[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
robertdg - 27-12-2013, 10:08
Remington napisał/a: | Jak skręcam kierownicą lewo, prawo w miejscu i skrzypi mi z lewej strony to jest to wina wahacza prostego ? | Może być wahacz prosty, sworzeń wahacza górnego, trzeba sprawdzić.
tresorex - 27-12-2013, 13:03
komarsnk napisał/a: | tresorex napisał/a: | A są dostępne poliuretany do EA? |
Ano są LINK |
A jak już mam wymienione tuleje w prawej zwrotnicy na gumowe i chciałbym pozostałe wymienić na poliuretany to kupić na lewą też gumowe żeby sztywność była symetryczna?
dydek - 27-12-2013, 15:06
Witajcie,
próbowałem dzisiaj osłuchać skąd i gdzie coś puka w Galu. Przy kręceniu kierownicą ciężko to odtworzyć. Nagrałem za to dziwne pukanie ruszania przód - tył, tylko mam wątpliwość czy to zawieszenie czy jakieś problem przeniesienia napędu ( i tu gorąca prośba bo być może ktoś się już z tym spotkał i będzie w stanie pomóc ).
słychać to
Tutaj ( 7 sekunda , 3 stuknięcia, podobne do przegubu ale koła są proste ).
i Tutaj ( 25 sek, 2 stuknięcia ).
może już ktoś coś podobnego miał ?:)
komarsnk - 27-12-2013, 15:08
tresorex, wg mnie (nie przeprowadzałem jednak badań ) nie warto wymieniać kilku tulejek na poli bo te, które zostaną gumowe dość szybko ulegną zużyciu. Ja bym wymieniał komplet chociaż wiem, że koszty spore. Jeśli już zmieniasz częściowo to tylko parami żeby było symetrycznie.
robertdg - 27-12-2013, 18:01
tresorex, zakładaj gum,owe standardy, na poli już za późno
Hugo - 27-12-2013, 19:21
komarsnk napisał/a: | nie warto wymieniać kilku tulejek na poli bo te, które zostaną gumowe dość szybko ulegną zużyciu. | Potwierdzam!
Remington - 27-12-2013, 22:21
A na tych tulejach z poli jakoś inaczej się jeździ ? Tzn auto jest " twardsze " ? Bo były opinie takie że fakt, faktem są bardziej wytrzymałe, ale strasznie skrzypią
komarsnk - 27-12-2013, 23:35
Remington napisał/a: | strasznie skrzypią |
U mnie nic nie skrzypi - posmarowałem "miedzianką" i jest gitara
Remington - 27-12-2013, 23:55
komarsnk napisał/a: | Remington napisał/a: | strasznie skrzypią |
U mnie nic nie skrzypi - posmarowałem "miedzianką" i jest gitara |
a po czasie się nie zetrze? Ile już jeździsz na tym?
komarsnk - 28-12-2013, 00:00
Remington napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Remington napisał/a: | strasznie skrzypią |
U mnie nic nie skrzypi - posmarowałem "miedzianką" i jest gitara |
a po czasie się nie zetrze? Ile już jeździsz na tym? |
Teraz jeżdżę nieco ponad miesiąc więc to nie jest dobry przykład ale w poprzednim jeździłem ponad półtora roku i nic nie skrzypiało.
Łysy88 - 15-01-2014, 11:36
Witajcie,
ja mam problem z układem kierowniczym. Jakiś czas temu kierownica uciekła mi trochę w prawo. Będąc u mechanika stwierdził że prawy drążek lub końcówka. Dziś odkręciłem końcówkę od zwrotnicy i zacząłem organoleptyczną diagnozę. Drążek jest sztywny szarpiąc drążkiem do i od maglownicy, żadnych stuków nie ma. Natomiast końcówka na sworzniu da się dwoma palcami przestawiać ale pozostaje w miejscu gdzie go ustawię. W Colcie jak miałem walniętą końcówkę do sworzeń w niej latał luźno...
Hugo - 15-01-2014, 14:33
Łysy88, końcówka, jak i drążek kierowniczy może obracać się ciężko, a mimo to mieć luz, który "wychodzi" pod obciążeniem. Jak Ci kierownica poszła w prawo to sprawdziłbym najpierw geometrię zawieszenia, może gdzieś walnąłeś przednim kołem (dziura w drodze, krawężnik) i się koło delikatnie cofnęło na wahaczach. Miałem tak w poprzednim Galancie z prawej strony.
Łysy88 - 15-01-2014, 16:27
Ale są stuki przy skręcaniu koła, i jak zmieniałem klocki to wyczuwalny luz. Zamówiłem dwie końcówki i zobaczę jak będzie.
Dziś kolejny problem przybrał poważniejszych rozmiarów. Z tyłu mi coś gruchotało i stukało. Przy ruchach góra dół. Takie charakterystyczne i bardzo wyraźne
Hugo - 15-01-2014, 18:01
Łysy88 napisał/a: | Z tyłu mi coś gruchotało i stukało. Przy ruchach góra dół. Takie charakterystyczne i bardzo wyraźne | Sprężyna zawieszenia pękła? Łysy88 napisał/a: | Ale są stuki przy skręcaniu koła, i jak zmieniałem klocki to wyczuwalny luz. Zamówiłem dwie końcówki i zobaczę jak będzie. | Nic nie kupuj w ciemno. Jedź na szarpaki do kumatego diagnosty i niech wszystko posprawdza.
Łysy88 - 15-01-2014, 18:07
Hugo napisał/a: |
Łysy88 napisał/a:
Z tyłu mi coś gruchotało i stukało. Przy ruchach góra dół. Takie charakterystyczne i bardzo wyraźne
Sprężyna zawieszenia pękła? |
Musiałyby obydwie. Tym bardziej że w sierpniu zmieniałem na nowe KYB. Zastanawiam się czy przypadkiem nie wyluzowała się nakrętka skręcająca amortyzator z górnym mocowaniem. Byle dołek i słychać takie chrobotanie. Jakby blachą po gwincie pociągnąć...
[ Dodano: 15-01-2014, 19:06 ]
No i okazało się że z osłon przekładni został pył... Skoro tak to już chyba wymienię całość na nową - końcówki, drążki i osłony....
[ Dodano: 17-01-2014, 08:01 ]
No i zmieniłem drążki (CTR), końcówki (też CTR) i osłony. Na koniec pojechałem na zbieżność i jest niebo lepiej. Stał się sztywniejszy na kierownicy i przestał tak stukać. Jedynie jeszcze stuka na kolumnie kierowniczej ale to juz inna historia.
[ Dodano: 18-01-2014, 00:50 ]
Pytanie za 100 pkt. Jakie objawy mają zużyte wahacze górne i banany z przodu?
|
|
|