to lenistwo aż poraża...

KaWu - 14-04-2011, 14:28

zbir napisał/a:
Kawu z jakimi klockami je użytkujesz?

Nie mam pojęcia. Już kupilem Gala z nimi - ale są twarde bo ze mną już mają ~35000km przebiegu a kilka tys km zrobił poprzednik.

slowix - 15-04-2011, 21:07

ale ja nie wiem każdy pisze o swoim aucie i każdy pisze inne a ja chcem kupić i jeżdzić a nie próbować
radek79 - 15-04-2011, 22:10

slowix napisał/a:
ale ja nie wiem każdy pisze o swoim aucie i każdy pisze inne a ja chcem kupić i jeżdzić a nie próbować

jedyne pewne to orginał mitsu reszta to na 10-15tys /km

mario mario - 16-04-2011, 06:03

Cytat:
objawy świńskiej grypy ,leżysz i kwiczysz

Aaaaaaaaaaa dobre, chyba ja miałem takie objawy jak to przeczytałem, ale już mi przeszło.

Owczar - 16-04-2011, 10:39

Cytat:

A myślisz, że jak zapytasz po raz 55 to napiszą Ci wszyscy jeden typ? Każdy jeździ na innych więc każdy pisze opinie o swoich.

Pytania w tym temacie, jakie klocki i tarcze są polecane do galanta, będą traktowane jako OT.

mario mario napisał/a:
Cytat:
objawy świńskiej grypy ,leżysz i kwiczysz

A co te teksty wnoszą do tematu?

Aaaaaaaaaaa dobre, chyba ja miałem takie objawy jak to przeczytałem, ale już mi przeszło.

Torp12 - 16-04-2011, 11:07

arturj123 napisał/a:
Panowie a co sądzicie o tych tarczach, jak za wentylowane i nawiercane to niezła cena:
http://allegro.pl/tarcze-...1515939242.html

A ja bym chciał się z wami podzielić takim przemyśleniem i zapytać co o tym sądzicie.
Mianowicie jak wiemy w galach układ hamulcowy nie jest mega wydajny. Szkoda że nie ma większych tarcz. I tu jest moje przemyślenie. Tarcze Mikody nawiercane i nacinane. Przecież te nacięcia i nawierty zmniejszają powierzchnię cierną przez co no hamulce powinny być jeszcze mniej sprawne... Nie wiem o ile % zmniejszają bo nie mam wymiarów takich tarcz żeby to policzyć... Wiem że dzięki temu tarcza się lepiej chłodzi a klocek dobrze ściera, tylko czy faktycznie takie tarcze polepszą hamowanie czy to tylko efekt placebo??
Co sądzicie??:)

pozdr.

komarsnk - 16-04-2011, 15:14

Torp12 napisał/a:
arturj123 napisał/a:
Panowie a co sądzicie o tych tarczach, jak za wentylowane i nawiercane to niezła cena:
http://allegro.pl/tarcze-...1515939242.html

A ja bym chciał się z wami podzielić takim przemyśleniem i zapytać co o tym sądzicie.
Mianowicie jak wiemy w galach układ hamulcowy nie jest mega wydajny. Szkoda że nie ma większych tarcz. I tu jest moje przemyślenie. Tarcze Mikody nawiercane i nacinane. Przecież te nacięcia i nawierty zmniejszają powierzchnię cierną przez co no hamulce powinny być jeszcze mniej sprawne... Nie wiem o ile % zmniejszają bo nie mam wymiarów takich tarcz żeby to policzyć... Wiem że dzięki temu tarcza się lepiej chłodzi a klocek dobrze ściera, tylko czy faktycznie takie tarcze polepszą hamowanie czy to tylko efekt placebo??
Co sądzicie??:)

pozdr.

tutaj nie chodzi o "lepsze chłodzenie" klocka bo to nie jest możliwe. Podczas hamowania między klockiem a tarczą wytwarzają się gazy, które nie mając którędy ujść zmniejszają skuteczność układu tarcza-klocek. W tarczach nawiercanych/nacinanych ładnie sobie uciekają dziurkami i nacięciami co oczywiście przełoży się na lepszy docisk klocka do tarczy. Ja mam Mikody i podczas hamowania raczej nie mam efektów placebo ;p

Torp12 - 16-04-2011, 21:50

Bardziej mi chodziło o chłodzenie samej tarczy niż klocka:) Ale nieważne.
Nie wiedziałem o tej akcji z gazami:] Także teraz sprawa jasna i przy wymianie pewnie przyjdzie ta Mikoda:)

pozdr.

slowix - 17-04-2011, 11:57

dzięki wam słowik
defel - 25-04-2011, 21:13

Witam, pytanie do posiadaczy tarcz firmy nishioka mountain, czy pasują wam wasze zestawy (tarcza+klocek) jakie tu zapodaliście ? czy może zmienilibyście klocek na twardszy lub bardziej miękki, pylenie nie jest tu istotne, każdy chyba dba o swoje "diamenty" i je myje (no może chociaż obieca że umyje :lol: ). Czeka mnie wymiana i chciałbym zapodać komplet przód i tył nishioki, natomiast waham się co do wyboru klocków, mam teraz tarcze po poprzednim właścicielu z klockami ATE i przy każdym gwałtowniejszym hamowaniu ostatnie metry do zatrzymania są trochę stresujące. Jeżdżę spokojnie bez szaleństw (centrum Warszawy, dużo świateł, duży ruch, częste hamowanie)ale sami wiecie jak jest czasami na drodze, nie mam dużych zastrzeżeń do ATE, nie piszczą, troszkę pylą, tylko właśnie te ostre hamowania i ich końcowa faza podcinają zaufanie do tej firmy, dlatego pytam czy zostalibyście przy swoich zestawach czy jednak zmiana?
(przeczytałem cały wątek :mrgreen: ,... oczywiście nie jednego dnia :wink: )

Tarcze i klocki już wymienione, zamontowane przód i tył Blue Print + Textar oraz Bosch jako postojowy, płyn oczywiście też wymieniony. Zobaczymy jak zestaw się będzie sprawował po dotarciu.

Juiceman - 26-04-2011, 09:58

ATE nadają się tylko i wyłącznie do miejskiej jazdy, przy hamowaniu 100km do 0 przy końcówce zaczynają pływać. :roll:
SPIDER-ek - 27-04-2011, 09:44

A ja przeczytałem cały wątek o tarczach i klockach, i jak nie wiedziałem co załozyć tak dalej nie wiem:)

Więc widze że długo jeszcze każdy z nas będzie testował różne konfiguracje.

Szkoda że nie mam czasu, bo dobrze było by stworzyć jakiegoś PDFka, który dokładnie opisuje różnice (wymiary, rysunki, itd) w przedlift, polift i 2xpolift, w stosunku do tarcz, klocków, zacisków. I jak to wygląda z tylnimi tarczobębnami.
Oraz jak to wszystko zdemontować, i zamontować na nowo, żeby nic nie uszkodzić.
Tak łopatologicznie. Czyli wszystko o układzie hamulcowym w Galancikach.
Producentów polecanych itp.

Chyba trzeba pomysleć nad takim czymś.

m6riano - 27-04-2011, 15:39

Jakbyś miał 2litrówke to bym ci polecił MIKODE GT/TEXTARY na przód.
slowix - 27-04-2011, 22:05

jednak zaryzykuje i sam wybiorę, polecił mi znajomy TRW tarcze + klocki chyba je wezme