|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Hamulce |
Autor |
Wiadomość |
Robert74
Forumowicz
Auto: galant 1,8td 1987 i 2,4 z 86r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-05-2018, 23:55 Hamulce
|
|
|
Witam.
Proszę o pomoc dotyczącą układu hamulcowego Auto to Gal. E16a. Przed wymianą hamulce "brzytwa"
Wymienione wszystkie przewody elastyczne,wszystkie gumki,klocki,tarcze. Odpowietrzanie układu "szkoła" z silnikiem jak i bez silnika,kolejność z instrukcji. Przelane 3L płynu Dot4.Odpowietrzenie chyba 10 punktów ( 4koła 4 na pompie ABS 2 pod prawym słupkiem.
Problem - całkowity brak hamulców na tylnej osi.
Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11144 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 31-05-2018, 10:16
|
|
|
Robert74 napisał/a: | Problem - całkowity brak hamulców na tylnej osi. |
To znaczy że co ? Nie działają tłoczki ? Naciskają słabo ? Jaki jest zamontowany korektor siły hamowania? |
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2018, 19:31
|
|
|
To znaczy że tylne koła nie hamują ,kręcą się i już. Tak do końca nie wiem jak jest tam z korektorem i jak on wygląda i czy jest. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 31-05-2018, 21:00
|
|
|
a jaki tam jest układ? - są tarcze czy tarczobębny z tyłu? - bo podejrzewam, że tarcze a ręczny realizowany jest przez zacisk - trzeba dobrze patrzeć, bo tłoczek jest wkręcany i trzeba umieć to wyregulować, odpowiednio odsunąć go na samoregulatorze a dodatkowo klocek ma wypustkę, która blokuje tłoczek w odpowiedniej pozycji i potem samoregulator przeduwa go na wewnętrznym mechanizmie tłoczka |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 01-06-2018, 01:49
|
|
|
Tak ,wszystkie cztery to tarczowe. Wygląda na to że Kol.Krzyżak trafił z diagnozą.Przy składaniu niczego nie regulowałem , po prostu złożyłem i zamontowałem.Nie mam doświadczenia z tylnymi tarczowymi. Proszę o podpowiedzi jak to zrobić.Czy chodzi o to że tłoczek ma być wykrecony tak daleko aby tylko można wsunać go na klocki, oczywiście ustalając na tej wypustce? |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-06-2018, 07:47
|
|
|
Robert74 napisał/a: | chodzi o to że tłoczek ma być wykrecony tak daleko aby tylko można wsunać go na klocki, oczywiście ustalając na tej wypustce | dokładnie, kiedyś klocki miały 2 wypustki, teraz 1 więc jest to łatwiejsze - zamykając zacisk się wsuwa tłoczek w swoje miejsce
a może mechanizm w tłoczku się zepsuł - bo to on odpowiada za ustawienie tłoczka w pozycji |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 01-06-2018, 17:08
|
|
|
Niestety porażka , wprawdzie nie regulowałem tłoczków ,ale przy nowych tarczach i klockach praktycznie nie ma luzu między tłoczkiem a klockiem. Obróciłem jednak o pół obrotu i na wcisk zapiąłem zacisk.
Odpowietrzyłem,nie było powietrza.Koło cieżko się kręci. Próba , nie hamuje. Podciągnąłem reczny,próbowałem zablokować na samym ręcznym,przód bokuje tył nie,na ręcznym i nożnym ręczny do oporu ,nie blokuje, koła się kręca.przód blokuje,a chyba powinno być odwrotnie bo tył lżejszy. Po odchyleniu zacisku i wciśnięciu padała tłoczek wychodzi normalnie.
Myślę że coś zchrzaniłem,albo źle złożyłem zacisk,albo pompę hamulcową. Czy istnieje taka możliwość że .źle złożona pompa lub źle odpowietrzona może hamować tylko przodem,czy nie hamuje w ogóle?
ABS nie pracuje ,ale lamka gaśnie. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 03-06-2018, 13:17
|
|
|
Masz na myśli pompę ABS a nie pompę hamulcową? - zawsze może tak być, że coś się źle złoży
Hamulce w tym - jak i w 99% aut są dwuobwodowe - na jednym obwodzie jest prawy przód i lewy tył (i tak samo druga strona). Skoro więc przód chodzi normalnie, to tył też musi. Zacisków nie ściągałeś? - bo znam przypadek, gdzie ktoś założył zaciski odwrotnie, odpowietrznikiem w dół... na sucho chodziło, powietrza (widocznego) nie było a tył nie hamował. |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 03-06-2018, 23:54
|
|
|
Nie założyłem odwrotnie,pompy abs nie ruszałem.Chodziło mi o pompę hamulcową ,czy można złożyć tak by hamował przód a tył nie.
Przewertowałem internet i została opcja że po prostu hamulce są zapowietrzone.Płyn był spuszczony do końca ,zaciski pozdejmowane,przewody wymieniane.Internety piszą że nie jest łatwo taki układ z abs( jak był "suchy") odpowietrzyć. Nie jest to droga sprawa ,pojadę do warsztatu i niech próbują. Jak da radę będzie O.K. Jak nie to rozbiorę pompę i zaciski i jeszcze raz złożę. Ajak i to nie pomoże to pójde i się powieszę
Dzięki za pomoc,parę rzeczy wykluczyłem. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-06-2018, 07:06
|
|
|
Nie może być układ zapowietrzony skoro twierdzisz ze płyn z odpowietrzników leci - taka sytuacje jest mozliwa jedynie wtedy gdy zalozysz zaciski na odwrót, w sensie pomylisz prawy z lewym, sprawdź to odpowietrznik musi być na górze zacisku |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2018, 10:13
|
|
|
Odpowietrzniki są na górze zacisku,zresztą zaciski mają oznaczenia "L" i "R" trudno pomylić.Z tego co czytałem to po całkowitym osuszeniu układu i ponownym napełnieniu bańka powietrza grzęźnie gdzieś w okolicach pompy abs i bardzo trudno ją usunąć.
Pojadę do zakładu który podciśnieniowo odpowietrza hamulce ,jak naprawią to świetnie ,jak nie to ja coś zchrzaniłem przy składaniu i będę rozbierał. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 04-06-2018, 12:41
|
|
|
Podciśnieniowe się nie różni od tradycyjnego w efekcie pracy - jedynie umożliwia zrobienie tego samemu, bez pomocników. A skoro rozmontowałeś pompę hamulcową, to może tam przepuszcza między sekcjami... no sam już nie wiem. Zmień pompę i zrób raz jeszcze.
Bez znaczenia czy masz ABS czy nie - odpowietrza się na wyłączonym silniku. |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2018, 21:38
|
|
|
Zrobię to jeszcze raz,może coś pochrzaniłem.Pompę rozłożę ,mam rysunki to jeszcze raz spróbuje . Może za bardzo się spieszyłem. Teraz chodzi o odpowietrzenie,Najpierw pompa. Jak to zrobić? Później co koła, pompa abs (dwa odpowietrzniki) czy taka kostka pod prawym słupkiem ,na przewodach idacych do tyłu(dwa odpowietrzniki)? Odpowietrzając tył trzeba najpierw ileś razy nacisnąć hamulec? |
|
|
|
 |
MitsuGo
Forumowicz LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
|
Wysłany: 06-03-2019, 22:08
|
|
|
Jak się zakończyła ta naprawa układu hamulcowego ? |
_________________ Go MitsuGo |
|
|
|
 |
Robert74
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2019, 01:12
|
|
|
Witaj. nie zaglądałem na forum dlatego dopiero odpisuje. Chyba będę się doktoryzował z tego tematu ,ale nadal "kicha". Jeśli nie trafię na zasadzie szczęścia co jest to nie naprawię,A nie znam człowieka który by to ogarniał. Hamulec przód brzytwa,tyłu właściwie brak pomimo tego że specjalnie wywaliłem korektor siły hamowania, przy blokadzie kół przednich zaczyna pracę ABS ale tylko jak się zablokuje lewy przód. Przegląd w czerwcu |
|
|
|
 |
|
|