[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
PABLO998 - 19-03-2014, 16:09
Witam! Dziś zabrałem się za czyszczenie i ewentualną wymianę moich popychaczy. Rozebrałem już wszystko, popychacze twarde i nie uginają się w ogóle, wyczyściłem wszystkie i odpowietrzyłem w oleju napędowym. Ale jak rozebrałem to wbiłem się w szok oto co zobaczyłem na wałkach pośrednich, . Kawałki (przypuszczam uszczelki) przytkały dopływ oleju do magistrali. To akurat jest fotka z wałka od strony wydechu, ale na wałku od strony kolektora ssącego jest również kawałek takiej gumki tylko, że mniejszy i normalnie zgłupiałem, czy tak ma być, czy rzeczywiście to są kawałki uszczelki,które pozatykały otwory olejowe?
Jestem w trakcie składania wszystkiego do kupy na co zwrócić uwagę przy montażu?
Czy taki stan rzeczy miał jakiś wpływ na dotychczasową pracę silnika?
[ Dodano: 19-03-2014, 16:12 ]
Hugo - 19-03-2014, 18:37
PABLO998 napisał/a: | Czy taki stan rzeczy miał jakiś wpływ na dotychczasową pracę silnika? | Oczywiście, że tak. PABLO998 napisał/a: | na co zwrócić uwagę przy montażu? | Aby prawidłowo obrócić wałki pośrednie, tak by te otwory, które miałeś zatkane jakąś uszczelką były skierowane w stronę głowicy (w dół).
PABLO998 - 19-03-2014, 21:10
Wszystko poskładane i na razie nie chcę zapeszać, ale jest rewelacyjnie cicho - nawet nie stukło po odpaleniu Praktycznie tylko jeden popychacz wymieniłem, bo nie mogłem go odpowietrzyć.
Hugo napisał/a: | Aby prawidłowo obrócić wałki pośrednie, tak by te otwory, które miałeś zatkane jakąś uszczelką były skierowane w stronę głowicy (w dół). |
Hugo dzięki za podpowiedź, ale tego akurat pilnowałem jak oka w głowie
czerwony88 - 21-03-2014, 00:34
Wiem, że było ale nie mogę znaleźć. Przy wymianie popychaczy w silniku 6a13 wystarczy zdjąć pokrywy i nie trzeba nic robić z rozrządem?
Co trzeba odkręcić żeby wyjąć popychacze i resztę?
Marcino - 21-03-2014, 01:09
Cytat: | Co trzeba odkręcić żeby wyjąć popychacze i resztę? |
Kilka śrubek i zabezpieczyć żeby ci ni powpadały do silnika:P
Krzyzak - 21-03-2014, 08:34
parę stron wcześniej są moje zdjęcia - pokazują przyrządy do trzymania popychaczy zrobione z profili UD do płyt gipsowych
fergul11 - 22-04-2014, 15:01
No i się zaczęła perkusja pod maską
zimny -cisza !
po kilometrze -nie stuka ,tylko wali
po 10 kilometrach - stuka metalicznie
...ale wystarczy zgasić silnik na 5 minut i można cieszyć się ciszą
Trzeba chyba skompletować hydraulic adjusters i wymienić , a przy okazji rozrząd ?
bbandi - 28-04-2014, 15:10
Co myślicie o wpływie jakości benzyny na popychacze i ogólnie pracę V-ki?, ja przez rok latałem na paliwie z Auchan (98) a teraz na Lotosie i jabky lepsza praca motoru...
Marcino - 28-04-2014, 16:04
dla mnie bez różnicy. Ale ja na LPG latam
sampler - 28-04-2014, 20:18
bbandi napisał/a: | Co myślicie o wpływie jakości benzyny na popychacze i ogólnie pracę V-ki?, ja przez rok latałem na paliwie z Auchan (98) a teraz na Lotosie i jabky lepsza praca motoru... |
wplyw na popychacze zaden bo to uklad olejowy.
OcIeJ - 02-05-2014, 19:32 Temat postu: Popychacze w EA2A Witam, czy popychacz który po ścisnięciu do momentu wycisnięcia z niego oleju, nie wraca sam do początkowej pozycji uznaje sie za uszkodzony? Wczoraj zaczeła mi cykać głowica, z dnia na dzień. Dziś wyjąłem popychacze z dzwigienek. Wszystkie od strony kolektora wydechowego zgniotłem by wycisnąć z nich olej. Ładnie wróciły do pozycji "wycisniętej" i swobodnie pracują w paluszkach ; ) Zaś od strony kolektora ssącego 4/8 po wycisnięciu oleju nie wracają same do żadanej pozycji. Oznacza to że są uszkodzone i należy je wymienić? Jeśli tak to wymienić tylko 4 czy wszystkie 8?
sampler - 02-05-2014, 21:26
Nie wiem jak wyglada procedura w EA2 ale w 2.5 popychacze czysci sie w oleju napedowym a nie wyciska oleju poprzez wduszenie
OcIeJ - 02-05-2014, 23:00
Dwóch mechaników mi tak doradziło, z czego jeden raczej zna sie na rzeczy. Wymontować popychacze, ścisnąć imadełkiem z nie dużą siłą by olej wypłynął. Poprubować kilka razy palcami czy pracują i poskładać. I tu moje pytanie, czy te 4 sztuki które po ściśnięciu nie wróciły do pozycji przed zdjęciem moge uznać za niesprawne? Głowica założona na tych samych popychaczach i dzwięk nie ustapił. 4 sztuki można kupić nówki orginalne, 8 z resztą też, ale 16 to już spory wydatek.
arturj123 - 02-05-2014, 23:47
Instrukcje itp. odnośnie czyszczenia popychaczy
http://www.sendspace.pl/f...65047015a8744e8
Klikasz:
Nazwa pliku:
hydropopychacze.zip
robertdg - 03-05-2014, 08:09
Można uznać za niesprawne, ale i tak powinno się posprawdzać głowki popychaczy, nowe oryginalne hydrauliczne popychacze kietyś były dostępne w mitsustyle w pszczynie po 110zł, normalnie chyba coś koło 170zł za sztuke, zamienniki już od 24zł za sztuke można kupić
|
|
|