Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI] Pali na zimnym, gaśnie na cieplym
Autor Wiadomość
maaj69 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-01-2018, 00:55   [1.8 GDI] Pali na zimnym, gaśnie na cieplym

Witam wszystkich.

Mój ojciec kupił ostatnio Pinina 1.8 Gdi. Nie pojeździł nim jeszcze, bo auto trafiło od razu do warsztatu.
Problem jest taki, że auto bez problemu odpala na zimnym silniku. Da się nim jechać itd. jak tylko się dogrzeje zaczyna gasnąć. Wygląda to tak, że np na światłach na luzie obroty zaczynają szaleć między 300 - 500 obr, zapala się check engine i auto gaśnie. Potem nie chce już odpalić, dopóki nie odstoi 10 - 15 minut.

W aucie w międzyczasie wymienione były świece na irydowe NGK i filtr powietrza. To nie pomogło. Auto zostało podpięte pod kompa i mechanik odczytał błąd regulatora ciśnienia paliwa ( tak mówi). Oglądaliśmy regulator, ale tam nic nie widać, żeby coś było nie tak, ale w pompie wysokiego ciśnienia widać rysy na tłoczku i wżery w cylinderku. Mechanik twierdzi, że to RACZEJ to. Ale używki tych pomp to ogromne pieniądze, więc wolę zapytać Was o opinię.

Dodam jeszcze, że przepustnica chodzi lekko. A dodatkowe pytanie jest takie, czy może być tak, że ssanie się zawiesza?

Dodam jeszcze, że auto pali średnio 22 L / 100km, więc na bank z jakiegoś powodu silnik jest zalewany paliwem, dlatego pytam o ssanie, bo być może się zawiesiło?
Mechanik ma jeszcze sprawdzić wtryski, czy nie leją, ale jak wyeliminujemy to, to co wtedy jeszcze sprawdzić?

Pozdrawiam

zidi1 
Forumowicz

Auto: pajero pinin 1,8 GDI
Wysłany: 03-01-2018, 06:30   

Być może jest to coś z przepustnicą. Więc proponuję.... włącz zimny silnik, najlepiej po nocy, włącz swiatła, nagrzewnicę (na pierwszy stopień grzania) oraz radio,,,, niech popracuje tak przez 20-30min, oczywiście na postoju. Mojemu pininkowi pomogło, obroty nie szaleją i nie gaśnie. Pozdro

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 03-01-2018, 06:35   

Trzeba by manualnie sprawdzić ciśnienie na wejściu do pompy wysokiego ciśnienia i na jej wyjściu przed wtryskami bo problem z ciśnieniem może być związany i z pompą niskiego ciśnienia która jest w zbiorniku lub jej regulatorem i z pompą wysokiego ciśnienia lub też z jej regulatorem ciśnienia. Że też Was podkusiło by kupić auto z tym silnikiem, pewnie niewiedza i dobra cena...
W dziale Carismy jest ciekawy temat o pompie wysokiego ciśnienia i o pomiarze tego ciśnienia, warto go poczytać przy takich problemach https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213
A który rocznik tego autka?

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2018, 08:01   

Dzięki za szybka reakcję :D

Rocznik 1999.

Pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2018, 08:13   

To błędy silnika najpewniej sprawdzać metodą błyskową z pomocą kawałka drucika bo nie wszystkie komputery diagnostyczne dobrze współpracują z Miśkami z przed 2001r. Tu na przykładzie Carismy masz opisane jak błędy sprawdzać w tych rocznikach wraz z opisami błędów https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2018, 08:40   

Tak patrząc logicznie, skoro wg komputera i wg wskazań stanu paliwa samochód pali 22 L, gaśnie na ciepłym silniku i dusi się na wolnych obrotach, to oznacza to, że silnik jest zalewany paliwem.
Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę.
I teraz jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy?

Mechanicy stawiają na pompę wysokiego ciśnienia. Poprosiłem ich jeszcze o sprawdzenie wtrysków. Jeżeli będą ok, czy jest sens rozbierać ta stara pompę?? Używka na allegro kosztuje 900zl, a też nie wiadomo w jakim jest stanie...

Tak przy okazji, czy zna ktoś w okolicach Trójmiasta jakiś ogarnięty warsztat, który zna te samochody?

Pozdrawiam

[ Dodano: 03-01-2018, 08:43 ]
Dzięki plecho1. Sprawdzę te błędy przy okazji.

Kiedyś byłem jeepniety i w Grand Cherokee ZJ było kluczykownie, żeby sprawdzić błędy 8) także znam mniej więcej temat

Pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2018, 08:58   

Sprawdzaliście spalanie rzeczywiste czy takie spalanie pochodzi z komputera pokładowego?
Jeśli to spalanie pokazuje komputer to tak się dzieje ponieważ on bazuje na czasie otwarcia wtryskiwaczy oraz na prędkości jazdy. A jeśli pompa lub inny element układu paliwowego nie ma wydajności i jest zbyt mało paliwa na wtryskiwaczach i sonda wyśledzi zbyt uboga mieszankę to sterownik silnika ratując sytuację wydłuża czas wtrysku aby nakarmić silnik mimo niższego ciśnienia. Te dłuższe czasy widzi komputer pokładowy i pokazuje wyższe spalanie.

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2018, 12:44   

Nie no spalanie rzeczywiste wyniosło 31 L na 145 przejechanych km. Czyli pokrywa się z tym co pokazuje komputer, czyli 22L.
Cały czas po głowie chodzi mi ta pompa, bo tak jak pisałem, krawędzie tłoczka mają spore rysy, a sam cylinderek w aluminiowym odlewie pompy ma wżery. Komputer pokazuje błąd regulatora, który jest chyba zaraz za pompa bo on ma podpięta elektronikę, więc chyba ma to sens. Nie byłoby problemu, gdyby pompa nie kosztowała 900zl :cry:

Nie macie tu na forum jakiegoś wyspecjalizowanego złomiarza, który skupuje tylko Mitsubishi i handluje pewnymi częściami??

Pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2018, 15:15   

Może być wina samego regulatora że nie obniża ciśnienia do właściwego poziomu. Pompa tez oczywiście może być już podjechana co zobaczyliście po rozebraniu. Pewnie głównym winowajca tych uszkodzeń jest rura łącząca wlew ze zbiornikiem, pewnie jest skorodowana przez co do zbiornika dostaje się kurz i dalej z paliwem do pompy.

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2018, 20:18   

Coś czytałem na temat tej rury i baku. Czy prawdą jest, że bak w Pinin też potrafi skorodowac?

Tak nawiasem mówiąc, to zacząłem czytać o GDI i załamka, to chyba jakiś eksperymentalny silnik ( eksperyment się nie udał) :? . Ojciec nawet zapodal pomysł przeszczepienia silnika z MPI, tylko nie mogę znaleźć zbyt wiele info o tym czy to się fizycznie da zrobić. Może ktoś ma jakieś informacje na ten temat?

yanes 
Forumowicz

Auto: O2i SS2 4x4TDI,Audi A5 Q TDI
Wysłany: 03-01-2018, 20:36   

Silnik na tamte czasy to był rzeczywiście nowoczesny bo nasi mechanicy do tej pory nie potrafią go normalnie naprawić.Eksperyment jak najbardziej się udał bo GDI i wtrysk bezpośredni teraz jest czymś normalnym w silnikach benzynowych. Wracając do twojego problemu, ja miałem wymieniana pompę wysokiego ciśnienia trzy razy ,serwis aut japońskich z Nowego Targu nie potrafił dojść do tego co niszczy te pompy. Nawet przy przedostatniej pokazali mi wiaderko z brudną benzyną( pełno piasku na dnie), twierdząc że ja taką tankuje. U mnie uszkodzenie pompy objawiało się spadkiem obrotów, silnik w trybie awaryjnym i brak mocy.Odpalać odpalał normalnie czy to zimny czy ciepły. Szukaj ogarniętego mechanika bo złe diagnozy sporo kosztuja, ja oprócz pomp mam jeszcze po swoim komputery i inne sterowniki, nawet pompka paliwowa z z baku też gdzieś wisi.

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2018, 09:09   

Dzieki za informacje. A co było przyczyną brudzenia paliwa?

Pozdrawiam

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2018, 09:29   

Pewnie skorodowany dziurawy wlew.

maaj69 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2018, 17:08   

OK, w takim razie powinniśmy wymienić pompę, jeżeli faktycznie rura wlewu paliwa jest skorodowana i dziurawa, też do wymiany.
Co z bakiem? On jest stalowy, czy z tworzywa? Jeżeli stalowy, to czy wystarczy porządne czyszczenie, czy też wymienić?

Czytałem coś o filtrach paliwa, że chyba jest kilka w pompie i gdzieś jeszcze, tylko gdzie?
Trzeba je wymienić, czy wyczyścić?

Pozdrawiam

yanes 
Forumowicz

Auto: O2i SS2 4x4TDI,Audi A5 Q TDI
Wysłany: 04-01-2018, 20:36   

Byłem jednym z pierwszych co miał problemy z rurą i musiałem sam do tego dojść.Przy ostatniej wymianie pompy kazałem sobie założyć dodatkowy filtr paliwa pomiędzy pompą paliwa a pompą wysokiego ciśnienia bo te fabryczne nie spełniały swojego zadania.Od tego czasu problem z pompą już nie wrócił,następne awarie miałem z wiązane z przepustnicą ,dopiero regeneracja naprawiła i ten problem. Ogólnie samochód mi pasował tylko rdza była nie do opanowania. Zrobiłem naprawę kielichów i go sprzedałem ale dobrze go wspominam.

Odpowiedz do tematu