To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA

marcowoj - 04-09-2014, 08:20

Wprowadzono cię w błąd te lancery mają wtrysk pośredni.
Mareczek - 10-09-2014, 09:31

Spotkał się może ktoś z Was lub ktoś ma może takie coś u siebie zainstalowane w instalacji z firmy AC S.A. (STAG) że po wgraniu odpowiedniego oprogramowania auto spala 85%gazu i 15%benzyny?
raqu - 10-09-2014, 15:22

Mareczek napisał/a:
Spotkał się może ktoś z Was lub ktoś ma może takie coś u siebie zainstalowane w instalacji z firmy AC S.A. (STAG) że po wgraniu odpowiedniego oprogramowania auto spala 85%gazu i 15%benzyny?

Tak ja mam coś takiego, i pewnie wszyscy co mają orginalną instalację zakładaną przez ASO mitsubishi, chyba że ktoś się nie zgodził na wgranie nowego softu, ale wtedy przepada mu gwarancja na instalację albo na silnik, nie pamiętam już. Było pismo od staga albo od ASO mitsubishi że wgrywają nowe oprogramowanie i że trzeba się zgłosić i umówić na wgranie nowego softu i właśnie w nowym jest dotrysk benzyny. Podobno wymusiło to na nich mitsubishi polska. Po włączeniu tego dotrysku otrzymałem chyba 3 darmowe kupony na przegląd instalacji w autoryzowanym punkcie staga. Była cała akcja przeprowadzana przez inżynierów staga. teraz pali trochę benzyny, nie wiem ile, pewnie litr spali więcej na 100km, ale ze to gazu mniej ;) . Wychodzi trochę drożej ale nie trzeba się przejmować i co jakiś czas jezdzić tylko na benzynie ileś tam kilometrow.
ten dotrysk działa jakby w 5 krokach,co pare sekund przełącza sobie na inny wtryskiwacz który działa na benzynie a reszta na gazie, są 4 wtryskiwacze, piąty krok to wszystkie wtryskiwacze działają na gazie, potem od początku. Nie ma czegoś takiego że przełącza się na samą benzynę powyżej iluś tam obrotów tak jak to jest w skodzie np.

Marcino - 11-09-2014, 09:03

raqu...
Ciekawe co to daje to przełanczanie ma PB? Chłodzi wtryski, czy oszczczędza zawory?

raqu - 11-09-2014, 09:52

Marcino napisał/a:
raqu...
Ciekawe co to daje to przełanczanie ma PB? Chłodzi wtryski, czy oszczczędza zawory?

Pewnie tak, inaczej by tego nie stosowali, coś tam na pewno daje. :)

dr2ke - 13-09-2014, 10:16

Witam,

Od 3 tygodni jeżdżę na instalacji BRC SQ 24.11 (jakoś tak). Jak narazie same problemy :/
Mamy pytanie do was klubowicze: Przy jakiej temperaturze przełącza wam się na gaz ?
Czy 30 stopni jest ok ? I czy mówimy o 30 stopniach temperatury silnika ? Jestem trochę zielony w tych sprawach. Pozdrawiam

Artii - 13-09-2014, 10:27

Ok 40 stopni jest optymalnie.
dr2ke - 13-09-2014, 10:41

I jest to temperatura silnika tak ? W lancerze temperatura jest wyświetlana elektronicznie i u mnie przełącza się na gaz nawet jak pasek od temperatury w ogóle nie wzrośnie.
plecho1 - 13-09-2014, 22:25

Za przełączanie się na LPG odpowiedzialny jest czujnik wkręcony w reduktor gazowy więc to jest temperatura reduktora która często jest niższa o kilka stopni od temperatury silnika. U mnie różni się ona o około 7 stopni ale ta różnica zależy od wielu czynników więc może być większa lub mniejsza. Ja mam przełączanie ustawione przy temperaturze 25 stopni i tez wszystko jest OK.
tutoslaw - 25-09-2014, 13:58

Możliwe, że źle szukam, ale silnik 1.5 chyba należy raczej do rzadkości wśród Was, a ja właśnie taki mam.
Nie znalazłem (chociaż wszystkich storn nie przeczytałem - przyznaję) informacji, czy w tym silniku są jakieś przeciwwskazania do montażu LPG?
Do tej pory zawsze miałem diesla i niewiele się znam na temacie..a dojeżdżam do pracy codziennie 35km w jedną stronę, więc pasuje coś w tym kierunku zrobić..

pozdrawiam,

mjsystem - 25-09-2014, 14:10

tutoslaw napisał/a:
ale silnik 1.5 chyba należy raczej do rzadkości wśród Was

Spytaj przez PW kolegę bastek. On ma silnik 1.5 i chyba zagazowany.

lancer2009 - 20-10-2014, 18:58
Temat postu: Check engine błąd
Witam.
Byłem u mechanika podłączył go pod komputer i pokazał się błąd "zbyt uboga mieszanka paliwa" powiedział mi że to nic takiego skasował po przejechaniu 30km znowu się zapaliła i wiec teraz nie wiem czy to wina gazu jaki zatankowałem czy sonda bo czytałem na forum. Dodam że samochód nie szarpie ani nic obroty ok, oraz juz od ponad miesiąca tankowałem na tej samej stacji i było ok. Auto posiada instalacje BRC

mjsystem - 20-10-2014, 19:02

Do gazownika na regulację :wink:
lancer2009 - 20-10-2014, 19:06

Trzeba to zrobić pilnie ? bo na chwilę obecną nie znajdę dobrego :/ zrobi mi to każdy gazownik czy jakiś autoryzowany ?
RalfPi - 20-10-2014, 19:16

zrobi to... dobrze dobry gazownik.
Jeżdże na gazie 78kkm montowanym przez Pana Sławka Piątka ze Szczecina - zero problemów.
Dziwię się jak czytam wpisy o źle zestrojonej instalacji... lancer20009 Czas zmienić gazownika?