To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

mitka - 17-07-2011, 20:16

Tomii napisał/a:
No ja zrobiłem płukanke środkiem Liqui Moly i zalalem pełny syntetyk tej samej firmy 5w40 SynthOIL Higch Tech i niestety rozklepał/y się jeszcze bardziej 1 lub 2 popychacze :( klepią juz nawet po rozgrzaniu na wolnych obrotach, po przygazowaniu cichną a jak obroty spadają to klepanie powraca. Nic, pozostaje wymiana popychaczy na nowe,

ale to nie tak - dobry olej nie naprawi Ci rozklekotanych popychaczy ale używany od początku czy kiedy wszystko gra wydłuży Ci żywotność silnika. Zgadza się?

Bo jak słusznie zauważono:
SPIDER-ek napisał/a:

Trzeba szukać przyczyn i je eliminować, bo połśrodki sa dobre na chwilę, a nasze miski musza jeździć wiecznie.

Jak masz zryte popychacze to wymianka Cie nie minie - nie lej wiecej tego na czym jeździłeś wcześniej ;)

fergul11 napisał/a:
o olejach powiedziano tu już prawie wszystko , ale znalazłem taki link "katalog oleju", dosyć ciekawa stronka, m/innymi płyny eksploatacyjne (oleje do AT MT, wspomaganie kier.
http://liquimoly.pl/serwis/katalog-wymiany-oleju
a tu odpowiedzi do wciąż powtarzających się pytań , płukać/nie płukać ?
http://liquimoly.pl/serwis/faqs

Znamy - to rzeczywiście dobry temat dla kogoś kto szuka LM.
Doradzam zakup jednak tam gdzie taniej czyli np:
www.oliwiarka.pl

Croom - 20-07-2011, 20:29

A macie wskaźniki temp. oleju w swoich Mitsu ?
Jakie notujecie temperatury ?

Tomii - 25-07-2011, 18:18

mitka napisał/a:

ale to nie tak - dobry olej nie naprawi Ci rozklekotanych popychaczy ale używany od początku czy kiedy wszystko gra wydłuży Ci żywotność silnika. Zgadza się?

wiem, ale myślałem że coś mam przytkane, teraz już wiem że nie, po 1500km od płukanki i wymiany oleju nic się nie poprawiło. Popychacz/e klepie/ą cały czas na wolnych obrotach. Zamówiłem na razie 8szt Oyodo i będzie wymiana :)

Croom - 02-08-2011, 01:01

A na jakim oleju Tomil w końcu jeździsz ?
Tomii - 02-08-2011, 07:51

Croom napisał/a:
A na jakim oleju Tomil w końcu jeździsz ?

zrobiłem płukanke środkiem Liqui Moly i zalalem pełny syntetyk tej samej firmy 5w40 SynthOIL Higch Tech
Teraz po 2000km od wymiany oleju popychacze na ciepłym silniku nie cykają tylko bardziej klepią zawory - ale nie zawsze - co parę sekund na wolnych obrotach.

Croom - 02-08-2011, 10:44

Nie masz wskaźnika temp. oleju ?
To popularne zjawisko w przypadku jak lepkość zbyt bardzo spada w stosunku do temperatury.
Masz LPG ?

Tomii - 02-08-2011, 21:23

Croom napisał/a:
Nie masz wskaźnika temp. oleju ?
To popularne zjawisko w przypadku jak lepkość zbyt bardzo spada w stosunku do temperatury.
Masz LPG ?

nie mam LPG ani wskażnika temp. oleju.

adamos25 - 02-08-2011, 21:32

co myślicie na temat tego oleju Valvoline Max Life 5W40 5W-40 zamierzam go kupić ?? może jakieś sugestie ?
Hugo - 02-08-2011, 22:51

adamos25 napisał/a:
co myślicie na temat tego oleju Valvoline Max Life 5W40 5W-40 zamierzam go kupić ?? może jakieś sugestie ?
Poczytaj dokładnie ten temat. Chyba na każdej stronie coś o nim jest napisane.
polaff - 03-08-2011, 14:18

ja dziś odebrałem REPSOL ELITE Evolution 5W40 :) mam nadzieję, że będzie dobry...
Hugo - 04-08-2011, 23:34

polaff napisał/a:
REPSOL ELITE Evolution 5W40
Kurde w EA już wypróbowano chyba wszystkie oleje świata :mrgreen:
polaff - 05-08-2011, 05:54

Hugo napisał/a:
polaff napisał/a:
REPSOL ELITE Evolution 5W40
Kurde w EA już wypróbowano chyba wszystkie oleje świata :mrgreen:

ja nie próbuję - po prostu nie wierzę w magię przecudownych olejów i kupiłem ten bo akurat znam jego importera na PL więc przynajmniej mam pewność, że lipy mi nie sprzedał.

tosztotomasz - 05-08-2011, 10:05

polaff napisał/a:
ja nie próbuję - po prostu nie wierzę w magię przecudownych olejów

Nie ma cudownych olejów (są tylko te lepsze i te gorsze), bo olej nie jest mechanikiem w płynie. :wink:

polaff - 05-08-2011, 10:44

tosztotomasz napisał/a:
polaff napisał/a:
ja nie próbuję - po prostu nie wierzę w magię przecudownych olejów

Nie ma cudownych olejów (są tylko te lepsze i te gorsze), bo olej nie jest mechanikiem w płynie. :wink:

w związku z tym jestem zdania, że jak ktoś ma już styrany silnik to nawet złoty olej mu nie pomoże.

Kojec - 18-08-2011, 10:31

Witam,

jaki wlać olej go galanta 2.4 gdi z 2000r z przebiegiem 76tys?? Wcześniej był lany 10w40 i nie wiem czy przechodzić na 5w50??