Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Wstawienie sztywnego koła zamiast dwumasa
Autor Wiadomość
roger255 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-07-2017, 23:28   [Cari 1.9DI-D] Wstawienie sztywnego koła zamiast dwumasa

Witam. Ledwo co kupiłem auto, a już padł dwumas... Rozważam włożenie sztywnego koła zamiast dwumasa. Czy ktoś w tym silniku zamienił i jakie są opinie lub słyszał coś od kogoś kto tak zrobił? Chodzi mi tylko o opinie z tym silnikiem. Jeżeli ktoś się znalazł, to ile km zrobił na wymianie na sztywne i jaka jest opinia? Pozdrawiam.

MManiak 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
Wysłany: 28-12-2017, 17:33   

Witam, podłączę się do tematu. U mnie też się szykuje wymiana dwumasy i zastanawiam się czy jest możliwość wstawienia sztywnego koła zamachowego oraz jaki to przyniesie skutek. Czy skrzynia tego nie odczuje za mocno? Może od Renault coś będzie pasowało, albo od Cari 1.9TD na pompie?

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 28-12-2017, 18:08   

roger255 napisał/a:
Rozważam włożenie sztywnego koła zamiast dwumasa

http://allegro.pl/sprzegl...5969311347.html
https://www.sprzeglo.com....hi-carisma/1075
MManiak napisał/a:
Czy skrzynia tego nie odczuje za mocno?

Kiedys nie było takich udziwnien i nie było problemu koło dwumasowe ma krótką żywotność w stosunku do standardowego i cena powala

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

MManiak 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2017, 18:59   

Kiedyś nie było udziwnień, ale też silniki były słabsze :roll: Patrz na Cari. F8Q miał tyle momentu co GDI, więc dwumasa była zbędna. A w F9Q po coś ją zastosowali...

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 28-12-2017, 19:11   

MManiak napisał/a:
Kiedyś nie było udziwnień, ale też silniki były słabsze

Teraz też są słabsze jak ekologia wkracza
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=51671

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-12-2017, 19:16   

MManiak napisał/a:
A w F9Q po coś ją zastosowali...
Oczywiście, że nie zamontowali jej bez potrzeby. To jeden z elementów, którym można pięknie doić kasę z ludzi, którzy przyzwyczaili się do tego, że dizel był oszczędnym autem.

MManiak 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2017, 19:25   

Nie nie, no ja nie napisałem nic o kosztach, bo jestem świadomy, że współczesny diesel nie jest tani, choć DID lata świetności ma już za sobą, ale chodzi mi o trwałość części zamiennych. Jeśli nowa dwumasa wytrzyma tyle co moja obecna (od nowości), to nie widzę problemu, ale jeśli ma się posypać po roku, jak to niektórzy opisywali na sąsiednich forach, to ja się wycofuję z tego zabiegu. :mrgreen: W ogóle, czy ktoś miał do czynienia z 1.9 DID na sztywnym kole i jechał takim samochodem?

milo, dzięki za linka, poczytam.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 28-12-2017, 20:07   

Tu masz następny link do poczytania :
https://www.sprzeglo.com....dwumasowego/116

MManiak 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2017, 20:20   

Panowie, ja wiem jakie jest zadanie koła dwumasowego i też czytałem wiele stron na ten temat. Ale mnie interesuje opinia ludzi, którzy jechali takim DID i mogą przedstawić tutaj własne odczucia z jazdy. Teoria wypisywana w internecie to jedno, a praktyka to drugie. Może się okazać, że te moje 215Nm nie potrzebują w ogóle dwumasy, bo nie jest to jakoś szczególnie dużo. Ale może być też tak, że oszczędzę na dwumasie, a posypią mi się wszystkie łożyska w skrzyni... :roll:

Szadi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-12-2017, 19:09   

Moze lekko ff topic ale zanim Kupilem mitsu jezdzilem Passatem B6 i niestety w kilka mcpo kupnie auta padla dwumas,, spory to byl wydatek ale po namysli za i przeciw wpakowalem sztywny jednomas do 1.9TDI i jezdzilem rok do puki nie sprzedalem xD jakos nie odczuwalem dyskomfortu a kasa zostala w kieszeni :mrgreen:

Traz mam Mitsu Outlandera II i tez zastanawiam sie co jak padnie czy mozna pakowac strzywne .. :twisted:

raigy66 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 Did
Wysłany: 14-01-2018, 10:41   

Wydaje mi sie ze pakowanie jednomasy zalezy od momentu obrotowego. Jesli silnik posiada duzy moment obr. dwumas jest wskazany a jesli nie to wtedy mozna wrzucac jednomas.

douen 
Forumowicz
kierowca

Auto: Carisma II polift 1.8 GDI
Wysłany: 14-01-2018, 15:00   

Dwumasa to taki swojego rodzaju amortyzator.
Jeśli go usuniesz, to możliwe, że układ napędowy będzie miał krótszą żywotność.
Przeguby, skrzynia itd.
Coś za coś.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-01-2018, 15:05   

Jakoś kiedyś nie było takich bajerów i problemów ze skrzyniami nie było. Ja tam bym się nie zastanawiał ja by była możliwość takiej zmiany. Przecież nie ruszamy autem puszczając raptownie sprzęgło więc nie powinno mieć to jakiegoś negatywnego wpływu.

[ Dodano: 14-01-2018, 15:08 ]
Osobiście znam jeden taki przypadek, kolega zmienił sprzęgło na tradycyjne w BMW 3 w dieslu 2.0 i już z 5 lat tak jeździ bez żadnych skutków ubocznych.

douen 
Forumowicz
kierowca

Auto: Carisma II polift 1.8 GDI
Wysłany: 14-01-2018, 15:25   

plecho1 napisał/a:
Przecież nie ruszamy autem puszczając raptownie sprzęgło więc nie powinno mieć to jakiegoś negatywnego wpływu.

Ja, mniej więcej, w ten sposób ruszałem swoim byłym JTDkiem, 300tys. przebiegu i oryginalna dwumasa xD. Obroty na 2000, puszczałem sprzęgło i gaz do dechy. Co prawda nie za każdym razem, bo nie trzeba, ale jednak...

Uważam, że turbo dieslem trzeba dynamicznie jeździć. Inaczej sadza zatka silnik.

raigy66 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 Did
Wysłany: 14-01-2018, 19:05   

douen napisał/a:
plecho1 napisał/a:
Przecież nie ruszamy autem puszczając raptownie sprzęgło więc nie powinno mieć to jakiegoś negatywnego wpływu.

Ja, mniej więcej, w ten sposób ruszałem swoim byłym JTDkiem, 300tys. przebiegu i oryginalna dwumasa xD. Obroty na 2000, puszczałem sprzęgło i gaz do dechy. Co prawda nie za każdym razem, bo nie trzeba, ale jednak...

Uważam, że turbo dieslem trzeba dynamicznie jeździć. Inaczej sadza zatka silnik.

Kazdy rodzaj silnika ma swoj moment gdzie osiaga plynna jazde przy zm. biegow. Ja osobiscie znam dwa przypadki ze mezczyzni jezdza dieslem jak na benzynie... to smutne.

Odpowiedz do tematu