[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
wilukce - 07-08-2011, 13:05
spidernet napisał/a: | Widzę duże rozbieżności cenowe jakie prezentują autorzy postów w tym wątku. Wczoraj pytałem dwóch instalatorów z okolic. Jeden z nich zaproponował mi instalację stag 300+ w cenie 2400zł na gotowo. Drugi z nich powiedział, że w 2800zł spokojnie się zmieszczę, a instalacja będzie z górnej półki. Czy rzeczywiście podane wyżej ceny są rozsądne, a wspomniany zestaw instalacyjny dobry? |
Podaj elementy jakie wchodzą w skład zestawu. Wtryskiwaczy i reduktorów jest od groma i ciężko wnioskować co monter miał na myśli mówiąc z "górnej półki". Wg. mnie 2400 to raczej skromna instalka. Chociaż do EA2A nie wiem. Napisz jakie graty
spidernet napisał/a: | No i jeszcze jedna ważna kwestia. Jak instalacje LPG sprawdzają się na krótkich odcinkach? Z reguły jeżdżę na krótkich trasach do 10km, ale dość często... |
W ziemie przy -20 stopniach po przejechaniu 10km dopiero Ci się przełączy na gaz Więc będziesz praktycznie jeździł na benzynie. No może trochę przesadziłem z tymi 10km, ale jak parkujesz pod chmurką to 5-6km spokojnie
spidernet - 07-08-2011, 14:56
Nie znam się na tym więc nawet gdybym usłyszał co za tą cenę to i tak pewnie za chwilę wyleciałoby mi to z głowy
Z tego co zapamiętałem jeden z instalatorów mówił o Stag 300+, jednak przeszukując opinie o tym zauważyłem, że jest tyle samo zwolenników co przeciwników owej instalacji.
brodzky - 07-08-2011, 22:19
STAG 300+ to tylko sterownik a w instalacji ważna jest cała reszta w (dyskusyjnej) kolejności:
- jakość instalacji
- wtryskiwacze
- reduktor
Owczar - 08-08-2011, 00:12
spidernet napisał/a: | Z tego co zapamiętałem jeden z instalatorów mówił o Stag 300+, jednak przeszukując opinie o tym zauważyłem, że jest tyle samo zwolenników co przeciwników owej instalacji. |
Przeciwnicy to głównie Ci, którzy nauczyli się montować coś innego i nie chcą się nawrócić Resztę napisali już poprzednicy. Dla jednego góna półka to BMW, a dla innych maybach, więc tak ogólnikowe pojęcia nic nie mówią.
m6riano - 08-08-2011, 02:18
spidernet napisał/a: | Jak instalacje LPG sprawdzają się na krótkich odcinkach? Z reguły jeżdżę na krótkich trasach do 10km, ale dość często... |
Ja tak głównie jeżdżę..
Jak już ci się rozgrzeje to śmigasz na gazie..,więc żaden problem..
wilukce - 08-08-2011, 09:42
Potrzebuje szybkiej pomocy. Muszę dziś zamówić podzespoły do instalki bo jutro rano wyjeżdżam na tydzień i chciałbym, aby po powrocie graty już na mnie czekały. Jaki kupić filtr ?
http://www.drypa.pl/kateg...zy_Lotnej_.html
Szukam filtru do dwóch reduktorów. Chyba wezmę jakiś 2->2. Tylko który ?
KaWu - 08-08-2011, 10:07
QwiateQ napisał/a: | Post dość stary, czyt. kilka stron wcześniej - lecz mam pytanie o średnicę dysz zastosowanych wtryskiwaczy MagicJet i na jakim redutorze / jakie ciśnienie? jest u WAS, posiadaczy Galantów z silnikami 2,0? |
Tam dysze byly 2,6mm.
Wtryski MJ.
Red. Zavoli 1,1 bar.
spidernet napisał/a: | Widzę duże rozbieżności cenowe jakie prezentują autorzy postów w tym wątku. Wczoraj pytałem dwóch instalatorów z okolic. Jeden z nich zaproponował mi instalację stag 300+ w cenie 2400zł na gotowo. Drugi z nich powiedział, że w 2800zł spokojnie się zmieszczę, a instalacja będzie z górnej półki. Czy rzeczywiście podane wyżej ceny są rozsądne, a wspomniany zestaw instalacyjny dobry? |
Ale jaki zestaw Nic nie wymieniłeś co wchodzi w skład.
[ Dodano: 08-08-2011, 10:10 ]
Po chwili, jak zobaczyłem, ze jeszcze jest jedna strona ...
wilukce napisał/a: | W ziemie przy -20 stopniach po przejechaniu 10km dopiero Ci się przełączy na gaz |
wilukce napisał/a: | ak parkujesz pod chmurką to 5-6km spokojnie |
wilukce, piszesz o sobie
Spokojnie 3 km i już powinieneś jechać na lpg. Chyba, że masz min. 40° przełączanie i problemy z np. reduktorem/układem chłodzenia.
mar111cin - 08-08-2011, 16:26
temperatura ustawiona była na 35stopni, tej zimy nawet 38stopni i to co mówicie to mnie przeraża. nie wiem czy chociaż raz przejechałem 1 (słownie - jeden) kilometr żeby nie zdążył się przełączyć na gaz...
Owczar - 08-08-2011, 16:32
mar111cin, chyba nie chcesz powiedzieć, że po 1 km Twój silnik osiąga temp ponad 50 stopni? Bo tyle musi osiągnąć żeby gaz skoczył do tych 38, nawet przy rewelacyjnej termice. Rzecz jasna mówimy o zimie i temp -5 do 0 stopni.
mar111cin - 08-08-2011, 16:50
z całą pewnością o tym mówię... Na prawdę nagrzewa się wyjątkowo szybko. Nie mam porównania z innym galantem, ale sprawdziłem teraz na automapie jak wyglądał dystans przełączania się wczesną wiosną - mój się przełączał po 300m. kumpla toledoII 1.8 po 1.4km
Pytałem się Ciebie wcześniej? jaką reakcję ma Twój galant na gazie na wciśnięcie pedału gazu? bo w moim jak powiedzmy normalna temperatura gazu jest 50stopni, to po depnięciu mu, temperatura wzrasta nagle do 70stopni.
Owczar - 08-08-2011, 17:10
ZObaczę jak mój się nagrzewa zimą, bo nie miałem okazji sprawdzić.
Co do temp przy przyśpieszaniu to powiedz dokładnie co masz na myśli? Gaz w podłogę z kickdownem do następnej zmiany biegu? ZObaczę na oscylogramach. Ale z tego co pamiętam, to mam raczej minimalne wahania temp.
mar111cin - 08-08-2011, 17:32
tzn dwie sytuacje :
-stoisz sobie powiedzmy na światłach długi czas, temperatura się stabilizuje na jakimś tam poziomie, ruszasz dość agresywnie
-jedziesz normalnie 50km/h przez dłuższy czas i zaczynasz gwałtownie przyśpieszać .
zapomniałem napisać w poprzednim poście.
ja zawsze tankuję do pełna, od zatankowania Pb przejechałem już ponad 6tys km, a wskazówka spadła dopiero co do połowy zbiornika...
Owczar - 08-08-2011, 21:21
U Ciebie ta temp momentalnie rośnie?
Zaraz zobaczę oscylogramy.
mar111cin - 08-08-2011, 21:35
dosłownie w mgnieniu oka
Szwagroz - 11-08-2011, 15:39
mam takie pytanie, czy robił ktoś ostatnio przegląd po 10tyś? i ile zabulił, dziś byłem na taki przeglądzie i wydaje mi się że jakoś tak drogo wyszło. Jeszcze 1,5 roku temu jak miałem hondę to taki przegląd z wymianą filtra kosztował 55 zeta, ja płaciłem jako stały klient 30. Dziś w innym zakładzie, (tam gdzie mi montowali gaz), zabuliłem 104 zeta (wymiana 2 filtrów i sprawdzenie map itp), czy to normalna cena?
|
|
|