Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1.6, gasnie podczas jazdy
Autor Wiadomość
Grizli 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer VIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2018, 08:56   Carisma 1.6, gasnie podczas jazdy

Witam,
Mam problem ze swoja Carisma 1.6 , -2002r.
Zaczne od poczatku.. Jakos w lato w 2017r. Podczas jazdy zapalała mi sie kontrolka na zegarach (żółta ze znaczkiem silnika), w ksiazce serwisowej jest opisana jako kontrolka ładowania. Pomyslalem ze odepne akumulator, naladuje i bedzie ok.. I faktycznie .. Po naladowaniu akumulatora kontrolka zniknela, ale po ok. 1.5msc jazdy znowu sie pokazala.. Ladowalem w ten sposob akumulator 3 razy, po czym stwierdziłem ze wymienie akumulator. Akumulator zostal wymieniony i na 3 msc zniknal problem. Na poczatku grudnia 2017r. znowu pojawila sie kontrolka. Zauwazylem, ze gdy kontrolka sie swieci to samochod zaczyna czasem sie dlawic.. Zauwazalne bylo to zwlaszcza, gdy zmienialem bieg z jedynki na dwojke. Bylo czuc pod pedalem brak mocy, ale jakos jechal.. Gdy odpuscilem pedam gazu i wdusilem go spowrotem to juz nie dlawil się. W tamtym tygodniu samochód zaczal mi gasnac.. Od zimnego silnika przejechalem moze ze 100km i pozniej gasl przynajmniej raz na odcinek 50km. Zdecydowalem sie oddac samochód do mechanika i dostalem informacje, ze nie wie co sie moze z nim dziac.

Ktos moze spotkal sie z podobnym problemem?

(Wyslane z telefonu)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-01-2018, 09:02   

A czy sprawdzane były błędy silnika? To raczej zaświeca się kontrolka silnika informująca o błędach zapisanych w pamięci sterownika. Bez takiej diagnostyki oraz bez podglądu podstawowych parametrów pracy silnika ciężko będzie coś doradzić.
W tym roczniku do sprawdzenia błędów i podglądu parametrów wystarczy tani interfejs ELM327 bluetooth oraz jakaś aplikacja pod niego na telefon z androidem.

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 09:07   

Szczerze mowiac wydaje mi sie ze tak, jako mechanik powinien.. Nie wiem co ten mechanik robil.. Dzisiaj okolo poludnia kazal mi zadzwonic.. Jak cos wiecej bede wiedzial to napisze

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2018, 09:09   

Nie każdy mechanik zajmuje się elektryką więc nie ma pewności czy sprawdził. Samo sprawdzenie błędów to kilka minut a może wiele wyjaśnić.

[ Dodano: 17-01-2018, 09:12 ]
Czy to taka kontrolka?

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 09:16   

Tak.. Kolory odrotnie ale to to ta sama ;)

[ Dodano: 17-01-2018, 09:22 ]
Dodam tylko jeszcze (bo nie dopisalem), ze. samochód gasl podczas jazdy.. Gdy np mialem na liczniku 80km/h, a nie wtedy gdy puszczalem pedal.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2018, 09:22   

No to błędów nie sprawdzał bo ona oznacza błędy silnika. Więc najlepiej zainwestuj w interfejs te 50 zł i sprawdź błędy albo jedź do jakiegoś elektryka samochodowego.

[ Dodano: 17-01-2018, 09:24 ]
Miałem kiedyś coś takiego z wyglądu i działał ok http://allegro.pl/new-int...0a-7f5c51b159d5

[ Dodano: 17-01-2018, 09:25 ]
Gaśnięcie może powodować wiele usterek a odczytanie błędów może naprowadzić na konkretną która stanowi problem.

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 09:29   

Ok.. Dzieki plecho1 za zainteresowanie sie ;) .. Jak bede dzisiaj cos wiecej wiedzial to napisze tutaj.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2018, 09:30   

OK, najlepiej jakbyś podał kody błędów to można by coś więcej podpowiedzieć.

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 09:41   

Zamowilem od razu ten interfejs, może jutro juz go bede miał.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2018, 09:51   

Raczej powinien być ok choć to wszystko chiński sprzęt. Na początku też za podobną kasę kupiłem trochę inny i nie działał a taki zadziałał od razu. Najpierw podpinasz do auta i parujesz z telefonem, następnie odpalasz aplikację i w ustawieniach wybierasz interfejs z listy i następnie powinien się połączyć z autem. Ja używam płatnego Torque ale dobry jest też Piston czy Car Doctor i pewnie wiele innych dostępnych w markecie z aplikacjami pod androida.

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 13:32   

Dzwonilem do mechanika, powiedzial ze kasowal jakies błędy, ale kodu nie pamieta.. Mowi ze teraz mu ta kontrolka juz sie nie zapala

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2018, 13:43   

To nieźle podszedł do tematu :) Kody błędów są kluczowe bo wskazują na konkretna usterkę. Widocznie o diagnostyce nie ma za wiele pojęcia a to jest podstawa w autach z wtryskiem paliwa.

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 14:45   

Mam jeszczw okolo 16 do niego zadzwonic i powiedzial ze wtedy jak nie da rady sam nic z tym zrobić to skontaktuje mnie z elektronikiem

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 17-01-2018, 15:10   

Sprawdzałem w Carismie 1.6 programem Olivia Drive i ELM 327 bezproblemowo łączy sie lepiej zainwestować niż ciagać sie po mechanikach i płacić

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Grizli 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2018, 16:54   

Mechanik sie poddal, zabiorę ten samochód od niego ale dopiero po zrobieniu rozrządu do przyszłego tygodnia.

[ Dodano: 27-01-2018, 13:00 ]
Wracam,
Wlasnie odebralem samochód...

Mechanik zrobił rozrząd, wymienił świece i o dziwo naprawił przygasanie (bynajmniej tak mi i jemu sie wydaje.. narazie nie gasnie ;) ).
Okazało się, że przyczyną przygasania była wiązka elektryczna silnika. Sam mówił, że do tego musiał sobie jakiegoś elektronika ściągnąć i dwa dni nad tym siedzieli :mrgreen: .

Kwota 1100zł za wszystko wg. was jest adekwatna do tej naprawy?

Odpowiedz do tematu