[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
heniomaupa - 09-07-2014, 13:41
eve1988 napisał/a: | zastanow sie czy napewno chcesz V generacje, ja swoja cari kupilem z vialle, jezdzilo sie na tym fajnie do poki pompa gazu mi nie padla |
A po jakim czasie padła ta pompa, bo nie zakładam, że jakakolwiek instalacja będzie niezawodna a regenerację mógłbym mieć w lepszej cenie
plecho1 - 09-07-2014, 13:52
Pewnie taniej było zmienić na IV generację jak naprawiać Vialle.
Marcino - 09-07-2014, 14:11
plecho1 napisał/a: | Pewnie taniej było zmienić na IV generację jak naprawiać Vialle. |
U mnie po 200kkm zaczęły sie kłopociki. Dolałem oleju i pompa smiga. Ale jezdzone przez 4 lata na niemieckim LPG 175kkm.
teraz Vialle ma troche inne rozwiązanie, inne pompy, standardowe zbiorniki. BYło gdzieś na forum o tym.
Instalacja Vialle do wtrysku bezpośredneigo (np TFSI) oparta jest na wtryskach PB i to inna technologia.
heniomaupa - 15-07-2014, 10:30
Montuje Vialle, i w dalszym ciągu potrzebuję pomocy.
- czy moglibyście polecić jakiś warsztat w którym mógłbym sprawdzić/wyregulować luzy zaworowe przed montażem (Katowice i okolice)
- chcę także wymienić olej przed montażem istalacji, obecnie mam castrol magnatec 5w-40 c3
(lancer 2009, 1.8 143 KM) zmieniać na olej z innymi parametrami ?
plecho1 - 15-07-2014, 11:55
Olej taki jak zaleca producent auta a jeśli chodzi o Castrola, to ja bym wybrał jednak olej innego producenta.
mjsystem - 15-07-2014, 13:26
heniomaupa napisał/a: | Montuje Vialle, i w dalszym ciągu potrzebuję pomocy.
- czy moglibyście polecić jakiś warsztat w którym mógłbym sprawdzić/wyregulować luzy zaworowe przed montażem (Katowice i okolice) |
Napisz zapytanie w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...=3761&start=270
Poza tym masz temat warsztatów polecanych na Śląsku:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=63947
Drone - 21-07-2014, 18:19
Napisałem juz w innym temacie na temat wymiany szklanek, ale dopiero teraz zauważyłem właściwy wątek
Poszukuję warsztatu który ze mnie nie zedrze. Juz widziałem info o szklankach w ASO Chrysler, ale potrzebuję wymiary tych szklanek które muszę wymienić
Właściwie to pasuje mi namiar w Warszawie i Wrocławiu.
Może byc tez jakaś okolica dalsza Warszawy. Np Lublin, Radom, Ciechanów, itp.
Byleby ktoś sprawdzony. Bo jak podjadę dalej i będzie zonk, to zostanę bez auta.
Ktoś wskaże właściwy adres?
Na LPG przejechałem jak do tej pory 20tyś km, ale auto ma przebieg już 74tyś i powoli wypadałoby sprawdzić te popychacze...
Lukaso - 10-08-2014, 16:10 Temat postu: Spalanie LPG w dłuższej trasie Informacyjnie dla zainteresowanych parę faktów ze zużycia LPG. Przed trasą podjechałem do zakładu dla upewnienia się, że odczyty na kompie OK i znowu okazało się, że muszą podnieść śrubą na reduktorze ciśnienie z ok 1.05 na 1.2 (już drugi raz to robili na 10 tys od montażu - reduktor AC01). Generalnie instalacja bezobsługowa zestaw STAG-a 300 Premium ale z wtryskami Hana Gold zamiast tych z kitu AC. Nie odczuwam różnicy w osiągach tylko spalanie tak mniej więcej + 20% od wskazania komputera.
Objazd Europy z ograniczeniem do 120 w połowie trasy i bez ograniczeń po Niemieckich (ale tam też w 1/2 są ograniczenia + zwolnienia do 80. W PL 700 km Szczecin - Gdańsk wzdłuż wybrzeża.
Całość trasy 4550 km (w tym miasta i dojazdy do różnych miejsc) spalił dokładnie 468.3 litra LPG (korzystam i polecam aplikację Fuelio) zatem średnia 10.3 litra z non-stop klimą. Średni koszt na kilometr wyszedł 30 gr LPG uwzględniając wyższe ceny za granicą chociaż akurat w Belgi cena prawie identyczna jak w PL.
W Niemczech przy końcowej średniej realnej 120 km/h spalił 10.90 l/kkm. W krajach gdzie maks to 110 / 120 średnie autostradowe ok 9.5 l/kkm. Maks jaki zaliczyłem to 15l na 100 ale w tym było Safari z samochodu gdzie cały czas 1 przez kilka godzin.
Co do cen LPG to oczywiście te autostradowe czy to w DE czy w GB są przynajmniej o 15-20% wyższe niż w normalnych stacjach aczkolwiek zdarzają się takie 1 km od zjazdu gdzie już jest normalnie. Polecam zatem sobie sprawdzić przed podróżą i rozplanować (Ja korzystałem ze strony MyLPG.eu). Tylko w Belgi byłem zaskoczony bo wszędzie na każdej stacji autostradowej cena była identyczna 0.637 EUR i nie odbiegała znacznie od przeciętnej.
PS. Miałem wykupione assistance w PZMOT ale nie było nic do roboty. Jedynie co to wystraszyłem się jak stojąc na stacji coś mi ciekło spod przednich kół ale założyłem że to od klimy
plecho1 - 10-08-2014, 20:54
Nie wiem czemu gazownicy dalej uparcie montują te reduktory. Jest z nimi sporo problemów z pływającym ciśnieniem jak również po pewnym przebiegu potrafią się zacinać z czym nic nie można zrobić. Podobno najlepiej jest nie ustawiać innego ciśnienia jak ustawił producent to wtedy zachowują się dość stabilnie.
rezydent13 - 28-08-2014, 21:05 Temat postu: [CY3A 1.8] lancer po 2009r 1.8 143km+ montaż LPG Witam. czy mogą się wypowiedzieć osoby które zainstalowały na własny koszt instalacje gazową (nie kupiły auto z salonu juz z zamontowanym lpg przez serwis). Podobno te same silniki tj 1.8 143km były róznie wypuszczane na rynek . Jedna były dedykowane pod lpg tj wzmaniane zawory itp inne nie . czy ktoś montując lpg zastanawiał się ??? I czy moze juz powiedziec jak auto jezdzi na instalacji gazowej i jaki juz okres jezdzi na tym lpg ?(i jakiej marki ma instalacje?) czy miał juz jakies problemy no i ile pali autko ??
robertdg - 28-08-2014, 21:10
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37991
Lukaso - 29-08-2014, 19:18
Rocznik 2008 niby silnik nie przystosowany, założone w zakładzie który jest podwykonawcą dla salonu. Zestaw Staga 300 premium ale z podmienionymi wtryskami na Hana Gold. Nie odczuwam przejścia na LPG, spalanie średnie 10.5. Jedyny problem że 2 razy podciągali mi ciśnienie na reduktorze bo nie trzymało zakładanego 1.2
Obawiam się tylko tych luzów zaworowych i wymiany szklanek. Przejechane 15 tys na LPG za niedługo 90 tys więc na pewno sprawdzę te luzy i zobaczymy czy się opłacało czy nie
rezydent13 - 30-08-2014, 15:32
wtryski hana gold to elemnty silnika czy instalacji gazowej ? a moze orientowałes sie jaki jest koszt wymiany tyh mocniejszych zaworów i głoicy do lancer pod lpg ???
Lukaso - 03-09-2014, 20:20
rezydent13 napisał/a: | wtryski hana gold to elemnty silnika czy instalacji gazowej ? a moze orientowałes sie jaki jest koszt wymiany tyh mocniejszych zaworów i głoicy do lancer pod lpg ??? |
Element instalacji gazowej = wtryskiwacze, jedne z ważniejszych w tych samochodach, lepiej żeby były szybkie. Poczytaj wątek jest dotyczący LPG.
rezydent13 - 03-09-2014, 20:53 Temat postu: lancer IX sportback 1.6 117 vs 1.8 143 bezpośredni wtrysk ?? Witam byłem przekonany ze do lancera z 2009 ww parametrów można zainstalować lpg głównym problemem było tylko czy wersja była dedykowan pod lpg bądz nie . dziś mnie uswiadamiał sprzedawca lancera ze są one na bezposrednim wtrysku . wiec o co chodzi ??
|
|
|