[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
komarsnk - 26-02-2012, 14:05
DanielBogusz napisał/a: | Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat jeśli robię w tym trybie około 10 tys rocznie, tyczy się całego rozrządu jeśli ma wystarczyć na te przynajmniej 80 tys km[/list]
[ Dodano: 26-02-2012, 14:00 ]
Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat jeśli robię w tym trybie około 10 tys rocznie, tyczy się całego rozrządu jeśli ma wystarczyć na te przynajmniej 80 tys km |
150zł to jest nic w porównaniu z kosztem ponownego rozebrania rozrządu i straconego czasu, plus koszt tejże pompy oczywiście
bbandi - 26-02-2012, 15:10
DanielBogusz napisał/a: | Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat |
Po 5 latach wypadałoby zmienić pasek z racji wieku nawet jakby miał nalatane 20tys.
Torp12 - 29-02-2012, 19:05
Pompa wody do 2.0 GMB dobra bedzie?? Mam w bombowej cenie i nie wiem czy brac.
Marti - 29-02-2012, 19:15
Torp12 napisał/a: | Pompa wody do 2.0 GMB dobra bedzie?? Mam w bombowej cenie i nie wiem czy brac. |
Różnie piszą ale od kiedy mam styczność z Miśkami to raczej pozytywnie są oceniane. Sam miałem taką zakładać ale nie wyszło.
polaff - 29-02-2012, 19:26
Ja mam chyba gmb i jak narazie zrobola ponad 50kkm w pol roku i jest ok.
u157 - 29-02-2012, 20:11
GMB jest jednym z polecanych producentów na tym forum, więc można brać.
m6riano - 29-02-2012, 21:43
Torp12 napisał/a: | GMB dobra bedzie?? |
Pod warunkiem że Made in Japan
W jakiej cenie masz?
sipex - 29-02-2012, 22:34
witam,czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską?pytam bo coś dziś głośno auto chodzić zaczelo prawie jak diesel dzwięk wydobywa się z lewej strony silnika tam jakby pod plastikowa obudową..
komarsnk - 01-03-2012, 00:11
sipex napisał/a: | witam,czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską?pytam bo coś dziś głośno auto chodzić zaczelo prawie jak diesel dzwięk wydobywa się z lewej strony silnika tam jakby pod plastikowa obudową.. |
U mnie jest ostatnio to samo (tylko na razie delikatnie) :/ I boję się, że któraś rolka prowadząca już pada a wszystkie mają po 15tys przebiegu - Koyo :/
Krzyzak - 01-03-2012, 07:37
sipex napisał/a: | czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską? |
rozpada się koło pasowe wału
coś takiego (tylko tu akurat do diesla):
http://allegro.pl/mitsubi...2170726134.html
sipex - 01-03-2012, 11:15
Krzyzak, poważnie? a jak moge się upewnić na 100%?myslałem ,że to rolka prowadząca..bo juz wczesniej słyszałem dziwne tykanie pod maską i co prawda rozrząd był robiony jakieś40 tys km temu (ok.4lata)
komarsnk,
a jak zdjagnozować ,że to rolka?
no i Panowie czy to grozi czemuś poważnemu jak sie popsuje calkiem podczas jazdy?
Tomek - 01-03-2012, 11:18
jakaś masakra z tym kołem w 2.0
jak miałem EA2W w częściach, to miałem chyba z 7-8 telefonów o to koło
podobną liczbę telefonów w sprawie skrzyni
komarsnk - 01-03-2012, 11:29
sipex napisał/a: |
komarsnk,
a jak zdjagnozować ,że to rolka?
no i Panowie czy to grozi czemuś poważnemu jak sie popsuje calkiem podczas jazdy? |
No to teraz już jestem bardziej nakierowany na koło jednak - zapomniałem w sumie o tej możliwości bo dźwięk dochodził gdzieś stamtąd więc na myśl od razu rolka. A koło pasowe rozleciało mi się kiedyś w Scorpio 2.5 TDVM i przyznam szczerze, że w tym klekocie nie usłyszałem hałasu koła Coś tam piszczało po odpaleniu ale generalnie zlewałem ten silnik. Dopiero jak chciałem naciągnąć pasek to przy poluzowaniu go koło się rozpadło na dwie części gumy już ani grama nie było A nie rozleciało się to podczas jazdy po wewnętrzne powierznie kół były wypukłe (jedna wypukła druga wklęsła) i tak się trzymały naciągiem paska W galancie MOŻE być inaczej - może się rozlecieć podczas jazdy i oprócz przymusowego postoju rozlatujące się koło może narozrabiać coś pod maską
Sipex no rolkę rozrządu to diagnozujesz przez zbadanie jej luzu. Niestety pasek ściągasz i sprawdzasz ale przyglądnij się najpierw kołu pasowemu.
sipex - 01-03-2012, 13:21
byłem własnie w garażu nie wytrzymałem te klekotanie jest dalej ale jakby cichsze..dochodzi tak jakby z okolic kolektora ssącego ale to raczej niemożliwe..więc rozkręciłem tą górną osłone na zdjęciu i jest tak że jak jest załozona to klekotanie jest wmiare ciche odslonie ją i odrazu głosniej więc chyba to ta rolka?paska nie poluzowałem bo nie wiem jak i niemam dziś czasu zabardzo ale tak to rolka siedzi sztywno podczas pracy..co do kola pasowego (a ono zxnajduje się w pionie pod tą rolka tak?dwa paski na nim są?) to niewydaje odgłosów żadnych i normlanie się kręci
na czerwono zaznaczyłem tą podejżaną rolkę..
m6riano - 01-03-2012, 13:24
U mnie wyrobił on okrągłą dziure w obudowie rozrządu....
|
|
|