Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA
mjsystem - 01-05-2014, 09:10
W takim razie słoneczka dla wszytkich
fergul11 - 01-05-2014, 13:16
| mjsystem napisał/a: | | W takim razie słoneczka dla wszytkich |
...no jak najbardziej się dołączam
ps;truskawki już wystrzeliły (te moje ,domowe)
coś co mnie wkurzyło !!!
dziś ogłoszono wyrok.
rok temu Irlandka przejechała Polaka (na śmierć)
podobno był pijany i leżał na jezdni bo na aucie nie znaleziono śladów potrącenia ,a jest matką dziesięciorga dzieci to dostała wyrok 1000€ ,bo zgłosiła się rano ,a nie po wypadku 0 23;00.
Kurde to dwutygodniówka
mjsystem - 01-05-2014, 19:37
| fergul11 napisał/a: | | Kurde to dwutygodniówka | A to mało, czy dużo? Bo u nas to dla niektórych kwartał.
fergul11 - 01-05-2014, 20:25
Dobra wypłata 500€ tygodniowo ,chociaż były czasy(2007) że miałem 900€ tygodniowo ,ale to się nie wróci
Wiesz co jest najgorsze że jak jestem w Polsce i wejdę do np. Tesco i widzę te same towary to one są droższe w Polsce
Czemu dzwoniąc z Irl ze stacjonarnego telefonu przez specjalny prefix na cały świat na stacjonarne płacę 1€centa ,a od piątku do niedzieli mniej niż pół €centa za min połączenia ,w Polsce tego nie ma
Co tydzień wiszę na słuchawce i z matką godzinami rozmawiam ,a żona raz w miesiącu czasem dwa do stanów albo Rwandy po 2-3 godziny ,aż druty dymią.
Z resztą to temat rzeka ,ekonomia w Polsce ,jakbym się tak rozpisał co mnie w RP wkurza to bym jeszcze bana na forum dostał
jacek11 - 01-05-2014, 20:47
fergul11, wiesz doskonale,że jesteśmy na wyspach gorzej traktowani niż czarni to się nazywa "Dyskryminacja" to się nie zmieni Ale to głębszy temat,nie na to pod forum
sveno - 01-05-2014, 21:36
fergul11, to chyba każdy ma to samo, kto wyjeżdża za granicę pracować. Podam ciekawy moim zdanie przykład: pomijając walutę, załóżmy, że nie ma ojro, franka, złotówki itp. W Szwajcarii zarabiam niecałe 4000 z czego 2500 odkładam. Sam płacę mieszkanie, życie i nie żałuje sobie ani piwka ani weekendowych wypadów w góry czy nad jeziorko. Jeszcze lepiej będzie, jak luba zacznie tu pracować i będziemy mieszkali razem. W Polsce jest to nie realne.
A co do telefonu. Na poczcie kupiłem Nokie 113 za 20 CHF z czego 10 CHF jest do wygadania. Minuta połączenie na stacjonarne do Polski kosztuje 3 rapeny
robertdg - 01-05-2014, 21:38
| fergul11 napisał/a: | Wiesz co jest najgorsze że jak jestem w Polsce i wejdę do np. Tesco i widzę te same towary to one są droższe w Polsce
Czemu dzwoniąc z Irl ze stacjonarnego telefonu przez specjalny prefix na cały świat na stacjonarne płacę 1€centa ,a od piątku do niedzieli mniej niż pół €centa za min połączenia ,w Polsce tego nie ma
Co tydzień wiszę na słuchawce i z matką godzinami rozmawiam ,a żona raz w miesiącu czasem dwa do stanów albo Rwandy po 2-3 godziny ,aż druty dymią.
Z resztą to temat rzeka ,ekonomia w Polsce ,jakbym się tak rozpisał co mnie w RP wkurza to bym jeszcze bana na forum dostał | Bo Polska to bogaty kraj, tyle lat kradną a i wciąz jest co kraśc
mkm - 01-05-2014, 22:20
| fergul11 napisał/a: |
Wiesz co jest najgorsze że jak jestem w Polsce i wejdę do np. Tesco i widzę te same towary to one są droższe w Polsce |
To niestety nie są te same towary...
| Cytat: | | W wielu przypadkach produkty pierwszej klasy wysyłamy do sklepów w Wielkiej Brytanii, a produkty drugiej klasy na rynki Europy Centralnej i Wschodniej - tłumaczył Matt Simister. |
źródło: http://pieniadze.gazeta.p...2,15123945.html
fergul11 - 01-05-2014, 22:37
| robertdg napisał/a: | | Bo Polska to bogaty kraj, tyle lat kradną a i wciąz jest co kraśc | ...gdybym tylko mógł wyściskałbym Cię za to zdanie
| jacek11 napisał/a: | | wiesz doskonale,że jesteśmy na wyspach gorzej traktowani niż czarni | Ja osobiście nigdy tego nie odczułem i uważam że w kręgu swoich znajomych jestem oceniany jako "JA" nie jako Polak .
Irlandczycy to nacja która dużo migruje po świecie ,więc z racji tego chociażby wiedzą jak się żyje na obczyźnie ,jednakże im jest łatwiej w krajach anglojęzycznych ,gdzie dla nas jest to czasem barierą i osoby niepotrafiące wysłowić się w danym języku mogą być traktowane gorzej.
Jeszcze do niedawna gdy był spory napływ rodaków egzamin na prawko można było zdawać po Polsku .
W czerwcu córka zdaje maturę z polskiego (dodatkowe punkty na studia) chociaż w szkole takiego przedmiotu nie ma. | sveno napisał/a: | | Sam płacę mieszkanie, życie i nie żałuje sobie ani piwka ani weekendowych wypadów | ... właśnie ta łatwość życia codziennego i nie siwieje człowiek z troski z czego zapłaci rachunki .
jacek11 - 01-05-2014, 23:58
| fergul11 napisał/a: | | a osobiście nigdy tego nie odczułem i uważam że w kręgu swoich znajomych jestem oceniany jako "JA" nie jako Polak . |
Niestety mam inne doświadczenia Większość moich znajomych ma podobne zdanie
fergul11 - 02-05-2014, 00:23
| jacek11 napisał/a: | | Niestety mam inne doświadczenia Większość moich znajomych ma podobne zdanie | Pracowałem i z młodymi irlandczykami 17-20 lat i starszymi pod 50kę.
Młodzi bardziej czarnych albo ciapatych wyszydzali , natomiast starsi wrogów w anglikach widzieli ,używali zwrotu Angielskie(damskie krocze)
Chociaż szkoła irlandzka kładzie duży nacisk na walkę z rasizmem.
Sunderland86 - 02-05-2014, 18:47
Dziękuję za wszystkie słowa otuchy.
sveno - 02-05-2014, 22:37
| fergul11 napisał/a: | | właśnie ta łatwość życia codziennego |
fergul11 - 03-05-2014, 01:39
To po kolei według rozpiski
Zarobków nie wpiszę ,jedni się uśmieją inni wkurzą ,a skarbówka .....niech mnie pocałuje w na czele z panią/panem naczelnik.
-dom i 2 auta ,1200€ podatek drogowy na rok za oba, pełne ubezp 1600€ za oba
-39 godzin ,to co ponad to płatne X2 , niedziela X2 ,święta państwowe i kościelne X2 przerwy 2 po 30 min z tego jedna płatna .
-Prosi i do tego możesz odmówić bez tłumaczenia że dziecko ,że żona ,że wizyta u doktorów itp. overtime płatne X2 normalnej stawki.
-Chleb pieczony w Lidlu (najlepszy) 1,50€ 0.7kg
-szynka Irl 16-25€/kg
-szynka z polskiego od 8-13€ za kg
-toruńska 6-7€ /kg
-szynka z litwy lub estonii (kumpis czy jakoś tak) 13-20€/kg mocno wędzona 100%mięsa w mięsie
-kaszanka 2.50€/kg
-salceson ozorowy 4.50-6€/kg
-Lech 1.8€ żywiec 2€ karpackie 5€za 4 puszki Guinness 1.6€ 0.5ł
-masło (to takie z reklamy na cholesterol) duża paczka 0.5 kg/5€ dla 3 osob na tydzień
-Marlboro czerwone 9.50€ (w zasadzie wszystkie fajki od8.30-9,50€
-żel do golenia gilette 2.50€
-head nad shoulders duża butelka od 3 do 5.50€
-gorzałka Jacek Danielak 25€ wyborowa 25€/L Huzar 25€ Smirnof 20€0.7L Jasiu Wędrowniczek 20€ czerwony , Jasiu..czarny 22€ Jasiu...niebieski 25€.
-wina (te z winogron ) 5-7.50€chile,hiszp.califor.australia 9-30€ franc.
-Markowe byty ??? Puma Adidas Reebok 50-100€ najnowsze modele do 120€max
-timberlandy 90-100€ caterpilary 70-80€ starsze wzory 60€ kamasze dziadkowe 15-30€
-komorne ,hmm 260€ w domu wynajmowanym od miasta ,od prywatnego landlorda 500-650€/mieś
-TV licencja 160€/rok
-internet bez limitu do 50MB/s rzeczywista stała prędkość + stacjonarny z gadulcem mojej żony 60€ miesięcznie ,czasami 63€ jak żona ma większego gadulca w miesiącu
-Pełny bak w Qashqaiu 85€ na 800km ale komp chyba kłamie .na 2tyg. misiek 70€ coś też tak 2-3 tyg nie sprawdzałem dokładnie , spali ile musi.
-I takie dodatki o których wiem
-zasiłek dla bezrobotnego z dzieckiem do 18 lat 190€ tygodniowo ,bez dziecka 160€/ty.
-dodatek na ogrzewanie w okresie grzewczym dla bezrobotnych 20€/ty.
-dodatek na żonę jeśli nigdy nie pracował tego nie wiem ,głupio tak się kolegi zapytać .
-Becikowe 6k€ ale nie jednorazowo ,rozciągnięte w lata
-rodzinne 136€ /miesiąc na jedno dziecko ,na każde kolejne % więcej płatne do 18roku dziecka niezależnie czy się uczy dalej po 18 urodzinach nie przysługuje ,ale w zamian dziecko może starać się o zasiłek 50-60€ tyg nie wiem dokładnie ,nie korzystam.
-pociąg Dublin Ennis 250km 60€ cholernie drogo ,autobus 15€ ta sama trasa,
-wywóz śmieci 330€ rocznie
-woda 240€ rocznie BĘDZIE WPROWADZONY. dla bezrobotnych i biednych dofinansowanie z opieki społ.
-licencja na psa 140€/rok
Za trzymanie telefonu podczas prowadzenia pod sąd i 1000€ w zwyż ,recydywa 2000€ , 3 raz odsiadka miesiąc i 3500€ od dziś
No tak to się przedstawia mniej więcej , trochę wyliczeń z własnego portfela ,inne rzeczy z rozmów ze znajomymi
Sprułem się jak na spowiedzi u proku...
A teraz żeby mnożenie wam wyszło 7,35€/h najniższa stawka , średnia to 10-10.50€ /h
pamiętajcie , tydzień dla całego etatu w Irl to 39h/tyd przy czym osoby z zarobkami do 350€/tyg zwolnione są z podatku .
Jest jeszcze medical card to cudowne urządzenie reguluje w skarbówce podatki ,ale jak tam to działa to pojęcia nie mam , w aptece każde lekarstwo z kartą kosztuje2.50€
wizyty lekarskie 50€ sztuka z kartą darmo
Dziecko którego rodzic posiada kartę medyczną nie płaci za egzaminy państwowe
-gimnazjalny 100€
-living cert (matura ) za miesiąc się dowiem
Jeśli więc pracujesz ,stać cię , jeśli jesteś na zasiłku ,rząd nie da ci z głodu zdechnąć ,a jeśli jesteś na zasiłku z żoną to masz lepiej niż pracując więc siedzicie razem na zasiłku
Mnie by szlag jasny trafił po miesiącu
Ale mój znajomy już od 4 lat wraca i wrócić nie morze tak mu tu źle
Wystarczy tej grafomanii , dobranoc wszystkim
sveno - 03-05-2014, 12:05
Nie chce mi się wszystkiego porównywać, ale tak na szybko:
| fergul11 napisał/a: | | 7,35€/h najniższa stawka , średnia to 10-10.50€ /h | w Polsce pierwsza moja praca w Krakowie (mniejsza o szczegóły) 7,7zł/h czyli podobnie, więc można liczyć pomijając waluty i kurs, po prostu 1:1. I tak:
| fergul11 napisał/a: | | Chleb pieczony w Lidlu (najlepszy) 1,50€ 0.7kg | wtedy pół kilo dobrego chleba kosztowało około 2.5zł, więc prawie 2x drożej. To jest nic, jedziemy dalej:
| fergul11 napisał/a: | | Markowe byty ??? Puma Adidas Reebok 50-100€ najnowsze modele do 120€max | 200zł to minimum za szmaciaki do biegania. Najnowsze modele 400zł+
Hit:
| fergul11 napisał/a: | | Pełny bak w Qashqaiu 85€ | pełny bak w Galancie 350zł, no ale przecież mamy najtańsze paliwo w UE. Pomijając już jego jakość....
| fergul11 napisał/a: | | komorne ,hmm 260€ w domu wynajmowanym od miasta ,od prywatnego landlorda 500-650€/mieś | w Krakowie za mieszkanie 62m^2 odstępne to 1400zł (to i tak super cena) do tego rachunki za prąd, gaz, internet...
Kto się jeszcze dziwi czemu tyle osób emigruje? Jak powiedział Daniec: "ostatni gasi światło"
|
|
|