To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 14-05-2020, 10:29

A zamontowałem ostanio głośniczki nowe - wszytkie stare miały pourywane zawieszenia membramy. Małe bzyczki wpadły również w miejsce ori na ich uchwyty. w koncu gra to, ale jest inny problem - nie słysze silnika i nie wiem kiedy biegi zmieniać:)

Hugo - 14-05-2020, 10:37

To ten moment, w którym powinieneś pomyśleć o skrzyni automatycznej, która Cię wyręczy i uwolni od tego problemu :mrgreen:
Krzyzak - 14-05-2020, 15:30

Albo zamontować mikrofon w silniku i jakiś mikser na wejściu radia.
jacek11 - 14-05-2020, 15:43

Krzyzak napisał/a:
Albo zamontować mikrofon w silniku i jakiś mikser na wejściu radia.

Zdaje się, że któreś BMW miało w opcji coś takiego. Chociaż mogłem pomylić markę.

Marcino - 14-05-2020, 16:13

Po pierwszym podjaraniu się... zaczałem ciszej słychać muzyki. Szkoda ze dzwi w środku czuli poszycie mam nie oklejone, możne jeszcze więcej basu bym dostał.

Macie jakis wskazówki jak przetwstowac audio w aucie ? Jakiś utwór, specjalnie ustawienia radia itp - mam Alpine IDA X303 ?

Marcino - 14-05-2020, 16:20

coś jest
https://www.youtube.com/watch?v=tGPBKzqkm7s

Hugo - 14-05-2020, 16:46

Dj Alien- Driver :mrgreen: Kto pamięta? Był jeszcze jeden utwór w tym stylu, który wyrywał membrany w głośnikach, ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu...

EDIT: Przypomniało mi się, jak chcesz rozwalić głośniki lub spalić końcówki mocy w radiu to Lautsprecher- Omnibus :D

Krzyzak - 14-05-2020, 22:26

jacek11 napisał/a:
któreś BMW miało w opcji coś takiego
bardzo wiele aut, szczególnie ostatnio - np. jechałem Golfem 7 GTI z 2019 r i miał, jakiś peżot też... silniki teraz są bardzo dobrze wyciszone, trzeba sztucznie dźwięk dodawać :)

Hugo napisał/a:
Lautsprecher- Omnibus
ogólnie fajne kawałki techno z lat 90, jeszcze na vinyl, kolega, który w Łodzi w latach 90 zdobył mistrzostwo Polski DJów na 1 tego typu konkursie, korzystał także z nich
maszynka zwana Rebirth - polecam obejrzeć w działaniu - softwareowe TB303, TR808
https://youtu.be/hLP-u9xh81s
https://youtu.be/8BHfcI8RAT0

oj spędziłem przy tym ładne godziny :)

edit, znalazłem lepsze: https://youtu.be/7g2NWkmaocQ
a ten to nawet jako demo był dołożony i można było załadować: https://youtu.be/qKqXk6QBHro

robertdg - 15-05-2020, 07:56

Hugo, Prezioso - Emergency (Bostik remix)
Comex - Kaszel
Warp Brothers - Going Insane

Marcino - 15-05-2020, 08:41

Dzięki. Dziś może w końcu popołudnie będę miał wolne to się pobawię.
Hugo - 15-05-2020, 11:12

:mrgreen:
Marcino - 15-05-2020, 12:44

Hugo napisał/a:
Przypomniało mi się, jak chcesz rozwalić głośniki lub spalić końcówki mocy w radiu to Lautsprecher- Omnibus

Nie no nic nie chce spalić .... ale juz dawąłem czadu i światełko w kabinie zaczyna lekko mrugać jak podgłosni wiecej. Jednak do max 20 jednostek gra dobrze później zaczyna przesterowywać i zaczynaja wpadac w rezonans elementy - coś brzeczy w tylnych prawych dzwiach jakby elementy zamka albo szyby a max jest do 35. Musze się pobawić ustawieniami jak na tym ryskim filmiku opcje pokazał.

Hugo - 15-05-2020, 13:39

Marcino, u mnie na radiu Clarion też przy utworach z mocnym basem max. poziom głośności to 20, głośniki, a raczej radio nie daje rady i głośniki zaczynają trzeszczeć, przy kawałkach Dżemu można kręcić sporo wyżej :wink: W tapicerkach na szczęście cisza, nic nie dzwoni i nie trzeszczy.
Marcino - 15-07-2020, 09:11

Z nowosci to tak - przestało grać radio. Wyciagnałem, zaczeło grać. Postał z tydz i znowu nie gra. Myśle ze coś z instalacja się dzieje.
No i jakieś nieszczlnosci z wydechu chyba są - słysze to teraz kiedy nie mam radia i nie słucham muzyki.
Pozatym mało jeżdzę, stoi zakurzony od swiat wielkiej nocy niemyty. W garazu zrobiło się miejsce to coś podziałam. Bo mnie LPG wkurzało, jak było goraco i jakiś syfny gaz zatankowałem bo nie chciał dobrze jezdzić. Zmieniłem stacje tankowania i samochód odżył. Musze Evo scan odpalić na jakims innym kompie i zobaczyć co tam się dzieje z korektami. Moze to czyjnik tempo gazu szwankuje i mi go podlewa.

Wczoraj robiłem klimę w drugim wozidle VW. Po 20 miesiacach i 28kkm filtr klimy wygladał tak. Ozonowanie oczywiscie zrobione i nowy filtr węglowy założony. Genaralnie samochód bezobsługowy. A przepraszam - wyminiłem tez wycieraczki padło na Bosha. Za chwile kupuje olej i jadę na przegląd gwarancyjny po 30kkm, dobrze ze sam zmieniłem olej po 15kkm wiec śpię spokojnie. Zadnym DPF czy innym ustrojstwem sobie głowy nie zawracam.

jacek11 - 17-07-2020, 22:46

Marcin, czy możesz zmierzyć wysokość galanta na wysokości środka tylnego koła, zmierzone do górnej krawędzi relingu ? O ile pamiętam, montowałeś nowe springi KYB, i ciekawi mnie jak to wygląda.
Woziłeś jakieś ciężary w bagażniku ? Ja po załadowaniu stu kilogramów, koła mam w nadkolach :roll:
Na nivo nie było tego kłopotu.