WYPADANIE ZAPŁONU 3 CYLINDER |
Autor |
Wiadomość |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
Auto: galant avance 2.5v6 tiptronic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-01-2019, 17:47 WYPADANIE ZAPŁONU 3 CYLINDER
|
|
|
witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy potrzebuje pomocy duzo czytałem o tym watku ale potrzebuje swiezego podejscia do sprawy . a wiec posiadam galanta 2002r 2,5v6 tiptronic wypada mi zapłon na 3 cylindrze wymienione zostało : kopułka palec swiece nawet przełożyłem cały aparat zapłonowy z drugiego mojego galanta i nic dalej wypada czasami świeci sie czek i na biegu jałowym drzy silnik mierzyłem kompresje na kazdym cylindrze było dobrze ok 13 barów założyłem tez drugi wtrysk na tym nieszczesnym cilindrze i nic nadal to samo skończyły mi sie pomysły kazy terop sporo mnie kosztował a efektów BRAK !!!!! prosze o pomoc znalazłem wymarzony egzemplasz wydałem wszystkie pieniadze a auto nie chodzi jak na galanta przystało . |
_________________ 3Diamenty4Koła |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 26-01-2019, 18:26
|
|
|
Masz LPG? Jeśli tak to szukaj przyczyny we wtryskiwaczach od gazu. |
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2019, 20:18
|
|
|
mam nowa instalacje bedzie sprawdzona aczkolwiek raczej nie jset to wina gazu gdyz na pb to samo moze troche mniej trzesie silnikiem kurcze poprzednim galantem nalatałem 80 tys na gazie i nic takiego nie miało miejsca i staszy egzemplarz z wiekszym przelotem ech.... |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 26-01-2019, 23:55
|
|
|
abdul, nie miałem gazu i również miałem podobne objawy, zresztą z tego co czytam, dużo ludzi się z tym boryka.
3Diamenty4Koła, niestety, nikt nie znalazł jeszcze definitywnego rozwiązania na wypadanie zapłonu, ja ugryzłem temat od strony elektryki, tak jak Ty, nic to nie zmieniło. Wymienione wszystko oprócz aparatu. |
|
|
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2019, 09:02
|
|
|
dwoch mechaników twierdzi ze to wina głowicy ale dla mnie to za drogie zeby sprawdzic bardzo dziwne dla mnie jest to ze auto jezdzi normalnie nie bierze oleju nie pali paliwa wiecej niz norma przewiduje myslałem o autoryzowanym serwisie mitsubichi ale raczej nie stać mnie na ich usługi a c o gorsze też mogoą guzik powiedziec |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11140 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 27-01-2019, 11:18
|
|
|
Kupiłeś auto z gazem? czy sam montowałeś? Jeśli montowałeś, to czy przed montażem był ten problem?
ps. stawiaj znaki interpunkcyjne, bo czytać tego nie można |
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2019, 14:14
|
|
|
bez gazu kupiłem niby na samej waszce było ok a napewno lepiej niz na gazie teraz jak pracuje na pb to napewno mniej trzesie silnikiem czy wypada zapłon przy pracy na benzynie tego nie wiem na gazie na bank słychac po pracy silnika |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11140 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 27-01-2019, 14:33
|
|
|
No to chyba już wiesz co zrobić Pojeździć na benzynie kilka dni, i jeśli problem nie wystąpi,to przyczyny szukaj w instalacji gazowej( tak jak kolega powyżej sugerował ) . Jeśli kłopot będzie nadal, to może być problem z montażem wiązki instalki. Generalnie sprawdziłbym obwód wtryskiwaczy tego cylindra. |
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2019, 15:57
|
|
|
tak zrobie zatnkuje benzyny i ten tydzień będe jeżdził tylko na pb a w sobote jestem umówiony z gazownikiem który robił montaż
[ Dodano: 27-01-2019, 15:57 ]
dziękuje za cenne porady |
|
|
|
 |
Lukaszdzi
Nowy Forumowicz
Auto: Galant VIII 2,5 V6 1999
|
Wysłany: 28-01-2019, 22:31
|
|
|
Ja walczyłem 2 miesiące z wypadaniem zapłonu przy przyspieszaniu i ustało chyba po wymianie przewodów ponieważ jeszcze tego samego dnia wyczyściłem zaśniedziałą masę od silnika do grodzi ale chyba nie ma to takiego wpływu na szarpanie?
Przewody miałem nowe Janmora i wymieniłem na NGK.
LPG Łatwo sprawdzić jak masz dłuższe wężyki można przełożyć wtyczki i wężyki na krzyż i zobaczyć czy dalej przerywa na tym samym cylindrze. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-01-2019, 08:10
|
|
|
Lukaszdzi napisał/a: | tego samego dnia wyczyściłem zaśniedziałą masę od silnika do grodzi ale chyba nie ma to takiego wpływu na szarpanie? | Ta masa jest bardzo ważna dla układu zapłonowego (miedzy kolektorem a sciana grodziowa) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2019, 14:42
|
|
|
masy nie oglądałem w sobote jade do mojego gazownika i on ma kminić z wtryskami też mi mówił o przekładaniu na krzyż wiec coś może wkońcu sie wyjaśni bo juz szlak człowieka trafia poprzedni galant z resztą nadal go mam nie miał takich problemów do dziś lata aż się ruda z tyłu sypie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-01-2019, 16:28
|
|
|
Lukaszdzi napisał/a: | Przewody miałem nowe Janmora i wymieniłem na NGK. |
u mnie to samo ale moje Janmory chyba coś pogryzło...
miałem wypadanie zapłonów tylko na LPG, tylko na wolnych obrotach i tylko na włączonej sprężarce...
wyszło przypadkiem, jak włożyłem rękę i mnie walnęło... |
|
|
|
 |
3Diamenty4Koła
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2019, 18:21
|
|
|
szczęściarz ja już mam dość tej zagadkowej historii wypadającego zapłonu .
[ Dodano: 29-01-2019, 18:23 ]
mase dzisiaj wyczyściłem i w sumie to nic nie dało |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-01-2019, 21:48
|
|
|
Miałem kiedyś u siebie na warsztacie też taki przypadek z wypadaniem zapłonów . Auto wędrowało od mechanika do mechanika , powymieniali wszystko co możliwe w układzie zapłonowym wraz z nowym aparatem zapł. i nadal nic. Auto trafiło w moje ręce , wiec zacząłem od podstaw czyli ciśnienie sprężania i co sie okazało na jednym cylindrze prawie 1,5 bara mniej , wiec przystąpiłem do weryfikacji . Po demontażu pokrywy zaworów ukazał sie pięknie wytarty wałek rozrządu na krzywce , który po prostu "zle" sterował pracą zaworów. |
|
|
|
 |
|