Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA
Morfi - 03-05-2014, 14:51
Ale tam jesteś obcy a tu jesteś, swój.
Każdy kto wyjeżdza na wiecej niż 3 lata powinien oddać polski paszport i zrzec się polskiego obywatelstwa.
Też się w polsce da żyć, nie ma najgorzej http://www.forbes.pl/zaro...160354,1,1.html
fergul11 - 03-05-2014, 15:08
| Morfi napisał/a: | | Każdy kto wyjeżdza na wiecej niż 3 lata powinien oddać polski paszport i zrzec się polskiego obywatelstwa. |
Wytrzeźwiej synu
Z takimi poglądami jesteś jak komuniści z transparentem 'SYJONIŚCI do SYJONU"
W Polsce w chwili wyjazdu miałem własne mieszkanie ,auto 4 letnie i 2,5 tyś na rękę ,ale jednak coś mnie w uwierało ,pojąłeś .
Nie zawsze trzeba żyć i umrzeć tam gdzie się urodziło a ekonomia nie jest jedynym kryterium pchającym ludzi w świat.
Morfi - 03-05-2014, 15:14
Wyjeżdżasz znaczy nie chcesz mieć nic wspólnego z tym krajem.
Najbardziej to wkurza podczas wyborów jak "polacy", którzy nie byli 10 lat w kraju głosują, nie mając bladego pojęcia co się w polsce dzieje.
Nie ma wojny, nie ma ucisku aby musieć uciekać z kraju.
Mieć czy być to jest pytanie.
fergul11 - 03-05-2014, 15:16
| Morfi napisał/a: | | Mieć czy być to jest pytanie. |
BYĆ
a jak masz kompleksy to do lekarza nie na forum .
A teraz żegnam bo grill mi się przypala .
Morfi - 03-05-2014, 15:21
Nie mam kompleksów, bo dzięki temu jest wiecej dobrze płatnej pracy, ale idealizowanie życia za granicą jest nagminne.
sveno - 03-05-2014, 16:10
| Morfi napisał/a: | | Ale tam jesteś obcy a tu jesteś, swój. | Coraz bardziej się przekonuje, że tak myśli się tylko w Polsce. Tu jakoś tego nie odczuwam. Dobrze wykonuj swoją pracę, staram się, nie szydzę i nie kradnę, szanuję ich kulturę i religię, traktują mnie jak swojego, szanują. Co innego mogę powiedzieć np. o Krakowie. Tam dało się odczuć pewną pogardę kiedy wychodziło na jaw, że pochodzę z "Wichury"
| Morfi napisał/a: | Każdy kto wyjeżdza na wiecej niż 3 lata powinien oddać polski paszport i zrzec się polskiego obywatelstwa.
| i co? Będę bez obywatelstwa? Nie bój się, rządowi bardzo zależy na moich podatkach. To kolejna paranoja: pracując za granicą odprowadzasz składki i podatki w danym kraju i kolejne podatki w Polsce.
suche dane i jeszcze gorzej bo uzależnione od spekulacji walutami. Bardziej interesują mnie porównani typu: ile czego można kupić za średnią pensję, bo to dopiero obrazuje sytuację, chociaż i tak nie do końca, bo zazwyczaj bierze się pod uwagę średnie wynagrodzenie, a nie minimalne.
| Morfi napisał/a: | | polacy", którzy nie byli 10 lat w kraju głosują, nie mając bladego pojęcia co się w polsce dzieje. | celowo napisałeś to z małej litery?
| Morfi napisał/a: | | nie ma ucisku | powiedz mi gdzie kupiłeś swoje różowe okulary? Też takie chcę.
| Morfi napisał/a: | | idealizowanie życia za granicą jest nagminne. | zobaczymy jak zaśpiewasz za kilkadziesiąt lat, jak się okaże, a okaże się na pewno, że emeryturki nie ma, a Twoje dziecko musi Cię utrzymywać.
| Morfi napisał/a: | | dzięki temu jest wiecej dobrze płatnej pracy | nie nadążam za Tobą. Najpierw najeżdżasz na emigrantów, bo są be, bo powinni paszporty oddać, a teraz tak jakby okazujesz im wdzięczność, bo przez nich masz lepiej płatną pracę?
I jeszcze jedno: skoro dla Ciebie zachód jest takie zły to zacznij przynajmniej pisać Polska i Polacy z wielkiej litery. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to coś więcej niż błąd ortograficzny.
I proszę bez urazy. Dalej Cię lubię.
Morfi - 03-05-2014, 16:35
z małej było celowo i w cudzysłowie.
Znam wiecej osób ostatnio wracających, wiem że wyjeżdżasz.
O moję emeryturę sie nie martwię
JCH - 03-05-2014, 16:59
Panowie.....
Chcę powiedzieć, że.....
że to śliski temat na jaki dyskutujecie. I od tego jest FRK bo już zaczyna być lekko "po bandzie" To sugestia do Ciebie Fergie bo zwroty w stylu "wytrzeźwiej synu" czy ".... pojąłeś" są nie bardzo na miejscu
Śliski temat, śliski....
Oczywiście do zrzekania się obywatelstwa i oddawania paszportu nie ma podstaw ale o prawach wyborczych już można by podyskutować
Ale, jak mówię FRK.
BTW.... co ciekawe, patriotą najbardziej czułem się i wydaje mi się, że najlepszą "robotę" dla kraju zrobiłem będąc chwilowo na obczyźnie. Więc Morfi to nie jest tak, że jak ktoś wyjeżdża to przestaje być patriotą. Często jest dokładnie odwrotnie
Tomek - 03-05-2014, 17:03
pytanie jak ta średnia jest liczona w innych krajach?
tak samo jak u nas?
średnia wg GUSu liczona jest z zarobków w firmach powyżej 10 osób, wliczając w to prezesów
pomija się firmy do 10 osób, a w tym najwięcej jest płacy minimalnej
z resztą, ze średnią to jest tak, że jak ja jem mielone, a ty ryż, to średnio jemy gołąbki
mediana, tylko mediana
niech mi GUS poda medianę
Marcin-Krak - 03-05-2014, 19:24
Że wróciłem z USA.
Że był to z wielu względów jeden z najlepszych urlopów ever.
A przy okazji w ramach prezentu urodzinowego byłem na: http://www.autoshowny.com/
Uwex - 03-05-2014, 20:18
Marcin-Krak- no i takie tematy tutaj wolę niż ten ciut wyżej
i powiem Ci szczerze, że zazdroszczę (ale tak pozytywnie)
misjonarz. - 03-05-2014, 22:50
a ja nie zazdroszczę. Polska też jest ładna, a z zagramanicy to mi się marzy Australia lub ameryka południowa. Jakoś tak hamerykanie nie przypadli mi do gustu.
Bizi78 - 03-05-2014, 22:51
| Marcin-Krak napisał/a: | | Że wróciłem z USA. |
a co Nam przywiozłeś .
| Cytat: | | Znam wiecej osób ostatnio wracających, wiem że wyjeżdżasz. |
Ja niestety takich nie znam .
Pytałem paru czy planują powrót to odpowiedzieli, że może na emeryturę dopiero.
Życie jest za krótkie aby je przespać.
vendetta - 04-05-2014, 19:49
Wawrzkowizna bez mitsumaniaków nie jest taka fajna
mjsystem - 04-05-2014, 19:57
| Cytat: | | Wawrzkowizna bez mitsumaniaków nie jest taka fajna |
Byłoby nas więcej, ale nie wiedzieliśmy o wypadzie na weekend
|
|
|