To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA

HUGIO - 17-03-2019, 19:36

Przy okazji lekkiego ożywienia tematu również się zapytam o hamulce, ale do tyłu.

Klocki chyba dam tej samej marki, co na przód, czyli EBC Green Stuff (DP21563).
Tarcze myślałem również wziąć tej samej marki, co do przodu, czyli Mikoda, ale nie mają w ofercie do Lancera(tył), więc byłbym otwarty na wszelkie propozycje (a może takie klocki na tył, to za dużo?).

Pozostaje jeszcze kwestia szczęk, tutaj szukając do Lancera wyskakują mi różne rozmiary średnic: 167/168/170 i szerokości 30/32, cenowo są od 55-110zł (RAICAM,METELLI,TRW,BLUE PRINT,BOSCH,TEXTAR)

tyku - 18-03-2019, 12:50

lukaszkalb napisał/a:
hamowanie słabe więc pytam jakiej firmy tarcze i klocki polecacie bp będę musiał zmienić za około 15 tys
Cały temat o tarczach i klockach :roll:
Od siebie poleciłbym aktualnie TARCZE ROTINGER GT i klocki EBC Red Stuff (ok. 650zł za przód).
Venom86 napisał/a:
Nie wiem skąd ludzie maja takie pomysły by zakładać tarcze i klocki wyczynowe do swoich "daily".
Kto założył taki zestaw :?:
Venom86 - 18-03-2019, 15:47

lukaszkalb napisał/a:
... więc pytam jakiej firmy tarcze i klocki polecacie bp będę musiał zmienić za około 15 tys km

Ja mam tarcze klocki ATE.

tyku nie chodzi mi o nikogo konkretnego czy z forum. Podalem to jako przyklad. Po co pakowac super tarcze i klocki do auta ktore ma byc wolem roboczym.

lukaszkalb - 18-03-2019, 16:14

I przy hamowaniu z 160 dadzą radę do 0 czy już przy 80 hucza i słabo hamują
tyku - 18-03-2019, 16:42

lukaszkalb napisał/a:
I przy hamowaniu z 160 dadzą radę do 0 czy już przy 80 hucza i słabo hamują
O co Ci chodzi (jakie tarcze i klocki) :?:
lukaszkalb - 18-03-2019, 20:57

Będę wymieniać tarcze i klocki przód i jaką firmę założyć aby lepiej hamowaly od seryjnych, bo obecnie to gdy hamuje na autostradzie z 160 to przy 80 muszę puścić pedał i znów nacisnąć bo hamowanie bardzo się pogarsza i tarcze bardzo dudnią jakby poduszka gazowa między tarcza i klockami się robiła z przegrzania.
mkm - 19-03-2019, 03:16

Tarcze tarczami, klocki klockami, ale bardzo ważny jest płyn hamulcowy.
Na tym samym zestawie różne płyny hamulcowe dają zupełnie inne efekty.

Dwie strony wcześniej ktoś wrzucił foty z testu hamulców na nowym zestawie.
Zestaw może i nowy, ale płyn do wymiany - widać to jak na dłoni przy różnicach L/P :wink:

tyku - 19-03-2019, 10:14

lukaszkalb napisał/a:
i jaką firmę założyć aby lepiej hamowaly od seryjnych,
Napisałem Ci 3 posty wyżej co ja bym założył.
Cytat:
Od siebie poleciłbym aktualnie TARCZE ROTINGER GT i klocki EBC Red Stuff (ok. 650zł za przód).

mkm napisał/a:
Tarcze tarczami, klocki klockami, ale bardzo ważny jest płyn hamulcowy.

To tak dla przypomnienia, przecież to oczywiste. :wink:

miko_ok - 20-03-2019, 20:11

Dzisiaj podczas zdejmowania kół zauważyłem, że tarcze mają duży rant więc w niedługim czasie czeka mnie wymiana tarcz i klocków zarówno z przodu jak i tyłu.
Poprzednik przy 70 kkm wymienił komplet z przodu i same klocki z tyłu. Nie wiem co zostało zamontowane ale spodziewam się raczej, że są to komponenty tzw.dolnej półki cenowej...
W poprzednich autach jeździłem na ATE i w lancerku raczej też będę jeździł na ATE.

Lucas123w - 20-03-2019, 21:03

miko_ok, jak chcesz nie drogo i dobrze to EBC tarcze standard + EBC Green Stuff. Na tych tarczach zjechałem klocki EBC po ok 48k km (wg. diagnosty "Panie one nie są nawet tknięte :p ) gdzie w większości to miasto i korki, tarcze mają po tym przebiegu delikatny rant wyczuwalny tylko pod palcem. Teraz 2 zestaw klocków EBC, po wypadzie w Bieszczady jest bajka. Dodam że Bieszczady to mi bardziej przypominały Szwajcarskie serpentyny i podjazdy niżeli inne regiony naszego górskiego kraju. Nie miały lekko, z ręką na sercu mogę polecić taki zestaw.
miko_ok - 20-03-2019, 21:13

Dzięki za sugestie :)
Muszę luknąć na ceny EBC bo ATE wychodzi w granicach 450 zeta za przód.

lukaszkalb - 20-03-2019, 22:34

Ten zestaw EBC jak z grzaniem się nich nie spada hamowanie przy kilku krotnym depnieciu na hamulec?
Lucas123w - 21-03-2019, 11:58

lukaszkalb, nie spada co właśnie fabryczne miały duuuży problem po pewnym czasie użytkowania.
HUGIO - 21-03-2019, 18:41

Udało mi się znaleźć taki wykres temperatur dla EBC, niestety nie jest on z oficjalnej strony, więc trzeba brać na to poprawkę :roll:

miko_ok - 28-03-2019, 21:59

Dzisiaj mechanik zaskoczył mnie i stwierdził aby w hample na tył nie inwestować tylko założyć coś budżetowego. Zasugerował mi ABS i Metelli... Co o tym sądzicie? Myślałem raczej o ATE.