To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

komarsnk - 26-02-2012, 14:05

DanielBogusz napisał/a:
Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat jeśli robię w tym trybie około 10 tys rocznie, tyczy się całego rozrządu jeśli ma wystarczyć na te przynajmniej 80 tys km[/list]

[ Dodano: 26-02-2012, 14:00 ]
Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat jeśli robię w tym trybie około 10 tys rocznie, tyczy się całego rozrządu jeśli ma wystarczyć na te przynajmniej 80 tys km

150zł to jest nic w porównaniu z kosztem ponownego rozebrania rozrządu i straconego czasu, plus koszt tejże pompy oczywiście :)

bbandi - 26-02-2012, 15:10

DanielBogusz napisał/a:
Niby te 150zł więcej, a spokój by był przy mojej obecnej jeździe na 7-8 lat

Po 5 latach wypadałoby zmienić pasek z racji wieku nawet jakby miał nalatane 20tys.

Torp12 - 29-02-2012, 19:05

Pompa wody do 2.0 GMB dobra bedzie?? Mam w bombowej cenie i nie wiem czy brac.
Marti - 29-02-2012, 19:15

Torp12 napisał/a:
Pompa wody do 2.0 GMB dobra bedzie?? Mam w bombowej cenie i nie wiem czy brac.

Różnie piszą ale od kiedy mam styczność z Miśkami to raczej pozytywnie są oceniane. Sam miałem taką zakładać ale nie wyszło.

polaff - 29-02-2012, 19:26

Ja mam chyba gmb i jak narazie zrobola ponad 50kkm w pol roku i jest ok.
u157 - 29-02-2012, 20:11

GMB jest jednym z polecanych producentów na tym forum, więc można brać.
m6riano - 29-02-2012, 21:43

Torp12 napisał/a:
GMB dobra bedzie??

Pod warunkiem że Made in Japan
W jakiej cenie masz?

sipex - 29-02-2012, 22:34

witam,czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską?pytam bo coś dziś głośno auto chodzić zaczelo prawie jak diesel :P dzwięk wydobywa się z lewej strony silnika tam jakby pod plastikowa obudową.. :-X
komarsnk - 01-03-2012, 00:11

sipex napisał/a:
witam,czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską?pytam bo coś dziś głośno auto chodzić zaczelo prawie jak diesel :P dzwięk wydobywa się z lewej strony silnika tam jakby pod plastikowa obudową.. :-X

U mnie jest ostatnio to samo (tylko na razie delikatnie) :/ I boję się, że któraś rolka prowadząca już pada :doubt: a wszystkie mają po 15tys przebiegu - Koyo :/

Krzyzak - 01-03-2012, 07:37

sipex napisał/a:
czy zużywająca się rolka wydaje klekoczący dzwięk pod maską?

rozpada się koło pasowe wału
coś takiego (tylko tu akurat do diesla):
http://allegro.pl/mitsubi...2170726134.html

sipex - 01-03-2012, 11:15

Krzyzak, poważnie? a jak moge się upewnić na 100%?myslałem ,że to rolka prowadząca..bo juz wczesniej słyszałem dziwne tykanie pod maską i co prawda rozrząd był robiony jakieś40 tys km temu (ok.4lata)
komarsnk,
a jak zdjagnozować ,że to rolka?

no i Panowie czy to grozi czemuś poważnemu jak sie popsuje calkiem podczas jazdy?

Tomek - 01-03-2012, 11:18

jakaś masakra z tym kołem w 2.0
jak miałem EA2W w częściach, to miałem chyba z 7-8 telefonów o to koło
podobną liczbę telefonów w sprawie skrzyni

komarsnk - 01-03-2012, 11:29

sipex napisał/a:

komarsnk,
a jak zdjagnozować ,że to rolka?

no i Panowie czy to grozi czemuś poważnemu jak sie popsuje calkiem podczas jazdy?

No to teraz już jestem bardziej nakierowany na koło jednak - zapomniałem w sumie o tej możliwości bo dźwięk dochodził gdzieś stamtąd więc na myśl od razu rolka. A koło pasowe rozleciało mi się kiedyś w Scorpio 2.5 TDVM i przyznam szczerze, że w tym klekocie nie usłyszałem hałasu koła :D Coś tam piszczało po odpaleniu ale generalnie zlewałem ten silnik. Dopiero jak chciałem naciągnąć pasek to przy poluzowaniu go koło się rozpadło na dwie części :mrgreen: gumy już ani grama nie było :finga: A nie rozleciało się to podczas jazdy po wewnętrzne powierznie kół były wypukłe (jedna wypukła druga wklęsła) i tak się trzymały naciągiem paska :rolleyes: W galancie MOŻE być inaczej - może się rozlecieć podczas jazdy i oprócz przymusowego postoju rozlatujące się koło może narozrabiać coś pod maską :doubt:
Sipex no rolkę rozrządu to diagnozujesz przez zbadanie jej luzu. Niestety pasek ściągasz i sprawdzasz ale przyglądnij się najpierw kołu pasowemu.

sipex - 01-03-2012, 13:21

byłem własnie w garażu nie wytrzymałem :P te klekotanie jest dalej ale jakby cichsze..dochodzi tak jakby z okolic kolektora ssącego ale to raczej niemożliwe..więc rozkręciłem tą górną osłone na zdjęciu i jest tak że jak jest załozona to klekotanie jest wmiare ciche odslonie ją i odrazu głosniej więc chyba to ta rolka?paska nie poluzowałem bo nie wiem jak i niemam dziś czasu zabardzo ale tak to rolka siedzi sztywno podczas pracy..co do kola pasowego (a ono zxnajduje się w pionie pod tą rolka tak?dwa paski na nim są?) to niewydaje odgłosów żadnych i normlanie się kręci :P

na czerwono zaznaczyłem tą podejżaną rolkę..

m6riano - 01-03-2012, 13:24

U mnie wyrobił on okrągłą dziure w obudowie rozrządu....