TomTom w stacji MGN |
Autor |
Wiadomość |
PMarcin
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-11-2018, 23:34 TomTom w stacji MGN
|
|
|
CZY DO NAWIGACJI MGN można po prostu kupić aktualna wersję Tom Tom? Wersja dostępna na stronie https://mitsubishi.navshop.com/downloads/ jest juz dawno nieaktualizowana. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 27-11-2018, 09:17 Re: TomTom w stacji MGN
|
|
|
Witam
Oto oficjalna odpowiedź z MMC w temacie nawigacji w radiu MGN
"W odpowiedzi na emaila z dnia 15.11.2018 r. informujemy, że udało nam się dowiedzieć, że według dostawcy map (firma TomTom) ich produkt oferuje 100% pokrycie dróg w Polsce. Ze względu na fakt, że nie przekonuje nas to poprosiliśmy o bardziej precyzyjne dane, których jeszcze nie uzyskaliśmy.
Pragniemy poinformować ,że jeżeli jest Pan nie do końca zadowolony z jakości wbudowanych map w MGN proponujemy skorzystać z drugiej funkcjonalności stacji a mianowicie z interfejsu Android Auto i Apple Car Play.
Po spełnieniu pewnych warunków (odpowiednia wersja oprogramowania telefonu, ściągnięcie dodatkowej aplikacji na telefon – w przypadku Android Auto) można korzystać z map Google i map Apple po podłączeniu telefonu do stacji MGN po kablu USB.
To rozwiązanie zawsze będzie dokładniejsze niż wbudowana nawigacja, ponieważ mapy są aktualizowane na bieżąco i w dodatku podawane jest natężenie ruchu.
"
Faktem jest, że po zainstalowaniu Android Auto mam aktualną mapę od Google, ale moja wersja radia ma kabel USB (robiący za gniazdo) schowany w schowku, więc podłączenie tam telefonu nie jest zbyt wygodne. Ogólnie samo radio MGN nie jest złe, ale jeśli chodzi o wybór Tom Tom jako dostawcy nawigacji, to był to raczej błąd ze stromy Mitsubishi.
Co do kupna map po zakończeniu darmowego wsparcia MMC nie udzielił mi odpowiedzi.
Pozdrawiam
Laknat
[ Dodano: 27-11-2018, 12:59 ]
Jeszcze się postanowiłem doktoryzować z aktualizacji map Tom Tom i sprawdziłem, że:
W wersji map ze strony Mitsu MGN_SUID161_Europe_985.8149.zip w środku tego ZIP jest plik z nazwą Europe-101053
W wersji map ze strony Mitsu MGN_SUID161_Europe_995.8490.zip w środku tego ZIP jest plik z nazwą Europe-101247
Jak przypuszczam, numery te oznaczają wersje map Tom Tom. Natomiast na stronie Tom Toma jest informacja, że aktualna wersja map to 10.15
https://www.tomtom.com/pl...vel-map/europe/
https://pl.support.telematics.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/6296/~/czy-moja-mapa-jest-aktualna%3F
Dodam jeszcze, że np. dla innych producentów aut, np. Renault Tom Tom przygotował najnowsze mapy. Oto przykładowy link do aukcji z mapami do renault
https://allegro.pl/renault-mapa-karta-tomtom-live-europa-2018-10-15-i7067321172.html
Tak więc jak widać Tom Tom ma nowsze mapy tylko udają (albo próbują wprowadzić MMC w błąd) że jest inaczej. Wersja 10.15 jest mniej więcej z sierpnia tego roku. Więc tym bardziej dziwi brak aktualizacji za 2018 rok dla MGN w Mistubishi.
[ Dodano: 31-12-2018, 15:09 ]
Witam
Jest dostępna nowa wersja - v1011.9136. Można pobierać z oficjalnej strony Mitsubishi |
|
|
|
 |
JcK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 31-12-2018, 18:21 Re: TomTom w stacji MGN
|
|
|
Świetnie, że jest nowa wersja map i dzięki za info - bodaj wczoraj sprawdzałem i ciągle nie było nic nowego. Ciekawe, czy w przyszłości, gdy będzie się kończyła ważność subskrypcji aktualizacji map Mitsubishi/TomTom zastosuje ten sam model dystrybucji i da nową wersję na koniec roku... czy może jednak poczeka ten dzień, by zmobilizować ludzi do kolejnego zakupu. Patrząc po poziomie obsługi zapytania dot. aktualizacji mam raczej złe przeczucia co do dalszego wsparcia tego ustrojstwa.
Szczególnie zainteresowała mnie jednak inna część odpowiedzi Misubishi:
Laknat napisał/a: | (...)
Pragniemy poinformować ,że jeżeli jest Pan nie do końca zadowolony z jakości wbudowanych map w MGN proponujemy skorzystać z drugiej funkcjonalności stacji a mianowicie z interfejsu Android Auto i Apple Car Play.
Po spełnieniu pewnych warunków (odpowiednia wersja oprogramowania telefonu, ściągnięcie dodatkowej aplikacji na telefon – w przypadku Android Auto) można korzystać z map Google i map Apple po podłączeniu telefonu do stacji MGN po kablu USB.
(...)
|
Czy coś się w temacie zmieniło, że Android Auto stało się dostępne w naszym regionie, czy jednak Mitsubishi nadal rekomenduje swoim klientom wgrywanie aplikacji z nieoficjalnych źródeł?* W kontekście coraz większej ilości ataków na telefony - również poprzez oprogramowanie, którego nie wyłapie od razu filtr w Google Play - tego typu sugestię uważam za skandaliczną i przy niekorzystnym zbiegu okoliczności mogącą przysporzyć wielu problemów nietechnicznym użytkownikom telefonów.
* Sprawdziłem na trzech różnych telefonach i wygląda na to, że nadal nie jest to u nas oficjalnie dostępne:
Czyli klasycznie jak to bywa po zakupie - "umywamy ręce, zapłaciłeś, to sobie radź..." |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 31-12-2018, 19:17 Re: TomTom w stacji MGN
|
|
|
JcK napisał/a: |
Czy coś się w temacie zmieniło, że Android Auto stało się dostępne w naszym regionie, czy jednak Mitsubishi nadal rekomenduje swoim klientom wgrywanie aplikacji z nieoficjalnych źródeł?* W kontekście coraz większej ilości ataków na telefony - również poprzez oprogramowanie, którego nie wyłapie od razu filtr w Google Play - tego typu sugestię uważam za skandaliczną i przy niekorzystnym zbiegu okoliczności mogącą przysporzyć wielu problemów nietechnicznym użytkownikom telefonów.
|
Każdy pretekst dobry żeby deokopać Mitsubishi? Tutaj akurat kulą w płot bo Mazda robi to samo tak samo jak wszyskie inne marki które mają AA dostępne... |
|
|
|
 |
JcK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 31-12-2018, 20:31
|
|
|
Bo ja wiem, czy każdy pretekst. Ja lubię ten samochód i markę. Nie podoba mi się natomiast poziom wsparcia nawigacji i całego tego modułu samochodu, więc to punktuję. To, że Mazda też tak radzi swoim klientom również i o tym producencie nie świadczy w mojej ocenie najlepiej. Proponowane rozwiązania powinny być adekwatne do rynku, na którym sprzedawany jest samochód i możliwość skorzystania z nich nie powinna być obarczona żadnym dodatkowym cudowaniem, które może obniżać poziom bezpieczeństwa używanego telefonu... No chyba, że któryś z tych producentów zapewnia zarazem dystrybucję bezpiecznego pliku .apk z Android Auto na swojej stronie internetowej - wtedy mea culpa, nie wiedziałem |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Kwi 2017 Posty: 3431 Skąd: Skąd: Skąd:
|
Wysłany: 31-12-2018, 21:17
|
|
|
JcK napisał/a: | Nie podoba mi się natomiast poziom wsparcia nawigacji i całego tego modułu samochodu, więc to punktuję. | +1.
Jakkolwiek podobnie wygląda to u każdego producenta samochodów - liczy się kolejne sprzedane auto, wsparcie dla akcesoriów jest sprawą drugo(trzecio, piąto)rzędną. Tak było zawsze, a wraz z coraz większą popularnością smartfonów z GPSem i darmowymi mapami będzie tylko gorzej. |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-01-2019, 13:44
|
|
|
JcK - ale nie rozumiem. Nie chce mieć AA to nie miej. Samochód wspiera i tyle. To że AA nie jest dostępne na Polskę to nie problem Mitsubishi czy Mazdy czy innych firm które AA w swoich samochodach mają. Swoją drogą jakoś nie specjalnie się tym interesowałem, ale z tego co wiem można sobie zainstalować z oficjalnego źródła tylko trzeba lokalizację zmienić...
A jak nie to kup sobie iPhona i tam jest CarPlay normalnie na Polskę.
I tak wiele rzeczy mi się w Mitsubishi nie podoba, ale jestem też na innym forum i punktowanie za coś marki jak wszyscy mają podobnie lub gorzej to nie fair i tyle. |
|
|
|
 |
JcK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 01-01-2019, 14:10
|
|
|
krzychu napisał/a: |
A jak nie to kup sobie iPhona i tam jest CarPlay normalnie na Polskę. |
Dziękuję Kapitanie Dobra Rada! Może tak właśnie trzeba zrobić
Z innych dobrych rad, o których może nie wszyscy wiedzą, to w Wenezueli jest tania benzyna - jeśli nie podoba się komuś kwota na dystrybutorze, to może się wprowadzić i tankować taniej...
Szczęśliwego Nowego roku Krzychu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-01-2019, 18:19
|
|
|
JcK napisał/a: |
Szczęśliwego Nowego roku Krzychu.
|
Wzajemnie. |
|
|
|
 |
mpower
Nowy Forumowicz
Auto: Spacer Star 2016r lift
|
Wysłany: 12-01-2019, 21:08
|
|
|
Zainstalowałem mapę w wersji 1011.9136. Nie ma w niej obwodnicy Radomia. O dziwo są za to inne części drogi S7, oddane już po otwarciu wspomnianej obwodnicy. Mówię tu o dwóch odcinkach drogi S7 między Chęcinami a Jędrzejowem (oba w powiecie kieleckim) |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12-01-2019, 22:31
|
|
|
mpower napisał/a: | Zainstalowałem mapę w wersji 1011.9136... |
Bo to nie jest najnowsza mapa TomTom. Najnowsze mapy mają oznaczenie 1020.xxxx |
|
|
|
 |
mpower
Nowy Forumowicz
Auto: Spacer Star 2016r lift
|
Wysłany: 12-01-2019, 23:27
|
|
|
W samochodzie posiadam wbudowaną nawigację MGN tj. Multifunction GPS Navigation. Gdy klikam w link https://mitsubishi.navshop.com/downloads/ , pod którym znajduję aktualizacje map, jest właśnie ta wersja, którą zainstalowałem - nowszej nie ma. |
|
|
|
 |
JcK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-01-2019, 08:12
|
|
|
@mpower: I tego poniekąd dotyczy ten wątek. A to i tak mapa nowsza niż to, co było dostępne jeszcze 2 tygodnie temu. Niestety, obawiam się, że z tą nawigacją jakoś dużo lepiej to nie będzie, więc do starych map i rzadkich aktualizacji musimy się po prostu przyzwyczaić. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-05-2019, 12:36
|
|
|
Są nowe mapy do TomToma .... v1011.9236
https://mitsubishi.navshop.com/downloads/
[ Dodano: 27-01-2020, 17:41 ]
Odświeżę temat. Ktoś ma nowszą mapę do MGN niż 1011.9236?
Bo na stronie Mitsubishi od maja zeszłego roku nic się nie zmieniło. |
|
|
|
 |
JcK
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2020, 18:14
|
|
|
Na oryginalne ze strony Mitsubishi już bym nie liczył. Jak kupowałem auto, to sprzedawca mówił, że darmowe aktualizacje będą do końca 2019 r. (w tym kontekście szybko przyszło zakończenie poprzedniego roku), a na pytanie co dalej po tym czasie stwierdził, że nie wie, bo to nie ich mapy i nie ich bajka, bo nie oni to obsługują ¯\_(ツ)_/¯
O tym jak bardzo sam TomTom się przejmuje aktualizowaniem tego ustrojstwa sam napisałeś bardzo wyczerpujący post trochę ponad rok temu... myślę, że pozostanie on aktualny aż do ostatniego ASX jeżdżącego z fabryczną nawigacją |
|
|
|
 |
|