To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk

idas - 10-05-2012, 14:18

rosomak1983 napisał/a:
Po drugie Ideas nie uzywaj Brunoxa jak wyszlifowałes do czystej blachy...

Brunox był połóżony tylko na rdzawe wżery, gdzie nie było czystej blachy (trochę takich miejsc jest - zobacz zdjęcie). Wiem że blachy się nie trzyma ;-)
Dzisiaj oczyściłem brunoxa tam gdzie nie związał się z rdzą, ściągnąłem rdzawy nalot i prysnąłem podkładem antykorozyjnym. I teraz nie wiem czy nie popełniłem błędu technologicznego gdyż na podkład antykorozyjny nałożyłem żywicę z włóknem szklanym w dwóch miejscach (gdzie były dziurki). Czy to się razem nie pogryzie? jak tak to jutro zedrę i od nowa :/ Jutro w planach szpachlowanie i szlifowanie, w sobotę lakier podkładowy i czarny mat :-)

m6riano - 10-05-2012, 23:46

idas napisał/a:
ale to koszt 300 zł za kawałek 150cm x 100

http://allegro.pl/listing...%C5%BC%C2%A0%3E
nie musisz brać zaraz Oracala czy 3M..na 1 raz zwykły "krzak" wystarczy

idas - 16-05-2012, 00:09

Cytat:
nie musisz brać zaraz Oracala czy 3M..na 1 raz zwykły "krzak" wystarczy

Za późno, pewne decyzje zostały już podjęte ;-) Generalnie miałem ostro przepracowany tydzień. Najwięcej czasu spędziłem na wyprowadzaniu gładzi na dachu... tak tak jest troszkę szpachli, ale naprawdę bardzo cieniutko i nie na całej powierzchni (nie robiłem metodą zalej całość i wyrównaj:-)). Rewelacji i profi roboty może i nie ma, ale jestem bardzo zadowolony z efektu. Taki gładki dach nigdy za mojej kadencji nie był :D Jedyne co spaprałem to szlif papierem wodnym 2000 podkładu pod lakier:/ Jest nierówno wyszlifowany i nie wszędzie zostało lusterko :( Mam wrażenie że to trochę przebija na czarny mat... No ale nic, docelowo ma być przecież folia prawda? :-)
Lanc wygląda teraz tak:

i dach z bliska:

Oprócz tego wyładował mi sie akumulator przez ten tydzień stania :/ Po naładowaniu, rozrusznik kręci jak szalony:-)

idas - 21-05-2012, 21:56

Kilka nowych fotek po porządnym myciu i woskowaniu:

Dach wygląda tak:

Nawet moja kobieta, która zwykle bez emocji podchodzi do tego auta powiedziała, że całkiem ładnie ten czarny dach wygląda:-) Więc coś w tym jednak musi być:-) Ale ale przyszła folia od mkm (dziękuję Maćku jeszcze raz) i za jakiś czas na pewno będzie klejona. Kolorystycznie jest nieco jaśniejsza, ale mocno się nie będzie wyróżniała (dach i tak dość wyraźnie odcięty od reszty karoserii więc problemu nie ma).
DZisiaj kupiłem również filtr powietrza MAX (co mnie bardzo zdziwiło z czarnego materiału!!!) i paski osprzętu Bando i... Bosh... wiem wiem... ale innego nie mieli :P
W ogóle ostatnio zauważyłem, że mi wskaźnik paliwa działa co najmniej niepoprawnie. Nie podchodzi już tak wysoko jak wcześniej przy pełnym zbiorniku i dość często zjeżdża nawet działkę w dół by za jakiś czas podnieść się ponownie o tą działkę. Co z nim nie tak? Da się coś z tym zrobić?
A w planach na najbliższe tygodnie Farecla G10;-)

rosomak1983 - 21-05-2012, 23:25

Ładnie, ładnie :D
idas - 23-05-2012, 08:33

Panowie (i Panie:-)) jest problem, miałem zmatowiony obszar na masce i postanowiłem na szybko przelecieć polerką i Fareclą G3 no i porobiły mi się hologramy widoczne w słońcu i pod latarniami :/ Usunę to jakąś lekkościerną pastą typu Tempo czy lepiej właśnie planowaną Fareclą G10? A może poprawić jeszcze raz G3 (tylko tego się trochę boję bo już raz było porządnie polerowane i teraz poprawiałem :/).
POMOCY!! :mrgreen:

Edit: Już nikt tu nie zagląda oprócz rosomaka:P więc znalazłem rozwiązanie sam - znajomy pożyczył mi mleczko 3M Perfect Finish z odpowiednim mopem. Jutro polerka maski :) Jak wyjdzie dobrze to polecę tym z całym autem. Podobno na sucho się robi i nie brudzi tak jak farecla.

mkm - 04-06-2012, 10:41

idas napisał/a:
Podobno na sucho się robi i nie brudzi tak jak farecla.

Dokładnie tak :wink:
Zwróć też uwagę, żeby w nie było kurzu (polerowanie "na klepisku" lub "przerwa na obiad odpada :wink: ) i czyść w trakcie pracy pada.
Dach już okleiłeś?

idas - 04-06-2012, 12:54

mkm napisał/a:
Dach już okleiłeś?

Jeszcze nie :D podoba mi się ten czarny mat :-)
Muszę nabrać większych chęci bo mnie ta czynność trochę przeraża :-)
Co do hologramów to już ich nie ma ;-) Perfect finish z 3M pokonało je bez najmniejszego problemu ;-)
A tak poza tym lancerem jeździ się super, nic się nie dzieje oprócz nieco skrzypiącej tulei tylnego wahacza (wleczone mają lekko oberwane tuleje, podejrzwam że tam dostał się piasek czy coś...). Acha wychodzi mi rdza na lewym tylnym nadkolu. wewnętrzny rant już skorodował strasznie (na szczęście go nie widać, póki co :-) ). Zatrzymam jakoś dziada domowymi sposobami.

mkm - 04-06-2012, 15:33

idas napisał/a:
Jeszcze nie :D podoba mi się ten czarny mat :-)

Teraz już wiesz dlaczego się dziwiłem przy wyborze koloru :wink:

idas - 23-06-2012, 23:47

Z racji dysponowania chwilą wolnego czasu postanowiłem wreszcie wymienić paski napędowe. Oczywiście nie obyło się bez problemów typu - zapieczona śruba trzymająca pompę wspomagania, ale było coś jeszcze co spowodowało chwilę grozy i pytanie "co by było gdyby". Otóż nie wiem jakim cudem, ale musiałem mieć bardzo słabo dokręcone śruby pokrywy rozrządu. Z czterech została jedna i to już ledwo ledwo trzymała pokrywę :/ pokrywa latała sobie prawie luźno. Cud że nie uszkodziła w żaden sposób paska, a co za tym idzie to już niestety bardzo dobrze wiem...No nic dokupiłem śrubki i przynajmniej świecą nowe przy pokrywie :-) Na dniach muszę ogarnąć rdzę. Dwa najgorsze ogniska:

Dach trzyma się całkiem nieźle i bardzo fajnie nadal wygląda :-)

Jeszcze jedna fotka "prawie hdr" :D

rosomak1983 - 24-06-2012, 00:35

twój lancer trzyma fason nie ma to tamto :D
idas - 27-06-2012, 17:06

Dziękuję rosomak!:-)
W międzyczasie przyszedł gadżet który chyba powinien od samego początku gościć w moim aucie:

Czy te kierunki wystarczy tylko podważyć jakimś śrubokrętem w celu wymiany? są montowane na wcisk?

rosomak1983 - 27-06-2012, 17:24

idas napisał/a:
Czy te kierunki wystarczy tylko podważyć jakimś śrubokrętem w celu wymiany? są montowane na wcisk?

tak. lepiej pózno niz wcale. :D

m6riano - 28-06-2012, 16:44

idas, czemu nie klir?
idas - 28-06-2012, 19:57

M6riano napisał/a:
czemu nie klir?

Czytałem gdzieś na forum że są słabej jakości, a poza tym nie pasują do reszty kloszy "nieklir":-)